Möte 2018-04-09
-
1
Justering
-
6
Nr 2017:19 av Johan Nilsson (M) om orimlig fördröjning av upprustningen av Västertorps sim- och idrottshall
-
8
Nr 2017:21 Dennis Wedin (M) om avslag och överklaganden på ansökningar till vård- och omsorgsboenden och servicehus.
-
17
Nr 2017:30 av Erik Slottner (KD) angående stadens koncessionsavtal för allmänna toaletter och cykelpumpar
-
19
Frågestund
-
20
Sammanträdet öppnas
-
21
Anmälningar
-
22
Närvaro
-
23
Valärende: fyllnadsval
-
24
Revisionsberättelser över de kommunala nämndernas verksamhet för år 2017 jämte granskningsrapporter avseende bolagen samt revisionsberättelse för kommunalförbund (bih. 2018:1)
Enligt 12 kap. 12 § kommunallagen ska revisorerna varje år till fullmäktige avge en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret. Om anmärkning framställts ska anledningen till denna anges i revisionsberättelsen.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
50mb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktiges inriktningsmål
Kommunfullmäktige har i budget 2017 beslutat om följande fyra inriktningsmål:
Ett Stockholm som håller samman
Ett klimatsmart Stockholm
Ett ekonomiskt hållbart Stockholm
Ett demokratiskt hållbart Stockholm
Inriktningsmålen utgör ramen för stadens styrning av verksamheterna. Kommunfullmäktiges mål för verksamhetsområdesmålet konkretiserar inriktningsmålen för de olika verksamheter som finns staden.
För varje mål finns ett antal indikatorer och för varje indikator har satts ett årsmål. Årsmål för indikatorerna sätts utifrån läge, förutsättningar och ambitionsnivå och utifrån vilken nivå som ska uppnås för respektive år.
Bedömning av måluppfyllelse för året grundas på utfall för kommunfullmäktiges indikatorer och aktiviteter, huruvida nämnderna uppfyllt sina egna nämndmål, nämndindikatorer och i vilken utsträckning de genomfört de aktiviteter de föresatt sig i sina verksamhetsplaner. Utifrån ovan har en bedömning av samtliga kommunfullmäktiges verksamhetsmål gjorts. Den samlade bedömningen är att staden uppfyllt kraven för en god ekonomisk hushållning under 2017.Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
694kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
823kb Ladda ner dokument
-
-
Om det är ekonomiskt fördelaktigt för staden har fastighetsnämnden, efter beställning från stadsdelsnämnderna, i enlighet med kommunfullmäktiges budget år 2017 uppdraget att köpa bostadsrätter för förskolor och särskilt boende. Fastighetsnämnden ansöker hos kommunfullmäktige om att få förvärva 13 bostadsrättslägenheter i kvarteret Kromosomen i Hagastaden. Syftet med förvärvet är att möjliggöra för Norrmalms stadsdelsnämnd att inrätta en servicebostad enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Köpeskillingen uppgår till 58 miljoner kronor. Enligt gällande regler för ekonomisk förvaltning ska nämndernas investeringar godkännas av kommunfullmäktige om utgiften överstiger 50 miljoner kronor.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
27
Tilläggsavtal till Överenskommelse om exploatering med överlåtelse av mark i Norra Djurgårdsstaden, Östermalm inom fastigheten Hjorthagen 1:2 m.fl.
Exploateringsnämnden har tecknat tilläggsavtal rörande överenskommelse om exploatering rörande Gasklocka 4. Avtalet innebär att byggaktörens åtagande för projektets genomförande blir tydligare liksom frågan om hur tillträdesdagen ska bestämmas och aviseras. Stadsledningskontoret ser projektet som en viktig del i omvandlingen av Gasklockeområdet till nya bostäder och anser att den ändring i den ursprungliga överenskommelsen om exploatering som föreslås bidra till ökad säkerhet vad gäller byggaktörens åtaganden och till tydlighet om när tillträdesdagen ska infalla.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
625kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) framhåller i sin motion till kommunfullmäktige att den svenska flaggan är en viktig symbol för Sverige och Stockholm samt att uttrycket ”Capital of Scandinavia” är ett uttryck som bör användas sparsamt och på sikt fasas ut. De föreslår att flaggan ”Capital of Scandinavia” ska bytas ut mot den svenska flaggan, och att trafikkontoret eller stadshusets egen personal ska ombesörja att hissa och hala de svenska flaggorna varje dag.
Bilagor
-
468kb Ladda ner dokument
-
-
148
Minska jobbklyftan i Stockholm genom systematiska insatser för att fler människor ska gå från utanförskap till egen försörjning
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) har i en motion till kommunfullmäktige lagt fram 28 förslag som enligt motionärerna syftar till att skapa bättre möjligheter till egen försörjning för personer utanför arbetsmarknaden. Förslagen rör bland annat stadens arbete med vuxenutbildning, ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsinsatser.
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Edholm (L) yrkar i en motion till kommunfullmäktige att ändra riktlinjerna för barnomsorg på obekväm arbetstid så att föräldrar kan välja barnomsorg i hemmet istället för på förskolan, samt att införa interimsregler så att barnomsorg kan förläggas i hemmet till dess att riktlinjerna är ändrade.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
917kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige yrkar Dennis Wedin (M) på att äldrenämnden får följande uppdrag. Att utreda kontinuitetsbonus som premierar de utförare som levererar en hög kontinuitet inom hemtjänsten, att utreda möjligheterna att separera städning från hemtjänstens insatser, att utreda möjlighet till profilhemtjänster med tilläggstjänster utöver de beviljade hemtjänsttimmarna och att tillhandahålla utbildning om måltidskvalitet för hemtjänstpersonal via äldrecentrum.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad ska ansöka hos regeringen om att få bli försökskommun för att tillåta gårdsförsäljning i staden. Motiv som anförs är att en sådan möjlighet skulle stimulera entreprenörskap, skapa fler arbetstillfällen och ytterligare stärka Stockholms attraktivitet som besöksmål samt att detta är tillåtet i andra delar av Europa, inte minst i Norge. Motionärerna anser att gårdsförsäljning kan tillåtas utan att skada folkhälsan.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
549kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige skriver Yvonne Fernell-Ingelström (M) om behovet av förbättrad säkerhet för gångtrafikanter vid övergångsställen. Motionären anför att det finns ett antal utmaningar kopplade till den ökande trängseln och att trafiksituationen för cyklister och gående påverkas negativt, samt att den ökande cykeltrafiken bland annat innebär att samspelet mellan gående och cyklister kan behöva förbättras. I motionen lämnas några exempel på platser där den fysiska utformningen av korsning mellan cykel- och gångtrafik inte anses vara optimal, vilket medför en känsla av otrygghet för de gående.
Motionären menar att trafiksäkerheten för de gående behöver uppmärksammas i högre grad och yrkar därför på att kommunfullmäktige uppdrar åt trafiknämnden att kartlägga särskilt utsatta övergångsställen som korsas av cykelbanor och att föreslå åtgärder i syfte att öka säkerheten för fotgängare vid övergångsställen.Bilagor
-
933kb Ladda ner dokument
-
Karin Ernlund (C) anför i en motion till kommunfullmäktige att det är viktigt att bygga in plats för lek, sport och kultur när Stockholm växer med nya och förtätade bostadsområden. Motionären föreslår att Stockholms stad gör minst tio gator spridda över staden till barngator; gator som under vissa tider och dagar stängs av för motortrafik och istället ger plats för barn och deras lek.
Bilagor
-
424kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) beskriver i en motion till kommunfullmäktige att bostadskrisen gör sig mest gällande i Stockholm, och de anser att staden ska agera utifrån detta. Enligt motionärerna behöver Stockholm fler bostäder och färre regleringar, hinder och riksintressen.
Enligt motionärernas förslag bör regeringen tillåta Stockholms stad att bli pilotkommun för fler regelförenklingar och undantag från byggregler. Undantagen bör gälla i fem år för att sedan utvärderas.
Motionärerna föreslår ett antal undantag och lättnader i plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler som de anser skulle underlätta bostadsbyggandet i Stockholm, däribland undantag från bullerregler, strandskydd, regler kring balkonger och wc-yta. Motionärerna föreslår också att det ska vara möjligt att bevilja tillfälliga bygglov inom ramen för pågående detaljplaneförändringar och att Stockholm bör ges undantag från de riksintressen som lägger hämsko på bostadsbyggandet.
Motionärerna föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att hemställa hos regeringen att göra Stockholms stad till pilotkommun för undantag av byggregler i enlighet med vad som sägs i motionen.Bilagor
-
885kb Ladda ner dokument
-