Möte 2018-06-11
-
1
Justering
-
13
Frågestund
-
14
Sammanträdet öppnas
-
15
Anmälningar
-
16
Närvaro
-
17
Justering
-
18
Valärende i kommunfullmäktige: Fyllnadsval
-
19
Överenskommelse om exploatering inom fastigheten Archimedes 1 och del av Mariehäll 1:10 i Mariehäll med Archimedes Fastighets AB
Inom Archimedes 1 och del av Mariehäll 1:10 planeras för byggnation av cirka 770 nya bostäder, varav cirka 610 bostadsrätter och cirka 160 hyresrätter. Planen möjliggör bland annat en ny förskola, en gruppbostad, nya torgytor och park inklusive ett nytt gångstråk.
Som en följd av bostadsbyggnationen inom Archimedes 1 och Mariehäll 1:10 behöver allmänna gator och torg om- eller nybyggas. Ett förslag till exploateringsavtal inom Archimedes 1 har tagits fram. Avtalet innehåller bland annat att exploatören erlägger ett exploateringsbidrag till staden för utbyggnad och upprustning av allmän plats, samt att staden förvärvar del av fastigheten av Archimedes 1. Marken som staden förvärvar avser staden att föra över till den blivande fastigheten inom Mariehäll 1:10 som ska upplåtas med tomträtt till AB Stockholmshem.
Genomförandebeslutet berör både exploateringen inom Archimedes 1 och Mariehäll 1:10.
Projektets investeringsutgifter överstiger 50 mnkr, vilket är beloppsgränserna för när exploateringsnämnden på delegation från kommunfullmäktige får fatta beslut gällande investeringar. Exploateringsnämnden har därför hemställt ärendet till kommunfullmäktige för godkännande.Bilagor
-
486kb Ladda ner dokument
-
Kommunfullmäktige antog den 20 mars 2013 detaljplan för områden vid Bryggvägen och Gröndalsvägen del av fastigheten Gröndal 1:1 m.fl. i Gröndal (Dp 2008-06143-54). Detaljplanen vann laga kraft den 25 september 2014.
Exploateringsnämnden godkände den 14 mars 2013 genomförande av exploatering inom fastigheterna Storseglet 3, Storseglet 5, Gröndal 1:1 m.fl. (projekt Bryggvägen) omfattande investeringsutgifter om cirka 73 miljoner kronor och investeringsinkomster om cirka 25 miljoner kronor. Under genomförandet har ett antal fördyrande omständigheter för investeringar inom Gröndal 1:1 föranlett ett behov av ett reviderat genomförandebeslut.
Den 19 april 2018 godkände exploateringsnämnden för sin del det fortsatta genomförandet av projektet Bryggvägen, omfattande investeringsutgifter om 129 miljoner kronor och investeringsinkomster om 36 miljoner kronor. Nämnden har hemställt ärendet till kommunfullmäktige för beslut.Bilagor
-
823kb Ladda ner dokument
-
789kb Ladda ner dokument
-
-
21
Markanvisning för energiproduktionsanläggning inom fastigheten Hässelby Villastad 36:1 i Hässelby Villastad till Stockholm Exergi AB samt avtal om att avveckla Hässelbyverket och bygga bostäder m.m.
Stockholm Exergi AB har ansökt om markanvisning för en energiproduktionsanläggning på området vid före detta Lövstatippen i Hässelby Villastad.
I översiktsplanen är området avsatt som ”större område för stadens tekniska försörjning”.
Den planerade nya energianläggningen är ett led i Stockholm Exergi AB:s omställning till förnybara och uthålliga bränslen i fjärrvärmeproduktionen. Anläggningen ska ersätta äldre produktionsenheter med större miljö- och klimatpåverkan.
Staden, genom exploateringsnämnden, och Stockholm Exergi AB har förhandlat om villkor för marköverlåtelser mellan staden och Stockholm Exergi AB, för att möjliggöra etablering av en ny energiproduktionsanläggning i Lövsta samt avveckling av Hässelbyverket som är beläget i Hässelby Strand. Avsikten är att Stockholm Exergi AB ska förvärva marken för den nya energiproduktionsanläggningen i Lövsta av staden och staden ska förvärva Stockholm Exergi AB:s mark i Hässelby Strand för att möjliggöra bostadsbebyggelse.
Lönsamhetskalkylen enligt nuvärdesmetoden för projektet redovisar ett litet positivt nettonuvärde om 3 mnkr.
Försäljningsinkomster som avser dels industrimark i Lövsta, vilken överlåts till Stockholm Exergi AB, dels försäljning av bostadsmark i samband med exploatering i Hässelby Strand beräknas till 1 319,1 mnkr och reavinsten beräknas uppgå till 643,1 mnkr.
Energiproduktionsanläggningen i Lövsta är ett led i Stockholm Exergi AB:s omställning till förnybara och uthålliga bränslen i fjärrvärmeproduktionen.
Ärendet ska beslutas av kommunfullmäktige i enlighet med stadens investeringsregler då investeringsutgiften överstiger 300 mnkr.Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
352kb Ladda ner dokument
-
År 1999 fattade riksdagen beslut om anslutning till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- och minoritetsspråk. I samband med anslutningen till konventionerna erkände riksdagen judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoritetsgrupper och jiddisch, romani chib med alla varieteter, samiska med alla varieteter, finska och meänkieli som nationella minoritetsspråk.
Kommunerna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken och främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Utöver grundskyddet finns ett förstärkt skydd för finska, samiska och meänkieli i förvaltningsområden för dessa språk.
Riktlinjerna beskriver stadens arbete med nationella minoriteters rättigheter och fördelar ansvar mellan stadens nämnder. Riktlinjerna består av tre delar.
Den första delen presenterar internationella konventioner och nationell lagstiftning om nationella minoriteters rättigheter.
Den andra delen redogör för en nulägesanalys för nationella minoriteters rättigheter utifrån ett internationellt, ett nationellt och ett lokalt perspektiv.
Den tredje delen tydliggör minoriteternas rättigheter och ansvarsfördelning mellan stadens nämnder.Bilagor
-
Stockholm ska vara en stad som lever upp till mänskliga rättigheter och är fri från diskriminering. Att stärka romers rättigheter är en del av stadens arbete med att värna de mänskliga rättigheterna. Frågan om romsk inkludering är framskriven i 2018 års budget vilket tydliggör att staden ser utvecklingsarbetet för frågor som rör romers rättigheter som en del av ordinarie arbetsstruktur.
Strategin har fokuserat på att identifiera hinder som kan påverka romers tillgång till sina mänskliga rättigheter. Arbetssätt som särskilt gynnar romska kvinnor, barn och unga har identifierats som angelägna utvecklingsområden.
Strategin tydliggör stadens arbete inom rättighetsområdena arbete och försörjning, utbildning, kultur samt social omsorg och trygghet. Strategin kompletterar stadens Riktlinjer för nationella minoriteter och syftar till att lägga fast stadens övergripande inriktning samt arbetssätt och ansvarsfördelning för hur arbetet med romsk inkludering ska bedrivas. Strategin föreslås gälla åren 2018-2022.
Kommunstyrelsen föreslås ansvara för kommunikation, samordning och uppföljning av strategin. Arbetsmarknads-, kultur-, utbildnings och socialnämnden samt stadsdelsnämnderna ansvarar för att genomföra strategin. Arbetet ska vara en integrerad del av respektive nämnds verksamhet och därmed rymmas inom given ekonomisk ram.
En styrgrupp bestående av stadsledningskontoret, arbetsmarknads-, kultur, social- och utbildningsförvaltningen samt Skarpnäcks stadsdelsförvaltning har väglett arbetet. Inför framtagandet av strategin och vid flera ytterligare tillfällen har samråd genomförts med den romska minoritetsgruppen.Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad planerar för 140 000 nya bostäder fram till år 2030. I kommunfullmäktiges budget 2018 har bostadsmålet kompletterats med ett reviderat delmål om att bygga 80 000 bostäder fram till 2025 för att säkerställa en fortsatt hög byggtakt. AB Svenska Bostäder arbetar aktivt för att bidra till att uppnå detta mål genom att till år 2019 öka takten i nyproduktionen till ca
1 000 byggstartade lägenheter per år.
AB Svenska Bostäder har fått en markanvisning för hyreslägenheter och kontor inom fastigheten Kämpinge 2 i stadsdelen Tensta.
AB Svenska Bostäder har beslutat att driva detta vidare som två separata projekt. Ett för bostäderna och ett för kontoren då det bland annat underlättar uppföljning av kostnader, men även projektering och genomförande. Detta inriktningsbeslut omfattar därför endast bostäderna.Bilagor
-
426kb Ladda ner dokument
-
Stockholms stad planerar för 140 000 nya bostäder fram till år 2030. I kommunfullmäktiges budget 2018 har bostadsmålet kompletterats med ett reviderat delmål om att bygga 80 000 bostäder fram till 2025 för att säkerställa en fortsatt hög byggtakt. AB Svenska Bostäder arbetar aktivt för att bidra till att uppnå detta mål genom att till år 2019 öka takten i nyproduktionen till
ca 1 000 byggstartade lägenheter per år.
I stadsutvecklingsområdet Årstafältet planeras ca 4 500 nya bostäder och en stadspark i ett centralt och attraktivt läge. Syftet med planen är att göra det möjligt att genomföra stadens strategi att utveckla Årstafältet till en attraktiv, levande och varierad stadsdel som kopplar samman Årsta och Östberga. Den första etappen av utbyggnaden omfattar drygt 1 000 nya lägenheter, lokaler för centrumändamål och förskolor.Bilagor
-
452kb Ladda ner dokument
-
Idrottsnämnden har utarbetat ett förslag till strategi för det rörliga friluftslivet i Stockholm för åren 2018-2022. Strategin är ett komplement till stadens idrottspolitiska program och ska bidra till den huvudsakliga målsättningen om att få fler stockholmare fysiskt aktiva. Strategin ska tydliggöra stadens mål och ambitioner med friluftsverksamheten och gäller för alla nämnder som ansvarar för friluftsfrågor i staden. Tre strategier har identifierats: information, samverkan och anläggningar.
Strategin lägger särskilt fokus på de grupper som idag är underrepresenterade i friluftsutövandet; ungdomar (13-19 år), personer med funktionsnedsättning, personer med lägre socioekonomisk bakgrund än genomsnittet och personer med utländsk bakgrund.
Ärendet återremitterades av kommunfullmäktige den 7 maj 2018 då kommunstyrelsen tidigare har fattat beslut på fel bilaga mot bakgrund av att nya rutiner införts i och med införandet av stadens nya dokumentsbehandlingssystem. Ärendet har efter återremissen kompletterats med rätt bilaga för ärendet.Bilagor
-
28
Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden 2018-2019
I budget för 2017 fick socialnämnden i uppdrag att ta fram en handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden. Handlingsplanen syftar till att intensifiera socialtjänstens arbete med målgruppen, vilket är angeläget mot bakgrund av att målgruppen växer och att osäkra boendeförhållanden har negativa effekter på barns uppväxtvillkor. Med utgångspunkt i en handlingsplan kommer staden att ha en samordnad strategi för att minska de negativa effekterna som osäkra boendeförhållanden har på barns uppväxtvillkor.
Bilagor
-
293kb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
-
29
Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2018-2021 (Program för ANDT-politiken)
Socialnämnden och utbildningsnämnden fick i budget 2017 i uppdrag att revidera stadens alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksprogram (ANDT-program), då den förra programperioden sträckte sig till och med 2012. Varje kommun förväntas anta styrdokument som inkluderar ANDT-arbetet och som utgår från den nya nationella ANDT-strategin.
Förslaget till reviderat program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2018-2021 syftar till att lyfta fram utvecklingsområden för staden i ANDT-relaterade frågor, med det övergripande målet att Stockholm ska vara en stad fri från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol samt med ett minskat tobaksbruk.
Programmet består av sex långsiktiga mål, som följs av delmål och förslag till aktiviteter för programperioden 2018-2021.
Den yttersta målgruppen för Stockholms ANDT-arbete är stadens alla invånare, men programmet har ett särskilt fokus på insatser som handlar om att skydda barn och unga mot eget och andras skadliga bruk av ANDT.
Arbetet har genomförts av socialförvaltningen, i samarbete med utbildningsförvaltningen. Arbetet har letts av en styrgrupp i samråd med en arbetsgrupp och i samverkan med ett stort antal medarbetare inom staden samt professionella och ideella samverkanspartners.
Inför programarbetet har en kartläggning, som beskriver nuläget vad gäller konsumtion och skador av ANDT inom Stockholms stad, tagits fram. Kartläggningen åskådliggör både positiva resultat och utmaningar för staden.Bilagor
-
332kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
567kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige fattade i november 2000 (utl. 2000:234) beslut om att inrätta en funktionshindersombudsman under kommunstyrelsen. Senare kom funktionen att tillhöra Socialnämnden, men flyttades på nytt till kommunstyrelsen år 2015. Samma år inrättade staden två nya funktioner, barnombudsman och äldreombudsman, vilka har egna instruktioner som tydliggör att ombudsmännen ska driva på och stödja stadens verksamheter inom sina respektive områden. Funktionshindersombudsmannens nuvarande instruktion skiljer sig från övriga ombudsmäns instruktioner. Den innebär bland annat att ombudsmannen årsvis ska lämna en rapport om sin verksamhet till kommunstyrelsen, samt ge information och svara för rådgivning och stöd till personer med funktionsnedsättningar, anhöriga och organisationer.
I syfte att modernisera och anpassa utformningen till övriga ombudsmäns instruktioner har stadsledningskontoret utarbetat ett förslag till reviderad instruktion. Förslaget innebär att funktionshindersombudsmannen, i likhet med övriga ombudsmän, ska lämna en rapport till kommunfullmäktige vartannat år.
Förslaget tydliggör också att funktionshindersombudsmannen i sin roll ska uppmärksamma att stadens nämnder och bolagsstyrelser tillämpar ett funktionshinderperspektiv i enlighet med stadens program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Den rådgivande funktionen lyfts bort från instruktionen eftersom stadens kontaktcenter har i uppdrag att ge råd, information och vägledning i olika frågor som staden ansvarar för.Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
31
Reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice samt riktlinjer för handläggning av insatser enligt LSS och bistånd enligt SoL till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning
I budget för år 2017 gavs Socialnämnden i uppdrag att utreda en mer flexibel bedömning och användning av ledsagningstimmar och hantering av omkostnader i samband med den biståndsprövade insatsen ledsagning, en insats som beviljas enligt socialtjänstlagen (SoL) alternativt lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (LSS). Nuvarande riktlinjer återfinns i Handläggning av insatser enligt LSS och bistånd enligt SoL till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning – Riktlinjer, antagna av kommunstyrelsen i april 2002 och reviderade av kommunfullmäktige i februari 2012. De förändringar som föreslås har sin utgångpunkt i uppdraget och baseras på gällande lagar, föreskrifter och allmänna råd, men också på domar som bidragit till praxis inom området.
Bilagor
-
307kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
796kb Ladda ner dokument
-
-
Trafiknämnden är stadens väghållare av det kommunala vägnätet, som bland annat innefattar 2477 km körbana och 3008 km cykel- och gångbana med tillhörande gatumöbler, skyltar och räcken. Nämnden ansvarar också för stadens torgytor och ca 40 000 gatuträd.
När staden växer med närmare 50 personer per dag ställs stora krav på en hög bostadsbyggnadstakt. Stadens tillväxt innebär inte enbart att nya områden byggs, det betyder även att befintliga områden förändras. En allt tätare stad med fler innerstadslika miljöer i ytterstaden innebär bland annat ökade förväntningar på väghållningen i dessa områden och en större trafikintensitet med fler medborgare per kvadratmeter.
Föreliggande förslag till inriktningsbeslut för ett åtgärdsprogram gällande reinvesteringar i gatuytor med tillhörande anordningar för 2019-2023 omfattar 550 mnkr. Som reinvesteringar betraktas upprustning/utbyte av anläggningar som får oförändrad funktion, men förnyad livslängd. Detta kan till exempel vara utbyte av beläggning såsom asfalt, betongplattor eller utbyte av kantsten, trappor, skräpkorgar, räcken, återplantering av träd och renovering av växtbäddar. Cykelvägar och gångbanor ingår oftast som en integrerad del i upprustning av gångbanor längs trafikleder, huvudgator och lokalgator.
Detta inriktningsbeslut berör ej reinvestering i park, eftersom detta ryms inom stadsdelsnämndernas ansvar. Vad gäller de kommuncentrala parkerna (Berzelii Park, Kungsträdgården, Strömparterren, Norra Bantorget, Årstafältet och Järvafältet) tas ombyggnationer och reinvesteringar upp som särskilda ärenden, och prioriteras och finansieras via Trafiknämndens investeringsbudget.Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
I arbetet med framkomlighetsstrategin har Trafiknämnden konstaterat att det saknas en tydlig inriktning för vistelsevärden i de offentliga rummen. Nämnden har därför utarbetat ett förslag till en strategi för offentliga rum, som utgör en komplettering till framkomlighetsstrategin.
Strategin innehåller fem planeringsprinciper för hur stadens gator, torg och andra allmänna platser ska utvecklas till mötes- och vistelseplatser samt en handlingsplan med 17 aktiviteter.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
-
I budget 2017 fick trafiknämnden i uppdrag att implementera etiska riktlinjer för reklam som ska gälla på alla reklamplatser som staden ansvarar för.
Trafiknämnden beslutade den 14 december 2017 om ett förslag till etiska riktlinjer för utomhusreklam på stadens mark. Nämndens förslag är att staden tillämpar de riktlinjer som reklambranschen har tagit fram, eftersom dessa svarar mot det behov som staden har för att motverka att oetisk reklam förekommer på stadens reklamvitriner.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
35
Detaljplan för Larsboda 2:3 i stadsdelen Larsboda (480 bostäder, förskola, lokaler för lager, service och parkering), DP 2011-15589-54
Detaljplanen för område vid Klockelundsvägen, Larsboda 2:3 m.fl. utgör en andra etapp i den stadsdel om cirka 4500 bostäder som planeras vid Telestaden och Drevvikens strand.
Detaljplanen syftar till att möjliggöra ett sjönära bostadsområde samt en strandpark i området vid Perstorpsvägen och Klockelundsvägen. Planförslaget innehåller cirka 480 bostäder, en förskola och lokaler för lager, service och parkering. Cirka 3,5 hektar av planområdet föreslås bli en allmän park.
Detaljplanen utgör ett viktigt bidrag för att uppfylla Stockholms bostadsmål och då planområdet ligger inom tunnelbanans influensområde utgör de cirka 480 bostäderna ett viktigt tillskott av bostäder i ett kollektivtrafiknära läge.Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
36
Detaljplan för Bromstensstaden etapp 2, del av kvarteren Gunhild, Gustav och Bromsten m.fl. i stadsdelen Bromsten i Stockholm (1000 lägenheter, förskola och kommersiella lokaler), Dp 2014-19911-54
Syftet med detaljplanen är att omvandla en del av Bromstens industriområde till en funktionsblandad stadsdel för boende och besökare med bostäder, verksamheter och samhällsservice. Skogängsvägen blir det nya huvudstråket mellan Spånga och Bromsten, där öppna och aktiva bottenvåningar skapar en trygg och levande stadsmiljö.
Planen omfattar nio stadskvarter längs med huvudgatan Skogängsvägen med ca 1000 lägenheter, lokaler i bottenvåningarna och åtta förskoleavdelningar.
Planområdet ligger inom Bromstens industriområde som ingår i programarbetet för Bromstensstaden. Fastigheterna inom planområdet som planeras för bostäder ägs av Fastighetspartner Bromsten AB, JM AB och AB Stockholm Gunhild 4 som ägs av Ikano Bostad AB. Bromstens IP ägs av staden. Fastighetsägarna har för avsikt att uppföra både hyres- och bostadsrätter.
Planförslaget är ett viktigt bidrag för att uppfylla Stockholms bostadsmål och för att åstadkomma en god stadsmiljö.
Efter att stadsbyggnadsnämnden godkänt planen den 31 januari 2018 har Statens geologiska institut (SGI) yttrat sig. Deras yttrande föranleder vissa förtydliganden kring markstabilitet och risk i planbeskrivning och plankarta. Dessa bedöms inte som väsentliga ändringar och ny granskning krävs därför inte.Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
37
Detaljplan för Archimedes 1 och del av Mariehäll 1:10 m.m. i stadsdelen Mariehäll, Dp 2014-17690-54 (770 bostäder, förskola och garage)
-
Utbildningsnämnden har i enlighet med uppdrag i kommunfullmäktiges budget 2017 tagit fram ett förslag till riktlinjer för barnsäkerhet för Stockholms stads kommunala förskolor. Syftet med riktlinjerna är att säkerställa en god och likvärdig barnsäkerhet för alla barn i de kommunala förskolorna. Riktlinjerna innehåller generella krav och beskriver ansvarsfördelningen mellan de olika nivåerna i staden samt samverkan med andra myndigheter och intressenter.
Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) framhåller i sin motion till kommunfullmäktige att den svenska flaggan är en viktig symbol för Sverige och Stockholm samt att uttrycket ”Capital of Scandinavia” är ett uttryck som bör användas sparsamt och på sikt fasas ut. De föreslår att flaggan ”Capital of Scandinavia” ska bytas ut mot den svenska flaggan, och att trafikkontoret eller stadshusets egen personal ska ombesörja att hissa och hala de svenska flaggorna varje dag.
Bilagor
-
468kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Edholm (L) yrkar i en motion till kommunfullmäktige att ändra riktlinjerna för barnomsorg på obekväm arbetstid så att föräldrar kan välja barnomsorg i hemmet istället för på förskolan, samt att införa interimsregler så att barnomsorg kan förläggas i hemmet till dess att riktlinjerna är ändrade.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
917kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige yrkar Dennis Wedin (M) på att äldrenämnden får följande uppdrag. Att utreda kontinuitetsbonus som premierar de utförare som levererar en hög kontinuitet inom hemtjänsten, att utreda möjligheterna att separera städning från hemtjänstens insatser, att utreda möjlighet till profilhemtjänster med tilläggstjänster utöver de beviljade hemtjänsttimmarna och att tillhandahålla utbildning om måltidskvalitet för hemtjänstpersonal via äldrecentrum.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad ska ansöka hos regeringen om att få bli försökskommun för att tillåta gårdsförsäljning i staden. Motiv som anförs är att en sådan möjlighet skulle stimulera entreprenörskap, skapa fler arbetstillfällen och ytterligare stärka Stockholms attraktivitet som besöksmål samt att detta är tillåtet i andra delar av Europa, inte minst i Norge. Motionärerna anser att gårdsförsäljning kan tillåtas utan att skada folkhälsan.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
549kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige skriver Yvonne Fernell-Ingelström (M) om behovet av förbättrad säkerhet för gångtrafikanter vid övergångsställen. Motionären anför att det finns ett antal utmaningar kopplade till den ökande trängseln och att trafiksituationen för cyklister och gående påverkas negativt, samt att den ökande cykeltrafiken bland annat innebär att samspelet mellan gående och cyklister kan behöva förbättras. I motionen lämnas några exempel på platser där den fysiska utformningen av korsning mellan cykel- och gångtrafik inte anses vara optimal, vilket medför en känsla av otrygghet för de gående.
Motionären menar att trafiksäkerheten för de gående behöver uppmärksammas i högre grad och yrkar därför på att kommunfullmäktige uppdrar åt trafiknämnden att kartlägga särskilt utsatta övergångsställen som korsas av cykelbanor och att föreslå åtgärder i syfte att öka säkerheten för fotgängare vid övergångsställen.Bilagor
-
933kb Ladda ner dokument
-
Karin Ernlund (C) anför i en motion till kommunfullmäktige att det är viktigt att bygga in plats för lek, sport och kultur när Stockholm växer med nya och förtätade bostadsområden. Motionären föreslår att Stockholms stad gör minst tio gator spridda över staden till barngator; gator som under vissa tider och dagar stängs av för motortrafik och istället ger plats för barn och deras lek.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) beskriver i en motion till kommunfullmäktige att bostadskrisen gör sig mest gällande i Stockholm, och de anser att staden ska agera utifrån detta. Enligt motionärerna behöver Stockholm fler bostäder och färre regleringar, hinder och riksintressen.
Enligt motionärernas förslag bör regeringen tillåta Stockholms stad att bli pilotkommun för fler regelförenklingar och undantag från byggregler. Undantagen bör gälla i fem år för att sedan utvärderas.
Motionärerna föreslår ett antal undantag och lättnader i plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler som de anser skulle underlätta bostadsbyggandet i Stockholm, däribland undantag från bullerregler, strandskydd, regler kring balkonger och wc-yta. Motionärerna föreslår också att det ska vara möjligt att bevilja tillfälliga bygglov inom ramen för pågående detaljplaneförändringar och att Stockholm bör ges undantag från de riksintressen som lägger hämsko på bostadsbyggandet.
Motionärerna föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att hemställa hos regeringen att göra Stockholms stad till pilotkommun för undantag av byggregler i enlighet med vad som sägs i motionen.Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
885kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) anför i en motion till kommunfullmäktige att gatutiggeri av medborgare från andra EU-länder mycket ofta förekommer i anslutning till gator och andra offentliga platser och att många invånare anser att detta bidrar till en otryggare stadsmiljö. Vidare anförs att tiggare orsakar betydande sanitära problem, belastar stadens sociala system samt att kostnaderna uppgår till betydande belopp för staden.
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår att kommunalfullmäktige beslutar
Att i stadens allmänna ordningsföreskrifter 14 § införs ett allmänt förbud mot tiggeri.
Att sociala myndigheter i kommunen inte ska bevilja medel som uppmuntrar till fortsatt tiggeri som livsmedel, sovplatser eller på annat sätt understödja förekommande tiggeri.Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
569kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) beskriver i en motion till kommunfullmäktige en problematisk utveckling gällande uppkomst av olagliga boplatser, med omfattande städ- och saneringsinsatser som konsekvens. Motionärerna beskriver att de har en nollvision mot olagliga boplatser. Vidare lyfts problemet med tiggeriet på Stockholms gator och torg, som motionärerna beskriver varken är värdigt, eller en hållbar väg till försörjning.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige ett så kallat reformpaket för den moderna och hållbara staden. Reformpaketet syftar enligt motionen till ett omfattande bostadsbyggande, en utökad och tillgänglig kollektivtrafik och ett internationellt konkurrenskraftigt företagsklimat.
Bilagor
-
447kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m. fl. (C) föreslår i motionen att kommunfullmäktige ska uppdra åt utbildningsnämnden att införa ett IT-system med måltidsoptimering i alla stadens skolor senast 2020 för att minska skolornas matsvinn. Ett pilotprojekt har visat att den viktigaste åtgärden för att minska matsvinnet är en väl fungerande och tidig frånvarorapportering. Genom att införa ett it-system görs informationen användbar för skolans kökspersonal.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
665kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att ”kommunfullmäktige som sin uppfattning tillkännager att Stockholms kommun inte ska betala försörjningsstöd till personer som uppehåller sig illegalt i kommunen”. Motionärerna anser att Stockholms stad inte bör bevilja ekonomiskt bistånd till personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige, till exempel personer som tagit sig in i landet otillåtet, har fått avslag på asylansökan eller försöker undgå avvisning.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
-
146
Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag
I en motion till kommunfullmäktige har Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslagit åtgärder kopplat till återvandringspolitik. Motionärerna lyfter att Stockholms stad ska skapa goda förutsättningar för att de invandrare, som så önskar, kan återvända till sina hemländer. Staden bör informera om och därmed öka invandrares kunskaper om de återvandringsbidrag som finns att söka eftersom det ger goda möjligheter för de hemvändande att få en bra nystart i sitt hemland. Vidare påtalar motionärerna att staden på samma sätt som Migrationsverket ska kunna utbetala återvandringsbidrag.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
876kb Ladda ner dokument
-
-
I motionen föreslår Johan Nilsson m.fl. (alla M) att staden aktivt ska verka för utökad kameraövervakning i västra Söderort. Som motiv för ett sådant beslut anförs bland annat att trygghetsarbetet är en central del för en storstad som Stockholm och att det är viktigt att invånarna känner trygghet i sin närmiljö. Även om det är polisen som fattar beslut om kameraövervakning och länsstyrelsen som beviljar tillstånd bör staden enligt motionärerna vara pådrivande och ta initiativ till att verksamheten utvidgas, där västra söderort föreslås lämpligt.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Edholm m.fl. (alla L) anför i en motion till kommunfullmäktige att flertalet allvarliga våldsbrott har begåtts i staden och att många invånare i ytterstaden upplever en otrygghet i vardagen. Vidare framkommer att polisen har en pressad arbetssituation. Motionärerna föreslår därför att stadsdelsnämnderna anställer minst 200 kommunala trygghetsvakter med ordningsvaktsförordnande för att upprätthålla tryggheten i avvaktan på en förändrad arbetssituation för polisen.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
1013kb Ladda ner dokument
-
-
Erik Slottner (KD) förespråkar i en motion till kommunfullmäktige fler balkonger i Stockholms stadsrum.
Motionen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.
ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att revidera vägledningen för balkonger i syfte att göra den mer tillåtande till balkonger mot gata, samt
att balkonger mot gata ska vara standard i all nyproduktion.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
739kb Ladda ner dokument
-
-
Joakim Larsson (M) har lämnat en motion till kommunfullmäktige om att planera för 5000 bostäder i och i anslutning till Årsta skog, samt att hemställa till regeringen att kommuner själva ska kunna upphäva naturreservat genom beslut i kommunfullmäktige. I motionen framhålls att Stockholm har en akut bostadsbrist och att det är viktigt att arbeta fram mer planlagd mark för bostäder och annat som en fungerande storstad behöver. Men också att planera för ett attraktivt, hållbart och välfungerande stadsrum, där redan befintliga stadsdelar får växa samman.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
672kb Ladda ner dokument
-
-
Björn Ljung m.fl. (alla L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de föreslår att kommunfullmäktige beslutar att en arkitekttävling ska anordnas i samband med planeringen för nya bostäder i anslutning till naturreservatet för Årstaskogen och Årsta holmar. De framhåller vidare att förorten förtjänar bra arkitektur, varför planeringen bör inledas med en arkitekttävling. Arkitekttävlingen bör använda interaktiva digitala verktyg för att nå ut till fler medborgare och hitta inspiration till områdets utformning.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige av Karin Ernlund m.fl. (alla C) framgår att det på Årstafältet planeras för ett nytt område med cirka 6000 nya lägenheter för 15000 invånare, i blandad bebyggelse med nya verksamheter och en anlagd park. Motionärerna välkomnar planerna men konstaterar att byggplanerna innebär att idrotts- och friluftsanläggningen Årsta Golf kommer avvecklas.
Vidare anför motionärerna att Årsta Golf är en lättillgänglig anläggning som är öppen för alla med över 140 000 besökare per år och gör bedömningen att det går att kombinera golfanläggningen med planerna för Årstafältet.
Mot bakgrund av ovan föreslår Centerpartiet att kommunfullmäktige beslutar:
Att uppdra åt stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret att presentera en lösning där Årsta Golf finns kvar och kan verka i samklang med den planerade bebyggelsen och den nya parken på Årstafältet.Bilagor
-
735kb Ladda ner dokument
-
-
Björn Ljung och Peter Backlund (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de beskriver en vision om nya Alvik och mötet med trädgårdsstaden med bl.a. byggnader av hög arkitektonisk kvalitet med utrymme för service och handel i bottenvåningarna. Ett möte mellan trädgård, stad, grönska och täthet, där träbyggnader har en naturlig plats. Motionärerna anser att det bör uppmuntras till att fler kvarter byggs i trä samt att trä är ett miljövänligare alternativ vid konstruktion av flerfamiljshus och en viktig del i kampen om att göra Stockholm klimatneutralt. De föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram förslag på minst ett kvarter med hus i massivträ i Alvik.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Andrea Ström och Christina Elffors Sjödin (båda M) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ska besluta följande:
Att uppdra åt socialnämnden att centralt upphandla familje- och jourhem med gemensamma ramavtal för hela staden.
Att uppdra åt socialnämnden att vid granskning av familjehem ska stabilitet i den ekonomiska situationen och familjens förmodade syfte vägas in som en lämplighetsfaktor i bedömningen.
Att uppdra åt socialnämnden att genomföra en kartläggning av antalet placerade barn i stadsdelarna samt en genomlysning av familj- och jourhem för att säkerställa att samtliga har genomgått en utredning.
Att uppdra åt socialnämnden att upprätthålla ett system som säkerställer att familje- och jourhem som fått avslag eller blivit fråntagna sitt uppdrag ska noteras. Informationen ska göras tillgänglig för andra kommuner i Stockholmsregionen i syfte att undvika eventuella undermåliga familjehem.Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
578kb Ladda ner dokument
-
-
Andréa Ström och Eva Solberg (båda M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige följande.
Att uppdra åt kommunstyrelsen att hemställa hos regeringen att utreda förutsättningarna för att införa en egen brottsrubricering gällande hedersvåld i brottsbalken.
Att uppdra åt socialnämnden att införa en utbildning riktad till de yrkesgrupper som möter unga som blivit eller riskerar att bli könsstympade.
Att uppdra åt socialnämnden att införa ett lokalt kompetensteam, likt det nationella, kring hedersrelaterat våld och förtryck för att samordna arbetet i staden.
Uppdra åt arbetsmarknadsnämnden att införa obligatorisk samhällsorientering med fokus på svensk lagstiftning, jämställdhet och motverkandet av hederskultur. Samhällsorienteringen ska gälla för både nyanlända och asylsökande.
Uppdra åt socialnämnden att verka för att Origo, det länsgemensamma resurscentret för hedersrelaterat våld och förtyck, inte enbart arbetar uppsökande utan även med förebyggande insatser. Arbetet ska rikta sig mot unga och information ska även ges till relevanta verksamheter som möter unga i sitt dagliga arbete.Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
907kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Jonas Naddebo m.fl. (alla C) att en kommunal nedskräpningsavgift ska införas, att parkvakter ska anställas eller upphandlas samt att strategiska parkplatser inhägnas för att öka tryggheten och säkerheten för de yngsta barnen. Enligt motionärerna behöver staden ett parklyft.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
662kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m.fl. (alla C) anför i en motion till kommunfullmäktige att takytan på stadens fastigheter är en underutnyttjad resurs och beskriver potentialen i form av fler solceller, sociala ytor eller odlingar på taken som mycket stor. Motionärerna lyfter fram gröna tak som en viktig del av städernas klimatanpassning då de bidrar med att sänka värmen under värmeböljor och samlar upp vatten under häftiga skyfall. Motionärerna anser att staden bör inleda en omdaning av de tak som staden äger för att öka takanvändningen i syfte att generera miljöfördelar samt ökad attraktivitet.
Bilagor
-
462kb Ladda ner dokument
-
Johan Nilsson (M) anför i en motion till kommunfullmäktige att det finns ett behov av att förbättra miljön på Kristalltorget i Solberga. Det pågår samtidigt flera förtätningsprojekt i Solberga och mot bakgrund av detta bör staden överväga om det går att etablera torghandel och anlägga exempelvis en lekplats på torget.
Bilagor
-
976kb Ladda ner dokument
-
704kb Ladda ner dokument
-
-
Berthold Gustavsson (M) konstaterar i en motion till kommunfullmäktige att Didrik Anders Gillis Bildt bland annat var Sveriges statsminister under åren 1888–1889. Motionären menar att flertalet tidigare statsministrar har fått platser namngivna efter sig. Exempelvis har både statsministrarna Hjalmar Branting och Karl Staaff uppmärksammats med en gata respektive park i Stockholm. Det är hög tid att nu även Gillis Bildt uppmärksammas för framtida generationer på motsvarande sätt.
Motionären vill, i syfte att uppmärksamma och hedra en framstående politiker och svensk statsminister, att kommunfullmäktige beslutar uppdra till stadsbyggnadsnämnden att namnge en lämplig plats efter Gillis Bildt.Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
661kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår i en motion till kommun-fullmäktige att en särskild utredning tillsätts angående snöröjningen inom Stockholms stad med företrädare från samtliga partier i kommunfullmäktige, om varför snöröjningen inte har fungerat och vem som är ansvarig för den uppkomna situationen. Utredningen ska vara framåtsyftande och ge anvisningar om hur snöröjningen i framtiden ska skötas för att undvika kaos i samband med snöfall.
Bilagor
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) anför i en motion till kommunfullmäktige att utvecklingen av Arlanda flygplats är viktig för Stockholmsregionen och staden. Staden ska därför försöka påverka regeringen i frågan att påbörja utbyggnaden av Arlanda flygplats så snart som möjligt. Karin Ernlund m.fl. föreslår att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad initierar en förhandling med regeringen och berörda kommuner för att bygga ut Arlanda flygplats med en fjärde, och på sikt, en femte rullbana.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
469kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson (båda M) menar i en motion till kommunfullmäktige att bostadsbyggandet i Stockholms stad många gånger hindras av snåriga regelverk och av att många delar av staden är belägna inom riksintressen.
Motionärerna menar att det idag är möjligt, både ekonomiskt och tekniskt, att bygga högt och tätt på Loudden men att lagstiftning och ett stort antal riksintressen gör det väldigt svårt.
I syfte att underlätta och öka möjligheten till att skapa fler bostäder i Stockholm föreslår motionärerna att kommunfullmäktige beslutar:
Att uppdra åt kommunstyrelsen att hemställa hos regeringen om att vidta nödvändiga åtgärder för att möjliggöra en modern och hållbar stadsdel på Loudden enligt ovan.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
945kb Ladda ner dokument
-
-
Erik Slottner (KD) anför i en motion till kommunfullmäktige att Stockholmshusen ska konkurrensutsättas genom att öppna för privata aktörer att lämna anbud till varje plats som identifierats för Stockholmshus. Om en privat aktör lyckas lämna ett anbud med samma höga kvalitet men med lägre hyresnivå föreslås det anbudet vinna och tilldelas markanvisningen. På det sättet ska konkurrensen öka, konceptet bli mer neutralt mellan privata och offentliga aktörer och den slutliga hyresnivån kunna sänkas.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
716kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Nilsson (M) beskriver i en motion till kommunfullmäktige att Stockholm är en fantastisk stad med närhet till vatten och goda möjligheter att bada. Nilsson anser att utbudet av badplatser skulle kunna vara än större, med tanke på de stora ytor som gränsar till vatten. Därmed skulle trycket på de befintliga baden minska. Vidare anser han att bryggbad är ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ till strandbad eller bassängbad.
Johan Nilsson föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge berörda nämnder i uppdrag att utreda platser för möjliga etableringar av fler bryggbad.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
530kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Svärd (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att uppdra åt trafiknämnden att utforska möjligheten att utveckla Tyck till-appen så att visst material automatiskt vidarebefordras till polisen. Motionären menar att en sådan utveckling kan leda till att polisen får information för att snabbt kunna hantera händelser eller incidenter, men också för att kunna kartlägga områden där förebyggande polisiärt arbete bör ske.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Edholm m.fl. (alla L) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ska låta resa en staty av Eva Remens (1910-1993) som var en liberal kommunpolitiker och fullmäktiges första kvinnliga ordförande.
I motionen anförs bland annat att hon var kritisk till mycket i cityomvandlingen. När planer fanns på att riva Hornsgatspuckeln och stora delar av bebyggelsen på Mariaberget var det enligt motionen i slutändan tack vare Eva Remens dem bevarades.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
635kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Fälldin (C) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att Arbetsmarknadsnämnden får i uppdrag att dels frigöra delar av jobbtorgsverksamheten för fristående aktörer för att förbättra stadens arbetsmarknadspolitiska åtaganden, dels att utreda hur jobbtorgen kan kompletteras i syfte att stimulera nyföretagande som en väg in på arbetsmarknaden.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
696kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m.fl. (alla C) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kommunfullmäktige beslutar att idrottsnämnden tar initiativ till att uppföra tre nya flytande citybad i Hjorthagen, Riddarholmen och Hammarby Sjö.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
-
Rasmus Jonlund m.fl. (alla L) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att staden ska uppmärksamma den svenska demokratin under de kommande åren då den fyller 100 år. Motionärerna menar att det finns anledning att skapa en varaktig struktur genom en fast institution, innehållandes musei-, biblioteks- och forskningsuppdrag, i tät samverkan med akademin och civilsamhället. Uppdraget bör vara nationellt men med en fast förankring i Stockholm. Motionärerna menar att staden bör uppvakta staten och riksdagen, och för egen del utreda förutsättningarna för en sådan struktur.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Patrik Silverudd och Joar Forssell (båda L) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att ett stadsövergripande råttbekämpningsprogram ska tas fram, som inkluderar riktlinjer för hur stadens papperskorgar kan råttsäkras. Till programmet ska en informationskampanj om korrekt hantering av matavfall kopplas. Staden ska även söka fortsatt dispens för det råttbekämpningsmedel som idag används.
Statistik från Anticimex visar att antalet råttsaneringar i staden har ökat med fem procent mellan 2015 och 2016. Motionärerna menar att det är en indikator på att antalet råttor har ökat. Eftersom råttor kan orsaka skador på elledningar och sanitära problem anser motionärerna att stadens arbete med förebyggande åtgärder behöver förbättras. Därtill behöver staden försäkra sig om att de bekämpningsmedel som används är tillräckligt kraftfulla.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
933kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) beskriver i en motion till kommunfullmäktige några problem som är kopplade till den ökande befolkningen i Stockholm vilket bland annat ger upphov till mer trafik vilket leder till att luftkvaliteten inte är tillräckligt god.
Motionärerna yrkar på att staden dels utreder förutsättningarna för att göra om Karlbergsvägen till en grön och attraktiv esplanad med park-, cykel- och gångstråk i likhet med Karlavägen på Östermalm, dels att Trafiknämnden och Utbildningsnämnden utreder förutsättningarna för att omvandla körfälten invid Gustav Vasa skola till skolgård.Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
542kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Svärd (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att hemställa till regeringen att ändra lagstiftningen på så sätt att nedskräpning med fimpar uppgraderas till ett brott med penningböter i straffskalan.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
686kb Ladda ner dokument
-