Möte 2018-10-01
-
1
Justering
-
9
Sammanträdet öppnas
-
10
Valkommentarer
-
11
Anmälningar
-
12
Närvaro
-
13
Justering
-
14
Valärende i kommunfullmäktige
-
15
Revisionsberättelser rörande räkenskaper och förvaltning för år 2017 för vissa institutioner utanför den egentliga kommunalförvaltningen (bih. 2018:2)
-
Stockholm ska vara en fossilbränslefri stad senast år 2040 och Stockholms stad som organisation, som bedöms stå för cirka 10 procent av de totala utsläppen i Stockholm, ska gå före i omställningen och bli fossilbränslefri senast år 2030.
Ett utredningsuppdrag ur Strategi för fossilbränslefritt Stockholm 2040 (Dnr 134-175/2015) lyder: ”Staden tar fram en handlingsplan för att staden som organisation ska vara fossilbränslefri 2030.” Syftet med utredningen är att identifiera stadens fossilbränsleanvändning och ge förslag på insatser som leder staden mot fossilbränslefrihet.
Utredningens förslag på åtgärder lyfter fram det stadens verksamheter bör beakta inom olika verksamhetsområden för att fasa ut fossilbränsleanvändningen.Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholm Vatten AB:s styrelse har den 7 juni 2018 beslutat om förslag till taxa för vatten och avlopp 2019 och hemställt förslaget till kommunfullmäktige för beslut.
De föreslagna höjningarna beräknas av Stockholm Vatten AB motsvara en ökning av de taxebaserade intäkterna med 69 mnkr till totalt 1 268 mnkr, vilket motsvarar cirka 5,4 procent.
Målet för koncernen Stockholm Vatten och Avfall AB att avgifterna för allmänna vattentjänster ska sättas på en nivå som motsvarar och säkerställer en långsiktigt hållbar finansiering av verksamheten.
I och med kommunfullmäktiges beslut i januari 2018 om princip för fördelning av avgiftsuttaget har Stockholm Vatten AB en taxekonstruktion och avgiftsnivå som på sikt kommer att säkerställa att de får kostnadstäckning vid nyanslutningar och omhändertagande och rening av dagvatten. De nu föreslagna avgifterna för 2019 ligger i linje med principbeslutet och stadsledningskontoret har inget att invända mot förslaget.Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
18
Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet år 2019 enligt miljöbalken, livsmedelslagstiftningen och strålskyddslagstiftningen
Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade den 12 juni 2018 om förslag till revidering av taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken, livsmedelslagstiftningen och strålskyddslagstiftningen.
Den nya strålskyddslagens (2018:396) ikraftträdande den 1 juni 2018 medför att strålskyddstaxans bestämmelser genomgående behöver anpassas efter den nya lagstiftningen. Det handlar dels om att uppdatera taxan med korrekt hänvisning till den nya strålskyddslagstiftningen och dels om att införa nämndens möjlighet till kontrollköp vid solarier och det nya tillämpningsområdet avseende radontillsyn.
Den befintliga principen för taxesättningen är att varje verksamhet ska betala tillsynsavgifter som motsvarar den faktiska tidsåtgången. Förvaltningens inriktning är att behålla en hög självkostnadstäckning. Samtidigt med detta drivs ett kontinuerligt effektiviseringsarbete på förvaltningen av de egna administrativa rutinerna och av tillsynsarbetet generellt. Resultatet av effektiviseringarna kommer verksamhetsutövarna till del direkt genom lägre avgifter i form av färre antal tillsynstimmar.
En grundläggande princip är också att verksamhetsutövarna över tid ska få tillsyn som motsvarar de fasta avgifterna. Det gäller såväl miljöbalkstillsynen som tillsyn enligt livsmedels- och foderlagstiftningen.
Vissa mindre redaktionella förtydliganden av taxebestämmelserna för miljöbalkstaxan föreslås.
De nya taxorna för miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll föreslås träda ikraft den 1 januari 2019, medan den nya taxan för strålskyddstillsyn föreslås träda ikraft vid tidpunkten för kommunfullmäktiges antagande av taxan.Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
355kb Ladda ner dokument
-
592kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
-
19
Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen, kvartal 1 år 2018, äldreomsorg
Sedan år 2006 är kommunerna enligt socialtjänstlagen skyldiga att kvartalsvis rapportera alla gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen som inte verkställts inom tre månader. Rapportering ska ske till tillsynsmyndigheten IVO samt kommunens revisorer. Socialnämnden ska lämna en statistikrapport till kommunfullmäktige över de beslut som har rapporterats som ej verkställda.
I ärendet redovisas de ej verkställda beslut som de fjorton stadsdelsnämnderna har rapporterat till IVO (Inspektionen för vård och omsorg), revisionskontoret och äldreförvaltningen avseende kvartal 1 år 2018. Vid periodens slut, den 31 mars, fanns totalt 120 beslut som var fortsatt ej verkställda. Majoriteten av besluten avser permanent särskilt boende där den enskilde har tackat nej till erbjudande om plats.Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Staden införde det första valfrihetsystemet för hemtjänst år 2002. För verksamheter som drivs i privat regi och av entreprenörer finns krav och förutsättningar reglerat i avtal. Då en kommun inte kan skriva avtal med sin egenregiverksamhet har Stockholms stad sedan 2014 haft en uppdragsbeskrivning som äldrenämnden tillsammans med stadsdelsnämnderna tagit fram. Uppdragsbeskrivningen syftar till att alla utförare ska ha samma uppdrag oavsett driftsform. Stadsdelsnämnderna har möjlighet att göra vissa lokala kompletteringar. Uppdragsbeskrivningen ska säkerställa att det finns ett tydligt uppdrag för utförarnas verksamhet. Detta ska skapa en tydlighet och förutsättningar så att verksamhetsuppföljningar kan ske på samma sätt samt ge möjlighet till jämförelser.
Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
499kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighetsnämnden har den 19 juni 2018 föreslagit kommunfullmäktige att medge fastighetsnämnden rätt att genomföra projekt yttre renoveringsarbeten på Tekniska nämndhuset, Klamparen 7 till en investeringsutgift om 116 miljoner kronor inklusive index.
Bristerna finns primärt i och på fasad, i mark avseende dränering samt i tak. Föreslagna åtgärder syftar till att långsiktigt säkerställa byggnadens tekniska status och ekonomiska värde. De föreslagna yttre underhållsåtgärderna behöver utföras oberoende av framtida användning av Klamparen 7, och vissa av dem är akuta.Bilagor
-
22
Överenskommelse om exploatering med försäljning respektive tomträtt, för bostäder och parkering inom fastigheterna Farsta 2:1 och Klockelund 1 i Farsta m. fl.
Drevvikens strand har under 2000-talet lyfts fram som ett område med god potential för utveckling. Stadsbyggnadsnämnden godkände ett program för Larsboda strand den 23 juni 2010. I samband med att programmet antogs fattade exploateringsnämnden ett inriktningsbeslut den 20 januari 2011 om att Drevviken ska bebyggas med cirka 360 bostäder varav cirka 80 stycken i småhus. Området markanvisades till sex byggaktörer.
När Farsta lyftes fram i översiktsplanen från 2012 som en av stadens tyngdpunkter initierades ett programarbete för området. Stadsbyggnadsnämnden antog år 2016 ett program för Tyngdpunkt Farsta med ambitionen att bygga 8 000 nya bostäder till år 2030.
Ett av de fyra huvuddragen i programmet för Tyngdpunkt Farsta är att vända Farsta mot sjöarna. Ett annat huvuddrag är att utveckla Farstastråket, parker och strandpromenader för att bilda ett sammanhängande grönt stråk mellan Magelungen och Drevviken samt runt Farsta. Med programmet som grund är målet att förutsättningar ska skapas för hållbart stadsbyggande som präglas av långsiktighet och helhetssyn. Det medför en avvägning mellan olika intressen som berör såväl ekologiska, ekonomiska och sociala faktorer.
Detaljplanen för Larsboda 2:3 m.fl. (Klockelund) godkändes i stadsbyggnadsnämnden den 14 december 2017. Nämnden har föreslagit att kommunfullmäktige ska göra detsamma när exploateringsnämnden tagit beslut om erforderliga avtal. Projektet avser nybyggnation av cirka 480 bostäder i flerbostadshus, varav cirka 270 bostadsrätter och 210 hyresrätter. Härutöver inkluderas ett nytt hus för lagerverksamhet med en integrerad elnätsstation och ett fristående parkeringshus inom området. Integrerad i bottenvåningen på ett bostadshus uppförs även en förskola.
Exploateringsnämnden godkände ärendet för sin del den 19 april 2018 och har hemställt ärendet till kommunfullmäktige för godkännande.Bilagor
-
På 50 av stadens torg förekommer torghandel från ungefär 160 fasta torghandelsplatser. Fastighetsnämnden ansvarar för upplåtelse och tillsyn av platserna.
Regelverket som styr upplåtelse av torgplatser finns dels i ordningslagen, dels i lagen om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, dels i de av kommunfullmäktige beslutade lokala ordningsföreskrifterna för torghandeln i Stockholms kommun. De nu gällande föreskrifterna, den så kallade torghandelsstadgan, beslutades i december 2013 och finns utgivna i kommunal författningssamling (Kfs 2013:25).
I budget 2017 fick fastighetsnämnden i uppdrag att tillsammans med trafiknämnden se över torghandelsstadgan och utreda hur regelverket kan underlätta för torghandel på flera torg, öka nyttjandegraden på torgen samt skapa fler arbetstillfällen.
Fastighetsnämnden har den 17 april 2018 beslutat om förslag till ändringar av de lokala ordningsföreskrifterna för torghandeln i Stockholms kommun samt om förslag till ändring avseende basmånad för uppräkning av salutorgsavgift. Förslagen hemställdes till kommunfullmäktige för antagande att gälla från och med det första månadsskiftet efter att kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft.-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
290mb Ladda ner dokument
-
-
24
Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 och Kungsholmen 1:3 i Stadshagen med JM AB
Försäljning av del av Stadshagen 1:1 och del av Kungsholmen 1:3 för en sammanlagd försäljningsinkomst om cirka 156 miljoner kronor har hemställts till kommunfullmäktige för godkännande då den beräknade försäljningsinkomsten överstiger 90 miljoner kronor.
Försäljningen avser exploatering för cirka 50 bostadsrättslägenheter vid Igeldammsgatan, med butiker i bottenvåningen. Exploateringen är en del av genomförandet av projektet Stadshagen. Genomförandebeslut för projektet Stadshagen fattades av kommunfullmäktige den 28 maj 2018. Stadens utgifter i denna del av genomförandet avser främst flytt av ledningar och lekplats.Bilagor
-
953kb Ladda ner dokument
-
-
Handelsområdet vid Bromma flygplats har under de senaste åren genomgått en omfattande förändring vilken fortfarande pågår. Den tredje etappen av utbyggnaden av området utgörs av detta projekt och utgörs främst av området kring Flygplatsinfarten. De tidigare etapperna har inneburit omvandling av de gamla flyghangarerna till handel. I denna etapp uppförs bebyggelse i anslutning till Tvärbanans nya sträckning och därmed utökas handelsområdet söderut. Detta görs samtidigt som Tvärbanan, som går rakt igenom området, byggs.
Staden ska i projektet ansvara för och bekosta en ombyggnad av flygplatsinfarten samt för nybyggnad av en fly-over, vägbro, från Ulvsundavägen söderifrån och in på flygplatsinfarten. Staden ska också uppföra en gång- och cykelbro parallellt med tvärbanebron från handelsområdet över Ulvsundavägen och i området på den östra sidan om Ulvsundavägen, det kommande stadsutvecklingsområdet i Ulvsunda industriområde.
Det reviderade genomförandebeslutet enligt detta utlåtandet avser ökade investeringsutgifter om cirka 96,0 mnkr till totalt 268,0 mnkr. Ökningen förklaras till stor del av tidsförskjutning. Index gör att utgifterna är större än år 2009 då genomförandebeslutet fattades. Därutöver har nya standarder och tekniska krav tillkommit vilket innebär att kalkylen har ökat. Projektet har ökade försäljningsinkomster omfattande 31,0 mnkr. Enligt regler för ekonomisk förvaltning ska avvikelse mot investeringsbeslut överstigande 15 procent tillställas kommunfullmäktige.
De sammanlagda utgifterna i löpande prisnivå beräknas till cirka 268,0 mnkr, varav 25,7 mnkr är utgifter före år 2017. Investeringsinkomsterna beräknas till cirka 28,2 mnkr, varav huvuddelen utgörs av ersättningar och medfinansiering av fly-over enligt avtal. Investeringsanalysen enligt nuvärdesmetoden för projektet visar ett nettonuvärde om -1 mnkr.Bilagor
-
685kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av de förändringar i den nya kommunallagen (SFS 2017:825) som trädde i kraft den 1 januari 2018 måste vissa revideringar göras i förbundsordning och reglemente för Storstockholms brandförsvar. Förändringarna ska träda i kraft den 1 oktober 2018. Storstockholms brandförsvar har föreslagit att respektive medlemskommuns kommunfullmäktige ska anta revideringarna.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Enligt en överenskommelse mellan samtliga partier i Stockholms stad har partierna rätt till vissa arvoderingar av förtroendevalda. Helt arvode för förtroendevalda med särskilda uppgifter utges till 65 procent av arvodet för borgarråd som tjänstgjort mer än fyra år. Arvoderingarna finansieras enligt partiernas överenskommelse inom respektive partis budgetram.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Idrottsnämnden och fastighetsnämnden föreslår att Vårbergs IP kompletteras med en multihall innehållande en fullstor idrottshall, en teknikhall för fotboll och ytor för fritidsverksamhet. Byggnaden, med en total area om cirka 8 200 kvadratmeter, ska också innehålla omklädningsrum och andra utrymmen för besökare och personal, en servering med pentry samt en verksamhetsyta om 350 kvadratmeter för boule, inklusive omklädningsrum och föreningslokal. Ytorna för fritidsverksamhet utgör cirka 400 kvadratmeter avsedda för exempelvis dans, gymnastik och enklare föreställningar med mera. Därutöver föreslås att en rundbana för skolfriidrott, en motionsslinga och ytor för spontanidrott anläggs samt att en friliggande servicebyggnad om cirka 400 kvadratmeter uppförs. Byggnaderna kommer att projekteras för att miljöcertifieras med Miljöbyggnad Silver.
Satsningen motiveras av att anläggningen ska kunna fungera som en mötesplats för boende i Vårberg med omnejd och utgöra en del i stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen, som är ett profilprojekt för socialt hållbar stadsutveckling. I idrottsnämndens långsiktiga idrottsplan framgår att fler idrottsplatser ska utvecklas till idrottscentra, där både utomhus- och inomhusidrotter samsas på idrottsplatsen och att de ska ha ett rikare utbud. Baserat på den prognostiserade befolkningsutvecklingen i Skärholmen föreslås att Vårbergs IP utvecklas till ett idrottscentrum. Nämnderna lyfter också fram att det i samverkan med utbildningsnämnden har framkommit att det i området finns ett stort behov av idrottshallar för schemalagd idrottsundervisning, såväl i de befintliga skolorna som i kommande planerade skolor.Bilagor
-
51kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
-
I takt med utbyggnaden av bostäder, i enlighet med stadens mål om 140 000 nya bostäder till 2030, behöver också skolkapaciteten förbättras. Därför föreslås inriktningen att Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) tar fram underlag inför ny-, om-, och tillbyggnad av Hästhagsskolan på fastigheten Vendelsö 2 i Farsta, till en total investeringsutgift om 359 mnkr med utbildningsnämnden som hyresgäst.
Projektets mål är att bygga om och komplettera den befintliga grundskolan med nya lokaler för att kunna inrymma totalt 900 grundskoleelever, vilket är en utökning om 480 elever jämfört med den kapacitet som finns idag. Inflyttning planeras till höstterminen 2023.
Den nya hyran för Hästhagsskolan till utbildningsnämnden uppgår till 24,0 mnkr. Investeringsutgiften motsvarar 31 800 kr per kvm utslagen på hela skolans yta och bedöms inte vara orimlig med hänsyn tagen till projektets komplexitet där nya och gamla byggnader ska sammanfogas och integreras med varandra.Bilagor
-
496kb Ladda ner dokument
-
903kb Ladda ner dokument
-
I takt med utbyggnaden av bostäder, i enlighet med stadens mål om 140 000 nya bostäder till 2030, behöver också skolkapaciteten förbättras. Därför föreslås att Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) genomför en om- och tillbyggnad av grundskola samt nybyggnad av idrottshall på Lillholmsskolan i Skärholmen, till en total investeringsutgift om 308 mnkr. Utbildningsnämnden är hyresgäst.
Projektets mål är att bygga om och till grundskolan för att kunna inrymma totalt 990 grundskoleelever och uppföra en ny idrottshall om ca 900 kvm. Projektet ska ersätta befintlig idrottssal och tillfälliga paviljonger för grundskolan. Inflyttning i skolan planeras i etapper från höstterminen 2022 till sommaren 2024.
Den nya hyran till utbildningsnämnden förutsätts enligt SISAB:s beräkningar uppgå till 18,8 mnkr per helår, vilket är 19 000 kr per elev och år. Investeringsutgiften motsvarar 26 700 kr per kvm om den är utslagen på hela grundskolan och idrottshallen.Bilagor
-
565kb Ladda ner dokument
-
För att möjliggöra byggandet av bostäder i Hjorthagen i Norra Djurgårdstaden behöver ett större parkeringshus inrättas. Utifrån detta föreslås att Stockholms Stads Parkerings AB (Stockholm Parkering) bygger ett parkeringshus i ett befintligt bergrum som tidigare användes som naftalager i Hjorthagsberget under Hjorthagsparken i Norra Djurgårdsstaden, till en investeringsutgift om 680 mnkr. Projektet förutsätter att parkeringsköp genomförs för minst 1 600 bilplatser. Anläggningen planeras att bli färdigställd i slutet av år 2022.
Initialt kommer projektet efter färdigställandet att ge ett underskott för Stockholm Parkering om 22,8 mnkr det första året. Resultatet förväntas dock förbättras i snabb takt med ca 5 mnkr per år. Investeringskalkylen visar ett positivt nettovärde och att projektet ger en långsiktigt positiv avkastning, vilket är en förutsättning för projektet.Bilagor
-
551kb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
Sju nya stadskvarter med ca 1 160 lägenheter, två förskolor och en ny park planeras i det gamla industrikvarteret Persikan på östra Södermalm. Detaljplanen vann laga kraft i oktober 2017 och exploateringsnämnden förbereder nu för start av exploateringsarbeten inom området.
Bilagor
-
286kb Ladda ner dokument
-
AB Familjebostäder köpte år 2011 Farsta sjukhem av Micasa Fastigheter i Stockholm AB med avsikten att riva sjukhemmet och bygga bostäder. I området planerar bolaget att bygga ca 600 bostäder varav ca 220 studentbostäder. Inriktningsbeslutet för det aktuella projektet kv. Perstorp i Sköndal togs av kommunfullmäktige den 9 mars 2015 (Dnr 023-1447/2014). Numera kallas projektet för Drevvikshöjden och består av 5 planerade etapper.
Det aktuella beslutet omfattar 323 bostadslägenheter i etapperna 1 och 2 och omfattar en total produktionskostnad om 658 mnkr.
AB Familjebostäder äger i dag ca 5 000 lägenheter i Farsta, Fagersjö och Farsta Strand, vilket även omfattar Sköndal. Med utvecklingen av området Drevvikshöjden kommer bolaget att medverka ytterligare till en positiv utveckling av Farsta som fokusområde.Bilagor
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) framhåller i sin motion till kommunfullmäktige att den svenska flaggan är en viktig symbol för Sverige och Stockholm samt att uttrycket ”Capital of Scandinavia” är ett uttryck som bör användas sparsamt och på sikt fasas ut. De föreslår att flaggan ”Capital of Scandinavia” ska bytas ut mot den svenska flaggan, och att trafikkontoret eller stadshusets egen personal ska ombesörja att hissa och hala de svenska flaggorna varje dag.
Bilagor
-
468kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Edholm (L) yrkar i en motion till kommunfullmäktige att ändra riktlinjerna för barnomsorg på obekväm arbetstid så att föräldrar kan välja barnomsorg i hemmet istället för på förskolan, samt att införa interimsregler så att barnomsorg kan förläggas i hemmet till dess att riktlinjerna är ändrade.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
917kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige yrkar Dennis Wedin (M) på att äldrenämnden får följande uppdrag. Att utreda kontinuitetsbonus som premierar de utförare som levererar en hög kontinuitet inom hemtjänsten, att utreda möjligheterna att separera städning från hemtjänstens insatser, att utreda möjlighet till profilhemtjänster med tilläggstjänster utöver de beviljade hemtjänsttimmarna och att tillhandahålla utbildning om måltidskvalitet för hemtjänstpersonal via äldrecentrum.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad ska ansöka hos regeringen om att få bli försökskommun för att tillåta gårdsförsäljning i staden. Motiv som anförs är att en sådan möjlighet skulle stimulera entreprenörskap, skapa fler arbetstillfällen och ytterligare stärka Stockholms attraktivitet som besöksmål samt att detta är tillåtet i andra delar av Europa, inte minst i Norge. Motionärerna anser att gårdsförsäljning kan tillåtas utan att skada folkhälsan.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
549kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige skriver Yvonne Fernell-Ingelström (M) om behovet av förbättrad säkerhet för gångtrafikanter vid övergångsställen. Motionären anför att det finns ett antal utmaningar kopplade till den ökande trängseln och att trafiksituationen för cyklister och gående påverkas negativt, samt att den ökande cykeltrafiken bland annat innebär att samspelet mellan gående och cyklister kan behöva förbättras. I motionen lämnas några exempel på platser där den fysiska utformningen av korsning mellan cykel- och gångtrafik inte anses vara optimal, vilket medför en känsla av otrygghet för de gående.
Motionären menar att trafiksäkerheten för de gående behöver uppmärksammas i högre grad och yrkar därför på att kommunfullmäktige uppdrar åt trafiknämnden att kartlägga särskilt utsatta övergångsställen som korsas av cykelbanor och att föreslå åtgärder i syfte att öka säkerheten för fotgängare vid övergångsställen.Bilagor
-
933kb Ladda ner dokument
-
Karin Ernlund (C) anför i en motion till kommunfullmäktige att det är viktigt att bygga in plats för lek, sport och kultur när Stockholm växer med nya och förtätade bostadsområden. Motionären föreslår att Stockholms stad gör minst tio gator spridda över staden till barngator; gator som under vissa tider och dagar stängs av för motortrafik och istället ger plats för barn och deras lek.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) beskriver i en motion till kommunfullmäktige att bostadskrisen gör sig mest gällande i Stockholm, och de anser att staden ska agera utifrån detta. Enligt motionärerna behöver Stockholm fler bostäder och färre regleringar, hinder och riksintressen.
Enligt motionärernas förslag bör regeringen tillåta Stockholms stad att bli pilotkommun för fler regelförenklingar och undantag från byggregler. Undantagen bör gälla i fem år för att sedan utvärderas.
Motionärerna föreslår ett antal undantag och lättnader i plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler som de anser skulle underlätta bostadsbyggandet i Stockholm, däribland undantag från bullerregler, strandskydd, regler kring balkonger och wc-yta. Motionärerna föreslår också att det ska vara möjligt att bevilja tillfälliga bygglov inom ramen för pågående detaljplaneförändringar och att Stockholm bör ges undantag från de riksintressen som lägger hämsko på bostadsbyggandet.
Motionärerna föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att hemställa hos regeringen att göra Stockholms stad till pilotkommun för undantag av byggregler i enlighet med vad som sägs i motionen.Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
885kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) anför i en motion till kommunfullmäktige att gatutiggeri av medborgare från andra EU-länder mycket ofta förekommer i anslutning till gator och andra offentliga platser och att många invånare anser att detta bidrar till en otryggare stadsmiljö. Vidare anförs att tiggare orsakar betydande sanitära problem, belastar stadens sociala system samt att kostnaderna uppgår till betydande belopp för staden.
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår att kommunalfullmäktige beslutar
Att i stadens allmänna ordningsföreskrifter 14 § införs ett allmänt förbud mot tiggeri.
Att sociala myndigheter i kommunen inte ska bevilja medel som uppmuntrar till fortsatt tiggeri som livsmedel, sovplatser eller på annat sätt understödja förekommande tiggeri.Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
569kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) beskriver i en motion till kommunfullmäktige en problematisk utveckling gällande uppkomst av olagliga boplatser, med omfattande städ- och saneringsinsatser som konsekvens. Motionärerna beskriver att de har en nollvision mot olagliga boplatser. Vidare lyfts problemet med tiggeriet på Stockholms gator och torg, som motionärerna beskriver varken är värdigt, eller en hållbar väg till försörjning.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige ett så kallat reformpaket för den moderna och hållbara staden. Reformpaketet syftar enligt motionen till ett omfattande bostadsbyggande, en utökad och tillgänglig kollektivtrafik och ett internationellt konkurrenskraftigt företagsklimat.
Bilagor
-
447kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m. fl. (C) föreslår i motionen att kommunfullmäktige ska uppdra åt utbildningsnämnden att införa ett IT-system med måltidsoptimering i alla stadens skolor senast 2020 för att minska skolornas matsvinn. Ett pilotprojekt har visat att den viktigaste åtgärden för att minska matsvinnet är en väl fungerande och tidig frånvarorapportering. Genom att införa ett it-system görs informationen användbar för skolans kökspersonal.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
665kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att ”kommunfullmäktige som sin uppfattning tillkännager att Stockholms kommun inte ska betala försörjningsstöd till personer som uppehåller sig illegalt i kommunen”. Motionärerna anser att Stockholms stad inte bör bevilja ekonomiskt bistånd till personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige, till exempel personer som tagit sig in i landet otillåtet, har fått avslag på asylansökan eller försöker undgå avvisning.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
-
141
Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag
I en motion till kommunfullmäktige har Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslagit åtgärder kopplat till återvandringspolitik. Motionärerna lyfter att Stockholms stad ska skapa goda förutsättningar för att de invandrare, som så önskar, kan återvända till sina hemländer. Staden bör informera om och därmed öka invandrares kunskaper om de återvandringsbidrag som finns att söka eftersom det ger goda möjligheter för de hemvändande att få en bra nystart i sitt hemland. Vidare påtalar motionärerna att staden på samma sätt som Migrationsverket ska kunna utbetala återvandringsbidrag.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
876kb Ladda ner dokument
-
-
I motionen föreslår Johan Nilsson m.fl. (alla M) att staden aktivt ska verka för utökad kameraövervakning i västra Söderort. Som motiv för ett sådant beslut anförs bland annat att trygghetsarbetet är en central del för en storstad som Stockholm och att det är viktigt att invånarna känner trygghet i sin närmiljö. Även om det är polisen som fattar beslut om kameraövervakning och länsstyrelsen som beviljar tillstånd bör staden enligt motionärerna vara pådrivande och ta initiativ till att verksamheten utvidgas, där västra söderort föreslås lämpligt.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Edholm m.fl. (alla L) anför i en motion till kommunfullmäktige att flertalet allvarliga våldsbrott har begåtts i staden och att många invånare i ytterstaden upplever en otrygghet i vardagen. Vidare framkommer att polisen har en pressad arbetssituation. Motionärerna föreslår därför att stadsdelsnämnderna anställer minst 200 kommunala trygghetsvakter med ordningsvaktsförordnande för att upprätthålla tryggheten i avvaktan på en förändrad arbetssituation för polisen.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
1013kb Ladda ner dokument
-
-
Erik Slottner (KD) förespråkar i en motion till kommunfullmäktige fler balkonger i Stockholms stadsrum.
Motionen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.
ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att revidera vägledningen för balkonger i syfte att göra den mer tillåtande till balkonger mot gata, samt
att balkonger mot gata ska vara standard i all nyproduktion.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
739kb Ladda ner dokument
-
-
Joakim Larsson (M) har lämnat en motion till kommunfullmäktige om att planera för 5000 bostäder i och i anslutning till Årsta skog, samt att hemställa till regeringen att kommuner själva ska kunna upphäva naturreservat genom beslut i kommunfullmäktige. I motionen framhålls att Stockholm har en akut bostadsbrist och att det är viktigt att arbeta fram mer planlagd mark för bostäder och annat som en fungerande storstad behöver. Men också att planera för ett attraktivt, hållbart och välfungerande stadsrum, där redan befintliga stadsdelar får växa samman.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
672kb Ladda ner dokument
-
-
Björn Ljung m.fl. (alla L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de föreslår att kommunfullmäktige beslutar att en arkitekttävling ska anordnas i samband med planeringen för nya bostäder i anslutning till naturreservatet för Årstaskogen och Årsta holmar. De framhåller vidare att förorten förtjänar bra arkitektur, varför planeringen bör inledas med en arkitekttävling. Arkitekttävlingen bör använda interaktiva digitala verktyg för att nå ut till fler medborgare och hitta inspiration till områdets utformning.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige av Karin Ernlund m.fl. (alla C) framgår att det på Årstafältet planeras för ett nytt område med cirka 6000 nya lägenheter för 15000 invånare, i blandad bebyggelse med nya verksamheter och en anlagd park. Motionärerna välkomnar planerna men konstaterar att byggplanerna innebär att idrotts- och friluftsanläggningen Årsta Golf kommer avvecklas.
Vidare anför motionärerna att Årsta Golf är en lättillgänglig anläggning som är öppen för alla med över 140 000 besökare per år och gör bedömningen att det går att kombinera golfanläggningen med planerna för Årstafältet.
Mot bakgrund av ovan föreslår Centerpartiet att kommunfullmäktige beslutar:
Att uppdra åt stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret att presentera en lösning där Årsta Golf finns kvar och kan verka i samklang med den planerade bebyggelsen och den nya parken på Årstafältet.Bilagor
-
735kb Ladda ner dokument
-
-
Björn Ljung och Peter Backlund (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de beskriver en vision om nya Alvik och mötet med trädgårdsstaden med bl.a. byggnader av hög arkitektonisk kvalitet med utrymme för service och handel i bottenvåningarna. Ett möte mellan trädgård, stad, grönska och täthet, där träbyggnader har en naturlig plats. Motionärerna anser att det bör uppmuntras till att fler kvarter byggs i trä samt att trä är ett miljövänligare alternativ vid konstruktion av flerfamiljshus och en viktig del i kampen om att göra Stockholm klimatneutralt. De föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram förslag på minst ett kvarter med hus i massivträ i Alvik.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Andrea Ström och Christina Elffors Sjödin (båda M) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ska besluta följande:
Att uppdra åt socialnämnden att centralt upphandla familje- och jourhem med gemensamma ramavtal för hela staden.
Att uppdra åt socialnämnden att vid granskning av familjehem ska stabilitet i den ekonomiska situationen och familjens förmodade syfte vägas in som en lämplighetsfaktor i bedömningen.
Att uppdra åt socialnämnden att genomföra en kartläggning av antalet placerade barn i stadsdelarna samt en genomlysning av familj- och jourhem för att säkerställa att samtliga har genomgått en utredning.
Att uppdra åt socialnämnden att upprätthålla ett system som säkerställer att familje- och jourhem som fått avslag eller blivit fråntagna sitt uppdrag ska noteras. Informationen ska göras tillgänglig för andra kommuner i Stockholmsregionen i syfte att undvika eventuella undermåliga familjehem.Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
578kb Ladda ner dokument
-
-
Andréa Ström och Eva Solberg (båda M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige följande.
Att uppdra åt kommunstyrelsen att hemställa hos regeringen att utreda förutsättningarna för att införa en egen brottsrubricering gällande hedersvåld i brottsbalken.
Att uppdra åt socialnämnden att införa en utbildning riktad till de yrkesgrupper som möter unga som blivit eller riskerar att bli könsstympade.
Att uppdra åt socialnämnden att införa ett lokalt kompetensteam, likt det nationella, kring hedersrelaterat våld och förtryck för att samordna arbetet i staden.
Uppdra åt arbetsmarknadsnämnden att införa obligatorisk samhällsorientering med fokus på svensk lagstiftning, jämställdhet och motverkandet av hederskultur. Samhällsorienteringen ska gälla för både nyanlända och asylsökande.
Uppdra åt socialnämnden att verka för att Origo, det länsgemensamma resurscentret för hedersrelaterat våld och förtyck, inte enbart arbetar uppsökande utan även med förebyggande insatser. Arbetet ska rikta sig mot unga och information ska även ges till relevanta verksamheter som möter unga i sitt dagliga arbete.Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
907kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Jonas Naddebo m.fl. (alla C) att en kommunal nedskräpningsavgift ska införas, att parkvakter ska anställas eller upphandlas samt att strategiska parkplatser inhägnas för att öka tryggheten och säkerheten för de yngsta barnen. Enligt motionärerna behöver staden ett parklyft.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
662kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m.fl. (alla C) anför i en motion till kommunfullmäktige att takytan på stadens fastigheter är en underutnyttjad resurs och beskriver potentialen i form av fler solceller, sociala ytor eller odlingar på taken som mycket stor. Motionärerna lyfter fram gröna tak som en viktig del av städernas klimatanpassning då de bidrar med att sänka värmen under värmeböljor och samlar upp vatten under häftiga skyfall. Motionärerna anser att staden bör inleda en omdaning av de tak som staden äger för att öka takanvändningen i syfte att generera miljöfördelar samt ökad attraktivitet.
Bilagor
-
462kb Ladda ner dokument
-
Johan Nilsson (M) anför i en motion till kommunfullmäktige att det finns ett behov av att förbättra miljön på Kristalltorget i Solberga. Det pågår samtidigt flera förtätningsprojekt i Solberga och mot bakgrund av detta bör staden överväga om det går att etablera torghandel och anlägga exempelvis en lekplats på torget.
Bilagor
-
976kb Ladda ner dokument
-
704kb Ladda ner dokument
-
-
Berthold Gustavsson (M) konstaterar i en motion till kommunfullmäktige att Didrik Anders Gillis Bildt bland annat var Sveriges statsminister under åren 1888–1889. Motionären menar att flertalet tidigare statsministrar har fått platser namngivna efter sig. Exempelvis har både statsministrarna Hjalmar Branting och Karl Staaff uppmärksammats med en gata respektive park i Stockholm. Det är hög tid att nu även Gillis Bildt uppmärksammas för framtida generationer på motsvarande sätt.
Motionären vill, i syfte att uppmärksamma och hedra en framstående politiker och svensk statsminister, att kommunfullmäktige beslutar uppdra till stadsbyggnadsnämnden att namnge en lämplig plats efter Gillis Bildt.Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
661kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår i en motion till kommun-fullmäktige att en särskild utredning tillsätts angående snöröjningen inom Stockholms stad med företrädare från samtliga partier i kommunfullmäktige, om varför snöröjningen inte har fungerat och vem som är ansvarig för den uppkomna situationen. Utredningen ska vara framåtsyftande och ge anvisningar om hur snöröjningen i framtiden ska skötas för att undvika kaos i samband med snöfall.
Bilagor
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) anför i en motion till kommunfullmäktige att utvecklingen av Arlanda flygplats är viktig för Stockholmsregionen och staden. Staden ska därför försöka påverka regeringen i frågan att påbörja utbyggnaden av Arlanda flygplats så snart som möjligt. Karin Ernlund m.fl. föreslår att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad initierar en förhandling med regeringen och berörda kommuner för att bygga ut Arlanda flygplats med en fjärde, och på sikt, en femte rullbana.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
469kb Ladda ner dokument
-
-
Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson (båda M) menar i en motion till kommunfullmäktige att bostadsbyggandet i Stockholms stad många gånger hindras av snåriga regelverk och av att många delar av staden är belägna inom riksintressen.
Motionärerna menar att det idag är möjligt, både ekonomiskt och tekniskt, att bygga högt och tätt på Loudden men att lagstiftning och ett stort antal riksintressen gör det väldigt svårt.
I syfte att underlätta och öka möjligheten till att skapa fler bostäder i Stockholm föreslår motionärerna att kommunfullmäktige beslutar:
Att uppdra åt kommunstyrelsen att hemställa hos regeringen om att vidta nödvändiga åtgärder för att möjliggöra en modern och hållbar stadsdel på Loudden enligt ovan.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
945kb Ladda ner dokument
-
-
Erik Slottner (KD) anför i en motion till kommunfullmäktige att Stockholmshusen ska konkurrensutsättas genom att öppna för privata aktörer att lämna anbud till varje plats som identifierats för Stockholmshus. Om en privat aktör lyckas lämna ett anbud med samma höga kvalitet men med lägre hyresnivå föreslås det anbudet vinna och tilldelas markanvisningen. På det sättet ska konkurrensen öka, konceptet bli mer neutralt mellan privata och offentliga aktörer och den slutliga hyresnivån kunna sänkas.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
716kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Nilsson (M) beskriver i en motion till kommunfullmäktige att Stockholm är en fantastisk stad med närhet till vatten och goda möjligheter att bada. Nilsson anser att utbudet av badplatser skulle kunna vara än större, med tanke på de stora ytor som gränsar till vatten. Därmed skulle trycket på de befintliga baden minska. Vidare anser han att bryggbad är ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ till strandbad eller bassängbad.
Johan Nilsson föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge berörda nämnder i uppdrag att utreda platser för möjliga etableringar av fler bryggbad.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
530kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Svärd (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att uppdra åt trafiknämnden att utforska möjligheten att utveckla Tyck till-appen så att visst material automatiskt vidarebefordras till polisen. Motionären menar att en sådan utveckling kan leda till att polisen får information för att snabbt kunna hantera händelser eller incidenter, men också för att kunna kartlägga områden där förebyggande polisiärt arbete bör ske.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Edholm m.fl. (alla L) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ska låta resa en staty av Eva Remens (1910-1993) som var en liberal kommunpolitiker och fullmäktiges första kvinnliga ordförande.
I motionen anförs bland annat att hon var kritisk till mycket i cityomvandlingen. När planer fanns på att riva Hornsgatspuckeln och stora delar av bebyggelsen på Mariaberget var det enligt motionen i slutändan tack vare Eva Remens dem bevarades.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
635kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Fälldin (C) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att Arbetsmarknadsnämnden får i uppdrag att dels frigöra delar av jobbtorgsverksamheten för fristående aktörer för att förbättra stadens arbetsmarknadspolitiska åtaganden, dels att utreda hur jobbtorgen kan kompletteras i syfte att stimulera nyföretagande som en väg in på arbetsmarknaden.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
696kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m.fl. (alla C) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kommunfullmäktige beslutar att idrottsnämnden tar initiativ till att uppföra tre nya flytande citybad i Hjorthagen, Riddarholmen och Hammarby Sjö.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
-
Rasmus Jonlund m.fl. (alla L) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att staden ska uppmärksamma den svenska demokratin under de kommande åren då den fyller 100 år. Motionärerna menar att det finns anledning att skapa en varaktig struktur genom en fast institution, innehållandes musei-, biblioteks- och forskningsuppdrag, i tät samverkan med akademin och civilsamhället. Uppdraget bör vara nationellt men med en fast förankring i Stockholm. Motionärerna menar att staden bör uppvakta staten och riksdagen, och för egen del utreda förutsättningarna för en sådan struktur.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Patrik Silverudd och Joar Forssell (båda L) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att ett stadsövergripande råttbekämpningsprogram ska tas fram, som inkluderar riktlinjer för hur stadens papperskorgar kan råttsäkras. Till programmet ska en informationskampanj om korrekt hantering av matavfall kopplas. Staden ska även söka fortsatt dispens för det råttbekämpningsmedel som idag används.
Statistik från Anticimex visar att antalet råttsaneringar i staden har ökat med fem procent mellan 2015 och 2016. Motionärerna menar att det är en indikator på att antalet råttor har ökat. Eftersom råttor kan orsaka skador på elledningar och sanitära problem anser motionärerna att stadens arbete med förebyggande åtgärder behöver förbättras. Därtill behöver staden försäkra sig om att de bekämpningsmedel som används är tillräckligt kraftfulla.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
933kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) beskriver i en motion till kommunfullmäktige några problem som är kopplade till den ökande befolkningen i Stockholm vilket bland annat ger upphov till mer trafik vilket leder till att luftkvaliteten inte är tillräckligt god.
Motionärerna yrkar på att staden dels utreder förutsättningarna för att göra om Karlbergsvägen till en grön och attraktiv esplanad med park-, cykel- och gångstråk i likhet med Karlavägen på Östermalm, dels att Trafiknämnden och Utbildningsnämnden utreder förutsättningarna för att omvandla körfälten invid Gustav Vasa skola till skolgård.Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
542kb Ladda ner dokument
-
-
Lars Svärd (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att hemställa till regeringen att ändra lagstiftningen på så sätt att nedskräpning med fimpar uppgraderas till ett brott med penningböter i straffskalan.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
686kb Ladda ner dokument
-
-
Martin Westmont och Per Ossmer (båda SD) har skrivit en motion till kommunfullmäktige i vilken de föreslår att allt kött som importeras till stadens verksamheter ska uppfylla villkor som följer den svenska djurskyddslagen, att staden alltid köper in svenskt kött och att kött, fågel och fisk ska ursprungsmärkas.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-