Hoppa över navigering

Möte 2024-12-10

Socialnämndens organisations- och föreningsutskott
17:20 - 17:25 Konferenscenter rum Storfors, Storforsplan 36, Farsta
  •   1

    Godkännande av dagordning

  •   2

    Val av justerare och tid för justering

  •   3

    Förvaltningen informerar

  •   4

    Utskottets frågor till förvaltningen

  • Organisations- och föreningsutskottet, OFU, beviljar årligen bidrag till ideella föreningar för kompletterande insatser till socialnämndens målgrupper. Syftet med bidragen är att föreningarna kan medverka till att stadens invånare får tillgång till ett likvärdigt socialt stöd med hög kvalitet oavsett var de bor i staden. Verksamhetsbidrag ska enligt riktlinjerna ses som ett långsiktigt bidrag även om nya beslut om bidragen fattas årligen.

    I bedömningen av ansökningar om verksamhetsbidrag utgår förvaltningen från kraven i socialnämndens riktlinjer för bidrag till ideella föreningar. Förvaltningen arbetar kontinuerligt med att se över fördelningen av bidrag mellan föreningar och mellan olika verksamhetsområden. Förvaltningens förslag till beslut om verksamhetsbidrag baseras på en samlad bedömning och innebär förslag på både höjningar och sänkningar.

    Bilagor

  • Stiftelsen 1825 ansöker om ett tidsbegränsat bidrag på 535 000 kronor från organisations- och föreningsutskottet, OFU. Ansökan gäller verksamheten psykosociala stödgrupper och avser år 2025.

    De psykosociala stödgrupperna vänder sig till personer 18-25 år som har eller löper särskild risk att utveckla psykisk ohälsa. Stödgrupperna följer en strukturerad gruppsamtalsmetod som kombinerar psykoedukation med samtal och övningar i medveten närvaro. Stiftelsen uppskattar att de för det sökta bidraget kommer att kunna genomföra sex psykosociala stödgrupper med tio träffar och upp till tio deltagare per grupp.

    Skillnaden jämfört med den tidigare ansökan från Stiftelsen 1825, som avslogs av OFU i mars 2023, är att ansökan endast gäller psykosociala stödgrupper och inte enskilda psykosociala samtal. I och med det är den del av förvaltningens tidigare bedömning som handlade om att det inte är förenligt med kommunallagen att bevilja bidrag till de enskilda psykosociala samtalen inte aktuell i detta ärende. Förvaltningen anser dock att den övriga bedömningen från det tidigare ärendet, om att 1825:s verksamhet inte kompletterar socialtjänstens befintliga verksamheter, kvarstår.

    Förvaltningen bedömer att det finns insatser inom staden och kompletterande stöd hos föreningar för vuxna med psykisk funktionsnedsättning och för barn och unga med psykisk ohälsa eller som befinner sig i eller riskerar social utsatthet. Förvaltningen föreslår därför att ansökan avslås.

    Bilagor

  • Föreningen Newcomers with Disabilities in Sweden ansöker om ett tidsbegränsat bidrag på 1 400 000 kronor för perioden

    1 januari 2025 till och med 31 december 2025 för verksamheten Kamratgrupp för flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning i Stockholm stad . Newcomers with Disabilities in Sweden söker bidrag för att kunna bedriva mötesträffar där gemenskap och kamratstöd står i fokus. Målgruppen för verksamheten är migranter, nyanlända och flyktingar med funktionsnedsättningar från 18 år och upp. En central utgångspunkt i föreningens arbete är de särskilda behov som uppstår av att vara både migrant och funktionsnedsatt.

    Verksamheten kommer att ske på svenska och syftet är att målgruppen ska komma hemifrån, bryta sin isolering, finna gemenskap och öva svenska. Totalt beräknas verksamheten nå ungefär 20 unika individer.

    Förvaltningen bedömer att föreningens verksamhet kompletterar övriga verksamheter genom att den riktar sig mot en ny målgrupp och att föreningen ska beviljas ett tidsbegränsat bidrag på 200 000 kronor.

    Bilagor

  • Föreningen Varken hora eller kuvad (VHEK) ansöker om ett tidsbegränsat bidrag på 380 000 kronor från organisations- och föreningsutskottet, OFU, för verksamheten Ökat stöd till hedersvåldsutsatta. Ansökan gäller perioden 1 april 2025 till och med 31 mars 2026.

    VHEK arbetar i dagsläget framför allt med opinionsbildande- och kunskapsspridande verksamhet. Genom den aktuella ansökan vill VHEK utöka stödet till personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Föreningen vill bland annat starta en telefonlinje för råd och stöd med fasta öppettider, förmedla kontakter till advokater och hjälpa till i myndighetskontakter. VHEK vill även genomföra föreläsningar och utbildningar på skolor i Stockholms stad om hedersrelaterat våld och förtryck samt om ungdomars rättigheter. Målgrupp för den sökta verksamheten är främst utsatta flickor och kvinnor, men också unga pojkar och hbtqi-personer.

    Förvaltningen kan konstatera att det finns flera tillgängliga stödverksamheter för personer som utsätts för hedersrelaterat våld i Stockholms stad, både stadens egna och verksamheter som beviljas bidrag från OFU. Några av dessa verksamheter erbjuder förutom enskilt stöd också föreläsningar, workshops och utbildningar i skolor och för yrkesverksamma. Förvaltningen anser att den sökta verksamheten inte kompletterar befintliga insatser för målgruppen inom staden och i civilsamhället och bedömer att ett bidrag till föreningen VHEK inte bör prioriteras.

    Bilagor

  • Föreningen Clownmedicin Glädjeverkstan ansöker om ett tidsbegränsat bidrag på 143 384 kronor för perioden 1 januari 2025 till 31 december 2025. Clownmedicin Glädjeverkstan söker bidrag för att genomföra 45 digitala och fysiska clownpass på LSS-verksamheter runt om i Stockholm stad och för att ta fram en metodbeskrivning och informationsfilm om clownbesök på LSS-verksamheter. Bidraget ska även gå till en utbildningsdag samt ett slutseminarium för clowner, LSS-personal och verksamhetens styrgrupp. Verksamhetens målgrupp är vuxna och äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning.

    Förvaltningen bedömer att det endast är vissa delar av den sökta verksamheten som lever upp till kraven i socialnämndens riktlinjer för bidrag till ideella föreningar. Av den sökta verksamhetens aktiviteter är det de digitala och fysiska clownbesöken som lever upp till kraven. De övriga aktiviteterna, som är att ta fram ett utbildningsmaterial, informationsfilm, seminarium och utbildningsdag för clownerna, är verksamhet som inte är riktad till en målgrupp inom socialtjänstens ansvarsområde. Vidare bedömer förvaltningen att Clownmedicin Glädjeverkstan endast kan söka bidrag från nämnden för de vuxna personer som är under 65 år och som utgör 60 procent av deras ansökta målgrupp.

    Förvaltningen bedömer att staden tillhandahåller ett stort utbud av insatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning och att förvaltningen ger bidrag till flera föreningar som når målgruppen och erbjuder en varierad och av målgruppen efterfrågad verksamhet. Förvaltningen bedömer att Clownmedicin Glädjeverkstans verksamhet inte kompletterar stadens egen verksamhet eller verksamhet som beviljas föreningsbidrag och att ansökan därför ska avslås.

    Bilagor

  • Trossamfundet Frälsningsarmén har beviljats ett tidsbegränsat bidrag från organisations- och föreningsutskottet, OFU, för det sociala arbetet på Templet Östermalm för år 2024. Nu ansöker Frälsningsarmén om ett tidsbegränsat bidrag på 2 050 000 kronor för samma verksamhet för år 2025.

    Templet Östermalm erbjuder basbehovsstöd i form av frukost och utdelning av mat men också gemenskap, råd, stöd och länkning utifrån besökarnas behov. Besökarna på Templet Östermalm utgörs av personer i olika social och ekonomisk utsatthet. Under det första halvåret 2024 hade Templet Östermalm totalt 11 558 besökare, vilket motsvarar drygt 100 besökare per dag.

    Förvaltningen bedömer att Frälsningsarmén har bedrivit det sociala arbetet på Templet Östermalm enligt plan under det första halvåret 2024 och uppnått målen för verksamheten. Efter en samlad bedömning anser förvaltningen att Frälsningsarméns verksamhet Templet Östermalm lever upp till kriterierna i riktlinjerna och att verksamheten bör beviljas ett tidsbegränsat bidrag för ytterligare ett år. Frälsningsarmén söker ett högre bidragsbelopp än vad de beviljades för det första året. Då det finns flera andra dagverksamheter i innerstaden som beviljas bidrag från OFU anser förvaltningen att det i nuläget inte är befogat att utöka bidraget till Templet Östermalm.

    Bilagor

  •   12

    Övrigt

Det finns inga sammanträden att visa än

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.