Möte 2019-09-19
-
1
Protokollsjusterare och tid för justering
-
2
Godkännande av dagordning
-
7
Remiss om Regional överenskommelse om samverkan vid utskrivning frånsluten hälso- och sjukvård i Stockholms län
-
8
Remiss om Departementsskrivelsen Långsiktighet och stadga i arbetet framåt - en myndighet för romska frågor
-
13
Protokoll från pensionärsrådet
-
14
Protokoll från funktionshindersrådet
-
18
Förvaltningschefen informerar
-
19
Övriga frågor
-
20
Anmälan av protokoll från sociala delegationen
-
21
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1 p lag med särskilda bestämmelser om unga (LVU)
-
22
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken (FB)
-
23
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)
-
24
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)
-
25
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)
-
Ordförande Bo Arkelsten (M) och vice ordförande Lisa Carlsson (S) justerar protokollet digitalt senast den 25 september 2019 kl 12.00.
-
Tertialrapport 2, 2019 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.
-
Hässelby-Vällingby delegationsordning är en förteckning över vilka funktioner som kan fatta beslut på nämndens vägnar i ett ärende eller en viss grupp av ärenden. I början av varje år fastställs delegationsordningen för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd. Delegationsordningen kan också revideras under året. Detta då förteckningen behöver hållas aktuell avseende ändringar i lagstiftning och i kommunfullmäktiges beslut om nämndernas ansvarsområden. Uppdateringar kan också behövas utifrån organisatoriska förändringar inom och utom förvaltningen. Enligt nu föreslagen revidering föreslås förändringar inom området individ och familj.
-
Näringslivspolicyn knyter an till kommunfullmäktiges mål och betonar fyra fokusområden. Dessa är
- Stimulera tillväxt och företagsamhet
- Förbättra service, tillgänglighet och myndighetsutövning
- Attraktivare miljöer och framkomlighet
- Öka tillgången till arbetskraft med relevant kompetens
Förvaltningen ställer sig positiv till näringslivspolicyn som lyfter fram vikten av samverkan mellan nämnder och att det ska vara lätt för företag att komma i kontakt och samverka med Stockholms stad. Där framhålls också vikten av samverkan med näringslivet och andra externa aktörer. Tillgänglighet och ett positivt bemötande betonas och att staden ska vara en god affärspartner. Myndighetsutövningen ska vara effektiv och rättssäker.
Ett tätare samarbete mellan näringsliv och staden framhålls och vikten av att näringslivets behov och synpunkter beaktas tidigt i olika plan och utvecklingsprocesser.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
§ 7
Remiss om regional överenskommelse om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Stockholms län
Den 1 januari 2018 trädde lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i kraft. I och med införandet av den nya lagen har en regional överenskommelse tagits fram om hur kommuner i Stockholms län och region ska samverka kring utskrivningsklara patienter. Den regionala överenskommelsen är övergripande och vägledande och fungerar som stöd för berörda parter. Förvaltningen ser positivt på överenskommelsen och de gemensamma mål som satts. Det är viktigt att samtliga parter prioriterar samverkansöverenskommelsen och att regionen stöttar kommunen i ett samarbete med sluten- och primärvård.
Bilagor
-
448kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
§ 8
Remiss om Departementsskrivelsen Långsiktighet och stadga i arbetet framåt - en myndighet för romska frågor
En av regeringen tillsatt utredning (SOU 2016:44) har konstaterat att situationen i fråga om romers och deras mänskliga rättigheter generellt är mycket oroande. I utredningens uppdrag har ingått att föreslå hur ett nationellt center för romska frågor kan inrättas. Utredningen föreslår att en nämndmyndighet vid en värdmyndighet inrättas, Myndigheten för romska frågor. Myndigheten ska ha ett nationellt ansvar att främja arbetet med mänskliga rättigheter för den nationella minoriteten romer samt vara ett stöd för att motverka antiziganism. Utredningen bedömer att den nya myndighetens anslag bör uppgå till minst 20 miljoner kronor per år.
Förvaltningen har inget att invända mot förslaget om en myndighet för romska frågor men lyfter fram behovet av lokal förankring och samhällsnära arbete för att motverka diskriminering.Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
§ 9
Remiss Övergång till digital huvudakt inom socialtjänsten, överförmyndarverksamhet och kommunal hälso- och sjukvård
Den 7 maj 2018 tog kommunfullmäktige beslut om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att påbörja en modernisering av sociala system. Det finns ett flertal fördelar med att övergå till digital huvudakt. Fördelarna är i huvudsak att arbetsprocesserna blir effektivare och att administrationen minskar. Förvaltningen anser att statsledningskontorets förslag är bra då det finns ett behov av moderna arbetssätt, med tillhörande digitala stöd.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har fått en remiss från kommunstyrelsen ”Motion om hedersbelöning inom daglig verksamhet” med diarienummer KS 2019/696. Stadsledningskontoret vill ha förvaltningens yttrande senast 2019-11-22. Förvaltningen är positiv till att personer med funktionsnedsättning uppmärksammas för lång och trogen tjänst.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
§ 11
Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för backtimjan 1 i stadsdelen Hässelby Villastad
Syftet med detaljplanen är att skapa möjlighet för ca 63 nya lägenheter i ett flerbostadshus. Platsen består idag till största delen av en öppen gräsyta med buskar och några enstaka träd. Gräsytan korsas av en gång- och cykelväg och har idag inga speciella rekreations- eller landskapsvärden. Planförslaget är ett bidrag till att uppfylla Stockholms bostadsmål och tillföra nya blandade boendemiljöer.
Bilagor
-
Inför sommaren inkom 1 886 ansökningar om feriearbete och 887 ungdomar från Hässelby-Vällingby fick feriearbete under sommaren 2019; 810 ungdomar av stadsdelsförvaltningen och 77 ungdomar anställdes av andra förvaltningar och bolag. Majoriteten av ungdomarna arbetade med kvalitetshöjande insatser inom förvaltningens egna verksamheter och även hos entreprenörer eller ideella organisationer. Under året har nya feriejobbsprojekt genomförts, bland annat ett projekt i samverkan med Kulturförvaltningen, vilket resulterade i att ungdomar skapade portabla muralmålningar.
Förvaltningen kommer att erbjuda feriearbete till ca 150 ungdomar under höst- och jullov 2019. -
Protokoll från pensionärsrådets sammanträde 2019-09-09.
-
Protokoll från funktionshindersrådets sammanträde 2019-09-09.
-
Enligt Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds rutiner ska alla förslag med rubriken ”medborgarförslag” anmälas till nämnd på lista, även om de inte ska tas upp för behandling på nämnd.
-
Stadsdelsdirektören har delegation att fatta beslut i ärenden enligt delegationsordningen. Hen har också rätt att vidaredelegera beslut till tjänstepersoner. Beslut fattade på delegation enligt den här ordningen ska anmälas till stadsdelsnämnden.
-
Inkomna ärenden registrerade från och med 2019-08-12 till och med 2019-08-26