Möte 2024-03-21
-
1
Mötet öppnas
-
2
Dagordningen godkänns
-
3
Utseende av justerare och tid för justering
-
Stockholms stad har tagit fram ett program för idrott, motion och friluftsliv som ska gälla 2024-2028.
Programmet är ett styrdokument som anger inriktning för stadens arbete mot ökad rörelse bland våra invånare samt tydliggör ansvarsfördelning för stadens nämnder och bolagsstyrelser.
Stadens arbete med idrott, motion och friluftsliv ska bidra till att nå inriktningsmålen i Stockholms stads budget och till att Stockholm är ledande i genomförandet av Agenda 2030.
Programmet är en viktig del i arbetet att utveckla staden mot visionen:
”Alla stockholmare har goda möjligheter till motion, idrott och friluftsliv oavsett bakgrund och funktionsförmåga”
Vision 2040 – Möjligheternas Stockholm
Stockholms utbud av idrott, motion och friluftsliv ska öka genom att tidigt i stadsplaneringen tillgodose behov av ytor, anläggningar och grönområden i nya eller växande stadsdelar.
Stockholm ska möjliggöra en mångfald av idrottsevenemang som sträcker sig från breddevenemang för barn, ungdomar och vuxna till elitidrottsevenemang av högsta internationella mått.
Staden ser att det är viktigt att prioritera och främja fysiska aktiviteter riktade till barn och ungdomar 7-20 år samt till personer med funktionsvariationer från 7 år.
Förvaltningen ställer sig positiv till stadens förslag till Stockholms stads program för idrott, motion och friluftsliv 2024-2028. Programmet sätter ramarna för stadens gemensamma arbete mot ökad fysisk aktivitet, förbättring av folkhälsa samt minskade ojämlikheter i hälsa.-
287kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
-
Stadens senaste styrdokument för kommunikationsfrågor Kommunikationsprogram för Stockholms stad 2017–2022 ska ersättas med nytt styrande dokument för nämnders och bolagsstyrelsers kommunikationsarbete. Kommunikationsprogrammet ska stärka stadens förmåga till ändamålsenlig kommunikation som är målgruppsanpassad, sammanhållen och värdeskapande för målgrupper och intressenter. Förvaltningen anser att det är positivt att kommunikationens betydelse lyfts i det nya programmet och att programmet framöver kommer ses över varje år i en ständigt föränderlig värld. Förvaltningen anser att huvudbudskapen som förut var en, är nu tre och tydligare. Det är även positivt att kommunikationsmålen har förkortats och förtydligats. Dock anser förvaltningen att det hade varit bra om kommunikationens betydelse för en framgångsrik kompetensförsörjning även hade funnits med i det nya programmet och att rollfördelningen hade varit tydligare.
-
238kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
För att uppnå målet att Stockholm ska vara en säker och trygg stad, är ett systematiskt arbete mot våldsbejakande extremism en väsentlig komponent i samlade brottsförebyggande och trygghetsskapande initiativ. Genom att stärka och koordinera arbetet mot våldsbejakande extremism kan Stockholm förverkliga sitt mål om att vara en säker och trygg stad för alla invånare och besökare.
Stadsledningskontoret har utarbetat reviderade riktlinjer som inkluderar en uppdaterad struktur för stadens åtgärder mot våldsbejakande extremism. Stockholm stads riktlinjer i arbetet mot våldsbejakande extremism (dnr 155-943/2015) antogs av Kommunfullmäktige 2016.
De reviderade riktlinjerna innehåller en tydligare beskrivning av roll- och ansvarsfördelningen inom arbetsområdet. Dessutom omfattar de nya riktlinjerna en ökad inriktning på förebyggande åtgärder mot hot från ensamagerande gärningspersoner samt mot extremism i online-miljöer.-
201kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
-
Grimsta förskolor medverkar i Projekt Nordplus som är ett tvåårigt samverkansprojekt mellan Estland, Finland, Sverige, (Stockholm och Göteborg), Litauen och Grönland med syfte att utveckla verksamheten utifrån temat inkludering i verksamheten för alla barn. Det är Universitets och Högskolerådet som godkänner ansökan och tilldelar medel.
Deltagandet i projektet är en möjlighet att tillsammans med lärare och ledning från de andra länderna dela erfarenhet om inkluderande arbetssätt utifrån olika perspektiv såsom inkluderande miljö, rutiner, samarbete med vårdnadshavare och externa aktörer. Under hösten 2023 stod Grimsta förskolor som värd för den första studieresan där ledning och lärare från de deltagande länderna besökte Sverige. Under en vecka fick deltagarna besöka förskolorna Abisko, Kannan, Klisterburken, Zinket och Öppna förskolan/introduktionsförskolan. De tog också del av presentationer och föreläsningar av pedagoger, specialpedagog och rektor. Stadsdelens barnpsykolog och logoped föreläste kring alternativ och kompletterande kommunikation, arbetssätt och metoder samt stödstrukturer som används i förvaltningens förskolor. Avdelningschef för förskolan hälsade alla välkomna och berättade om övergripande organisation och verksamhet.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
407kb Ladda ner dokument
-
-
22
Förvaltningschefens information
-
23
Övriga frågor
-
24
Anmälan av protokoll från social delegation 2024
-
25
Begäran om yttrande från IVO