Möte 2023-10-26
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
5
Nämndens sammanträdestider 2024
-
16
Nämndens och förvaltningens frågor
-
17
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
-
18
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
-
19
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
-
20
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
Medborgarförslaget innehåller önskemål om att anlägga ängsmark utmed en sträcka vid Vantörsvägen i Herrängen. Förvaltningen har under sommaren 2023 avstått från att klippa en del av gräsytan med gott resultat. Under nästkommande säsong är planen att upphöra med gräsklippning utmed hela sträckan som föreslagställaren önskar för att möjliggöra för ängsblommor att etablera sig.
Bilagor
-
438kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Förskolan Hanna Rydh byggdes 1967–1971 och innehöll ursprungligen två avdelningar samt ett tillagningskök. År 2016 beställde förvaltningen en planändring på fastigheten för att kunna bygga en ny, större förskola på tomten. Nämnden beslutade 2021 att genomföra projektet utifrån Sisabs offert som skulle ge en årshyra på 3 mnkr. I november 2022 presenterade Sisab en reviderad offert, som skulle innebära att årshyran ökade till 5,1 mnkr. Samtidigt har antalet förskolebarn i stadens befolkningsprognos minskat, och det finns inte längre något behov av en ny förskola i Fruängen under de närmaste tio åren. Först därefter förväntas antalet barn öka igen och ett behov av fler förskoleplatser. Förvaltningen föreslår att projektet förskolan Hanna Rydh avslutas, vilket innebär att förvaltningen måste betala de 8 mnkr som Sisab har lagt ner på projekteringen. Förvaltningen föreslår också att nämnden behåller tomträtten till en kostnad om 90 tkr per år, för att kunna bygga en förskola på platsen när behovet uppstår.
Bilagor
-
246kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunallagen reglerar att nämnderna ska besluta om tid och plats för sina sammanträden. Förvaltningen föreslår sammanträdestider för 2024 med utgångspunkt från stadsledningskontorets (SLK) tidplan för budget- och uppföljningsarbete.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse har inkommit från Henrik Falk (C) med frågor om hur förvaltningen planerar för att stärka barn och ungas idrottande samt hur fler platser kan utvecklas. Merparten av förvaltningens planering av skötsel och investering i stadsmiljön avser anläggningar och ytor som uppmuntrar till fysisk aktivitet, som lekplatser, plaskdammar, utegym, parkvägar och grönytor. Som en del av sitt ordinarie arbete erbjuder förvaltningens parklekar och ungdomsgårdar barn och unga möjlighet att utöva spontanidrott och annan fysisk aktivitet, såväl under terminer som under skolloven.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Planen för Lövholmen omfattar en ny stadsdel med 1 800 lägenheter, tre förskolor, lokaler för service, kontor och kultur, samt kajstråk, torg och en lekplats. Förvaltningen är positiv till att gammal industrimark kan användas för nya verksamheter, att området och kajerna öppnas upp och att en del av de kulturhistoriska byggnaderna kan bevaras. Förvaltningen anser att trygghet och trivsel i området kan öka om de allmänna platserna får bättre lokalklimat, framför allt mer sol, vilket ger bättre förutsättningar för grönska och lockar fler att vistas på platserna. De planerade förskolegårdarna får gärna bli större och även de behöver få mer sol. Förvaltningen är mycket positiv till upprustning och nya funktioner i Trekantsparken, men vill förtydliga att de behöver finansieras genom de olika exploateringarna i Liljeholmen.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
29mb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
Planen består av ett nytt kvarter med 125 hyreslägenheter i slutet av Lisebergsvägen. Husen blir 4–7 våningar höga och gestaltas enligt konceptet Stockholmshus. Stadsdelsförvaltningen är positiv till att hyreslägenheter tillförs Liseberg. Eftersom exploateringen sker på naturmark vill förvaltningen medverka i utformningen av kompensationsåtgärder. Ytan tillhör idag Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd, men en ändrad gränsdragning kommer att föreslås när planen vunnit laga kraft.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
908kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
Följande skrivelser anmäldes.
1 Skäliga lokalhyror för föreningar
(rubricerat som medborgarförslag)
Inkom 18 september 2023, dnr HÄ 2023/559
Översänt till Utbildningsförvaltningen och Sisab.2 Förtydliga parkeringsförbudet som gäller längs Vinterviksvägen vid Vintervikens trädgårdscafé
(rubricerat som medborgarförslag)
Inkom 23 september 2023, dnr HÄ 2023/571
Översänt till trafikkontoret.3 Förslag på hur man kan göra parkmiljön mer trivsam och samtidigt ge bidrag till den biologiska mångfalden
(rubricerat som medborgarförslag)
Inkom 7 oktober 2023, dnr HÄ 2023/613
Förvaltningens svar daterat 11 oktober 2023 anmäldes. -
§ 16
Nämndens och förvaltningens frågor
-
§ 17
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
-
§ 18
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
-
§ 19
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
-
§ 20
Anmälan av sociala delegationens protokoll