Möte 2020-09-24
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
-
277kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
-
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
24
Nämndens och förvaltningens frågor
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt föräldrabalken
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt föräldrabalken
-
27
Nedläggning av faderskapsutredning enligt föräldrabalken
-
28
Anmälan av ordförandebeslut
-
29
Anmälan av ordförandebeslut
-
30
Anmälan av ordförandebeslut
-
32
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
§ 1
Val av justerare och dag för justering
-
Efter budgetjusteringar redovisas ingen avvikelse mot budget. Förvaltningen bedömer att 11 av kommunfullmäktiges 12 mål för stadsdelsnämndens verksamhetsområden kommer att uppnås helt under året och att ett mål kommer att uppnås delvis. Merparten av indikatorerna bedöms uppnås liksom nämndens mål.
Bilagor
-
364kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
Älvsjö stadsdelsförvaltning har anmälts till Riksdagens ombudsmän, Justitieombudsmannen (JO), för att inte ha besvarat mejl och lämnat ut allmänna handlingar inom rimlig tid. Anmälan anger två tillfällen, ett under 2019 och ett under 2020, där det tagit två månader att få svar från ansvarig handläggare. Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har utrett frågan och kommit fram till att anmälan är riktig och att förvaltningen har brustit i sina rutiner. Förvaltningen ska säkerställa att samtliga medarbetare på berörda avdelningar känner till stadens rutiner och gällande lagar.
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
Älvsjö stadsdelsnämnd beslutade den 27 mars 2019 att godkänna inriktningen för att projektera en ny förskola på Sulvägen 62 i kvarteret Snabelskon, Solberga. Den planerade förskolan ska ersätta den befintliga förskolan Skogsgläntan och planeras bli klar december 2021. Förskolan Skogsgläntan om fyra avdelningar har av Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) bedömts som tekniskt uttjänt och stadsdelsförvaltningen lämnade förskolan årsskiftet 2019/2020. Den nya permanenta förskolan ska ersätta Skogsgläntan och planeras ha fyra avdelningar. Den nya förskolan uppförs av SISAB och årshyran beräknas bli 1 558 000 kronor och 21 600 kr per barn.
Bilagor
-
371kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har genomfört en granskning för att bedöma om ansvaret för uppföljningen av utförare av korttidstillsyn är tydligt och om den uppföljning som görs är tillräcklig. I granskningen har ingått att bedöma om uppföljningen av beviljade insatser görs enligt gällande regelverk. Älvsjö stadsdelsnämnd var en av fem stadsdelsnämnder som ingick i granskningen. Rapporten visar på stora brister i uppföljningen av utförare av korttidstillsyn och konstaterar att det råder en otydlighet om vem i staden som har ansvar för att följa upp den korttidstillsyn som bedrivs i kommunal regi. Revisorerna konstaterar att stadsdelsnämnderna har en systematisk uppföljning av insatsen på individnivå men att det finns brister i dokumentationen av insatserna utifrån lagstiftning och stadens riktlinjer. Förvaltningen ser detta som ett utvecklingsområde men framhåller också omständigheter som utgör svårigheter. Förvaltningen är positiv till att socialförvaltningen rekommenderas att tydliggöra ansvarsfördelningen för uppföljning av utförare och säkerställa att samtliga utförare följs upp. Förvaltningen har vissa synpunkter på hur detta kan genomföras.
Bilagor
-
310kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse från Älvsjö stadsdelsnämnd ombeds förvaltningen i sina förskolor genomföra en inventering av pedagogernas tillgång till utomhuskläder och sittplatser när förskolorna än mer förväntas bedriva sin verksamhet utomhus. Det ska göras i samverkan med de fackliga organisationerna. Förvaltningen är positiv till att genomföra en inventering av förskolornas tillgång till utomhuskläder och tillhandahållandet av sittplatser utomhus.
Bilagor
-
246kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse från Eva Fagerhem m.fl. (S) och Maria Ljuslin m.fl. (V) ställs frågor om hur förvaltningen hanterar den stora prövningen av ökad isolering det innebär för stadsdelens äldre och sjuka, både de som bor i ordinärt boende men även för de äldre som bor på våra särskilda boenden. Perioden av social distansering och besöksförbud fortsätter för att begränsa smittspridningen. Förvaltning anser att det är viktigt för att hantera känslan av isolering genom att den äldre kan ha kontakt med sina anhöriga under pandemin. Förvaltningen erbjuder digitala samtal och säkra möten utomhus till våra äldre vilket har uppskattats mycket.
Bilagor
-
292kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) önskar i en skrivelse få svar på om det finns några planerade åtgärder kring stadsdelsområdets skolor vad gäller trafiken. I och med pandemin skjutsar många föräldrar sina barn med bil och resultatet blir trängsel och risk för olycka i anslutning till skolorna. Förvaltningen har ingen rådighet över frågan men har efter kontakt med trafikkontoret fått redogjort att trafikkontoret känner till problematiken och ser över situationen utanför skolor. Inga föreslagna åtgärder finns men trafikkontoret kan erbjuda bland annat kommunikationsförslag som skolorna kan använda i kontakt med föräldrar.
Bilagor
-
254kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden uppdrog åt förvaltningen 27 augusti 2020 att utreda varför nämnden inte har fått detaljplan, Dp 2010-16649 på remiss. Nämnden behandlade detaljplanen på remiss under samrådet 2015. Inför granskningen gjorde förvaltningen bedömningen att det nya förslaget inte skiljde sig markant från det gamla, sett till förvaltningens ansvarsområden och det remissvar som lämnades år 2015. Förvaltningen bedömde att nämnden inte behövde yttra sig om det nya förslaget.
Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknadsnämnden fick i budget för 2019 i uppdrag att ta fram en sammanhållen strategi för stadens arbetsmarknadsinsatser och etablering på arbetsmarknaden. I juni 2020 tog arbetsmarknadsnämnden ställning för förslaget till strategi som nu är ute på remiss. Förvaltningen bedömer att förslaget väl uppfyller syftet att på olika sätt definiera, förtydliga och beskriva vägledande principer och strategier för stadens arbetsmarknadsinsatser. Förvaltningen lyfter några punkter som särskilt viktiga och efterfrågar ökad tydlighet av gäller arbetsmarknadsinsatser som insatser inom socialtjänsten.
Bilagor
-
277kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Den nya handlingsplanen för biologisk mångfald syftar till att upprätthålla en hög variation av arter i det lokala ekosystemet. Handlingsplanen vilar på fem strategier som går att koppla till stadens miljöprogram och Grönare Stockholm. Förvaltningen välkomnar handlingsplanen och anser att den genomarbetad och genomförbar. Förvaltningen bedömer att ansvar som tillskrivs stadsdelsförvaltningarna ligger inom ramen för det uppdrag som de redan har.
Bilagor
-
727kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser en motion från Alexandra Mattsson Åkerström (V) om hur staden kan förstärka arbetet mot sexuellt våld. Förvaltningen instämmer att detta är angelägna frågor och en viktig målgrupp. Förvaltningen bedömer att det vid en översyn är viktigt att samordna den specialistkunskap som finns samlad på ungdomsmottagningar, hos stadens relationsvåldscentra samt i verksamheterna inom Framtid Stockholm. Förvaltningen ställer sig tveksam till nödvändigheten av inrättandet av ytterligare telefonrådgivning då detta finns i staden och på nationell nivå.
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion föreslår Bengt Herke, Björn Larsson, Joakim Hedelin och Jeanette Malmström, samtliga (-) att det ska inrättas lokala myndighetsgemensamma aktionsgrupper i de utsatta områdena. Förvaltningens bedömning är att det arbete som pågår utifrån ingångna samverkansöverenskommelser med polisen är framgångsrikt både på kort och lång sikt och att stadens nuvarande samverkansstruktur är ändamålsenlig. Förvaltningen bedömer därför att det som efterfrågas i motionen tillgodoses genom pågående samverkan med polisen och andra samhällsaktörer.
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Följande skrivelser anmäldes till stadsdelsnämnden.
Förslag om trafiken vid tunnelbanan vid Mälarhöjden
(rubricerat som medborgarförslag)
Inkom 17 augusti 2020, dnr HÄ 2020/118. Översänt till trafikkontoret.
Förslag om förlängd säsong för plaskdammar
(rubricerat som medborgarförslag)
Inkom 20 augusti 2020, dnr HÄ 2020/130. Förvaltningens svar daterat 21 augusti 2020 bilades.
Förslag om att stärka demokratin och agera för miljön och framtida generationer - inrätta medborgarråd
(rubricerat som medborgarförslag)
Inkom 23 augusti 2020, dnr HÄ 2020/133. Översänt till kommunstyrelsen.
Förslag om padelbanor
(rubricerat som medborgarförslag)
Inkom 27 augusti 2020, dnr HÄ 2020/149. Översänt till idrottsförvaltningen.
Förslag om parkbänk i Liseberg
(rubricerat som medborgarförslag)
Inkom 20 augusti 2020, dnr HÄ 2020/166. Förvaltningens svar daterat 8 september 2020 bilades. -
Inlämnade skrivelser från nämnden
Rutiner för redovisning av appen – Tyck till
Eva Fagerhem m.fl. (S) lade fram en skrivelse om rutiner för redovisning av Stockholm stads App – Tyck till. Dnr HÄ 2020/209.
Beslut
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
_____________________________
Den rådande otryggheten som ökat i vårt område
Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) och Eva Fagerhem m.fl. (S) lade fram en skrivelse om den rådande otryggheten som ökat i vårt område. Dnr HÄ 2020/210.
Beslut
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
_____________________________
Öppna träffpunkter och dagliga verksamheter
Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) och Eva Fagerhem m.fl. (S) lade fram en skrivelse om omorganisation/omlokalisering av öppna träffpunkter och dagliga verksamheter. Dnr HÄ 2020/211.
Beslut
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
_____________________________
Förkortade tidsfrister vid utskrivning efter sjukhusvård
Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) lade fram en skrivelse om förkortade tidsfrister vid utskrivning efter sjukhusvård. Dnr HÄ 2020/212.
Beslut
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
_____________________________
Digitala sammanträden
Eva Fagerhem m.fl. (S) och Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) lade fram en skrivelse om skapa förutsättningar att kunna genomföra digitala sammanträden.
Beslut
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd avslår Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag att överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Förslag till beslutEva Fagerhem m.fl. (S) och Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) föreslog att nämnden skulle överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Abit Dundar (L), Johan Nilsson m.fl. (M), Johan Vesterlund (C), tjänstgörande ersättare Henrik Falk (C), och Henrik Åkerlund (SD) föreslog att nämnden skulle avslå förslaget från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Nämnden ajournerade sig i fem minuter.
Ordförande förklarade överläggningen avslutad.Beslutsgång
Ordförande ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat att avslå förslaget från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att lämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Omröstning
Omröstning begärdes och verkställdes.
Följande ordning för omröstning godkändes: Ja-röst för att avslå förslaget från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Abit Dundar (L), Johan Nilsson (M), Anette Hellström (M), Susanne Sjöblom (M), Torbjörn Erbe (M), Johan Vesterlund (C), tjänstgörande ersättare Henrik Falk (C) och Henrik Åkerlund (SD) röstade ja.
Eva Fagerhem (S), Stefan Johansson (S), Mattias Walldén (S), Ann-Marie Strömberg (V) och Mattias Håkansson (V) röstade nej.
Nämnden röstade med 8 ja-röster mot 5 nej-röster.
Ordföranden fann att nämnden beslutat att avslå förslaget från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.Reservation
Eva Fagerhem m.fl. (S) och Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) reserverade sig mot beslutet.
"Som vald ledamot eller ersättare i stadsdelsnämnden är det viktigt att kunna delta på nämndmötena. I nuläget då pandemin fortfarande pågår så kan inte alla delta fysiskt på grund av att de tillhör riskgrupper. Ett alternativ som andra stadsdelsnämnder, till exempel Kungsholmen, Enskede-Årsta-Vantör, Östermalm, Norrmalm och Spånga-Tensta, använder sig av är digitala lösningar såsom till exempel Skype.
Vi har fört fram önskemål om detta till förvaltning och ordförande och fått till svar att det skulle innebära stora svårigheter tekniskt men också kostnadsmässigt. Då det är osäkert hur länge vi har möjlighet att hyra den lokal vi använder för nämndmöten så menar man att det inte är kostnadseffektivt att hyra eller köpa in den tekniska utrustning som är nödvändig för att kunna genomföra denna typ av digitala möten.
Så länge pandemin fortgår, och det kan vara länge, gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer Vi menar att hela nämnden ska ha möjlighet att här och nu fullfölja sitt demokratiska uppdrag och inte behöva invänta ett eventuellt borttagande av rekommendationerna.
Av den anledningen vill vi att förvaltningen ser över denna fråga i syfte att snarast möjligt skapa tekniska möjligheter för alla att delta på nämndmötena."Särskilt uttalande och ersättaryttrande
Abit Dundar (L), Johan Nilsson m.fl. (M), Johan Vesterlund (C), tjänstgörande ersättare Henrik Falk (C) anmälde ett särskilt uttalande och Lolita Lovén Johnsen (KD) anmälde ersättaryttrande.
”Vi anser att förutsättningarna för att delta i nämndens sammanträden redan har redovisats för nämnden alldeles nyligen. Förvaltningen bedömer det inte som möjligt, bland annat på grund av att det kräver avancerad och kostsam teknisk utrustning som inte kan installeras i den lokal som nämnden disponerar för sina sammanträden. Vi accepterar det svaret som givits. Skrivelsen från Socialdemokraterna innehåller också ett yrkande att detta ska genomföras; ´snarast skapa tekniska möjligheter för alla att delta på nämndmötena´, vilket vi alltså inte kan stödja utifrån nuvarande förutsättningar. ”__________________________
Remissvar när det gäller stadsbyggnadsärenden
Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) lade fram en skrivelse om remissvar när det gäller stadsbyggnadsärenden.
Beslut
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd avslår Vänsterpartiets och Socialdemokraternas förslag att överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Förslag till beslutAnn-Marie Strömberg m.fl. (V) med instämmande av Eva Fagerhem m.fl. (S) och föreslog att nämnden skulle överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Abit Dundar (L), Johan Nilsson m.fl. (M), Johan Vesterlund (C), tjänstgörande ersättare Henrik Falk (C) och Henrik Åkerlund (SD) föreslog att nämnden skulle avslå förslaget från Vänsterpartiet coh Socialdemokraterna.
Ordförande förklarade överläggningen avslutad.
Beslutsgång
Ordförande ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat att avslå förslaget från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att lämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
ReservationAnn-Marie Strömberg m.fl. (V) reserverade sig mot beslutet.
”Stadsdelsnämnderna har möjlighet att yttra sig när det gäller stadsbyggnadsärenden, men det är inte ovanligt att ärendena omarbetas efter den första remissrundan. Det förekommer att de omarbetas så mycket att det i praktiken är nya förslag. I dessa lägen är det inte självklart att stadsdelsnämnden får möjlighet att yttra sig.
Det är i stadsdelsnämnderna som lokalkännedomen finns. I de centrala nämnderna är det inte möjligt att ha lokalkännedom om hela stora Stockholms stad. Medborgarna har inte alltid kunskap om var olika ärenden handläggs och hur ansvarsförhållandena är utan vänder sig ofta till oss som är politiskt förtroendevalda i stadsdelsnämnderna och förutsätter att vi både lyssnar på dem och för deras synpunkter vidare.
Vi anser också att stadsdelsnämndens yttranden inte skall begränsas till det som rört vårt eget ansvarsområde som behov av förskolor och särskilda boendeformer, utan vi skall också kunna ha synpunkter exempelvis beträffande byggnationens omfattning, upplåtelseformer och hur trafiksituationen i området påverkas av den föreslagna byggnationen.
Att ansvarsfördelningen i staden är uppdelad mellan olika nämnder innebär inte att det måste vara vattentäta skott mellan nämnderna. Vi måste kunna ha en dialog när det gäller både stadsbyggnadsärenden och andra ärenden, till exempel trafikfrågor.
Ett exempel där vi anser att stadsdelsnämnden borde fått tillfälle till att avge ett nytt yttrande är Henriksberg. Tidigare stadsdelsnämnd yttrade sig för fem år sedan och därefter har förslaget omarbetats så att det enligt vår uppfattning är ett nytt förslag. Nästan dubbelt så många lägenheter, flera hus har blivit flera våningar högre, en tillfartsväg med en hög mur har tillkommit.
Vi vill uppdra åt förvaltningen att i samarbete med gruppledarna utarbeta rutiner för hur hanteringen av stadsbyggnadsärenden kan få en bättre hantering så att vi förtroendevalda i stadsdelsnämnden får bättre möjligheter att yttra oss och utifrån vår lokalkännedom och medborgarkontakter få framföra våra synpunkter.”
Reservation
Eva Fagerhem m.fl. (S) reserverade sig mot beslutet och ansåg att skrivelsen från Vänsterpartiet skulle ha lämnats till förvaltningen för beredning.
Särskilt uttalande och ersättaryttrande
Abit Dundar (L), Johan Nilsson m.fl. (M), Johan Vesterlund (C), tjänstgörande ersättare Henrik Falk (C) anmälde ett särskilt uttalande och Lolita Lovén Johnsen (KD) anmälde ersättaryttrande.
”Frågan om Stadsbyggnadsärenden behandlades på dagens sammanträde i §12 med anledning av ett uppdrag från stadsdelsnämnden vid föregående sammanträde. Det har då tydligt framkommit vad som ligger inom stadsdelsnämndens ansvarsområde att yttra sig över vad gäller stadsbyggnadsärenden, dvs. sådant som rör stadsdelens verksamhet och inte allmänna synpunkter på gestaltning, bebyggelse och liknande. Vi anser därför frågan redan besvarad.”_____________________________
Modulbostäderna vid Mellanbergsparken
Henrik Åkerlund (SD) lade fram en skrivelse om modulbostäderna vid Mellanbergsparken.
Beslut
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd avslår Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets förslag att överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Förslag till beslut
Henrik Åkerlund (SD) med instämmande av Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) och föreslog att nämnden skulle överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Abit Dundar (L), Johan Nilsson m.fl. (M), Johan Vesterlund (C), tjänstgörande ersättare Henrik Falk (C), Henrik Åkerlund (SD) och Eva Fagerhem (S) föreslog att nämnden skulle avslå förslaget från Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Ordförande förklarade överläggningen avslutad.
Beslutsgång
Ordförande ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat att avslå förslaget från Socialdemokraternas och Vänsterpartiet att lämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Reservation
Henrik Åkerlund (SD) reserverade sig mot beslutet.
”De planerade modulhusen vid Mellanbergsparken står till många invånares besvikelse nu färdiga. Området var tidigare en välanvänd grönyta som nu försvunnit i samband med byggnationen.
Det är redan känt att dessa modulbostäder öronmärkts år nyanlända som anvisats till Stockholms stad under det senaste året. Med anledning av rådande pandemi har dock antalet asylsökande blivit något färre och mottagandet av nyanlända har därmed tillfälligt minskat till Stockholm.
Enligt en artikel i Söderortdirekt står flera av dessa modulhus nu tomma sedan några månader tillbaka. I artikeln framgår också att kommunen nu ser över möjligheten att hyra ut till andra målgrupper som är i behov av bostad. Sverigedemokraternas uppfattning är att modulhus kan vara en bra lösning på den svåra bostadsbrist som råder i staden och vi ställer oss därför positiva till det som framförs i artikeln.
Mot bakgrund av detta vill Sverigedemokraterna väcka en skrivelse till förvaltningen med följande frågeställningar:
- Står delar av modulbostäderna vid Mellanbergsparken för närvarande tomma?
- Om bostäderna står tomma; när är det planerat att de ska förmedlas på nytt?
- Överväger förvaltningen att förmedla dessa till andra bostadssökande grupper än nyanlända?”
Reservation
Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) reserverade sig mot beslutet och ansåg att skrivelsen från Sverigedemokraterna skulle ha lämnats till förvaltningen för beredning.
Särskilt uttalande och ersättaryttrande
Abit Dundar (L), Johan Nilsson m.fl. (M), Johan Vesterlund (C), tjänstgörande ersättare Henrik Falk (C) anmälde ett särskilt uttalande och Lolita Lovén Johnsen (KD) anmälde ersättaryttrande.
”Skrivelsen om modulbostäder i Mellanbergsparken rör frågor som inte rör stadsdelens ansvarsområde. Stadsdelen har inget ansvar för modulbostäder. Därför anser vi att skrivelsen bör ställas i annan nämnd/bolag där frågan ägs.”
_____________________________
Stadsdelsdirektörens information
Gunilla Davidsson informerade om
- Förvaltningens hantering av covid-19
- Rekrytering av ny avdelningschef för social omsorg
- Stockholms stads trygghetsmätning 2020
- Trygghetsvandring i Fruängen
- Evakuering av gruppbostäder i Västertorp
- Anpassade förskolevisningar i höst
- Utomhusträning med Seniorhälsan i höst
Busstur i stadsdelsområdet
I samband med nämndsammanträdet den 22 oktober arrangerar förvaltningen en guidad busstur i stadsdelsområdet för nämnden. En separat inbjudan skickas ut inom kort.
Frågor från nämnden
Susanne Sjöblom (M) ställde fråga om information om trygghet och efterfrågar tydligare information på stadens hemsida hur vi arbetar med trygghetsfrågorna. Stadsdelsdirektör Gunilla Davidsson tar med sig frågan till förvaltningen och återkommer med svar till nämnden.
Eva Fagerhem (S), Mattias Håkansson (V) och Ann-Marie Strömberg (V) poängterade vikten av att aktuell information om trygghet ska finnas på hemsidan.
Stefan Johansson (S) undrar över tittarsiffrorna för nämndens webbsändningar. Gunilla Davidsson tar med sig frågan till förvaltningen och återkommer med svar till nämnden.
Stefan Johansson (S) frågar om personalföreträdarnas närvaro och yttranderätt på nämndens sammanträden. Förvaltningen kommer informera nämnden om personalföreträdares rätt enligt kommunallagen. -
§ 25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt föräldrabalken
-
§ 26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt föräldrabalken
-
§ 27
Nedläggning av faderskapsutredning enligt föräldrabalken
-
§ 28
Anmälan av ordförandebeslut
-
§ 29
Anmälan av ordförandebeslut
-
§ 30
Anmälan av ordförandebeslut
-
Enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska kommunen varje kvartal redovisa till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) de beslut om bistånd eller insats som inte har kunnat verkställas inom tre månader från datum för gynnande beslut. Kommunen ska också rapportera om en insats har avbrutits och inte verkställts på nytt samt rapportera så snart ett tidigare icke verkställt beslut har verkställts.
Bilagor
-
302kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
§ 32
Anmälan av sociala delegationens protokoll