Möte 2023-09-28
-
1
Val av justerare, dag för justering och godkännande av dagordning
-
2
Upphörande av umgängesbegränsning enligt 14 § 3 st LVU
-
3
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
-
4
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
5
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
-
6
Anmälan om behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § föräldrabalken
-
7
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
Tertialrapport 2 följer upp de mål och indikatorer som kommunfullmäktige fastställt i stadens budget för 2023. I tertialrapporten redovisas resultat och analyser av nämndens arbete under perioden maj - augusti.
Nämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål uppfylls under året utifrån att 14 av kommunfullmäktiges 16 verksamhetsområdesmål bedöms uppnås. Det verksamhetsområdesmål som inte bedöms uppnås är 1.5. Alla stockholmare ska ha tillgång till ett rikt kultur, idrotts- och föreningsliv samt 3.6. Tryggheten ska öka genom förebyggande insatser.Bilagor
-
275kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
Järva stadsdelsförvaltning, särskilt stadsdelsområde Kista samt delvis Husby och Akalla, kommer att växa kraftigt de kommande åren. Stadsdelsförvaltningen har behov av nya gruppbostäder som en utökning på grund av detta, men även som ersättning för bostäder som inte uppfyller gällande bostadsnorm. Förvaltningen har planerat en ny gruppbostad om sex lägenheter i Husby tillsammans med Micasa Fastigheter. Inflyttning beräknas till första kvartalet 2025. I maj 2020 godkändes ett genomförandeärende för projektet. Kostnaderna har dock ökat, bland annat på grund av kraftigt ökad internränta och att inkomna anbud i upphandlingsskede har varit generellt dyrare, med anledning av världsläget och de där på höjda priserna vilka särskilt drabbat byggsektorn, än vad som uppskattats i tidigare skeden. Därför går ärendet upp för ett reviderat genomförandebeslut.
Bilagor
-
247kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har ingått samarbeten med sex föreningar i form av överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap (IOP). Detta är en återredovisning och uppföljning av samverkansöverenskommelsen med Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta. Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta har i huvudsak uppfyllt åtaganden inom samverkansöverenskommelsen. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner redovisningen och lägger den till handlingarna
Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
För att stärka invånarnas trygghet och för att arbeta mot de målsättningar som finns inom Fokus Järva föreslår förvaltningen att inrätta ett lokalt brottsförebyggande råd. Förslaget ska även ses i ljuset av att staden och förvaltningen verkar för att inget område ska finnas med på polisens lista över utsatta områden år 2025.
Syftet med rådet ska vara att skapa ett forum för tvärsektoriell dialog och ge möjlighet att samordna deltagarnas resurser.
Förvaltningen föreslår att bjuda in representanter från stadsdelsnämnden, stadsdelsförvaltningen, de kommunala skolorna i stadsdelsområdet, lokalpolisområde Järva, brandförsvaret, stadens ordningsvakter, den lokala buss- och tunnelbanebolagen, fastighetsbolagen och företagarföreningarna inom stadsdelsområdet.
Det som framför allt särskiljer rådet från förvaltningens övriga brottsförebyggande forum är att nämndens politiker deltar i rådet och får möjlighet till regelbunden kontakt med övriga parter. Val av nämndens representanter genomförs vid ett tillfälle per år.Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Järva stadsdelsnämnd godkände den 28 september 2023 inrättande av brottsförebyggande råd i Järva stadsdelsnämnd. Stadsdelsnämnden ska varje år utse två ledamöter att, förutom ordföranden och 1:a vice ordföranden ingå i stadsdelsnämndens brottsförebyggande råd (Brå). Personliga ersättare ska också utses. Stadsdelsnämndens ordförande är ordförande i Brå. Ersättare för ordförande är stadsdelsnämndens 1:a vice ordförande.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads kommunala förskolor ska lära barn att grundlägga en hälsosam livsstil och tydliggöra sambandet mellan goda matvanor, fysisk aktivitet och hälsa. Energi- och näringsriktiga, goda och välkomponerade måltider inom förskolan, i kombination med rörelse under dagen, ger barn goda förutsättningar att delta i förskolans utbildning och undervisning. Måltiderna ska även grundlägga goda matvanor som är hållbara för miljön.
Måltiderna är hela förskolans ansvar och det är viktigt att skapa de bästa förutsättningarna för barnen att trivas vid måltidssituationen. Genom att visa på bra vanor vad gäller kost och fysisk aktivitet bidrar förskolan till ökad jämlikhet i folkhälsa. Att måltiderna är energi- och näringsriktiga är betydelsefullt för alla, men för vissa barn kan detta vara extra betydelsefullt och måltiderna är därför ett viktigt led i det hälsofrämjande arbetet.
Riktlinjer för mat, måltider och fysisk aktivitet i kommunala förskolor i Stockholms stad utgår Livsmedelverkets Nationella riktlinjer för måltider i förskolan och mål och indikatorer i Stockholms stads budget. Riktlinjerna syftar till att barnens mat alltid ska vara god, näringsrik och säker. Specialkost och anpassade måltider ska serveras på grund av medicinska skäl. Förskolorna ska arbeta för att minska miljö- och klimatpåverkan genom att bland annat minska matsvinnet, öka andelen ekologiska livsmedel och vegetariska rätter. Vidare ska måltidernas likvärdiga kvalitet säkerställes och bidra till en mer jämlik folkhälsa.
Förskolorna i Järva har olika förutsättningar för matlagning utifrån exempelvis kökens klassning, storlek och utrustning. Samvaro med andra barn och vuxna, trevligt bemötande och en trivsam miljö är avgörande för en positiv måltidsupplevelse. Vidare fokuserar riktlinjerna på att den mat som serveras hanteras korrekt och säkert. Personalen har hög kompetens och ges regelbundna utbildningar för att välja rätt råvaror av hög kvalitet, göra hälsosamma val, och att använda resurserna på rätt sätt. Livsmedelsverkets måltidsmodell ska vara utgångspunkt vid planering av måltider. Modellen består av sex delar som tillsammans er en helhetssyn på måltiderna; God, integrerad, trivsam, miljösmart, näringsriktig och säker. En plan ska utformas i varje förskoleområde för hur delarna i måltidsmodellen ska integreras i förskolan. Samtliga måltider under dagen ska uppfylla Livsmedelsverkets rekommendationer och matsedeln ska vara omväxlande och tilltalande. Rektor ansvarar för upprättande av matsedel utifrån riktlinjernas intentioner.
Det finns stora skillnader i folkhälsa inom Stockholms stad, såväl som i övriga landet. Dessa skillnader ska utjämnas så att barn får jämlika möjligheter att växa. Fysisk aktivitet tillsammans med bra mat ger goda förutsättningar för lärande i förskolan och är grundläggande för att bidra till en förbättrad folkhälsa. Fysisk aktivitet ska ske vid vardagsaktiviteter, vid generella rörelsetillfällen och specifik undervisning i rörelse.
Gemensamma utgångspunkter för rörelse och fysisk aktivitet i Järvas kommunala förskolor kommer att arbetas fram under kommande år.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
-
Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beviljade föreningsbidrag för 2022 till 19 föreningar med en sammanlagd summa om 1 195 000 kronor. Förvaltningen har granskat inkomna handlingar och i bedömningarna tillämpat nämndens riktlinjer för föreningsbidrag. Av de 19 föreningar som beviljades bidrag 2022 har 16 inkommit med kompletta återapporteringar och 3 delvis eller inte alls. Flertalet inkomna redovisningar motsvarar de krav som ställs i nämndens riktlinjer.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner återrapporteringar från föreningen 4 inclusion ideell förening, 4H-Klubb, Existera, Husby Frikyrkoförsamling, Husby Konst & Hantverksförening, Internationella Bekantskaper, Kista SC KFUM, Kodcentrum, Rinkeby Folkets Hus, Simklubben H2O, The Global Village och Verdandi (ansökan om lov- och sommarlovsverksamhet). Även återrapporteringarna från Föreningarna Arrangemangsgruppen Akalla By och Norra Järva Scoutkår föreslår förvaltningen godkänna och att delar av beloppet återkrävs. Förvaltningen föreslår att nämnden inte godkänner Eritreanska föreningen och Sveriges Ung och Vuxen Academy.Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Vid Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds sammanträde i februari 2023 fattade nämnden beslut om att granska om de bidrag som lämnades under föregående mandatperiod till föreningen AIF Kista har använts på korrekt sätt. Förvaltningen har genomfört en fördjupad granskning som återfinns som bilaga 1 i detta ärende. Förvaltningen bedömer att den fördjupade granskningen inte bör föranleda ytterligare åtgärder från nämnden.
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
346kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har överlämnat en remiss till Järva stadsdelsnämnd gällande en motion till kommunfullmäktige från Centerpartiet om hållbar matupphandling. Motionen föreslår ett stadsövergripande mål om 100 procent svenskt vid matupphandling där så är möjligt. I praktiken innebär målet att stadens upphandling av mat inriktar sig på det som är producerat enligt svenska produktionsregler samt att svenska livsmedel ska vara förstahandsvalet om det är klimatsmart och stärker den svenska självförsörjningen.
Förvaltningen arbetar för att nå stadens indikatorer om hög andel av ekologiskt livsmedel, låg klimatpåverkan från livsmedel samt hög andel av inköpta animalier med krav på djurskydd och restriktiv antibiotikaanvändning i nivå med svensk lagstiftning. Upphandlingen av livsmedel sker centralt i staden och är inte inom ramen för stadsdelsnämndens ansvarområde och befogenhet. Förvaltningen lyfter dock upp vikten av att de mål som sätts upp ska vara möjliga att uppnå utifrån det utbud som upphandlade leverantörer tillhandahåller, samt av att utforma kvantitativa och uppföljningsbara mål. Vidare ser förvaltningen svårigheter i förslaget när det gäller att bedöma om ett importerat livsmedel kan ersättas med ett svenskproducerat.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Järva stadsdelsförvaltning har av kommunstyrelsen i Stockholms stad mottagit remiss som rör revidering av riktlinjer för serveringstillstånd.
Stockholms stads nuvarande riktlinjer för serveringstillstånd antogs av kommunfullmäktige 2016-03-21. Socialförvaltningen har uppmärksammat behov av att revidera och uppdatera nuvarande riktlinjer. Syftet med riktlinjerna är att säkerställa rättssäkerhet och likställighet i staden när det gäller utredning och bedömning gällande serveringstillstånd för att det ska vara möjligt att i förväg bedöma om det går att få ett tillstånd. Tillståndsprövningen inom alkoholområdet ska baseras på objektiva, tydliga och i lag, förordning eller myndighetsföreskrifter fastställda kriterier, se prop.1994/95:89 s. 55.
De föreslagna förändringarna i riktlinjerna innebär att vissa texter uppdaterats utifrån den tillämpning och de arbetssätt som gäller idag samt att viss terminologi och myndigheters namn uppdaterats.
Förvaltningen har inget att erinra mot förslaget och föreslår till nämnden att detta tjänsteutlåtande överlämnas som svar på remissen.Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss - Delbetänkandet - Etablering för fler – jämställda möjligheter till integration (SOU 2023:24)
Kommunstyrelsen har remitterat delbetänkandet – ”Etablering för fler – jämställda möjligheter till integration” (SOU 2023:24) till Järva stadsdelsnämnd för yttrande.
I utredningens uppdrag ingår bland annat att föreslå om målgruppen för Arbetsförmedlingens etableringsprogram bör utvidgas samt hur framtiden för etableringsprogrammet kan anpassas så att den inte begränsar möjligheten att ta del av insatser. Det innefattar även att föreslå hur etableringsprogrammet kan bli mer flexibelt för nyanlända som står långt från arbetsmarknaden, och lämna nödvändiga författningsförslag.
Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till de förslag som anges i delbetänkandet och föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Remiss av Socialdepartementet, via kommunstyrelsen, inkommer till förvaltningen i juli 2023. Socialdepartementet har haft i uppdrag att utreda frågor som handlar om socialnämnders arbete med barn och om utökade möjligheter att inhämta och utbyta uppgifter inom socialtjänsten för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förvaltningen har ombetts att yttra sig gällande författningsändringarna.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd överlämnar tjänsteutlåtandet som svar på remissen. Förvaltningen är positiv till de sex olika förslagen om författningsändringar. Förvaltningen vill dock betona att förslagen på punkt ett och fyra kommer att kräva mer resurser. Det är önskvärt att förslagen på punkt ett och fem kommer med tydliga riktlinjer för en rättssäker handläggning.Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Riktlinjerna för budget- och skuldrådgivning innehåller anvisningar för Stockholms stads arbete med budget- och skuldrådgivning. Socialförvaltningen har under 2023 reviderat riktlinjerna och kommunstyrelsen har ombett stadsdelsförvaltningarna och stadsledningskontoret att yttra sig över det nya förslaget.
Förvaltningen ställer sig positiv till det reviderade förslaget. Vidare bedömer förvaltningen att det förebyggande arbetet inom budget- och skuldarbetet i det reviderade förslaget har förtydligats, med konkreta exempel på hur stadsdelsförvaltningar kan arbeta bredare med frågan. Vikten av samverkan inom och mellan förvaltningar lyfts i det här sammanhanget fram i riktlinjerna. Förvaltningen anser att riktlinjerna bör kompletteras med skrivningar rörande förvaltarskap, goda män, samt om möjligt, se över möjligheter att ta fram gemensamma kvalitetsnyckeltal som kan stödja metodutvecklingsarbetet lokalt och stadsövergripande.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
408kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat EU-kommissionens förslag till förordning och rådsbeslut om skydd för utsatta vuxna till Järva stadsdelsnämnd.
Europeiska kommissionen har presenterat ett förslag till rådets förordning om gemensamma regler i EU om behörig domstol, tillämplig lag och ömsesidigt erkännande av åtgärder till skydd för utsatta vuxna vid gränsöverskridande situationer och om inrättandet av ett europeiskt fullmaktsintyg och sammankoppling av myndigheters register. Kommissionen har även presenterat ett förslag till rådsbeslut om bemyndigande för EU:s medlemsstater att bli eller förbli parter till 2000 års Haagkonvention om skydd för vuxna i internationella situationer.
Förordningen och rådsbeslutet innehåller en paketlösning där det föreslås att länder ska ansluta sig till 2000 års Hagkommission, vilket skulle kunna komma att innebära att förordningen och rådsbeslutet även skulle gälla vissa länder utanför EU. I teorin skulle förordningens och rådsbeslutets förslag kunna innebära att exempelvis en kommun i Sverige kan bevilja en stödinsats i ett annat land men också då stå för kostnaden när det gäller verkställigheten. Mottagande land skulle då endast ansvara för verkställigheten av insatsen.
Förvaltningen ser positivt på förslaget att ett annat EU-land ska kunna erkänna den god man/och eller förvaltare som är förordnad i exempelvis Sverige då det förväntas bidra till att den enskildes möjlighet till skydd i gränsöverskridande situationer ökar.
Förvaltningens uppfattning är att det är svårt att förutse vilka konsekvenser som förordningens och rådsbeslutets förslag skulle kunna komma att innebära i praktiken för kommuner i Sverige.
Ställningstagande till att Sverige ska ansluta sig till 2000 års Hagkommission är en fråga som förvaltningen hänvisar till Sveriges Riksdag.Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
498kb Ladda ner dokument
-
497kb Ladda ner dokument
-
-
23
Motion om att införa en obligatorisk bakgrundskontroll via belastningsregistret inför anställning omsorgen och äldreomsorgen
Remiss från kommunstyrelsen inkom till Järva stadsdelsnämnd med en begäran om att nämnden yttrar sig om motion om att staden ska införa en obligatorisk bakgrundskontroll via belastningsregistret inför anställning i omsorgen och äldreomsorgen skriven av Anette Hellström (M).
Förvaltningen anser att det kan vara motiverat att införa en obligatorisk bakgrundskontroll via polisens belastningsregister, i enlighet med skribentens förslag.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
24
Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS – kvartal 2 2023
Kommunerna har enligt socialtjänstlagen (SoL) och lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) skyldighet att kvartalsvis rapportera gynnande beslut som inte har verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Skyldigheten gäller även att rapportera avbrott i verkställigheten och återanmäla tidigare anmälda ärenden fram till dess att besluten är verkställda. Rapportering sker till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapportering sker även till äldrenämnden, socialnämnden och stadsrevisionen. Denna rapporteringsperiod avser kvartal två, april till och med juni 2023.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
41kb Ladda ner dokument
-
-
28
Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter
-
29
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under augusti
-
30
Inkomna rapporter, protokollsutdrag med mera
-
31
Förvaltningens och nämndens information och frågor
-
Järva stadsdelsförvaltning, särskilt stadsdelsområde Kista samt delvis Husby och Akalla, kommer att växa kraftigt de kommande åren. Stadsdelsförvaltningen har behov av nya gruppbostäder som en utökning på grund av detta, men även som ersättning för bostäder som inte uppfyller gällande bostadsnorm. Förvaltningen har planerat en ny gruppbostad om sex lägenheter i Husby tillsammans med Micasa Fastigheter. Inflyttning beräknas till första kvartalet 2025. I maj 2020 godkändes ett genomförandeärende för projektet. Kostnaderna har dock ökat, bland annat på grund av kraftigt ökad internränta och att inkomna anbud i upphandlingsskede har varit generellt dyrare, med anledning av världsläget och de där på höjda priserna vilka särskilt drabbat byggsektorn, än vad som uppskattats i tidigare skeden. Därför går ärendet upp för ett reviderat genomförandebeslut.
-
Järva stadsdelsnämnd godkände den 28 september 2023 inrättande av brottsförebyggande råd i Järva stadsdelsnämnd. Stadsdelsnämnden ska varje år utse två ledamöter att, förutom ordföranden och 1:a vice ordföranden ingå i stadsdelsnämndens brottsförebyggande råd (Brå). Personliga ersättare ska också utses. Stadsdelsnämndens ordförande är ordförande i Brå. Ersättare för ordförande är stadsdelsnämndens 1:a vice ordförande.
-
§ 23
Motion om att införa en obligatorisk bakgrundskontroll via belastningsregistret inför anställning inom omsorgen och äldreomsorgen
Remiss från kommunstyrelsen inkom till Järva stadsdelsnämnd med en begäran om att nämnden yttrar sig om motion om att staden ska införa en obligatorisk bakgrundskontroll via belastningsregistret inför anställning i omsorgen och äldreomsorgen skriven av Anette Hellström (M).
Förvaltningen anser att det kan vara motiverat att införa en obligatorisk bakgrundskontroll via polisens belastningsregister, i enlighet med skribentens förslag.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-