Möte 2024-04-25
-
1
Val av justerare, dag för justering och godkännande av dagordning
-
2
Upphandling av renhållning, skötsel av park- och naturmark och vinterväghållning
-
3
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § FB
-
4
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § FB
-
5
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § FB
-
6
Upphörande av hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 3 st LVU
-
7
Upphörande av hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 3 st LVU
-
8
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
Stadsdelsförvaltningarna i region Västerort; Järva, Hässelby-Vällingby och Bromma, har i samarbete tagit fram en plan för äldreomsorgen för perioden 2025 med utblick mot 2050. Regionens boendeplan bildar, tillsammans med övriga regioners boendeplaner, underlag till den stadsövergripande boendeplanen som tas fram av äldreförvaltningen.
Boendeplanen omfattar bland annat befintliga platser på vård- och omsorgsboende, servicehus, ombyggnationer och eventuella avvecklingar, driftsformer och inriktningar av boenden för äldre. Planens huvudsyfte är att säkerställa en trygg framtida boendesituation för äldre varför en boendeplan upprättas årligen för att uppskatta och analysera nulägesituation och behov.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
-
Förvaltningen har sett över behovet av att ändra delegationsordningen gällande sakinnehåll. Senaste ändring av delegationsordningen beslutades av stadsdelsnämnden den 21 mars 2024.
Förvaltningen har delegerat vissa beslut för anställda vid socialjouren. I samband med lagändringarna som trädde i kraft 1 april 2024 för Lag om placering av barn i skyddat boende har förvaltningen bedömt, att för att kunna säkerställa korrekt beslutshantering att Socialjouren ska ha möjlighet att fatta vissa beslut. Vidare har lägsta delegat för begäran om biträde av Polismyndigheten för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt LVU lagts till för Socialjouren.
Förvaltningen föreslår Järva stadsdelsnämnd att anta förslag till införandet av ändringar i delegationsordningen.
Förvaltningen reviderar nummerordning och andra redaktionella ändringar efter fastställande i nämnden.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Det inkom ett medborgarförslag till förvaltningen den 18:e januari om att utöka åtgärderna för unga mellan 19-29 år som varken arbetar eller studerar (UVAS).
Förvaltningen välkomnar förslaget att i framtiden se över möjligheterna att starta nya samarbeten med föreningslivet för att nå ut till UVAS målgruppen och kunna erbjuda anpassade insatser.
Både det uppsökande arbetet och insatserna för UVAS-gruppen är emellertid komplexa och behöver kontinuerligt utvärderas.
Förvaltningen kan i nuläget inte säga något om resultatet avseende de IOP-överenskommelser som är igångsatta under 2024, det är för tidigt in i processen. Under 2024-2025 kommer förvaltningen fortsätta att utveckla arbetet med UVAS-gruppen och det kommer i sin tur möjliggöra för nya riktningar och beslut gällande möjliga samarbeten.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
468kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit som belyser behovet av att det ska finnas fler aktiviteter och evenemang för invånare i Spångaområdet, såsom konserter, utställningar och sportaktiviteter.
Förvaltningen instämmer i att kultur- och fritidsevenemang i olika former bidrar till att stärka gemenskapen invånare emellan. I Spånga bedömer förvaltningen att tillgången till aktiviteter och evenemang inom kultur och fritid som omfångsrikt även om det alltid finns skäl att se över utbud och efterfrågan.
Utifrån de senaste årens befintliga medborgarundersökningar samt skolenkäten bedömer emellertid förvaltningen att invånare i Järva skattar tillgången till kultur och idrott som relativt god och att det framåt är viktigt att få barn och unga att bli intresserade och vilja delta i de kulturarrangemang som genomförs. Detta bedöms kunna göras bland annat genom fortsatt lyhördhet och anpassning av det som erbjuds, samt strategiskt informationsarbete för att få barn och unga att hitta och vilja delta i kulturarrangemang.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
15
Medborgarförslag om att anställa en parkourinstruktör som engagerar och introducerar skolelever i parkour vid Tenstadalens lekplats
Det har till Järva stadsdelsnämnd inkommit ett medborgarförslag som handlar om att erbjuda parkourtränare för skolelever till förvaltningen för beredning.
Förvaltningen instämmer i idén om att fler barn och vuxna kommer använda parkourarenorna och övriga spontanidrottsytor om kunskap och stöd finns att tillgå. Förvaltningen ansvarar inte för skolidrotten eller för hur parkour-instruktörer ska engageras i skolundervisningen, detta är en fråga för utbildningsförvaltningen.
Förvaltningen avser emellertid i linje med medborgarförslaget att fortsätta pröva nya arbetssätt och metoder för att stimulera till ökad användning av spontanidrottsytorna, detta inom ramen för uppdraget meningsfull fritid.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden avslår medborgarförslaget i enlighet med tjänsteutlåtandet och vidarebefordrar ärendet till utbildningsförvaltningen.Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
620kb Ladda ner dokument
-
-
Järva stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om att anlägga en parkourbana i Akalla by.
Förvaltningen anser att ytor för barn och unga som beskrivs i förslaget är oerhört viktiga för att främja lek och spontanidrott i utemiljön. Det finns dock ingen planering för att anlägga en ny park i Akalla by. Däremot kommer förvaltningen fortsatt att utveckla den yttre miljön i hela stadsdelsförvaltningen för att stimulera lek, rörelse och spontanidrott. Förvaltningen kommer även under året utreda förutsättningarna för att inrätta en ny parklek i norra Järva.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden avslår medborgarförslaget i enlighet med tjänsteutlåtandet.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd ingick 2023 samarbetemed sex föreningar i form av idéburet offentligt partnerskap (IOP). Dessa är Husby Konst & Hantverksförening, Fryshuset, Kista Sports Club, Löparakademin, Rinkeby Folkets Hus och Studiefrämjandet. Sammanlagt har Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beviljat 6 771 000 kronor till IOP:er för 2023.
Detta ärende avser uppföljning av partnerskapet med Kista SC för perioden 1 januari till och med 31 december 2023. Under året finansierade nämnden partnerskapets verksamhet med 1 312 000 kronor.
Sammantaget bedömer förvaltningen att partnerskapets mål och förväntade resultat baserat på indikatorer för partnerskapet har uppfyllts, vilket bidragit till positiva effekter i stadsdelsområdet kopplat samverkansformens syfte.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beslutar att Kista SC ska återbetala 56 822 kronor avseende överskottet från beviljade medel till partnerskapet.Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
-
Rinkeby-Kista stadsdelsnämnden ingick under 2023 samarbetat med sex föreningar i form av idéburet offentligt partnerskap (IOP). Dessa är Husby Konst & Hantverksförening, Fryshuset, Kista Sports Club, Löparakademin, Rinkeby Folkets Hus och Studiefrämjandet. Sammanlagt har stadsdelsnämnden beviljat 6 771 000 kronor till IOP:er för 2023.
Detta ärende avser uppföljning av partnerskapet med Löparakademin för perioden 1 januari till och med 31 december 2023. Under året finansierade nämnden partnerskapets verksamhet med 495 000 kronor.
Sammantaget bedömer förvaltningen att partnerskapets mål och förväntade resultat baserat på indikatorer för partnerskapet har uppfyllts, vilket bidragit till positiva effekter i stadsdelsområdet kopplat till samverkansformens syfte.Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
265kb Ladda ner dokument
-
-
Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd ingick 2023 samarbete med sex föreningar i form av idéburet offentligt partnerskap (IOP). Dessa är Husby Konst & Hantverksförening, Stiftelsen Fryshuset, Kista Sports Club, Löparakademin, Rinkeby Folkets Hus och Studiefrämjandet. Sammanlagt har Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beviljat 6 771 000 kronor till IOP:er för 2023.
Detta ärende avser uppföljning av partnerskapet med Husby Konst & Hantverksförening för perioden 1 januari till och med 31 december 2023. Under året finansierade nämnden partnerskapets verksamhet med 324 000 kronor.
Sammantaget bedömer förvaltningen att partnerskapets mål och förväntade resultat baserat på indikatorer för partnerskapet har uppfyllts, vilket bidragit till positiva effekter i stadsdelsområdet kopplat till samverkansformens syfte.Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd ingick under 2023 samarbete med sex föreningar i form av idéburet offentligt partnerskap (IOP). Dessa är Husby Konst & Hantverksförening, Stiftelsen Fryshuset, Kista Sports Club, Löparakademin, Rinkeby Folkets Hus och Studiefrämjandet. Sammanlagt har stadsdelsnämnden beviljat 6 771 000 kronor till IOP:er för 2023.
Detta ärende avser uppföljning av partnerskapet med Stiftelsen Fryshuset för perioden 1 januari till och med 31 december 2023. Under året finansierade nämnden partnerskapets verksamhet med 1 378 000 kronor.
Sammantaget bedömer förvaltningen att partnerskapets mål och förväntade resultat baserat på indikatorer för partnerskapet har uppfyllts, vilket bidragit till positiva effekter i stadsdelsområdet kopplat till samverkansformens syfte.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
-
Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd ingick 2023 samarbete med sex föreningar i form av idéburet offentligt partnerskap (IOP). Dessa är Husby Konst & Hantverksförening, Stiftelsen Fryshuset, Kista Sports Club, Löparakademin, Rinkeby Folkets Hus och Studiefrämjandet. Sammanlagt har Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beviljat 6 771 000 kronor till IOP:er för 2023.
Detta ärende avser uppföljning av partnerskapet med Studiefrämjandet för perioden 1 januari till och med 31 december 2023. Under året finansierade nämnden partnerskapets verksamhet med 1 112 000 kronor.
Sammantaget bedömer förvaltningen att partnerskapets mål och förväntade resultat baserat på indikatorer för partnerskapet har uppfyllts, vilket bidragit till positiva effekter i stadsdelsområdet kopplat samverkansformens syfte.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden beslutar att Studiefrämjandet ska återbetala 38 261 kronor avseende överskottet från beviljade medel till partnerskapet.Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
335kb Ladda ner dokument
-
-
Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnden har under 2023 samarbetat med sex föreningar i form av idéburet offentligt partnerskap (IOP). Dessa är Husby Konst & Hantverksförening, Stiftelsen Fryshuset, Kista Sports Club, Löparakademin, Rinkeby Folkets Hus och Studiefrämjandet. Sammanlagt har stadsdelsnämnden beviljat 6 771 000 kronor till IOP:er för 2023.
Detta ärende avser uppföljning av partnerskapet med Rinkeby Folkets Hus för perioden 1 januari till och med 31 december 2023. Under året finansierade nämnden partnerskapets verksamhet med 2 150 000 kronor.
Sammantaget bedömer förvaltningen att partnerskapets mål och förväntade resultat baserat på indikatorer för partnerskapet har uppfyllts, vilket bidragit till positiva effekter i stadsdelsområdet kopplat till samverkansformens syfte.Bilagor
-
Järva stadsdelsförvaltning ser positivt på förslaget att öppna skolornas idrottslokaler för bokning även under lov och utanför skoltid. Skolornas idrottslokaler ansvarar stadens bolag SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB) och utbildningsförvaltningen för. Förvaltningen kommer i samverkan med berörda fackförvaltningar och bolag fortsätta arbetet med att tillgängliggöra lokaler i Järva för föreningsliv, kulturverksamheter, idrott och andra verksamheter. Vidare arbetar staden och förvaltningen för att kunna aktivera fler, speciellt unga mellan 7-20 år samt äldre och personer med olika funktionsvariationer. Förvaltningen arbetar i linje med stadsövergripande program som det nyligen framtagna Idrottsprogrammet och Vision 2040. En meningsfull och aktiv fritid är betydelsefull för alla.
Bilagor
-
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen mottagit remiss om förslag på reviderade riktlinjer i stadens arbete mot våldsbejakande extremism.
Förändringarna i riktlinjerna innebär en ny struktur, tydligare roll- och ansvarsfördelning, ökat fokus på förebyggande arbete med särskilt fokus på hot från ensamagerande gärningspersoner och våldsbejakande extremism online samt en tydligare koppling till stadens samverkansöverenskommelse med polisen.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget om reviderade riktlinjer och instämmer i att det möjliggör att ha en uppdaterad och gemensam grund för arbetet mot våldsbejakande extremism samt att föreslagna metoder/arbetssätt överensstämmer i stor utsträckning med förvaltningens redan existerande arbete. Förvaltningen anser att en av styrkorna i förslaget är att det tydliggör roll- och ansvarsfördelningen i arbetet, särskilt gällande vad som ingår i uppdraget för den lokala samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Stadens senaste styrdokument för kommunikationsfrågor Kommunikationsprogram för Stockholms stad 2017–2022 ska ersättas med nytt styrande dokument för nämnders och bolagsstyrelsers kommunikationsarbete. Programmet ska stärka nämnders och bolagsstyrelsers förmåga till ändamålsenlig och effektiv kommunikation som bidrar till förtroendet för och tilliten till Stockholms stad. Det ska även underlätta för ett kommunikationsarbete som medverkar till säkerställandet av offentlighetsprincipens innebörd om allmänhetens och medias rätt till insyn och tillgång till information om kommunens verksamhet. Järva stadsdelsförvaltning ställer sig överlag positiv till det nya programmet och den reviderade uppdragsbeskrivningen i vilken kommunikationsarbetet framhålls som en kärnverksamhet, snarare än ett stöd till den. Förvaltningen ser även positivt på sättet som det nya programmet framhåller att kommunikationsuppdraget är ett gemensamt sådant där alla stadens medarbetare spelar en viktig roll. Samtidigt anser förvaltningen att ansvarsfördelning avseende att omsätta programmet till handling, liksom hur förverkligandet av programmet ska gå till, kan förtydligas.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Rissneskogen föreslås i en motion att bli ett naturreservat. Förvaltningen har undersökt förutsättningarna för detta både vad gäller biologisk mångfald liksom ur ett fornlämnings- och kulturvärdes perspektiv. Förvaltningen är tveksam till att göra platsen till ett naturreservat då det skulle försvåra vården av fornlämningar men anser att Rissneskogen inte bör bebyggas. Förvaltningen vill även förtydliga att det inte är stadsdelsnämnden som har rätten att inrätta nya naturreservat. I dagsläget känner inte förvaltningen till några beslutade planer för exploatering av Rissneskogen. I det fall några sådana planer presenteras kommer förvaltningen göra en bedömning baserat på framtaget underlag.
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Kristin Jacobsson (C) har lämnat en motion om avhopparverksamhet för kvinnor i gängkriminalitet till kommunfullmäktige med förslaget om att inrätta en avhopparverksamhet med samlad specialkompetens för kvinnor som önskar att lämna gängkriminalitet samt att säkerställa att den information som ges ut gällande stadens avhopparverksamhet även riktas till tjejer/kvinnor.
Förvaltningen anser att förslaget om att inrätta en särskild avhopparverksamhet för kvinnor skulle få begränsad effekt eftersom staden redan har insatser för kvinnor som vill lämna kriminalitet. Förvaltningen anser att fokus i stället borde ligga på att nå ut med riktad information till kvinnor med eller utan barn som vill lämna en kriminell miljö. Det skulle få önskad effekt eftersom fler kvinnor då kan identifieras och erbjudas anpassat stöd utifrån både våldsutsatthet och kriminalitet. En förutsättning är att insatserna genomförs i samverkan mellan sociala insatsgrupper, relationsvåldsteam och barn- och ungdomsenheterna.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Avfallsnämnden har remitterat förslag om ny avfallsplan för Stockholm, som ska gälla under perioden 2025-2030, till Järva stadsdelsnämnd för yttrande. Avfallsplanen är i stort en revidering av nuvarande avfallsplan.
Planen har fyra huvudmål som bryts ned till mer detaljerade delmål och varje delmål har ett antal åtgärder som stadens förvaltningar och bolag ansvarar för att utföra för att uppnå målen. Järva stadsdelsnämnd har huvudansvar för genomförandet av en åtgärd och bidragande aktör för tio åtgärder. Sju åtgärder omfattar alla nämnder och bolagsstyrelser. Förvaltningen är positiv till förslaget om Avfallsplan för Stockholm 2025-2030 och dess innehåll. Förvaltningen anser att det är en bra och framåtsträvande avfallsplan med skärpta krav på till exempel cirkulär ekonomi, matsvinn och minskad resursanvändning.Bilagor
-
334kb Ladda ner dokument
-
546kb Ladda ner dokument
-
740kb Ladda ner dokument
-
369kb Ladda ner dokument
-
291kb Ladda ner dokument
-
612kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
29
Anmälan av kontorsyttrande över remiss om förslag till ändring av förordningen (SKOLFS 2018:50) om läroplan för förskolan
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
478kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslag om stöd för att återetablera Tensta marknad.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
34
Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter
-
35
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under mars 2024
-
36
Inkomna rapporter, protokollsutdrag med mera
-
37
Förvaltningens och nämndens information och frågor