Möte 2024-03-21
-
1
Val av justerare, dag för justering och godkännande av dagordning
-
2
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
3
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
4
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
5
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
6
Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § föräldrabalken (FB)
-
7
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)
-
8
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken (FB)
-
9
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1 p LVU
-
10
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
11
Gruppbostad för personer med funktionsnedsättning enligt lag om stöd och service (LSS 9:9) i Järva
Behovet av bostäder med särskild service är stort i hela staden och stadsdelsområdet. Socialförvaltningen och Järva stadsdelsförvaltning avser att skapa sex lägenheter enligt LSS och två lokaler för boendets gemensamhetsytor i enligt med stadens funktionsprogram för bostäder med särskild service SoL och LSS samt stödboende. Boendet är placerat i ett flerfamiljshus i stadsdelsförvaltningen Järva.
Lägenheterna och gemensamhetsutrymmena erbjuds som hyresrätter med en total yta om 400 kvadratmeter.
Den totala årshyran för gruppboendet är cirka 1,4 miljoner. År 1 beräknas nettohyreskostnaden till 287 kronor per lägenhet per dygn för att därefter minska årligen till motsvarande 184 kronor per lägenhet per dygn år 10.
Beräknat tillträde till gruppboendet är våren 2026.
Förvaltningarna föreslår att socialnämnd och Järva stadsdelsnämnd godkänner detta genomförandeärende och hemställer hos fastighetsnämnden att teckna avtal om köp av bostadsrätterna.
Järva stadsdelsförvaltnings föreslår att:
Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag om inhyrning av 6 lägenheter för en ny gruppbostad inom fastigheten Solhem 16:1 i Solhem. Till en kostnad om 1,4 miljoner kronor per år exklusive hyresintäkt. Detta förutsätter att fastighetsnämnden i sin tur godkänner investeringsutgiften om 21,4 miljoner kronor.
Socialförvaltningens föreslår att:
Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag om att beställa 6 lägenheter, för en ny gruppbostad inom fastigheten Solhem 16:1 i Solhem.Bilagor
-
414kb Ladda ner dokument
-
438kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659) ska vårdgivaren senast den första mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse för föregående år.
Syftet med att upprätta patientsäkerhetsberättelser är att, vårdgivaren får bättre kontroll över verksamhetens arbete med patientsäkerheten, att underlätta utförandet av tillsyn och att det blir enklare att tilldela information till andra samverkanspartners som till exempel andra vårdgivare, patienter eller andra patientorganisationer.
I Järva stadsdelsförvaltning har patientsäkerhetsberättelse upprättats för Kista vård- och omsorgsboende, Rinkeby vård- och omsorgsboende, Kista servicehus samt Kistas socialpsykiatriska gruppbostad, år 2023. Det verksamheterna har arbetat med under år 2023 beskrivs i upprättade patientsäkerhetsberättelser. Utvecklingsarbetet för 2024 består i att fortsatta det arbetet som varit och vidareutveckla andra områden inom patientsäkerhetsarbetet.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner 2023 års patientsäkerhetsberättelser och lägger de till handlingarna.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
597kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
-
14
Samarbete mellan nämnd och föreningsliv för utökade öppna aktiviteter för barn och unga under sommar-, höst- och jullov
I samband med ärendet om fördelning av föreningsbidrag för 2024 uppdrog nämnden åt förvaltningen att återkomma med förslag på hur nämnden och det lokala föreningslivet kan samarbeta för utökade öppna aktiviteter för barn och unga under sommarlov, höst- och jullov. Förvaltningen föreslår en modell där förvaltningens fritidsverksamhet upphandlar lämpliga aktiviteter som kompletterar förvaltningens program- och aktivitetsutbud från idrottsföreningar aktiva i Järva stadsdelsområde och andra föreningar med erfarenhet av att bedriva fritidsverksamhet för barn och unga i Järva stadsdelsområde.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har sett över behovet av att ändra delegationsordningen gällande sakinnehåll. Senaste ändring av delegationsordningen beslutades av stadsdelsnämnden den 14 december 2023.
Förvaltningen har utifrån lagändringarna som träder i kraft 1 april 2024 bedömt att införandet av lägsta delegat i delegationsordningen för ärendetyper i enlighet med Lag om placering av barn i skyddat boende samt socialtjänstlagen är nödvändiga för att säkerställa korrekt beslutshantering. Vidare bedömer förvaltningen att upptäckta felaktigheter bör ändras.
Förvaltningen föreslår Järva stadsdelsnämnd att anta förslag till införandet av ändringar i delegationsordningen.
Förvaltningen reviderar nummerordning och andra redaktionella ändringar efter fastställande i nämnden.Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
16
Delegation och förordnande i ärenden enligt LVU, LVM samt lag om placering av barn i skyddat boende
Järva stadsdelsnämnd förordnar vid sidan av ordföranden ett antal nämndledamöter att fatta beslut enligt 6, 9, 11 och 27 §§, 31 d § 2st, 43 § 1st 1p samt 43 § 1st 2p lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), 4 kap 1 §, 5 kap 1 §, 8 kap 7 § lag om placering av barn i skyddat boende och 13 § om lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Vidare delegeras beslut enligt 14 § 2st 1p och 2p, 30 § och 31 g § LVU samt 5 kap 4 § lag om placering av barn i skyddat boende.
Därutöver förordar stadsdelsnämnden ett antal tjänstepersoner i förvaltningen att begära polishandräckning för att genomföra beslut enligt 43§ 1st 2p LVU samt 8 kap 7 § lag om placering av barn i skyddat boende.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Den 25 januari 2024 beslutade Järva stadsdelsnämnd om att bifalla ett medborgarförslag om att uppföra ett permanent utegym vid Husby Gård. Detta ärende avser ett förslag om att medborgarbudget används för att göra invånare i Husby delaktiga i utformningen av utegymmet samt att medel för trygghetsinvesteringar avsätts för genomförandet. Förvaltningen har tagit fram en projektplan som beskriver syfte, mål, målgrupp samt en grov tidplan för genomförandet av medborgarbudgeten. Förvaltningen bedömer att detta projekt lämpar sig väl som ett pilotprojekt som kan ge värdefulla erfarenheter och insikter för nämndens fortsatta arbete med medborgarbudgetprocesser.
Bilagor
-
671kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
18
Skrivelse - Fråga om förhållandevis stor omsättning av personal efter sammanslagningen av de två stadsdelsförvaltningarna
I en skrivelse till nämnden daterad den 24 januari 2024 ställer Ole-Jörgen Persson (M), Carolina Rosén (L) och Patrick Amofah (C) frågor om personalomsättningen efter sammanläggningen, möjlighet att rekrytera, introduktion för nyanställda samt förvaltningens långsiktiga personalförsörjningsplan. I tjänsteutlåtandet besvarar förvaltningen de frågor som ställts.
Personalomsättningen inom socialtjänsten för Järva stadsdelsförvaltning uppgick under hösten 2023 till 4,2 procent. Förvaltningen använder kompetensbaserad rekrytering för att säkerställa att rätt kompetens rekryteras och varje avdelning samt enhet har en introduktionsplan som ska säkerställa en god introduktion för nyanställda.
Förvaltningen bereder även plats för socionomstudenternas verksamhetsförlagda utbildning i syfte att skapa intresse för förvaltningen som arbetsgivare i framtiden.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens svar på skrivelsen.Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämndens funktionshinderråd har som har som uppdrag att stödja och ge råd i nämndens arbete med tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Rådet består av åtta ledamöter. Detta ärende avser fyllnadsnominering av två personer vilka har nominerats av Funktionsrätt Stockholm stad. Nomineringarna avser platser som tidigare varit vakanta.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
391kb Ladda ner dokument
-
-
Järva stadsdelsförvaltning har från Kommunstyrelsen tagit emottagit remiss om Heltid som norm.
Kompetensförsörjningen till välfärden är en av de viktigaste frågorna för kommuner och regioner. Ett viktigt led i det arbetet är goda anställningsvillkor som innefattar att heltid är norm. Stadsledningskontoret anser därför att alla verksamheter bör uppmanas att erbjuda deltidsanställda heltid, och vid behov av nyrekrytering ska tjänster erbjudas dem som i dag arbetar heltid. För att ytterligare öka takten i att göra heltid som norm föreslås att inga deltidsanställningar ska kunna göras från och med juli 2024. I förslaget ingår att alla lediga tjänster ska som norm annonseras som heltidstjänster. En ökning av andelen tillsvidareanställda på heltid ger ett betydande tillskott i verksamheten både vad gäller kvalitet och kontinuitet. Stadsledningskontoret bedömer att förslaget får ekonomiska konsekvenser på kort sikt och att det, om inget annat beslutas, ska hanteras inom befintlig ram.
Järva stadsdelsförvaltning har berett ärendet och ser positivt på förslaget om Heltid som norm men konstaterar att det finns utmaningar för att uppnå detta beroende dels av verksamheternas geografiska spridning inom stadsdelsområdet, dels av verksamheternas differentierade uppdrag och beskaffenhet.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
332kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden har mottagit en remiss avseende en motion skriven av Annika Elmlund (M). Motionen berör otrygghet på utsatta platser. I motionen ges två förslag om att genomföra en kartläggning av otrygga platser och att ta fram ett program eller en plan för att skapa trygghet på dessa platser.
Förvaltningen har idag en lokal samverkansstruktur för det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet som involverar polis, fackförvaltningar, fastighetsägare och andra aktörer. Detta arbete innefattar systematiskt framtagande av kartläggningar, lägesbilder och åtgärder.
Genom trygghetsinventeringar, medborgardialoger, Tyck till-appen, funktionsbrevlåda och medborgarförslag ges invånarna möjlighet att påverka förvaltningens kännedom om, och insatser på, otrygga platser i stadsdelsområdet.
Utifrån förvaltningens samlade trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbete anser förvaltningen att det inte föreligger behov av ytterligare en stadsgemensam struktur för kartläggning av otrygghet på utsatta platser eller att staden centralt bör ta fram ett åtgärdsprogram eller en handlingsplan.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad har tagit fram ett program för idrott, motion och friluftsliv 2024-2028. Det är ett stadsövergripande program som gäller för stadens samtliga nämnder och bolag. Syftet med programmet är att ge vägledning i prioriteringar och strategier för att stimulera fler stockholmare till fysisk aktivitet. Det övergripande målet är att genom ökad fysisk aktivitet förbättra folkhälsan och minska ojämlikheter i hälsa. Staden ska arbeta för ett Stockholm där alla invånare vill och kan röra på sig, oavsett ålder. Stadens huvudsakliga arbete inriktas på barn och ungdomar 7-20 år samt på personer med funktionsvariation från 7 år.
Järva stadsdelsförvaltning ser positivt på programmet för idrott, motion och friluftsliv 2024-2028 och ambitionen att stimulera fler stockholmare till fysisk aktivitet. Förvaltningen delar analysen som idrottsförvaltningen gör med avseende på möjligheter och utmaningar i att få fler barn och unga att ta steget och bli mer aktiva.Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat slutbetänkandet från Narkotikautredningen till Järva stadsdelsnämnd med flera. I slutbetänkande föreslås hur en fortsatt restriktiv narkotikapolitik kan kombineras med ett effektivt narkotikaförebyggande arbete, en god missbruks- och beroendevård som innehåller insatser för skademinimering samt insatser för att ingen ska dö till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar.
Förvaltningen är positiv till en förändring av samhällets insatser till målgruppen med beroende och anser att flera av utredningens förslag går i linje med förvaltningens befintliga arbete. Förvaltningen anser att satsningar på förebyggande arbete är gynnsamt för att förbättra människors livsvillkor och ser särskilt positivt på förslaget om ett särskilt program för att förebygga narkotikaanvändning hos barn och unga i åldrarna 0–25 år ska tas fram. Även förslaget om att anhörigstödet för vuxna och barn ska utvecklas är positivt och går i linje med förvaltningens arbete. Samverkan är avgörande i arbetet med målgruppen för skadligt bruk och beroende. Därför anser förvaltningen att samverkan med regionen och förslagen om samordnad verkställighetsplanering som Kriminalvården ska ansvara för och som Statens institutionsstyrelse även kan initiera är särskilt viktigt så att dessa brukare kan identifieras och får en ingång till både regionen och till socialtjänstens stöd och insatser.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
218kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommet medborgarförslag om en parkourbana i Akalla by
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
29
Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter
-
30
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under februari 2024
-
31
Inkomna rapporter, protokollsutdrag med mera
-
32
Förvaltningens och nämndens information och frågor