Möte 2024-06-13
-
1
Val av justerare, dag för justering och godkännande av dagordning
-
2
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § FB
-
3
Förbud att utöva umgänge enligt 14 § 2 st 1 p LVU
-
4
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
Tidigare hade stadsdelsnämnderna ansvaret för att öka antalet grupp- och servicebostäder i staden. Från och med budgetåret 2022 övergick detta beställaransvar till Socialnämnden.
Behovet av bostäder med särskild service är stort i hela stadsdelsområdet. Socialförvaltningen och Järva stadsdelsförvaltning avser att skapa sex lägenheter enligt LSS med tillhörande gemensamhetslokal och personalytor i enligt med stadens funktionsprogram för bostäder med särskild service SoL och LSS samt stödboende. Boendet är en friliggande gruppbostad i stadsdelen Järva. Lägenheterna och gemensamhetsutrymmena erbjuds som hyresrätter med en total yta om 389 kvm. Den totala årshyran för gruppboendet är cirka 2,9 mnkr. Nettohyreskostnaden beräknas till 597 kr per lägenhet per dygn från år tre.
I maj 2020 godkändes ett genomförandeärende för projektet och i september 2023 ett reviderat genomförandeärende för projektet i Järva stadsdelsförvaltning. Kostnaderna har dock ökat till följd av fördyrande entreprenadkostnader. Därför går ärendet upp för ett återreviderat genomförandebeslut och för socialnämnden blir det ett första beslut. Beräknat tillträde till gruppboendet är 2026.
Järva stadsdelsförvaltning föreslår att:
Stadsdelsnämnden godkänner förslaget om nybyggnation av en gruppbostad enligt LSS för sex lägenheter i Husby till en första årshyra om 2,9 mnkr av Micasa Fastigheter AB.
Socialförvaltningen föreslår att:
Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag om att beställa sex lägenheter för en ny friliggande gruppbostad på fastigheten Tönsberg 5 i Husby.Bilagor
-
343kb Ladda ner dokument
-
786kb Ladda ner dokument
-
-
Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds beviljade föreningsbidrag för 2023 till 31 föreningar. Samtliga föreningar har inkommit med återapporteringar. Fem föreningar har förlagt sitt årsmöte så sent under 2024 att årsmöteshandlingarna inte har kunnat ingå i granskningen.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner samtliga återrapporteringar. I två fall återkrävs hela eller delar av beviljat bidrag utifrån att föreningen uppger att bidraget inte nyttjats. Det gäller hela beloppet på 52 500 kronor beviljat till Basketklubben Järva KFUM i den ordinarie utlysningen och 6 024 kronor beviljat till Fryshuset i den extra utlysningen.Bilagor
-
321kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beviljade föreningsbidrag för 2023 till 24 föreningar. 22 återrapporteringar har inkommit.
Förvaltningen har granskat inkomna handlingar rörande återrapporteringen och i bedömningarna tillämpat riktlinjerna för föreningsbidrag.
Fem föreningar har förlagt sitt årsmöte så sent under 2024 att årsmöteshandlingarna inte har kunnat ingå i granskningen. Förvaltningen kommer att slutföra granskningen och ta upp frågan om att godkänna återrapporteringen vid nämndsammanträde senare under 2024.
Föreningen Hawo Tako Kvinnoförening har meddelat att de inte nyttjat beviljade medel på sammanlagt 65 000 kronor och vill återbetala dessa.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner återrapporteringar enligt redogörelsen under Förslag till beslut.Bilagor
-
309kb Ladda ner dokument
-
640kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna har överlämnat årsrapporten för 2023 till Järva stadsdelsnämnd för yttrande. Nämndens ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat bedöms sammantaget som i allt väsentligt tillfredsställande. Vidare bedöms nämndens interna styrning, uppföljning och kontroll vara i huvudsak tillräcklig. Nämndens räkenskaper bedöms i allt väsentligt vara upprättade i enlighet med stadens anvisningar.
Tidigare års granskning av stadsdelsnämnderna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kistas verksamheter har utmynnat i ett antal rekommendationer. Dessa rekommendationer har följts upp inom ramen för årets granskning av Järva stadsdelsnämnd.
Nämnden har i huvudsak vidtagit åtgärder utifrån revisionens rekommendationer. I ärendet redovisar förvaltningen vidtagna åtgärder med anledning av revisionens rekommendationer.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
618kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna har överlämnat årsrapporten för 2023 rörande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd till Järva stadsdelsnämnd för yttrande. Revisionskontoret bedömer att Spånga-Tensta stadsdelsnämnds årsbokslut ger en rättvisande bild av resultat och ekonomiska ställning per den 2023-06-30. Vidare bedöms räkenskaperna i allt väsentligt vara upprättade enligt stadens anvisningar.
Verksamhet har bedrivits inom Spånga-Tensta stadsdelsnämnd till och med 30 juni 2023 då nämnden avvecklades.
Stadsdelsnämnderna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista sammanlades den 1 juli 2023 till stadsdelsnämnden Järva.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorerna har överlämnat årsrapporten för 2023 rörande Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd till Järva stadsdelsnämnd för yttrande.
Revisionskontoret bedömer att Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds årsbokslut ger en rättvisande bild av resultat och ekonomiska ställning per den 2023-06-30. Vidare bedöms räkenskaperna i allt väsentligt vara upprättade enligt stadens anvisningar.
Verksamhet har bedrivits inom Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd till och med 30 juni 2023 då nämnden avvecklades. Stadsdelsnämnderna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista sammanlades den 1 juli 2023 till stadsdelsnämnden Järva.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
11
Våld i nära relationer - Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning av stadsdelsförvaltningarna Farsta, Järva & Skärholmen
Stockholms stads socialtjänstinspektörer har till uppgift att granska stadens verksamheter inom individ- och familjeomsorgen. Under perioden augusti till december 2023 gjordes en kvalitetsgranskning av handläggning av våld i nära relation med fokus på insatser för våldsutsatta i stadsdelsförvaltningarna i Järva, Farsta och Skärholmen. Granskningen utgör en viktig del i förvaltningens fortsatta utvecklingsarbete i arbetet med våldsutsatta.
I granskningen framkommer en rättssäker handläggning och ett tydligt barnperspektiv. Förvaltningen identifierar utvecklingsområden som rör samverkan- och utbildningsfrågor. Förvaltningen planerar att öka samverkan internt och externt samt öka kunskapen gällande vuxna utsatt för hedersrelaterat våld- och förtryck.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och lägger till handlingarna.Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
430kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har arbetat i enlighet med en process för medborgarbudget för att göra invånare delaktiga i framtagandet av förslag på ett nytt utegym vid Husby gård. Under perioden 22 mars till 17 april kunde invånare besvara en webbenkät om utegymmet. För att involvera så många som möjligt och fånga in synpunkter från målgrupperna genomförde förvaltningen workshops i Husby, besökte verksamheter och kontaktade olika intressenter och företrädare för medborgarbudgetens prioriterade målgrupper.
Förvaltningen sammanställde och bearbetade därefter de svar som inkommit via enkäten till två förslag som invånarna kunnat rösta på.
Röstningen genomfördes via en webbenkät mellan den 9 och 16 maj. Det förslag som fick flest röster var förslag 2 som innebär ett basutbud samt ett soltak över stretchyta, studsmatta för vuxna och barn samt ytterligare en träningsmaskin.Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
-
Järva stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om att Järva stadsdelsnämnd stöttar och inledningsvis hjälper till att återetablera Tensta Marknad. Stadsdelsförvaltningen ser att Tensta Marknad var ett mycket uppskattat och betydelsefullt evenemang för både det lokala föreningslivet och boende i stadsdelen samt staden i stort. Förvaltningen bedömer att det inte är lämpligt att nämnden/förvaltningen tar rollen som huvudarrangör för marknaden men lyfter fram förvaltningens möjligheter att samverka med och stödja ett föreningsdrivet Tensta Marknad.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom 2023-11-13 gällande ett trivselkafé för äldre i Akalla.
Förvaltningen under våren arbetat med inrättandet av en mötesplats för äldre belägen i Akalla. Mötesplatsen öppnar i maj 2024 och kommer att vara belägen i Akalla by och där kommer att erbjudas plats för social samvaro samt aktiviteter för äldre. Mötesplatsen i Akalla kompletterar de övriga fem mötesplatserna för äldre i stadsdelsområdet.Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Kvalitetsutmärkelsen är Stockholms stads årliga pris för att stimulera och uppmuntra det systematiska kvalitetsarbetet och en långsiktigt hållbar utveckling. Utmärkelsen ger staden möjlighet att lyfta fram förebilder och goda exempel för att inspirera fler verksamheter till kvalitetsutveckling.
Genom att Bromstensgården deltar i kvalitetsutmärkelsen synliggörs och utvecklas verksamhetens systematiska kvalitetsarbete. Till hjälp i detta arbete finns examinatorer som gör en utvärdering av verksamheternas kvalitetsarbete. Kvalitetsutmärkelsen ska på så sätt stimulera och uppmuntra verksamheter att, utveckla sin kvalitet, öka servicen och nyttan för invånarna samt, skapa arbetsglädje och engagemang hos medarbetarna.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden nominerar Bromstensgården till Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2024.Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden utsåg den 21 mars 2024 § 19 i fyllnadsval, efter Funktionsrätt Stockholms nominering, Juan Borroye till ledamot i nämndens funktionshinderråd. Enligt instruktion för bolagsstyrelse och nämndknutna råd för funktionshinderfrågor kan endast ledamöter väljas in som är bosatta i Stockholms stad. Ledamoten är folkbokförd på en adress utanför staden, vilket uppdagades av förvaltningen i samband med registrering. Folkbokföringsadress hade i detta fall inte kontrollerats av Funktionsrätt Stockholm vilka nu har informerats om det inträffade. Ledamoten har begärt att entledigas från sitt uppdrag i funktionshinderrådet.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen ser regelbundet över behovet av att revidera delegationsordningen. Den senaste revideringen genomfördes den 25 april 2024, § 12.
Förvaltningen föreslår att delegationsordningen ändras under ett antal punkter inom ärendegrupperna delegeringsförbud, förskola, ekonomi, individ och familj samt HR.
Ändringarna i delegationsordningen syftar till att underlätta och effektivisera förvaltningens arbete. De syftar även till att förtydliga vissa punkter, justera felaktigheter och att svara upp mot uppkomna behov.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnder godkänner de ändringar som ärendet avser.
Förvaltningen reviderar nummerordning och andra redaktionella ändringar efter fastställande i nämnden.Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Järva stadsdelsnämnd har mottagit en remiss avseende en motion skriven av Dennis Wedin (M). Motionen beskriver ett behov av helhetsgrepp kring stadens reklamvitriner. Motionären menar att staden behöver se över upphandlingar av tjänster som affischeras i reklamvitriner såsom hyrcyklar och offentliga toaletter samt nyttjandet av reklamvitriner. I syfte att öka intäkterna skulle nivån av stadsinformation kunna minska. I motionen lyfts tre förslag om att kommunfullmäktige uppdrar åt trafiknämnden att:
förbättra sin upphandlingskompetens
ta ett helhetsgrepp om tillståndsprocessen för reklamvitriner
ett nytt lånecykelsystem och offentliga toaletter inte ska bedrivas i egen regi
Förvaltningen anser att motionen lyfter viktiga aspekter både vad gäller nyttjande av reklamvitriner i staden och upphandling av tjänster som informeras om i stadens reklamvitriner.
Förvaltningen har dock begränsad rådighet över reklamvitriner i Järva då trafikkontoret har huvudansvaret. Vidare menar förvaltningen att det är trafikkontoret som kan utreda inriktning för upphandling och trafiknämnden som kan fatta beslut i frågan.Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
20
Revidering av riktlinjer för ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorg och omsorgen om personer med funktionsnedsättning
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen mottagit remiss om förslag på reviderade riktlinjer för ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorg och omsorgen om personer med funktionsnedsättning.
Förändringarna i riktlinjerna innebär i huvudsak en ny struktur i syfte att öka användarvänligheten samt tillägg av ytterligare skrivningar som tidigare har saknats eller behövts förtydligas kring ansvarsfördelningen mellan stadsdelsnämnderna.
Förvaltningen ser positivt på förslaget om reviderade riktlinjer och anser att de ger förutsättningar för att minska risken att personer blir utan stöd och hjälp från socialtjänsten när det är mindre tydligt vilken stadsdelsnämnd som ska ansvara för ärendet. Förvaltningen har uppmärksammat vissa förslag på förändringar, bland annat för att än mer underlätta ansvarsfördelningen. Exempel är att tydliggöra vad som är minimumnivån för en bostad för att det ska betraktas som att personen har det som sin bostad samt vem som ansvarar för kontakten med den enskilde i avvaktan på att ansvarsfördelningen för personen utretts.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
359kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat förslag om nytt miljöprogram för Stockholm, som ska gälla fram till 2030, till Järva stadsdelsnämnd för yttrande. Miljöprogrammet formulerar stadens strategiska inriktning inom miljö- och klimatområdet och är utgångspunkten för handlingsplaner som konkretiserar genomförandet för att nå målen. Miljöprogrammet har sju huvudmål som bryts ned till 18 mer detaljerade delmål. Programmet fastställer vilka nämnder och bolagsstyrelser som är ansvariga för att genomföra åtgärder samt följa upp arbetet för respektive delmål. Stadsdelsnämnderna har ansvar för att bidra till 16 delmål genom att ta fram egna åtgärder och aktiviteter som kopplar till respektive delmål baserat på programmets målsättningar. Järva stadsdelsförvaltning är positiv till förslaget om ett nytt miljöprogram till 2030 och dess innehåll. De synpunkter som kommit fram handlar i huvudsak om förutsättningar för implementeringen av programmet och om reflektioner kopplade till hur staden och stadsdelsförvaltningen ska förhålla sig till mål 1 om en rättvis och inkluderande omställning.
Bilagor
-
305kb Ladda ner dokument
-
286kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
-
Dennis Wedin (M) inkom den 13 februari 2024 med en motion till kommunfullmäktige om könsseparerade badtider i stadens simhallar. Kommunstyrelsen har nu skickat motionen på remiss. Motionen innehåller förslag om att uppdra till idrottsnämnden och berörda stadsdelsnämnder att upphöra med könsseparerade badtider i stadens simhallar samt att Stockholms stad varken ska införa, finansiera eller på annat sätt stödja könsseparerade badtider i stadens simhallar. Förvaltningen framhåller att Järva stadsdelsnämnd och förvaltning inte ansvarar för simhallarna i stadsdelsområdet och därmed inte kan fatta beslut om könsseparerade badtider för kvinnor och män. Vidare framhåller förvaltningen att simundervisning för kvinnor och flickor i Järva sker på de tider i simhallarna som är avsatta för föreningsaktiviteter och inte ska sammanblandas med annan simundervisning inom grundskolans, i idrottsförvaltningens eller idrottsföreningarnas regi. Simundervisningen för kvinnor och flickor i Järva är föreningsdriven och sker i samverkan mellan stadsdelsförvaltningen och andra parter. Insatsen är kompletterande och kompensatorisk.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen och överlämnar det till kommunstyrelsen.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
På uppdrag av Stockholms stad genomför Origo Group årligen en kvalitetsmätning i stadens förskolor. Undersökningen är en totalundersökning och riktas till vårdhandhavarnare med barn i förskolan/familjedaghem i Stockholms stad (kommunal och enskild regi).
Vårdnadshavare i Järvas stadsdelsnämnd är generellt mer nöjda jämfört med år 2023. Järvas kommunala förskolor har ökad nöjdhet inom undersökningens samtliga fem frågeområden. Särskild positiv utveckling är inom området utveckling och lärande, där nöjdheten ökat med nio procentenheter, från 74 till 83 procent. Resultatet visar även en positiv ökning inom området helhetsomdöme, som omfattar påstående relaterad till upplevd nöjdhet, där nöjdheten ökat med åtta procentenheter, från 80 till 88 procent.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
-
24
Rapportering till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS - kvartal 1 2024
Kommunerna har enligt socialtjänstlagen (SoL) och lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) skyldighet att kvartalsvis rapportera gynnande beslut som inte har verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Skyldigheten gäller även att rapportera avbrott i verkställigheten och återrapportera tidigare anmälda ärenden fram till dess att besluten är verkställda. Rapportering sker till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapportering sker även till äldrenämnden, socialnämnden och stadens revisorer.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
26
Protokoll för pensionärsrådet
-
27
Protokoll för funktionshinderrådet
-
28
Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter
-
29
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under maj 2024
-
30
Inkomna rapporter, protokollsutdrag med mera
-
31
Förvaltningens och nämndens information och frågor
-
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beviljade föreningsbidrag för 2023 till 24 föreningar. 22 återrapporteringar har inkommit.
Förvaltningen har granskat inkomna handlingar rörande återrapporteringen och i bedömningarna tillämpat riktlinjerna för föreningsbidrag.
Fem föreningar har förlagt sitt årsmöte så sent under 2024 att årsmöteshandlingarna inte har kunnat ingå i granskningen. Förvaltningen kommer att slutföra granskningen och ta upp frågan om att godkänna återrapporteringen vid nämndsammanträde senare under 2024.
Föreningen Hawo Tako Kvinnoförening har meddelat att de inte nyttjat beviljade medel på sammanlagt 65 000 kronor och vill återbetala dessa.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner återrapporteringar enligt redogörelsen under Förslag till beslut.