Möte 2023-10-26
-
1
Val av justerare, dag för justering och godkännande av dagordning
-
2
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § FB
-
3
Återkallande av - Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § FB
-
4
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § FB
-
5
Upphörande av umgängesbegränsning enligt 14 § 3 st LVU
-
6
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1 p LVU
-
7
Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1 p LVU
-
8
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
-
10
Återrapportering av IOP Tensta träff mellan Rädda Barnens riksförbund och Spånga-Tensta stadsdelsnämnd (Järva stadsdelsnämnd från 1/7 2023)
Järva stadsdelsnämnd samarbetar med tolv idéburna aktörer inom ramen för idéburet offentligt partnerskap. Detta ärende avser återrapporteringen av nämndens partnerskap med Rädda Barnens Riksförbund kring utvecklandet av Tensta Träff som en medborgardriven mötesplats i Tensta. Rapporteringen görs för perioden september 2022, då partnerskapet påbörjades, till och med juni 2023. Förvaltningen bedömer att Rädda Barnens riksförbund har uppfyllt de åtaganden som överenskommelsen omfattar. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner redovisningen av partnerskapet med Rädda Barnen och lägger den till handlingarna.
Bilagor
-
308kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Det övergripande målet för Järva stadsdelsnämnds näringslivsarbete är att med givna förutsättningar aktivt bidra till stadens samlade ambition att Stockholm ska ha Sveriges bästa företagsklimat år 2025 och ett internationellt konkurrenskraftigt näringsliv.
Huvudsyftet med att inrätta ett näringslivsråd i Järva är att skapa goda relationer och samverkan mellan stadsdelsnämnd, stadsdels-förvaltning och lokalt näringsliv samt att bidra till att Järva stadsdelsområde är en attraktiv och bra plats att verka inom.
Näringslivsrådet ska vara ett rådgivande organ till Järva stadsdelsnämnd och ärenden och aktiviteter med koppling till näringslivsfrågor ska löpande delges näringslivsrådet. Rådet ska träffas två gånger årligen och bestå av representanter från stadsdelsnämnden, stadsdelsförvaltningen samt näringslivet.Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
12
Val av näringslivsråd
-
Stockholms allmänna lokala ordningsföreskrifter anger att hundar ska hållas kopplade på offentlig plats med undantag för de områden där kommunen har anordnat hundrastplatser. Då deras placering finns bestämda i Stockholms allmänna lokala ordningsföreskrifter kan inte nya hundrastgårdar anläggas utan att först registreras i de lokala ordningsföreskrifterna. Hundrastplatser finns angivna på en karta i föreskrifternas bilaga 9.
Järva stadsdelsförvaltning avser att anlägga en ny hundrastgård i Kista under 2023. Förvaltningen föreslår därmed att stadsdelsnämnden hos kommunfullmäktige begär om ändring i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna och att hundrastgården i Kista adderas till bilaga 9. -
14
Skrivelse om att upprätta strategier för att motverka att den eritreanska festivalen återkommer till Järva
Ole-Jörgen Persson (M) tar i en skrivelse till nämnden upp den eritreanska kulturfestivalen som arrangerades av en eritreansk kulturförening i början av augusti 2023 och upploppet som följde. I skrivelsen efterfrågas vilka initiativ förvaltningen har för avsikt att ta för att säkerställa att stadsdelen och kommunen avslår begäran om tillstånd i händelse att en ny ansökan görs. Förvaltningen framhåller i sitt svar att förvaltningens möjligheter är begränsade att ta initiativ i frågan. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens svar på skrivelsen.
Bilagor
-
57kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
15
Svar på skrivelse från Centerpartiet avseende barns och våldsdrabbades hemlöshet och underutnyttjade resurser
I en skrivelse till nämnden daterad den 24 augusti 2023 ställer Patrick Amofah m.fl. (C) ett antal frågor om barns och våldsdrabbades hemlöshet. I tjänsteutlåtandet besvarar förvaltningen de frågor som ställts.
Förvaltningen har väl utarbetade metoder och arbetssätt för att motverka och förebygga hemlöshet samt stödja familjer som redan är hemlösa att hitta eget långsiktigt boende. Stockholms stads program för att motverka hemlöshet 2020 – 2025, riktlinjer och styrdokument är förutsättningen för arbetet med hemlöshetsfrågorna.
För att ytterligare stärka arbetet mot enskilda som är aktuella inom socialtjänsten och som befinner sig i hemlöshet eller riskerar att bli hemlösa erbjuder förvaltningen stöd i att söka långsiktiga boenden genom bland annat praktisk bostadsvägledning. Samverkan med interna och externa aktörer som fastighetsägare, inkassobolag och Kronofogdemyndigheten är avgörande för att enskilda ska kunna bo kvar i sina lägenheter.
Förvaltningen anser därför inte att ett särskilt uppdrag för att motverka hemlöshet är nödvändigt.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens svar på skrivelsen.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Järva stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om att inrätta en bemannad parklek i Akalla By. Förslagsställarna anser att det finns ett behov om att inrätta en parklek på norra sidan av Järva då det inte finns någon i nuläget.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden delvis beviljar medborgarförslaget och uppdrar till förvaltningen att lägga in en aktivitet i kommande års budget 2024 som innebär att kartlägga förutsättningar och budget för en parklek i Akalla By.Bilagor
-
58kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad och Polisregion Stockholm ingick en samverkansöverenskommelse 2019. Det övergripande målet med överenskommelsen är att stockholmarnas trygghet ska öka och att den faktiska brottsligheten ska minska. Revidering av överenskommelsen ska ske vart tredje år vilket innebär att revidering ska ske 2023.
Förvaltningen har inga synpunkter på den reviderade stadsövergripande samverkansöverenskommelsen mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm inklusive de prioriterade samverkansområdena.
Förvaltningens ser ett fortsatt behov av stöd från stadsledningskontoret med erfarenhetsutbyten för att dela goda exempel i syfte att utveckla det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet.Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Att Stockholm är en trygg, säker och välskött stad att bo, vistas och verka i är det övergripande målet för stadens samlade brottsförebyggande, trygghets- och säkerhetsarbete. Programtiden för stadens trygghetsprogram löper ut 2023 varför ett förslag till reviderat program har tagits fram för perioden 2024-2027.
Förvaltningen anser att stadens reviderade trygghetsprogram ger en struktur för ett systematiskt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.
Förvaltningen ställer sig positiv till att arbetet ska utgå från stadens samlade hållbarhetsarbete i Agenda 2030 men vill lyfta behovet av att kopplingar till perspektiven jämställdhet och HBTQI förtydligas i programmet. Förvaltningen efterfrågar även tydliga exempel på hur chefers ansvar kan tillämpas i praktiken för att underlätta implementering av programmet.
Att kommunikation lyfts fram som en viktig del av det trygghetsskapande arbetet ser förvaltningen som positivt. Förvaltningen ser dock behov av en dialog med stadsledningskontoret kring hur stadens externa kommunikation och kommunikativa verktyg kan utvecklas för att ge invånarna relevant information om lokala trygghetsskapande insatser.Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
921kb Ladda ner dokument
-
-
Dennis Wedin (M) har skrivit en motion där han föreslår kommunstyrelsen, i samverkan med berörda nämnder och Stockholms Hamnar AB, ta fram konkreta förslag på platser i staden där det är möjligt att anlägga nya publika utomhusbad, vilket inkluderar både bryggbad, strandbad samt rena badanläggningar. Vidare föreslår motionären att en badgeneral ska inrättas för att förenkla tillståndsprocesser och arbeta aktivt för att öka brygg-, bastu- och badplatser samt förbättra vattenkvaliteten.
Förslaget om strandbad är inte aktuellt för Järvas stadsdelsområde då området inte har någon strandlinje. Vad gäller utomhusbad så invigdes Järvabadet i stadsdelsområdet år 2020. Det är en stor anläggning med tre bassänger, café, grillplats och ytor för picknick och som har en kapacitet för 3000 personer. Något ytterligare utomhusbad är inte aktuellt i stadsdelsområdet.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads strategi för parklekar ska ge en riktning för parklekarnas arbete. Parklekarna ska bidra till att ge alla barn i Stockholm en meningsfull fritid och tillgång till trygga mötesplatser. Stockholms stads strategi för parklekar gäller för perioden 2023 till och med 2026.
Förvaltningen är positiv till parkleksstrategin och anser att den kan skapa stadsövergripande samsyn om riktning, mål, målgrupper, organisation och kvalitet. I strategin lyfts att barn i låg- och mellanstadiet är en prioriterad målgrupp. Av strategin framgår det att öppettiderna ska styras utifrån behov och förvaltningen anser att detta är viktigt för att resurser ska användas effektivt. Grundkrav på kompetens välkomnas, utmaningarna med en sådan satsning innebär emellertid ett ökat behov av resurser, särskilt i linje med förväntningar på ökat öppethållande.
Förväntningar på uppföljning är positivt men inrymmer många utmaningar i form av praktisk metod för genomförande, såväl som precision i analys och slutsatser. Den lokala uppföljningen går inte att ersätta och är avhängig utvecklingsarbetet. Förvaltningen bedömer dock att delar av uppföljningsarbetet med fördel skulle kunna genomföras stadsövergripande för att säkerställa goda förutsättningar och god kvalitet i verksamhetsuppföljningen. Att staden i framtiden kan avsätta en resurs för gemensam uppföljning kan bli en nysatsning som kan komplettera lokala uppföljningar.Bilagor
-
218kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
776kb Ladda ner dokument
-
-
På uppdrag av regeringen har en särskild utredare, med stöd av sakkunniga och experter, genomfört en översyn av regleringen om frihetsberövande påföljder för lagöverträdare som begår brott innan fyllda 18 år och föreslagit lämpliga förändringar. Utredningen resulterade i förslaget om en ny verkställighetslag, fängelselagen för unga (2027:000).
Förvaltningen ställer sig positiv till förslag om bestämmelser och ansvar för verkställighet.Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
22
Promemorian Elektronisk tillgång till barns uppgifter inom hälso- och sjukvården och tandvården (Ds 2023:26)
Kommunstyrelsen har remitterat promemorian Elektronisk tillgång till barns uppgifter inom hälso- och sjukvården och tandvården till Järva stadsdelsnämnd, som är en utredning från socialdepartementet och som remitterats till staden från regeringen.
Utredningen ger förslag om ändringar i patientdatalagen, lagen om nationell läkemedelslista och offentlighets- och sekretesslagen som innebär att vårdnadshavare kan få elektronisk tillgång till sina barns hälso- och sjukvårdsuppgifter och att barn som har fyllt tretton år kan ha elektronisk tillgång till sina egna hälso- och sjukvårds-uppgifter. Utredningen föreslår även att uppgifterna inte får göras tillgängliga för vårdnadshavaren om ett barn som fyllt tretton år motsätter sig det.
Utöver detta föreslår utredningen också vissa skyldigheter för vårdgivare, e-hälsomyndigheten och hälso- och sjukvårdspersonal i samband med hantering av dessa uppgifter. Skyldigheterna handlar bland annat om att spärra uppgifter som omfattas av sekretess för vårdnadshavare eller barnet självt samt att informera barnet om dess rätt att motsätta sig att vårdnadshavare tar del av uppgifterna.
Förvaltningen ser positivt på förslaget att vårdnadshavare och barn som fyllt tretton år ska kunna ha elektronisk tillgång till barnets hälso- och sjukvårdsuppgifter. För de allra flesta barn och vårdnadshavare är det en klar fördel att kunna ha denna tillgång. Det gäller särskilt yngre barn och äldre barn som på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom har behov av stöd från sina vårdnadshavare och en mer omfattande kontakt med hälso- och sjukvården. En utmaning som behöver hanteras i samband med ny lagstiftning är dock den om integritet och sekretess, vilket är särskilt viktigt kopplat till de barn som befinner sig i utsatthet.Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommet medborgarförslag gällande ny lekplats i området Solhöjden/Solhemsbackarna
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommet medborgarförslag gällande vindskydd i skogsområdet mellan Tenstavägen och Solhemsbackarna
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommet medborgarförslag om att anlägga fler blomsterstråk i Tensta
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommet medborgarförslag gällande kvinnosim i Husbybadet
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
25kb Ladda ner dokument
-
-
31
Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter
-
32
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under september 2023
-
33
Inkomna rapporter, protokollsutdrag med mera
-
34
Förvaltningens och nämndens information och frågor
-
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
Bilagor
-
297kb Ladda ner dokument
-