Möte 2024-12-19
-
1
Val av justerare, dag för justering och godkännande av dagordning
-
2
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § FB
-
3
Upphörande av umgängesbegränsning enligt 14 § 3 st LVU
-
4
Upphörande av hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 3 st LVU
-
5
Upphörande av hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 3 st LVU
-
6
Förbud att utöva umgänge enligt 14 § 2 st 1 p LVU
-
7
Anmälan av sociala delegationens protokoll
-
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
368kb Ladda ner dokument
-
427kb Ladda ner dokument
-
349kb Ladda ner dokument
-
Bilaga 3a1 - Budgetansökan Biologisk mångfald drift nr 1- Hållbara koloni- och fritidsträdgårdar.pdf542kb Ladda ner dokument
-
364kb Ladda ner dokument
-
41kb Ladda ner dokument
-
501kb Ladda ner dokument
-
402kb Ladda ner dokument
-
38kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
615kb Ladda ner dokument
-
-
Våren 2024 genomförde Stockholms stad revision av orosanmälningar i förskolan inom Farsta, Hässelby-Vällingby och Järva. Revisionen visade att det finns rutiner för att identifiera barn i riskzonen, men att dessa behöver stärkas för att möta lagkraven om anmälningsskyldighet. Rekommendationerna från revisionen är att stadsdelsnämnderna bör säkerställa att anmälningsskyldigheten alltid följs utan personalens övervägande, att alla förskolor har tydliga rutiner för orosanmälningar, att förskolan deltar i socialtjänstens möten vid behov för barnets bästa, samt att orosanmälningar systematiskt analyseras för hela stadsdelsområdet.
Utifrån revisionens resultat har förvaltningen tagit fram åtgärder för de kommunala förskolorna i Järva. Dessa inkluderar bland annat att rektorer systematiskt ska informera och fortbilda personal om anmälningsskyldigheten, säkerställa tydliga rutiner för orosanmälningar, delta i socialtjänstens möten vid behov och systematiskt samla samt analysera statistik om orosanmälningar för att bättre identifiera barn i behov av stöd.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
-
Under ett antal år har stadsdelen haft ett sjunkande barnantal vilket innebär att det finns förskolor som inte når full beläggning. Utifrån befolkningsprognosen väntas behovet av förskoleplatser i Tensta minska ytterligare under kommande år. Barnantal väntas sjunka ytterligare i Tensta-Hjulsta. Bedömningen av det framtida behovet av förskoleplatser baseras på en sammanvägning av flera variabler, bland annat befolkningsprognos, geografisk placering, föräldrars val av kommunal eller fristående förskola och lokalernas kondition och beskaffenhet. Utifrån nedanstående befolkningsprognos gör förvaltningen bedömningen att förskoleverksamheten på Faringeplan 8 bör avvecklas. Förskolan har i dagsläget 16 barn som hösten 2025 börjar skolan.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
11
Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap mellan föreningen Tensta Träff och Järva stadsdelsförvaltning 2025-2027
Föreningen Tensta Träff bildades i slutet av 2023 och har sedan dess arbetat med förberedelser för att ta över förvaltningen av Tensta Träffs lokaler från Rädda Barnen från och med 2025. Under hösten 2024 har förvaltningen och föreningen gemensamt utarbetat ramarna för en överenskommelse om IOP som föreslås gälla under tre år, från 2025 till och med 2027.
Den övergripande målsättningen för överenskommelsen om IOP är att Tensta Träff utvecklas till en långsiktigt hållbar, självständig medborgardriven mötesplats som utgör ett nav för invånare och civilsamhälle i Tenstaområdet. För att uppnå detta mål ska partnerskapets fokus vara att utveckla föreningens kapacitet att driva mötesplatsen på ett effektivt och hållbart sätt. Under de tre år som partnerskapet pågår ska fokus succesivt förflyttas från insatser riktade till föreningens struktur och kompetens till föreningens förmåga att fylla lokalen Tensta Träff med efterfrågade aktiviteter.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att teckna en överenskommelse om IOP med föreningen Tensta Träff för perioden 2025-2027 samt avsätter 1 500 000 kronor per år under partnerskapets giltighetstid.Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
492kb Ladda ner dokument
-
841kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
12
Medborgarförslag om informationsskyltar vid platser/föremål som har upprättats som ett resultat av medborgarförslag
Ett medborgarförslag har inkommit med en önskan att det monteras informationsskyltar vid platser/föremål som har tillkommit som ett resultat av medborgarförslag t ex vid utegym, bänkar, skateboardparker mm. Det ska också framgå när förslaget lämnats och när det beslutats av nämnden. Idén syftar till att motivera fler att skriva förslag samt stärka lokaldemokratiska krafter.
Förvaltningen ser positivt på förslaget att informera genom exempelvis informationsskyltar vid byggnationer, utsmyckning mm som har tillkommit som ett resultat av medborgarförslag. Förvaltningen föreslår att skylt sätts upp där det bedöms lämpligt. I de fallen skylt inte bedöms lämpligt bör annat sätt att förmedla informationen ses över. Exempelvis skulle informationen om vilka platser/föremål som har tillkommit som resultat av medborgarförslag kunna delges digitalt, förslagsvis på stadens hemsida.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit som går ut på att anlägga ett nytt utegym i närheten av Blomsterlandet i Bromma.
Förvaltningen ser positivt på utegym då de ger möjlighet till fysisk aktivitet vilket är bra för folkhälsan. I staden finns över hundra utegym och åtta av dem finns i Järva stadsdelsområde. Det närmaste i Järva för förslagslämnaren ligger i Gryningsparken i centrala Spånga, och i Bromma finns Beckomberga och Nälsta utegym i närheten. I nuläget har förvaltningen inga planer på att anlägga ett utegym i området men tar med sig förslaget för framtida planering.Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har från Järva stadsdelsnämnd mottagit ett medborgarförslag om servering av mat under lov för ekonomiskt utsatta barn. Förvaltningen anser att det är viktigt att alla barn får näringsriktiga måltider. Det finns möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd för de föräldrar som har problem med försörjningen. Det är inte möjligt för stadsdelsförvaltningen att genomföra matservering på det sätt som medborgarförslaget avser. Förvaltningen har inte tillgång till matsalskök som krävs för att uppfylla förslaget.
Det som förvaltningen har gjort under lov är att erbjuda förstärkt mellanmål. Från första juli 2025 tas avgiften till fritidsklubben (10-13 år) bort i staden. Även inom fritidshem (6-9 år) finns möjlighet till lunch under sommaren. Förvaltningen föreslår därmed att medborgarförslaget avslås och hänvisar till fritidshem och fritidsklubb, samt att mellanmål ofta serveras i förvaltningens verksamheter under loven.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
285kb Ladda ner dokument
-
-
En rapport från socialförvaltningen inkom den 30 augusti 2024 till Järva stadsdelsnämnd gällande kvalitetsgranskning av förhandsbedömningar för barn 0-12 år, lämnat av socialförvaltningens socialtjänstinspektörer. Mot bakgrund av inkommande rapport anser socialtjänstinspektörerna att stadsdelsnämnden bör arbeta med förbättringsåtgärder i enlighet med kvalitetsgranskningens förslag.
Förvaltningen bedöms utifrån de redovisade slutsatserna ha bedrivit verksamheten på ett tillfredställande sätt. Vidare bedöms förvaltningen ha bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt sätt enligt de formella kraven av handläggning. Den samlade bedömningen är att förvaltningens genomförande av handläggning inom ramen för förhandsbedömningar i huvudsak har varit tillräcklig. Socialtjänstinspektörernas rekommendationer vad gäller barns delaktighet arbetas med genom barnsamtal och samtalsverktyg. Ökad samverkan med andra aktörer fortskrider där förbättrad dokumentation framgår. Rekommendationerna följs upp genom nämndens ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete.
Förvaltningens slutsats beträffande redogörelse om socialtjänstinspektörernas granskning är att det arbete som bedrivs inom ramen för kärnverksamhet, nämndens ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete och projekt för tillgängliga och tidigt förebyggande insatser går i linje med förbättringsförslagen och ska fortsätta.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och lägger rapporten till handlingarna.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
927kb Ladda ner dokument
-
-
Sammantaget prognostiseras för driftverksamheten en budget i balans efter resultatöverföringar.
Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
-
En motion om att upprätta ett monument över HBTQ-personers kamp på torget i Rinkeby från Gabriel Kroon (SD), Linneá Vinge (SD) och Anders Lindman (SD) har remitterats till Järva stadsdelsnämnd av kommunstyrelsen. Förvaltningen ser positivt på förslaget att upprätta ett monument i staden. Förvaltningen anser däremot att historisk och samtida diskriminering av hbtqi-personer inte är ett områdesproblem utan ett samhällsproblem och bör behandlas som ett sådant även vid placering av minnesmonument. Förvaltningen anser därtill att beslut om plats för monument bör ske i dialog med representanter från hbtqi-rörelsen. Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Järva stadsdelsnämnd har ombetts att yttra sig över en motion från kommunstyrelsen. I en motion föreslår Thomas Wihlman, Centerpartiet att en utredning startas för att utreda en ny funktion, Orosanmälan för äldre.
Järva stadsdelsförvaltning anser att frågan är viktig när det gäller oro för våra äldre personer. Men bedömer att det redan finns upprättade funktioner när det gäller oro för äldre och att det därmed inte behöver införas en ny funktion Orosanmälan för äldre. Förvaltningen ser däremot att en stadsövergripande informationskampanj gällande orosanmälan för äldre skulle vara upplysande för stadens medborgare.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
19
Motion om att bredda parkeringsövervakningens uppdrag med ett mer serviceinriktat och trygghetsskapande perspektiv
Kommunstyrelsen har remitterat ”Motion om att bredda parkeringsövervakningens uppdrag med ett mer serviceinriktat och trygghetsskapande perspektiv ” skriven av Johan Nilsson (M).
I motionen föreslås att parkeringsvakterna ska få ett utökat uppdrag genom att bli stadsvärdar. Uppdraget innefattar tre uppgifter. 1) Att anmäla brister i utemiljön i stadens system för felanmälningar.
2) Att ha direkt kontakt med ordningsvakter för att de ska få snabbare information om var de för stunden behövs bäst. 3) Att ge tips och råd om platser och sevärdheter till turister och stockholmare.
Förvaltningen ser positivt på att stadens system för felanmälningar och synpunkter om stadens utemiljöer används av så många parter som möjligt. Förvaltningen anser att det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete som redan pågår ger förvaltningen med samverkansparter god kännedom om det dagsaktuella läget avseende säkerhet och trygghet. Vid akuta händelser ser förvaltningen att samtliga funktioner som arbetar på stadens uppdrag kontaktar SOS Alarm. Att ge tips och råd om platser och sevärdheter hanteras redan delvis av förvaltningen genom medborgarvärdarnas uppdrag.
I övrigt överlämnar stadsdelsförvaltning att bedöma lämpligt innehåll i parkeringsvakternas uppdrag till Trafikkontoret som ansvarar för upphandling av Stockholms stads parkeringsövervakning på gatumark.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar.Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen välkomnar ett verktyg som underlättar för planering av stadsmiljö så att den främjar gångtrafikanters möjligheter till orienterbara, tillgängliga, trygga och där så är möjligt, vackra stråk. För att till detta lägga hälsoaspekter anses det viktigt att där så är möjligt koppla de prioriterade stråken till de rekreativa stråken för att ytterligare motivera invånare till rörelse. Under planering av stråken bör även växtlighet som mildrar effekter av extremväder samt ökar trivsel och därmed motivationen att gå tas med i beaktande.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
Kista Service Provider AB ansöker om tillstånd för stadigvarande alkoholservering för allmänheten i restaurang Volt Bistro måndag till söndag, kl. 11:00 – 01:00. Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd tillstyrker att ansökan om serveringstillstånd i restaurang beviljas. Detta under förutsättning att lagstadgade ordningsföreskrifter och åldersgränser för servering/försäljning av alkohol, tobak och spel följs. Förvaltningen föreslår också att ägare och all serveringspersonal genomgår en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd överlämnar tjänsteutlåtandet som svar på remissen.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Inkommet medborgarförslag om en ny lekplats vid Kistahöjden
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
26
Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter
-
27
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under november 2024
-
28
Inkomna rapporter, protokollsutdrag med mera
-
29
Förvaltningens och nämndens information och frågor