Möte 2023-10-19
-
1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
2
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd under år 2023
Stadsdelsdirektörens information till sammanträdet den 19 oktober 2023.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslag som inkommit till Norra innerstadens stadsdelsnämnd redovisas.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-
385kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag gällande förbud av lövblåsar inkom till Norra innerstadens stadsdelsnämnd i juni 2023. Vid sitt sammanträde den 31 augusti beslutade nämnden att överlämna det till förvaltningen för beredning. Förslagsställaren poängterar att lövblåsar virvlar upp damm, att de låter mycket samt att de drivs av bensin och att man istället borde kratta löven.
Förvaltningen instämmer med förslagsställaren om de oegentligheter som lövblåsar medför men anser att de är nödvändiga då de innebär en avgörande effektivisering av lövhanteringen. Förvaltningen bevakar marknaden tillsammans med sin entreprenör för parkdrift i syfte att framgent ersätta dagens lövblåsar med eldrivna sådana. Lokala utsläpp och oljud kommer då att minska.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
I augusti 2023 inkom ett medborgarförslag till Norra innerstadens stadsdelsnämnd. I medborgarförslaget föreslås att nämnden, i samarbete med Arbetsförmedlingen, ska erbjuda personer som har försörjningsstöd ett praktikarbete som bärplockare inför kommande säsong. Syftet med förslaget är att generera inkomst för individerna och minska nämndens kostnader för försörjningsstöd. Förvaltningen arbetar för att personer ska erhålla hållbara och kompetenshöjande insatser för att de ska hitta och behålla anställningar med goda arbetsvillkor och inkomstmöjligheter. Bärplockning kan vara en kortsiktig lösning för vissa personer, men förvaltningen anser inte att det är lämpligt som en långsiktig strategi för att minska behov av ekonomiskt bistånd och främja ekonomisk självständighet. Förvaltningen har inte i uppdrag att genomföra upphandlingar av kompetenshöjande insatser eller att driva projekt i enlighet med vad förslagsställaren föreslår.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
I juli 2023 inkom ett medborgarförslag till Norra innerstadens stadsdelsnämnd. Förslagsställaren anser att det bör sättas ut fler soptunnor längs med gångvägarna på den del av Gärdet där hundar får släppas lösa. Detta i syfte att bidra till att de många hundägare som rör sig i området plockar upp hundbajs efter sina hundar. På den del av Ladugårdsgärdet som beskrivs i förslaget finns ett hundrastområde där det är tillåtet att släppa hundar lösa. Det förekommer även att hundar släpps lösa på det öppna fältet kring Sportfältet och Hakberget. Hela detta område ligger på Kungliga Djurgårdsförvaltningens mark och är därför inte inom stadsdelsförvaltningens ansvarsområde. Förvaltningen vidarebefordrar därför detta förslag till Kungliga Djurgårdsförvaltningen för besvarande.
Bilagor
-
421kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
-
Norrmalms och Östermalms stadsdelsnämnder har den 1 juli 2023 lagts samman och bildat Norra innerstadens stadsdelsnämnd. För 2023 gäller de regelverk, ansöknings- och redovisningsrutiner som respektive stadsdelsnämnd Östermalm och Norrmalms haft vid årets ingång. Detta ärende hanterar fördelning av föreningsstöd med målgruppen föreningar med verksamhet inom Norrmalm som genomförs senast 31 december 2023. Förvaltningen föreslår att PRO Norrmalm beviljas 19 200 kronor och Norrtulls sportklubb 27 000 kronor i föreningsstöd för verksamhet hösten 2023.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har överlämnat remissen Övergripande samverkansöverenskommelse mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm, KS 2023/740 till stadsdelsnämnden för yttrande. Stadsledningskontoret har tillsammans med Polisregion Stockholm tagit fram en övergripande samverkansöverenskommelse mellan parterna. Målet med samverkansöverenskommelsen är att stockholmarnas trygghet ska öka och att den faktiska brottsligheten ska minska. Överenskommelsen ska skapa förutsättningar och mandat för att stärka det gemensamma brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet både centralt och lokalt.
I samverkansöverenskommelsen finns det fem samverkansområden:
- Unga i riskzon för destruktivt beteende
- Otrygga och brottsutsatta platser
- Systemhotande brottslighet
- Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer
- Kriminella miljöer och livsstilar
Förvaltningen ställer sig positiv till den föreslagna övergripande samverkansöverenskommelsen mellan Stockholm stad och Polisregion Stockholm. Den ger en tydlig riktning för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet samtidigt som den ger stort utrymme för varje stadsdelsförvaltning att arbeta utifrån den lokala lägesbilden.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
Kommunstyrelsen har överlämnat remissen av Stockholms stads trygghetsprogram 2024-2027, KS2023/739, till stadsdelsnämnden för yttrande. Kommunstyrelsen har tagit fram ett förslag till nytt trygghetsprogram 2024-2027 eftersom programtiden för Stockholms stads trygghetsprogram 2020-2023 löper ut under året.
Att Stockholm stad är och upplevs som en trygg och säker stad är ett ansvar som sträcker sig över samtliga nämnder och bolagsstyrelser. Det övergripande målet med stadens samlade brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete är att tryggheten ska öka genom förebyggande insatser.
Trygghetsprogrammet föreslås fortsatt utgå från fyra fokusområden:
- Förebyggande arbete
- Riktade sociala insatser
- Stadens offentliga miljöer
- Stadsutveckling
Trygghetsprogrammet redogör för strukturen för stadens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete och utgår från kraven som ställs i lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, vilken träder i kraft 1 juli 2023. Programmet innehåller också uppdaterade exempel på stadens arbete inom de fyra fokusområdena. Under fokusområdet förebyggande arbete inkluderas arbetet mot välfärdsbrott och otillåten påverkan.
Förvaltningen ställer sig positiva till förslaget om Stockholms stads trygghetsprogram 2024-2027, då den ger en tydlig vägledning med konkreta beskrivningar på hur det brottsförebyggande arbetet ska bedrivas och genomföras.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
921kb Ladda ner dokument
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av kommunstyrelsen om Stockholms stads strategi för parklekar för yttrande senast den 24 oktober 2023. Strategin syftar till att skapa samsyn inom staden och ge riktning för hur parklekarna ska arbeta för att fler barn ska få en rik och meningsfull fritid. I strategin lyfts fyra målområden fram som staden ska fokusera på för att utveckla verksamheterna och nå uppsatta mål. I strategin förtydligas även ansvarsfördelningen inom staden.
Förvaltningen välkomnar framtagandet av en strategi för Stockholms stads parklekar. Den föreslagna strategin fångar upp relevanta områden för stadens parkleksverksamheter att vidareutveckla, och sätter fokus på parklekarna på ett tydligare sätt än tidigare. Förvaltningen har ett antal synpunkter på strategin; bland annat anser förvaltningen att det kan vara motiverat att i högre grad prioritera resurserna där behoven är särskilt stora, som i områden där barn i liten utsträckning deltar i annan fritidsverksamhet. Förvaltningen undrar också hur uppföljningen ska göras, och vilka krav som ska ställas, gällande personal med relevant utbildning. Därtill anser förvaltningen att så mycket som möjligt av uppföljning och planering ska göras i det ordinarie styr- och ledningssystemet för att öka tydligheten för verksamheterna och minska mängden dubbelarbete.
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
776kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland andra Norra innerstadens stadsdelsnämnd över motion från Dennis Wedin (M) om fler badplatser i staden. I motionen föreslås att kommunstyrelsen får i uppdrag att i samverkan med berörda nämnder och bolag ta fram konkreta förslag på platser där det är möjligt att anlägga nya publika utomhusbad samt inrätta en badgeneral i staden. Badgeneralen ska arbeta för förbättrad badvattenkvalitet och för fler bryggor, bastur och badplatser genom en förenklad tillståndsprocess.
Förvaltningen ser att goda badmöjligheter är viktigt för invånare och besökare i stadsdelsnämndsområdet. I kommunfullmäktiges budget för 2023 framhålls att staden ska arbeta med att tillgängliggöra de vattennära platserna och förbättra badmöjligheterna. Miljöförvaltningen har i samverkan med berörda nämnder tagit fram Handlingsplan för nya bad (2022). Handlingsplanen pekar ut förslag på platser där nya bad skulle kunna etableras och fungerar som vägledning kring de krav och tillstånd som behövs för att inrätta nya bad. Förvaltningen ser att handlingsplanen är ett bra stöd i arbetet mot ökade badmöjligheter. Kommunstyrelsen har i 2023 års budget i uppdrag att kartlägga möjligheterna för fler vinterbadplatser med möjlighet till bastubad. Förvaltningen ser fram emot en tydliggjord strategi för staden bland annat då andelen tillståndsansökningar för bastu- och vinterbadanläggningar upplevs öka. Enligt förvaltningen kan en badgeneral få svårt att påskynda processen med att inrätta nya offentliga badplatser. Rollen kan också bli för övergripande och den lokala kännedomen hos förvaltningarna kan riskera att förbises. Organisation för att arbeta med badfrågor finns på plats inom staden enligt förvaltningen, men det går att utveckla tydligare riktlinjer.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland andra Norra innerstadens stadsdelsnämnd över motion från Gabriel Kroon (SD) och Linnéa Vinge (SD) om cykelvett och kurser i stadscykling. I motionen föreslås att trafiknämnden ges i uppdrag att i egenregi eller tillsammans med civilsamhället genomföra ett pilotprojekt med kurs för att öka kunskapen om cykling i stadstrafik, samt att knyta an forskare för att utvärdera cykelträningens kostnadseffektivitet och samhällsnytta. Motionsförfattarna menar att kurser i stadscykling och cykelvett ska syfta till att fler vågar cykla och färre lagöverträdelser. Kurserna bör enligt motionen vara korta, gratis och rikta sig till intresserade.
Förvaltningen arbetar med investering, drift och underhåll av parkmark i stadsdelsnämndsområdet. I merparten av förvaltningens anläggningar är det är förbjudet att cykla vilket gör det svårt för förvaltningen att bedöma nyttan av kurser i stadscykling. Motionen berör i huvudsak frågor om trafiksäkerhet på gatumark där majoriteten av cykelpendlingen äger rum. Därför hänvisar förvaltningen till trafikkontorets remissvar i ärendet. Då parker räknas som terräng är fordonstrafik förbjuden, cykel räknas som ett fordon enligt lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner. Förvaltningen har genom åren märkt av att det kan finnas skäl att öka medvetenheten om det generella cyklingsförbudet på parkvägar. Förvaltningen ser dock att en brett riktad informationskampanj kan vara ett effektivare sätt att nå ut till fler individer i denna specifika fråga.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 75 mnkr.
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut för perioden den 7 september 2023 till och med den 9 oktober 2023.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan över Norra innerstadens postlista för perioden den 7 september till och med den 4 oktober 2023.
Bilagor
-
684kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens pensionärsråds sammanträde den 18 september 2023.
Bilagor
-
17
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor år 2023
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens och Kungsholmens råd för funktionshindersfrågors sammanträde den 4 oktober 2023.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
524kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens förvaltningsgrupps sammanträde den 11 oktober 2023.
Bilagor
-
257kb Ladda ner dokument
-
470kb Ladda ner dokument
-
839kb Ladda ner dokument
-
-
19
Övrigt
-
§ 1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
§ 2
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd under år 2023
Stadsdelsdirektörens information till sammanträdet den 19 oktober 2023.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslag som inkommit till Norra innerstadens stadsdelsnämnd redovisas.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag gällande förbud av lövblåsar inkom till Norra innerstadens stadsdelsnämnd i juni 2023. Vid sitt sammanträde den 31 augusti beslutade nämnden att överlämna det till förvaltningen för beredning. Förslagsställaren poängterar att lövblåsar virvlar upp damm, att de låter mycket samt att de drivs av bensin och att man istället borde kratta löven.
Förvaltningen instämmer med förslagsställaren om de oegentligheter som lövblåsar medför men anser att de är nödvändiga då de innebär en avgörande effektivisering av lövhanteringen. Förvaltningen bevakar marknaden tillsammans med sin entreprenör för parkdrift i syfte att framgent ersätta dagens lövblåsar med eldrivna sådana. Lokala utsläpp och oljud kommer då att minska.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
I augusti 2023 inkom ett medborgarförslag till Norra innerstadens stadsdelsnämnd. I medborgarförslaget föreslås att nämnden, i samarbete med Arbetsförmedlingen, ska erbjuda personer som har försörjningsstöd ett praktikarbete som bärplockare inför kommande säsong. Syftet med förslaget är att generera inkomst för individerna och minska nämndens kostnader för försörjningsstöd. Förvaltningen arbetar för att personer ska erhålla hållbara och kompetenshöjande insatser för att de ska hitta och behålla anställningar med goda arbetsvillkor och inkomstmöjligheter. Bärplockning kan vara en kortsiktig lösning för vissa personer, men förvaltningen anser inte att det är lämpligt som en långsiktig strategi för att minska behov av ekonomiskt bistånd och främja ekonomisk självständighet. Förvaltningen har inte i uppdrag att genomföra upphandlingar av kompetenshöjande insatser eller att driva projekt i enlighet med vad förslagsställaren föreslår.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
I juli 2023 inkom ett medborgarförslag till Norra innerstadens stadsdelsnämnd. Förslagsställaren anser att det bör sättas ut fler soptunnor längs med gångvägarna på den del av Gärdet där hundar får släppas lösa. Detta i syfte att bidra till att de många hundägare som rör sig i området plockar upp hundbajs efter sina hundar. På den del av Ladugårdsgärdet som beskrivs i förslaget finns ett hundrastområde där det är tillåtet att släppa hundar lösa. Det förekommer även att hundar släpps lösa på det öppna fältet kring Sportfältet och Hakberget. Hela detta område ligger på Kungliga Djurgårdsförvaltningens mark och är därför inte inom stadsdelsförvaltningens ansvarsområde. Förvaltningen vidarebefordrar därför detta förslag till Kungliga Djurgårdsförvaltningen för besvarande.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Norrmalms och Östermalms stadsdelsnämnder har den 1 juli 2023 lagts samman och bildat Norra innerstadens stadsdelsnämnd. För 2023 gäller de regelverk, ansöknings- och redovisningsrutiner som respektive stadsdelsnämnd Östermalm och Norrmalms haft vid årets ingång. Detta ärende hanterar fördelning av föreningsstöd med målgruppen föreningar med verksamhet inom Norrmalm som genomförs senast 31 december 2023. Förvaltningen föreslår att PRO Norrmalm beviljas 19 200 kronor och Norrtulls sportklubb 27 000 kronor i föreningsstöd för verksamhet hösten 2023.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
§ 8
Remiss av Övergripande samverkansöverenskommelse mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm
Kommunstyrelsen har överlämnat remissen Övergripande samverkansöverenskommelse mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm, KS 2023/740 till stadsdelsnämnden för yttrande. Stadsledningskontoret har tillsammans med Polisregion Stockholm tagit fram en övergripande samverkansöverenskommelse mellan parterna. Målet med samverkansöverenskommelsen är att stockholmarnas trygghet ska öka och att den faktiska brottsligheten ska minska. Överenskommelsen ska skapa förutsättningar och mandat för att stärka det gemensamma brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet både centralt och lokalt.
I samverkansöverenskommelsen finns det fem samverkansområden:
- Unga i riskzon för destruktivt beteende
- Otrygga och brottsutsatta platser
- Systemhotande brottslighet
- Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer
- Kriminella miljöer och livsstilar
Förvaltningen ställer sig positiv till den föreslagna övergripande samverkansöverenskommelsen mellan Stockholm stad och Polisregion Stockholm. Den ger en tydlig riktning för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet samtidigt som den ger stort utrymme för varje stadsdelsförvaltning att arbeta utifrån den lokala lägesbilden.
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
Kommunstyrelsen har överlämnat remissen av Stockholms stads trygghetsprogram 2024-2027, KS2023/739, till stadsdelsnämnden för yttrande. Kommunstyrelsen har tagit fram ett förslag till nytt trygghetsprogram 2024-2027 eftersom programtiden för Stockholms stads trygghetsprogram 2020-2023 löper ut under året.
Att Stockholm stad är och upplevs som en trygg och säker stad är ett ansvar som sträcker sig över samtliga nämnder och bolagsstyrelser. Det övergripande målet med stadens samlade brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete är att tryggheten ska öka genom förebyggande insatser.
Trygghetsprogrammet föreslås fortsatt utgå från fyra fokusområden:
- Förebyggande arbete
- Riktade sociala insatser
- Stadens offentliga miljöer
- Stadsutveckling
Trygghetsprogrammet redogör för strukturen för stadens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete och utgår från kraven som ställs i lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, vilken träder i kraft 1 juli 2023. Programmet innehåller också uppdaterade exempel på stadens arbete inom de fyra fokusområdena. Under fokusområdet förebyggande arbete inkluderas arbetet mot välfärdsbrott och otillåten påverkan.
Förvaltningen ställer sig positiva till förslaget om Stockholms stads trygghetsprogram 2024-2027, då den ger en tydlig vägledning med konkreta beskrivningar på hur det brottsförebyggande arbetet ska bedrivas och genomföras.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av kommunstyrelsen om Stockholms stads strategi för parklekar för yttrande senast den 24 oktober 2023. Strategin syftar till att skapa samsyn inom staden och ge riktning för hur parklekarna ska arbeta för att fler barn ska få en rik och meningsfull fritid. I strategin lyfts fyra målområden fram som staden ska fokusera på för att utveckla verksamheterna och nå uppsatta mål. I strategin förtydligas även ansvarsfördelningen inom staden.
Förvaltningen välkomnar framtagandet av en strategi för Stockholms stads parklekar. Den föreslagna strategin fångar upp relevanta områden för stadens parkleksverksamheter att vidareutveckla, och sätter fokus på parklekarna på ett tydligare sätt än tidigare. Förvaltningen har ett antal synpunkter på strategin; bland annat anser förvaltningen att det kan vara motiverat att i högre grad prioritera resurserna där behoven är särskilt stora, som i områden där barn i liten utsträckning deltar i annan fritidsverksamhet. Förvaltningen undrar också hur uppföljningen ska göras, och vilka krav som ska ställas, gällande personal med relevant utbildning. Därtill anser förvaltningen att så mycket som möjligt av uppföljning och planering ska göras i det ordinarie styr- och ledningssystemet för att öka tydligheten för verksamheterna och minska mängden dubbelarbete.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland andra Norra innerstadens stadsdelsnämnd över motion från Dennis Wedin (M) om fler badplatser i staden. I motionen föreslås att kommunstyrelsen får i uppdrag att i samverkan med berörda nämnder och bolag ta fram konkreta förslag på platser där det är möjligt att anlägga nya publika utomhusbad samt inrätta en badgeneral i staden. Badgeneralen ska arbeta för förbättrad badvattenkvalitet och för fler bryggor, bastur och badplatser genom en förenklad tillståndsprocess.
Förvaltningen ser att goda badmöjligheter är viktigt för invånare och besökare i stadsdelsnämndsområdet. I kommunfullmäktiges budget för 2023 framhålls att staden ska arbeta med att tillgängliggöra de vattennära platserna och förbättra badmöjligheterna. Miljöförvaltningen har i samverkan med berörda nämnder tagit fram Handlingsplan för nya bad (2022). Handlingsplanen pekar ut förslag på platser där nya bad skulle kunna etableras och fungerar som vägledning kring de krav och tillstånd som behövs för att inrätta nya bad. Förvaltningen ser att handlingsplanen är ett bra stöd i arbetet mot ökade badmöjligheter. Kommunstyrelsen har i 2023 års budget i uppdrag att kartlägga möjligheterna för fler vinterbadplatser med möjlighet till bastubad. Förvaltningen ser fram emot en tydliggjord strategi för staden bland annat då andelen tillståndsansökningar för bastu- och vinterbadanläggningar upplevs öka. Enligt förvaltningen kan en badgeneral få svårt att påskynda processen med att inrätta nya offentliga badplatser. Rollen kan också bli för övergripande och den lokala kännedomen hos förvaltningarna kan riskera att förbises. Organisation för att arbeta med badfrågor finns på plats inom staden enligt förvaltningen, men det går att utveckla tydligare riktlinjer.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland andra Norra innerstadens stadsdelsnämnd över motion från Gabriel Kroon (SD) och Linnéa Vinge (SD) om cykelvett och kurser i stadscykling. I motionen föreslås att trafiknämnden ges i uppdrag att i egenregi eller tillsammans med civilsamhället genomföra ett pilotprojekt med kurs för att öka kunskapen om cykling i stadstrafik, samt att knyta an forskare för att utvärdera cykelträningens kostnadseffektivitet och samhällsnytta. Motionsförfattarna menar att kurser i stadscykling och cykelvett ska syfta till att fler vågar cykla och färre lagöverträdelser. Kurserna bör enligt motionen vara korta, gratis och rikta sig till intresserade.
Förvaltningen arbetar med investering, drift och underhåll av parkmark i stadsdelsnämndsområdet. I merparten av förvaltningens anläggningar är det är förbjudet att cykla vilket gör det svårt för förvaltningen att bedöma nyttan av kurser i stadscykling. Motionen berör i huvudsak frågor om trafiksäkerhet på gatumark där majoriteten av cykelpendlingen äger rum. Därför hänvisar förvaltningen till trafikkontorets remissvar i ärendet. Då parker räknas som terräng är fordonstrafik förbjuden, cykel räknas som ett fordon enligt lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner. Förvaltningen har genom åren märkt av att det kan finnas skäl att öka medvetenheten om det generella cyklingsförbudet på parkvägar. Förvaltningen ser dock att en brett riktad informationskampanj kan vara ett effektivare sätt att nå ut till fler individer i denna specifika fråga.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 75,0 mnkr.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut för perioden den 7 september 2023 till och med den 9 oktober 2023.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan över Norra innerstadens postlista för perioden den 7 september till och med den 4 oktober 2023.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens pensionärsråds sammanträde den 18 september 2023.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
§ 17
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor år 2023
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens och Kungsholmens råd för funktionshindersfrågors sammanträde den 4 oktober 2023.
Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens förvaltningsgrupps sammanträde den 11 oktober 2023.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Följande skrivelser anmäls:
- Skrivelse med förslag till beslut om VR-glasögon i äldreomsorgen från Petra Gardos Ek m.fl. (M), Linnéa Sandström Lange m.fl. (L) och Daniele Fava m.fl. (C)
- Skrivelse om hot i socialtjänsten från Petra Gardos Ek m.fl. (M), Linnéa Sandström Lange m.fl. (L) och Daniele Fava m.fl. (C)
Följande muntliga frågor anmäls:
- Fråga från Daniele Fava (C) om hur Norra innerstadens fältassistenter arbetar förebyggande vid elitidrottsarrangemang, samt om fältassistenterna utbildats särskilt för denna evenemangstyp. Förvaltningen svarar att stadsdelens fältassistenter ofta närvarar vid elitidrottsevenemang, samt att förvaltningen återkommer vid ett senare tillfälle med svar på frågan om fältassistenterna erbjudits en särskild utbildning.