Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare och godkännande av dagordning
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd år 2024
Ett medborgarförslag som faller inom Norra innerstadens stadsdelsnämnds ansvarsområde har inkommit till förvaltningen sedan den senaste redovisningen till sammanträdet den 29 augusti 2024. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd överlämnar medborgarförslaget till förvaltningen för beredning.
Bilagor
I medborgarförslaget lyfts behovet av att införa dricksvattenfontäner på allmänna platser, såsom bibliotek, köpcentrum, tågstationer med mera.
Förvaltningen är positiv till förslaget. Klimatförändringarna bidrar till perioder med värmeböljor med höga temperaturer, inte minst i den täta stenstaden i innerstaden, vilket ökar behovet av lättillgängligt dricksvatten för invånare och besökare. Möjlighet att fylla på sin egen vattenflaska minskar också användningen av engångsplastflaskor vilket är bra ut miljösynpunkt.
I Stockholms stads budget 2023 fick stadsdelsnämnderna i uppdrag att i samarbete med trafikkontoret, som ansvarar för gator och torg, och Stockholm Vatten och Avfall AB, som ansvarar för vattenledningar, successivt sätta upp dricksvattenfontäner på allmänna platser inom sitt ansvarsområde. Till följd av detta uppdrag har stadsdelsförvaltningen under 2023 monterat en ny typ av dricksvattenfontän i anslutning till Plockepinnparken på Gärdet för påfyllning av egen flaska. En fortsatt montering av fler dricksvattenfontäner i parker samt på gator och torg, kräver en samordning i staden för att tydliggöra ansvarsförhållandena mellan aktören som ansvarar för vattenledningarna respektive för ytorna som anläggningarna är placerade på. Förvaltningen skickar därför vidare detta svar för kännedom till trafikkontoret och Stockholm Vatten och Avfall AB.
Bilagor
I förslaget framförs önskemål om anläggandet av en boulebana på Rödabergsbrinkens grusplan i Röda bergen.
Förvaltningen är positiv till förslaget och anser att det vore ett bra tillskott i den täta stadsmiljön som kan bidra till aktivering av ytan. Då den aktuella ytan är gatumark har förvaltningen inte rådighet över den, utan det är trafikkontoret som ansvarar för platsen. Förvaltningen skickar därför ärendet vidare till trafikkontoret som för undersöka möjligheten att genomföra förslaget.
Bilagor
Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering samt åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning gör bedömningen att stadsdelsnämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundar sig på att kommunfullmäktiges mål för samtliga verksamhetsområden prognostiseras att uppnås.
Bilagor
Gemensam upphandling av lokalvård för tre avtalsområden
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått Stockholms stads program för stöd till anhöriga på remiss, för yttrande till kommunstyrelsen. Stockholms stads program för stöd till anhöriga är ett styrdokument för socialnämnden, äldrenämnden och stadsdelsnämnderna. Syftet med programmet är att öka kvaliteten i Stockholms stads socialtjänst så att anhöriga upplever att de har en bra livssituation och får likvärdiga insatser oavsett var i staden de bor.
Förvaltningen anser att det är välkommet med en revidering av programmet och att fokusområdena för utvecklingsarbetet är väl valda. Förvaltningen ser även positivt på att målgrupperna förtydligats. Förvaltningen lämnar ett antal synpunkter på det reviderade programmet. När det gäller förslaget till basutbud till anhöriga från stadsdelsnämnderna så anser förvaltningen att detta bör kompletteras med stödjande samtal för att få en likställighet inom staden, så att stödjande samtal inte enbart ges av socialförvaltningens verksamheter på stadsövergripande nivå.
Bilagor
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått Stockholms stads program för mänskliga rättigheter på remiss för yttrande till kommunstyrelsen. Det föreslagna programmet för mänskliga rättigheter är ett styrdokument som ska gälla för samtliga nämnder och bolagsstyrelser i Stockholms stad. Målet för programmet är att Stockholms stad är en öppen, jämlik och jämställd stad, fri från alla former av diskriminering och rasism. Till programmet kommer ett antal handlingsplaner att tas fram, samtidigt som flera program som tidigare har gällt ersätts.
Förvaltningen välkomnar ett sammanhållet program för de mänskliga rättigheterna. Det ger förutsättningar för förvaltningen och staden att finna ett mer samordnat arbetssätt. Förvaltningen lämnar ett antal synpunkter på det föreslagna programmet, bland annat vad gäller arbetsgivarperspektivet, användningen av begreppet ”stockholmare” samt den modell som presenteras för arbetet med mänskliga rättigheter.
Bilagor
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått remissen för yttrande om förslag till Reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden gällande ensamkommande barn och unga. Socialförvaltningen har tagit fram förslaget i samverkan med social- och skoljuridiska enheten vid stadsledningskontorets juridiska avdelning. Förändringarna i förslaget till riktlinjer är en ny disposition för att göra dem mer användarvänliga, renodling av innehållet till att gälla målgruppen ensamkommande barn och unga samt uppdateringar för att vara förenliga med ändringar i lagstiftning och andra styrdokument.
Förvaltningen är positiv till ambitionen att de nya riktlinjerna ska vara användarvänliga och ser att de kan ge bra stöd i handläggningen. Förvaltningen är också positiv till att de lyfter barnrättsperspektivet. Förvaltningen vill också framhålla vikten av ett fortsatt barnperspektiv även efter att familjeåterförening skett.
Bilagor
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått remiss av Motion om att möjliggöra karriärtjänster i förskolan för yttrande till kommunstyrelsen senast 1 oktober 2024. Andréa Hedin (M) och Sophia Granswed Baat (M) konstaterar i sin motion att införandet av karriärtjänster i grund- och gymnasieskolan har medfört en ökad professionalisering av lärarkåren och att samma möjligheter till meritering och karriärsutveckling också bör möjliggöras för förskollärare. Att behålla duktiga förskolelärare och attrahera nya är viktigt för att möta nuvarande och kommande rekryteringsbehov och att införa karriärtjänster kan vara en del av lösningen. Lärdomar kan dras från övriga skolformer som redan infört karriärtjänster och möjligheten att erhålla statsbidrag för denna satsning bör undersökas. Motionärerna föreslår kommunfullmäktige att besluta att stadsledningskontoret, tillsammans med berörda nämnder, ges i uppdrag att utforma karriärtjänster i Stockholms stads förskolor.
Förvaltningen ställer sig generellt positiv till att ge förskolan samma förutsättningar som övriga skolformer, där möjligheten till karriärvägar är en sådan förutsättning. Dock finns det en risk med att införa ett system som innebär ökade kostnader för verksamheterna och där det inte finns en långsiktig plan för hur den ska finansieras. Kostnaden behöver också ställas mot andra politiska ambitioner, exempelvis mindre barngrupper, som även den innebär en ökad kostnad för verksamheterna. Om karriärtjänster ska införas behöver det finnas ett tydligt ramverk för vem som ska få ta del av satsningen och vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att få delta.
Bilagor
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss från kommunstyrelsen för yttrande. Motionen från Andréa Hedin (M) innebär ett införande av samverkansmodellen Backa barnet i syfte att skapa ett samordnat och förebyggande arbete utifrån varje individs behov. Modellen föreslås införas som pilot i ett antal stadsdelsförvaltningar och att effekterna av detta utvärderas genom ett samarbete med forskare och akademi.
Förvaltningen ser en fördel med modellens upplägg genom att barn som bedöms vara i behov av stöd redan i samband med födseln kan tilldelas en barnkontakt. En beskrivning finns hur överlämning av ansvaret som barnkontakt sker genom barnets olika livsfaser. Förvaltningen ser dock att det redan finns flera samverkansforum som omfattar samma aktörer och med liknande syfte och mål, och att en inventering behöver göras hur dessa samspelar eller motverkar varandra och upptar samma resurser i anspråk. Vidare ser förvaltningen ett behov av att en barnkonsekvensanalys genomförs innan beslut fattas om införande av modellen Backa barnet då detta tenderar bli ytterligare ett mötesforum där liknande frågor diskuteras och blir belastande för barnet.
Bilagor
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Motion om att sälja Hötorgshallen, för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen är skriven av Dennis Wedin (M) och Henrik Virro (M). I motionen anförs att staden bör initiera en försäljningsprocess avseende fastigheten Beridarebanan 10. Motionärerna anser att skattebetalarnas resurser då skulle kunna riktas till mer strategiskt viktiga fastigheter. Vidare föreslås att staden initierar en dialog med närliggande fastighetsägare i syfte att starta en platssamverkan kring Hötorget.
Förvaltningen ser att en försäljning av fastigheten som inrymmer Hötorgshallen skulle innebära att staden förlorar rådighet och inflytande över fastigheten och dess direkta närhet. Möjligen skulle det samtidigt kunna innebära att de resurser som skulle ha gått till denna fastighet istället kan användas till andra fastigheter i stadens bestånd, så som motionärerna beskriver. Förvaltningen anser att frågan om fastighetens avyttring behöver bedömas i nära samråd med fastighetskontoret. Vidare ser förvaltningen att dialog med närliggande fastighetsägare skulle kunna vara positivt, främst för att bättre kunna samarbeta i syfte att öka såväl trivsel som trygghet vid Hötorget. Förvaltningen bedömer att det är viktigt att det finns ett varierat utbud och en blandning av funktioner som vänder sig till en bred målgrupp, varför även andra möjligheter än uteserveringar skulle kunna undersökas och beaktas vid en eventuell platssamverkan.
Bilagor
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av Motion om att Stockholms stad bör inrätta en nattborgmästare, för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen från Andréa Hedin (M) och Dennis Wedin (M) handlar om att stärka Stockholms attraktionskraft genom ett levande nattliv och att inrätta en nattborgmästare som får i uppdrag att främja en sådan utveckling.
Norra innerstadens stadsdelsområde är redan idag berikat med ett stort nattliv. Förvaltningen ställer sig generellt positiv till förslag om att levandegöra och öka tryggheten på offentliga platser. Förvaltningen ser dock inte ett behov av en nattborgmästare utan bedömer att det är tillräckligt med de tjänstepersoner som idag representerar respektive stadsdelsnämnd och för dialog med näringslivet, samt de övriga tjänster som staden erbjuder som lotsar och stödjer både kulturaktörer och näringslivet. Förvaltningen ser positivt på att aktivera offentliga platser på ett sätt som tilltalar en bred målgrupp, och att det i så fall skulle behöva innebära en variation av utbud och aktiviteter. Därför föreslår förvaltningen att möjligheter som inte bara innefattar krogar och uteserveringar undersöks, med ambitionen att skapa mötesplatser som kan generera trygghet.
Bilagor
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av Motion om att förbättra gatulivet i Norra Djurgårdsstaden för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen från Per Rosencrantz (M) handlar om gatulivet i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden. Motionären lyfter fram tre gator i området där hastigheten ofta överskrids, vilket har lett till att boende på eget initiativ placerat ut farthinder. Motionären föreslår att staden tar till sig av de boendes initiativ och installerar officiella, anpassade farthinder för att säkerställa både säkerhet och tillgänglighet. Vidare föreslår motionären att trafikkontoret utreder en stängning av Lövängsgatan för biltrafik på sträckan mellan Slåttervallsgatan och Hamlingsgatan, hela eller delar av året, i syfte att främja säkerhet och utöka uteserveringsområden.
I stadens budget beskrivs att trafiksäkerheten ska öka i anslutning till skolor, större förskolor och idrottsanläggningar samt andra miljöer där barn och unga rör sig i trafiken. Gatorna ska göras mer barnvänliga genom lägre hastigheter, trafiksäkerhetsåtgärder och fler gångfartsområden. Förvaltningen ser positivt på att trafikkontoret, i syfte att öka trafiksäkerheten, utreder vilka åtgärder som kan behövas på de av motionären nämnda gatorna.
Bilagor
Remiss av Motion om att utveckla och förbättra Stockholms kajstrategi samt se över helheten på vattnet
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av en Motion om att utveckla och förbättra Stockholms kajstrategi samt se över helheten på vattnet. I motionen av Annika Elmlund (M) och Dennis Wedin (M) föreslås att kommunfullmäktige tar beslut om att kajstrategin efterlevs och följs upp fullt ut samt att det formas en gestaltningsstrategi för kajer och hamnar. I kommunfullmäktiges budget för 2024 finns flera uppdrag och aktiviteter kopplade till Kajstrategi för Stockholms stad. Att ge stadens nämnder och bolag uppdrag i budgeten ser förvaltningen som ett viktigt verktyg för att se till att kajstrategin och övriga antagna program och riktlinjer efterlevs. På så sätt utförs planering och uppföljning av strategin inom stadens system för integrerad ledning och styrning av verksamhet och ekonomi (ILS). Vidare ser förvaltningen att en framgångsfaktor för genomförandet av kajstrategin är fortsatt nära samverkan mellan berörda förvaltningar och bolag.
I och med att kajstrategin i vissa delar innehåller nulägesbeskrivningar, anser förvaltningen att det är angeläget att strategin ses över och revideras om några år för att hålla den aktuell. I en sådan översyn anser förvaltningen att det vore positivt om strategin blir tydligare i vissa frågor, till exempel med förhållningssätt för byggnation och etableringar i relation till stadens vattenfront och vattenspegel.
Bilagor
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Motion om att du ska få elda kvistar i din egen trädgård, för yttrande till kommunstyrelsen. I motionen från Dennis Wedin (M) beskrivs att regeringen i december 2022 beslutade om ändringar i avfallsförordningen för att leva upp till kraven i EU:s avfallsdirektiv. Ändringarna trädde i kraft den 1 januari 2024. Motionären beskriver att olika kommuner sedan dess har agerat olika i frågan, där vissa kommuner har friare bestämmelser avseende hantering av trädgårdsavfall jämfört med Stockholms stad. Motionären anför att en övergång till en bestämmelse som innebär att det är acceptabelt att elda i sin trädgård i en omfattning som inte stör andra, skulle låta människor friare hantera sin trädgård på bästa sätt.
Sedan motionen inkom till nämnden har frågan om eldning av trädgårds- och parkavfall aktualiserats av regeringen. Klimat- och näringslivsdepartementet har skickat ut en promemoria med förslag på förtydliganden om hantering av trädgårds- och parkavfall. Förvaltningen anser, med anledning av den pågående processen på nationell nivå, att det är lämpligt att avvakta med beslut om eventuella förändringar i stadens avfallsföreskrifter. Vidare anser förvaltningen att även den dialog med länets övriga kommuner, som motionären föreslår, kan avvaktas med till dess att förändringarna i avfallsförordningen trätt i kraft.
Bilagor
Anmälan av delegationsbeslut för perioden 2024-08-15 till och med 2024-09-11.
Bilagor
Anmälan av Norra innerstadens postlista för perioden 2024-08-15 till och med 2024-09-11.
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens stadsdelsnämnds pensionärsråd år 2024
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens och Kungsholmens stadsdelsnämnders råd för funktionshinderfrågor år 2024
Anmälan av rådets protokoll från sammanträdet den 4 september 2024.
Bilagor
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens förvaltningsgrupp år 2024
Övrigt
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken