Möte 2023-09-21
-
1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
2
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd år 2023
Stadsdelsdirektörens information till sammanträdet den 21 september 2023.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna medborgarförslag till Norra innerstadens stadsdelsnämnd.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Två medborgarförslag inkom till Norra innerstadens stadsdelsnämnd i juni 2023 med förslag på olika åtgärder i lekplatsen Plockepinn på Gärdets sportfält. Vid sitt sammanträde den 31 augusti beslutade nämnden att överlämna dem till förvaltningen för beredning. Den ena förslagsställaren har sammanfattat sina förslag i fem punkter. Önskemålen är att avgränsa hela lekplatsen med staket, att reducera cyklisters hastighet, att tillskapa mer skugga på lekplatsen samt att ta bort taggiga roshäckar. Den andra förslagsställaren anser att lekplatsen är för högljudd och önskar att bullerplank sätts upp mot bostäderna på Sandhamnsgatan.
Utifrån de ursprungliga intentionerna med lekplatsen motsätter sig förvaltningen att hägna in hela lekplatsen med staket men ser ändå möjligheter att förtydliga avgränsningen mot stråket där det cyklas. Förvaltningen kommer också att diskutera åtgärder för att reducera cyklisternas hastighet med idrottsförvaltningen. Förvaltningen kommer också att utreda möjligheten att tillföra mer skugga till delen för mindre barn. Utifrån intentionerna om att stärka ekologiska värden och att gynna biologisk mångfald anser förvaltningen att roshäckarna är viktiga att bevara men att de i nuläget är för stora och yviga. De kommer därför att skäras tillbaka samtidigt som ett nytt och bättre träräcke sätts upp som avgränsning mellan dem och lekplatsen. Förvaltningen bedömer att ett bullerplank skulle ha liten effekt på att dämpa ljudet från lekplatsen i den stora, öppna miljö som Sportfältet är, och skulle även vara ett avsevärt estetiskt intrång i landskapsrummet. Förvaltningen anser därför inte att ett bullerplank ska sättas upp vid lekplatsen.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
Östermalms stadsdelsnämnd har den 7 och 10 juni 2023 mottagit två medborgarförslag om insatser för stadsdelens tonåringar (NI 2023/4) och om kamp mot de kriminella gängen (NI 2023/276). Förvaltningen har beslutat att bereda medborgarförslagen i ett svar då de innehåller likvärdiga förslag. Östermalms stadsdelsnämnd övergick den 1 juli 2023 till Norra innerstadens stadsdelsnämnd och medborgarförslagen besvaras således av Norra innerstadens stadsdelsnämnd.
Förslagsställaren redogör i sina medborgarförslag för situationen med gängkriminaliteten i samhället och menar att ungdomar söker sig till gemenskap och delaktighet hos de kriminella gängen. I medborgarförslagen föreslås det att stadsdelsnämnden bör inleda ett projekt om fritidsverksamhet för ungdomar i syfte att erbjuda delaktighet och gemenskap, och för att bryta den negativa utvecklingen av gängkriminaliteten.
Förvaltningen håller med förslagsställaren om vikten av att arbeta förebyggande och skapa skyddsfaktorer för unga som löper risk för normbrytande beteende såsom förslagsställaren anför. Förvaltningen tar det förebyggande arbetet på stort allvar och bedriver ett omfattande och systematiskt arbete, både enskilt och i samverkan med olika relevanta aktörer. Genom fritidsverksamhet erbjuds flera mötesplatser för ungdomar och unga vuxna, och fältassistenterna och förvaltningens familjeenhet samarbetar nära i syfte att fånga upp ungdomar i behov av stöd. Det förebyggande arbetet med unga utgår också från stadens ANDT-strategi (Alkohol – Narkotika - Doping - Tobak) som fungerar både trygghetsskapande och brottsförebyggande, och i samverkan med utbildningsförvaltningen och med lokalpolisområde Norrmalm arbetar förvaltningen med samordnat trygghetsskapande arbete. Det är förvaltningens uppfattning att det preventiva arbetet i huvudsak fungerar väl och att de behov som anförs i medborgarförslaget tillgodoses inom ramen för förvaltningens nuvarande arbete.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom till Norra innerstadens stadsdelsnämnd i juni 2023. Vid sitt sammanträde den 31 augusti beslutade nämnden att överlämna det till förvaltningen för beredning. Förslagsställaren önskar att en fruktträdgård anläggs på gräsmattorna i Tessinparkens norra del. Den föreslås som ett trevligare alternativ till dagens gräsmattor som beskrivs som ”torra och tråkiga”.
Tessinparken och dess utformning har höga kulturhistoriska värden som är viktiga att bevara. Gräsytornas syfte var och är att möjliggöra spel, lek eller andra typer av aktiviteter. Öppenheten medger även en viktig siktlinje från lekplatsen österut mot Gärdet och Sportfältet. Att anlägga en fruktträdgård på gräsytorna i parkens övre del skulle förändra parkens disposition och påverka de kulturhistoriska värdena negativt. Förvaltningen anser därför inte att det är en god idé att anlägga en fruktträdgård i Tessinparken. Inslag av fruktträd och bärbuskar planeras däremot inom den pågående upprustningen av Tessinparkens lekplats.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
I juni 2023 inkom ett medborgarförslag till Östermalms stadsdelsnämnd om att införa simskola till självkostnadspris i förskolan. Från och med den 1 juli 2023 har Östermalms stadsdelsnämnd lagts samman med Norrmalms stadsdelsnämnd och bildat den nya stadsdelsnämnden Norra innerstaden. Ärendet behandlas därför av Norra innerstadens stadsdelsnämnd. I medborgarförslaget beskrivs att förslagsställarens barn, som tidigare gått i förskola på Östermalm, har kunnat gå i simskola via förskolan till självkostnadspris. Den möjligheten har nu tagits bort vilket innebär att föräldrarna behöver hitta ett eget alternativ på fritiden om de vill att barnen ska gå i simskola under de år de går i förskolan. Förslagsställaren föreslår att simundervisning till självkostnadspris återinförs snarast och att förskolorna får direktiv att samordnat genomföra det.
Förvaltningen anser att det inte är aktuellt att återinföra simskola till självkostnadspris i nämndens förskolor. Framförallt eftersom simundervisning inte ingår i förskolans uppdrag enligt läroplanen, men även eftersom det ur flera aspekter vore alltför resurskrävande.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering samt åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning gör bedömningen att stadsdelsnämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundar sig på att kommunfullmäktiges mål för samtliga verksamhetsområden prognostiseras att uppnås. Grunder för bedömning av måluppfyllelsen samt en sammanfattning av vilka resultat nämnden uppnått beskrivs under respektive verksamhetsområdesmål. Grunder för bedömning av måluppfyllelsen samt en sammanfattning av vilka resultat nämnden uppnått beskrivs under respektive verksamhetsområdesmål. För indikatorer vars årsmål inte bedöms uppfyllas helt, lämnas en kommentar under respektive indikator.
Bilagor
-
828kb Ladda ner dokument
-
354kb Ladda ner dokument
-
301kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt EU:s vattendirektiv ska samtliga vattenförekomster inom unionen skyddas och återställas så att de uppnår god ekologisk och kemisk status. Bestämmelser för en vattenförekomst benämns som miljökvalitetsnormer och kommuner och övriga berörda myndigheter har ansvaret för att en miljökvalitetsnorm följs. Genom lokala åtgärdsprogram kan staden visa hur miljökvalitetsnormerna är avsedda att följas och utgör därmed en förutsättning för att staden ska kunna uppnå det bostadspolitiska målet om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Riddarfjärden och Norrström påverkas, i likhet med majoriteten av stadens vattenförekomster, av att närområdet har förtätats vilket har lett till att livsmiljön och vattenkvaliteten för djur och växter förändrats. Riddarfjärden och Norrström bedöms idag ha otillfredsställande ekologisk status och uppnår inte god kemisk status. Syftet med det lokala åtgärdsprogrammet är att belysa de huvudsakliga utmaningarna och ge förslag på konkreta åtgärder så att vattenmiljön förbättras till att motsvara miljökvalitetsnormerna.
- För att förbättra vattenkvaliteten har ett antal förslag till åtgärder tagits fram. Åtgärderna syftar till att rena dagvatten från befintlig bebyggelse och högtrafikerade vägar, förbättra den fysiska livsmiljön för växter och djur samt egenkontroll och tillsyn av verksamheter som påverkar vattenområdet.
- Kostnaderna för föreslagna åtgärderna uppskattas till 68-92 miljoner kronor. Årliga driftkostnader för anläggningarna beräknas till cirka en miljon kronor.
- För investeringsåtgärder har det lokala åtgärdsprogrammet likställts med ett projektdirektiv för ett utredningsbeslut enligt Systemstöd för Stora Investeringsprojekt (SSIP), eller stadens investeringsprocesser i övrig. Beslutet innebär därmed att de föreslagna åtgärderna ska utredas vidare och att åtgärderna kan ändras baserat på resultat från utredningen.
- Övriga föreslagna åtgärder som driftinsatser, fördjupande undersökningar och miljötillsyn bör genomföras succesivt av respektive ansvarig nämnd och bolagsstyrelse, baserat på resultat från utredningar och ekonomiska förutsättningar.
- Åtgärderna som föreslås i de lokala åtgärdsprogrammen kan finansieras på olika sätt, exempelvis genom VA-taxan, inom ordinarie budget eller genom att söka externa medel. Åtgärdsprogrammen innebär inte i sig ett beslut om finansiering och vilka åtgärder som ska genomföras utan detta prövas i stadens ordinarie processer. I och med detta sker också en prioritering mellan och inom de lokala åtgärdsprogrammen.
- De lokala åtgärdsprogrammen är inte juridiskt bindande som ett åtgärdsprogram i miljöbalkens mening, men utgör underlag för att konkretisera hur vattenmyndighetens bindande åtgärdsprogram ska kunna uppfyllas.
- Arbetet med lokala åtgärdsprogram visar att det finns ett omfattande åtgärdsbehov för stadens vattenförekomster och att vattenmyndigheternas beräkningar av åtgärdskostnaden är underskattad. Effekten av vidtagna åtgärder kommer även att dröja då återhämtningsprocesserna i ekologiska system tar tid.
Bilagor
-
29mb Ladda ner dokument
-
Norra innerstadens grupp- och servicebostäder drivs sedan november 2021 på entreprenad av Olivia omsorg AB, 666632-7986. Uppdraget omfattar insatser i form av bostad med särskild service enligt 9 § 9 om lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Avtalet, med diarienummer NORR 2021/180, började gälla 1 november 2021 och löper över tre år (till 31 oktober 2024) och om parterna är överens kan avtalet förlängas på samma villkor i upp till sex år. Avtalet kan därmed vara giltigt som längst i högst nio år. Avtalet kan förlängas med två plus två plus två år för att nå sin längsta potentiella längd. En uppföljning av entreprenören Olivia omsorg avseende driften av Norra innerstadens grupp- och servicebostäder visar att verksamheten håller en god kvalitet där ställda krav i avtalet uppfylls. Verksamheten har under perioden tagit tag i tidigare utmaningar där kvaliteten varit lägre. Verksamheten har arbetat systematisk med avvikelsehantering och medarbetarna har fått kompetensutveckling i syfte att höja kvaliteten.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
-
På sammanträdet den 31 augusti 2023 beslutade Norra innerstadens stadsdelsnämnd att uppdra till förvaltningen att utarbeta ett förslag för genomförandet av medborgardialoger under hösten 2023. Det beslutades också att förvaltningen skulle återrapportera ärendet på sammanträdet den 21 september 2023. Ärendet initierades i en skrivelse från Petter Martinsson m.fl. (S), Tomas Dillén m.fl. (V) och Bo Magnusson (MP).
Kunskap om hur invånarna upplever nämndens verksamheter och det stöd och den omsorg som förvaltningen erbjuder är viktigt för utveckling och anpassning av nämndens verksamheter utifrån invånarnas behov. Dialog med invånarna sker dagligen i alla nämndens verksamheter; i mötet med vårdnadshavare vid grinden till förskolan, i de öppna träffpunkterna för äldre, i omsorgen på vård- och omsorgsboendet och i mötet mellan fältassistenten och de unga invånarna på Karlaplan, för att nämnda några exempel. Den medborgardialog som på förhand är inplanerad under återstoden av 2023 är dialogen inför upprustningen av Kaknäs äventyrslekplats vid Kaknästornet på Djurgården.
Förvaltningen föreslår att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att vid två tillfällen under hösten anordna möjligheter för nämndens ledamöter att träffa invånare inom stadsdelsområdet.
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har besvarat en remiss av reviderade riktlinjer för budget- och skuldrådgivning. Stockholms stads nuvarande riktlinjer för budget- och skuldrådgivning antogs av kommunfullmäktige i maj 2018. I kommunfullmäktiges budget för 2023 fick socialförvaltningen i uppdrag att revidera riktlinjerna, vilka har reviderats i samarbete med stadsdelsförvaltningarna samt juridiska avdelningen på stadsledningskontoret. I de reviderade riktlinjerna har dispositionen ändrats och nya avsnitt har lagts till eller förtydligats, genomgående har även fler läshänvisningar lagts till.
Förvaltningen ställer sig positiv till de uppdateringar och förtydliganden som gjorts och välkomnar socialförvaltningens ambition att genom riktlinjerna säkra hög kvalitet och likställighet i staden vad gäller handläggning av ärenden beträffande budget- och skuldrådgivning.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat en motion skriven av Thomas Wihlman (C) angående kompetensförsörjning inom äldreomsorgen på remiss till Norra innerstadens stadsdelsnämnd. I motionen framförs behov av åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen. I motionen föreslås olika insatser som exempelvis studieförberedande kurser, fördjupad undersökning av hinder för vidare studier, språkundervisning på arbetstid samt olika former av validering av medarbetarnas kunskaper.
Förvaltningen delar motionens beskrivning av behov av många och flexibla åtgärder för att säkra att redan anställda stannar kvar inom äldreomsorgen och för att fler ska utbilda sig inom yrkesområdet. Staden har idag en rad satsningar inom området där förvaltningen deltar. Förvaltningen bedömer att eventuella ytterligare åtgärder behöver föregås av en fördjupad undersökning av bakomliggande orsaker och en kartläggning av redan pågående satsningar för att skapa så träffsäkra och effektiva insatser som möjligt. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Norrmalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Gabriel Kroon och Sergej Salnikov (båda SD) på remiss för yttrande senast den 30 oktober 2023. Från och med den 1 juli 2023 har Östermalms stadsdelsnämnd lagts samman med Norrmalms stadsdelsnämnd och bildat den nya stadsdelsnämnden Norra innerstaden. Ärendet behandlas därför av Norra innerstadens stadsdelsnämnd. I motionen beskrivs att Stockholm ska vara en inkluderande och trygg stad för alla invånare. Motionärerna anför att vissa områden i staden har en koncentration av sociala problem och utmaningar som i stor utsträckning hänger samman med bostadssituationen. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige ger de kommunala bostadsbolagen i uppdrag att ändra sin hyrespolicy så att maximalt 20 procent av hyreslägenheterna i områden som bedöms som riskområden, utsatta eller särskilt utsatta områden får hyras ut till individer med försörjningsstöd som huvudsaklig inkomstkälla. Detta menar motionärerna ska bidra till en mer balanserad socioekonomisk sammansättning i risk- och utsatta områden vilket de anser kan leda till en minskad koncentration av sociala problem och en ökad trygghet för de boende.
Sammanfattningsvis är förvaltningens uppfattning att förslaget som framförs i motionen i dagsläget lämnar många frågetecken kring hur det är tänkt att fungera i praktiken. Det är också osäkert vilka konsekvenser förslaget skulle få för individer och familjer med försörjningsstöd som huvudsaklig inkomstkälla, vilket skulle behöva utredas om det ska vara möjligt att implementera. Det är av stor vikt att särskilt beakta barnrättsperspektivet. Förvaltningen anser att det vore bättre att utveckla stödet till de invånare som behöver det som mest, om målet är en inkluderande och trygg stad för alla invånare.
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss av Förstärkt skydd för den personliga integriteten - behovet av åtgärder mot oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp (SOU 2023:37)
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har besvarat en remiss av betänkandet Förstärkt skydd för den personliga integriteten – behovet av åtgärder mot oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp samt omvändelseförsök, SOU 2023:37. Nämndens yttrande ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast 2023-10-03. I november 2021 beslutade regeringen att tillsätta en utredare med uppdrag att utreda och ta ställning till behovet av åtgärder mot oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp samt omvändelseförsök. Syftet var att lämna förslag som så långt möjligt motverkar oskuldskontroller, oskuldsintyg, oskuldsingrepp och liknande fenomen samt omvändelseförsök. Uppdraget omfattade bland annat frågeställningar om vilka behov som finns av åtgärder mot så kallade oskuldskontroller, oskuldsintyg, oskuldsoperationer och liknande fenomen samt om detta ska kriminaliseras. Utredningen finner att utförande av oskuldskontroller och oskuldsingrepp samt utfärdande av oskuldsintyg förekommer i Sverige. Utredningen föreslår bland annat en ny straffbestämmelse om oskuldskontroll i fjärde kapitlet brottsbalken, och även en utökning av möjligheten att besluta om utreseförbud enligt 31 a § lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Vidare föreslår utredningen att underlåtenhet att avslöja äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott ska kriminaliseras.
Förvaltningen välkomnar utredningens uttalade ambition att i sitt uppdrag utgå från att stärka barn och ungas samt hbtqi- och funktionsnedsatta personers rättigheter. Förvaltningen delar också utredningens bedömning vad gäller ändring av reglerna om utreseförbud i LVU då det kan bidra till att öka skyddet ytterligare för barn och unga samt hbtqi- och funktionsnedsatta personer. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det som svar på remissen till kommunstyrelsen.
Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss av Naturvårdsverkets hemställan om ändring i förordningen (2021:996) om engångsprodukter och förordning (2021:1002) om nedskräpningsavgifter
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en remiss från Naturvårdsverket för yttrande senast den 26 september 2023. Remissen består av en hemställan om ändringar i förordningen (2021:996) om engångsprodukter och en hemställan om ändringar i förordningen (2021:1002) om nedskräpningsavgifter. Avsikten med ändringarna är att skapa större tydlighet för producenter av engångsprodukter, för kommuner som årligen ska redovisa särskilda uppgifter till Naturvårdsverket, och för Naturvårdsverket själva som tillsynsmyndighet och som gör bedömningen av kommunernas redovisningar. Förvaltningen ställer sig positiv till de föreslagna ändringarna i förordningarna och har inga synpunkter.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
367kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut för perioden 2023-08-17 till 2023-09-06.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
19
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens stadsdelsnämnds pensionärsråd år 2023
-
20
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor år 2023
-
Anmälan av förvaltningsgruppens protokoll från mötet den 13 september 2023.
Bilagor
-
286kb Ladda ner dokument
-
-
22
Övrigt
-
§ 1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
§ 2
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd år 2023
Stadsdelsdirektörens information till sammanträdet den 21 september 2023.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av inkomna medborgarförslag till Norra innerstadens stadsdelsnämnd.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Två medborgarförslag inkom till Norra innerstadens stadsdelsnämnd i juni 2023 med förslag på olika åtgärder i lekplatsen Plockepinn på Gärdets sportfält. Vid sitt sammanträde den 31 augusti beslutade nämnden att överlämna dem till förvaltningen för beredning. Den ena förslagsställaren har sammanfattat sina förslag i fem punkter. Önskemålen är att avgränsa hela lekplatsen med staket, att reducera cyklisters hastighet, att tillskapa mer skugga på lekplatsen samt att ta bort taggiga roshäckar. Den andra förslagsställaren anser att lekplatsen är för högljudd och önskar att bullerplank sätts upp mot bostäderna på Sandhamnsgatan.
Utifrån de ursprungliga intentionerna med lekplatsen motsätter sig förvaltningen att hägna in hela lekplatsen med staket men ser ändå möjligheter att förtydliga avgränsningen mot stråket där det cyklas. Förvaltningen kommer också att diskutera åtgärder för att reducera cyklisternas hastighet med idrottsförvaltningen. Förvaltningen kommer också att utreda möjligheten att tillföra mer skugga till delen för mindre barn. Utifrån intentionerna om att stärka ekologiska värden och att gynna biologisk mångfald anser förvaltningen att roshäckarna är viktiga att bevara men att de i nuläget är för stora och yviga. De kommer därför att skäras tillbaka samtidigt som ett nytt och bättre träräcke sätts upp som avgränsning mellan dem och lekplatsen. Förvaltningen bedömer att ett bullerplank skulle ha liten effekt på att dämpa ljudet från lekplatsen i den stora, öppna miljö som Sportfältet är, och skulle även vara ett avsevärt estetiskt intrång i landskapsrummet. Förvaltningen anser därför inte att ett bullerplank ska sättas upp vid lekplatsen.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
§ 5
Två medborgarförslag om insatser för stadsdelens tonåringar och om kamp mot de kriminella gängen
Östermalms stadsdelsnämnd har den 7 och 10 juni 2023 mottagit två medborgarförslag om insatser för stadsdelens tonåringar (NI 2023/4) och om kamp mot de kriminella gängen (NI 2023/276). Förvaltningen har beslutat att bereda medborgarförslagen i ett svar då de innehåller likvärdiga förslag. Östermalms stadsdelsnämnd övergick den 1 juli 2023 till Norra innerstadens stadsdelsnämnd och medborgarförslagen besvaras således av Norra innerstadens stadsdelsnämnd.
Förslagsställaren redogör i sina medborgarförslag för situationen med gängkriminaliteten i samhället och menar att ungdomar söker sig till gemenskap och delaktighet hos de kriminella gängen. I medborgarförslagen föreslås det att stadsdelsnämnden bör inleda ett projekt om fritidsverksamhet för ungdomar i syfte att erbjuda delaktighet och gemenskap, och för att bryta den negativa utvecklingen av gängkriminaliteten.
Förvaltningen håller med förslagsställaren om vikten av att arbeta förebyggande och skapa skyddsfaktorer för unga som löper risk för normbrytande beteende såsom förslagsställaren anför. Förvaltningen tar det förebyggande arbetet på stort allvar och bedriver ett omfattande och systematiskt arbete, både enskilt och i samverkan med olika relevanta aktörer. Genom fritidsverksamhet erbjuds flera mötesplatser för ungdomar och unga vuxna, och fältassistenterna och förvaltningens familjeenhet samarbetar nära i syfte att fånga upp ungdomar i behov av stöd. Det förebyggande arbetet med unga utgår också från stadens ANDT-strategi (Alkohol – Narkotika - Doping - Tobak) som fungerar både trygghetsskapande och brottsförebyggande, och i samverkan med utbildningsförvaltningen och med lokalpolisområde Norrmalm arbetar förvaltningen med samordnat trygghetsskapande arbete. Det är förvaltningens uppfattning att det preventiva arbetet i huvudsak fungerar väl och att de behov som anförs i medborgarförslaget tillgodoses inom ramen för förvaltningens nuvarande arbete.
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag inkom till Norra innerstadens stadsdelsnämnd i juni 2023. Vid sitt sammanträde den 31 augusti beslutade nämnden att överlämna det till förvaltningen för beredning. Förslagsställaren önskar att en fruktträdgård anläggs på gräsmattorna i Tessinparkens norra del. Den föreslås som ett trevligare alternativ till dagens gräsmattor som beskrivs som ”torra och tråkiga”.
Tessinparken och dess utformning har höga kulturhistoriska värden som är viktiga att bevara. Gräsytornas syfte var och är att möjliggöra spel, lek eller andra typer av aktiviteter. Öppenheten medger även en viktig siktlinje från lekplatsen österut mot Gärdet och Sportfältet. Att anlägga en fruktträdgård på gräsytorna i parkens övre del skulle förändra parkens disposition och påverka de kulturhistoriska värdena negativt. Förvaltningen anser därför inte att det är en god idé att anlägga en fruktträdgård i Tessinparken. Inslag av fruktträd och bärbuskar planeras däremot inom den pågående upprustningen av Tessinparkens lekplats.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
I juni 2023 inkom ett medborgarförslag till Östermalms stadsdelsnämnd om att införa simskola till självkostnadspris i förskolan. Från och med den 1 juli 2023 har Östermalms stadsdelsnämnd lagts samman med Norrmalms stadsdelsnämnd och bildat den nya stadsdelsnämnden Norra innerstaden. Ärendet behandlas därför av Norra innerstadens stadsdelsnämnd. I medborgarförslaget beskrivs att förslagsställarens barn, som tidigare gått i förskola på Östermalm, har kunnat gå i simskola via förskolan till självkostnadspris. Den möjligheten har nu tagits bort vilket innebär att föräldrarna behöver hitta ett eget alternativ på fritiden om de vill att barnen ska gå i simskola under de år de går i förskolan. Förslagsställaren föreslår att simundervisning till självkostnadspris återinförs snarast och att förskolorna får direktiv att samordnat genomföra det.
Förvaltningen anser att det inte är aktuellt att återinföra simskola till självkostnadspris i nämndens förskolor. Framförallt eftersom simundervisning inte ingår i förskolans uppdrag enligt läroplanen, men även eftersom det ur flera aspekter vore alltför resurskrävande.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering samt åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning gör bedömningen att stadsdelsnämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundar sig på att kommunfullmäktiges mål för samtliga verksamhetsområden prognostiseras att uppnås. Grunder för bedömning av måluppfyllelsen samt en sammanfattning av vilka resultat nämnden uppnått beskrivs under respektive verksamhetsområdesmål. För indikatorer vars årsmål inte bedöms uppfyllas helt, lämnas en kommentar under respektive indikator.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt EU:s vattendirektiv ska samtliga vattenförekomster inom unionen skyddas och återställas så att de uppnår god ekologisk och kemisk status. Bestämmelser för en vattenförekomst benämns som miljökvalitetsnormer och kommuner och övriga berörda myndigheter har ansvaret för att en miljökvalitetsnorm följs. Genom lokala åtgärdsprogram kan staden visa hur miljökvalitetsnormerna är avsedda att följas och utgör därmed en förutsättning för att staden ska kunna uppnå det bostadspolitiska målet om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Riddarfjärden och Norrström påverkas, i likhet med majoriteten av stadens vattenförekomster, av att närområdet har förtätats vilket har lett till att livsmiljön och vattenkvaliteten för djur och växter förändrats. Riddarfjärden och Norrström bedöms idag ha otillfredsställande ekologisk status och uppnår inte god kemisk status. Syftet med det lokala åtgärdsprogrammet är att belysa de huvudsakliga utmaningarna och ge förslag på konkreta åtgärder så att vattenmiljön förbättras till att motsvara miljökvalitetsnormerna.
- För att förbättra vattenkvaliteten har ett antal förslag till åtgärder tagits fram. Åtgärderna syftar till att rena dagvatten från befintlig bebyggelse och högtrafikerade vägar, förbättra den fysiska livsmiljön för växter och djur samt egenkontroll och tillsyn av verksamheter som påverkar vattenområdet.
- Kostnaderna för föreslagna åtgärderna uppskattas till 68-92 miljoner kronor. Årliga driftkostnader för anläggningarna beräknas till cirka en miljon kronor.
- För investeringsåtgärder har det lokala åtgärdsprogrammet likställts med ett projektdirektiv för ett utredningsbeslut enligt Systemstöd för Stora Investeringsprojekt (SSIP), eller stadens investeringsprocesser i övrig. Beslutet innebär därmed att de föreslagna åtgärderna ska utredas vidare och att åtgärderna kan ändras baserat på resultat från utredningen.
- Övriga föreslagna åtgärder som driftinsatser, fördjupande undersökningar och miljötillsyn bör genomföras succesivt av respektive ansvarig nämnd och bolagsstyrelse, baserat på resultat från utredningar och ekonomiska förutsättningar.
- Åtgärderna som föreslås i de lokala åtgärdsprogrammen kan finansieras på olika sätt, exempelvis genom VA-taxan, inom ordinarie budget eller genom att söka externa medel. Åtgärdsprogrammen innebär inte i sig ett beslut om finansiering och vilka åtgärder som ska genomföras utan detta prövas i stadens ordinarie processer. I och med detta sker också en prioritering mellan och inom de lokala åtgärdsprogrammen.
- De lokala åtgärdsprogrammen är inte juridiskt bindande som ett åtgärdsprogram i miljöbalkens mening, men utgör underlag för att konkretisera hur vattenmyndighetens bindande åtgärdsprogram ska kunna uppfyllas.
- Arbetet med lokala åtgärdsprogram visar att det finns ett omfattande åtgärdsbehov för stadens vattenförekomster och att vattenmyndigheternas beräkningar av åtgärdskostnaden är underskattad. Effekten av vidtagna åtgärder kommer även att dröja då återhämtningsprocesserna i ekologiska system tar tid.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
Norra innerstadens grupp- och servicebostäder drivs sedan november 2021 på entreprenad av Olivia omsorg AB, 666632-7986. Uppdraget omfattar insatser i form av bostad med särskild service enligt 9 § 9 om lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Avtalet, med diarienummer NORR 2021/180, började gälla 1 november 2021 och löper över tre år (till 31 oktober 2024) och om parterna är överens kan avtalet förlängas på samma villkor i upp till sex år. Avtalet kan därmed vara giltigt som längst i högst nio år. Avtalet kan förlängas med två plus två plus två år för att nå sin längsta potentiella längd. En uppföljning av entreprenören Olivia omsorg avseende driften av Norra innerstadens grupp- och servicebostäder visar att verksamheten håller en god kvalitet där ställda krav i avtalet uppfylls. Verksamheten har under perioden tagit tag i tidigare utmaningar där kvaliteten varit lägre. Verksamheten har arbetat systematisk med avvikelsehantering och medarbetarna har fått kompetensutveckling i syfte att höja kvaliteten.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
På sammanträdet den 31 augusti 2023 beslutade Norra innerstadens stadsdelsnämnd att uppdra till förvaltningen att utarbeta ett förslag för genomförandet av medborgardialoger under hösten 2023. Det beslutades också att förvaltningen skulle återrapportera ärendet på sammanträdet den 21 september 2023. Ärendet initierades i en skrivelse från Petter Martinsson m.fl. (S), Tomas Dillén m.fl. (V) och Bo Magnusson (MP).
Kunskap om hur invånarna upplever nämndens verksamheter och det stöd och den omsorg som förvaltningen erbjuder är viktigt för utveckling och anpassning av nämndens verksamheter utifrån invånarnas behov. Dialog med invånarna sker dagligen i alla nämndens verksamheter; i mötet med vårdnadshavare vid grinden till förskolan, i de öppna träffpunkterna för äldre, i omsorgen på vård- och omsorgsboendet och i mötet mellan fältassistenten och de unga invånarna på Karlaplan, för att nämnda några exempel. Den medborgardialog som på förhand är inplanerad under återstoden av 2023 är dialogen inför upprustningen av Kaknäs äventyrslekplats vid Kaknästornet på Djurgården.
Förvaltningen föreslår att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att vid två tillfällen under hösten anordna möjligheter för nämndens ledamöter att träffa invånare inom stadsdelsområdet.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har besvarat en remiss av reviderade riktlinjer för budget- och skuldrådgivning. Stockholms stads nuvarande riktlinjer för budget- och skuldrådgivning antogs av kommunfullmäktige i maj 2018. I kommunfullmäktiges budget för 2023 fick socialförvaltningen i uppdrag att revidera riktlinjerna, vilka har reviderats i samarbete med stadsdelsförvaltningarna samt juridiska avdelningen på stadsledningskontoret. I de reviderade riktlinjerna har dispositionen ändrats och nya avsnitt har lagts till eller förtydligats, genomgående har även fler läshänvisningar lagts till.
Förvaltningen ställer sig positiv till de uppdateringar och förtydliganden som gjorts och välkomnar socialförvaltningens ambition att genom riktlinjerna säkra hög kvalitet och likställighet i staden vad gäller handläggning av ärenden beträffande budget- och skuldrådgivning.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat en motion skriven av Thomas Wihlman (C) angående kompetensförsörjning inom äldreomsorgen på remiss till Norra innerstadens stadsdelsnämnd. I motionen framförs behov av åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen. I motionen föreslås olika insatser som exempelvis studieförberedande kurser, fördjupad undersökning av hinder för vidare studier, språkundervisning på arbetstid samt olika former av validering av medarbetarnas kunskaper.
Förvaltningen delar motionens beskrivning av behov av många och flexibla åtgärder för att säkra att redan anställda stannar kvar inom äldreomsorgen och för att fler ska utbilda sig inom yrkesområdet. Staden har idag en rad satsningar inom området där förvaltningen deltar. Förvaltningen bedömer att eventuella ytterligare åtgärder behöver föregås av en fördjupad undersökning av bakomliggande orsaker och en kartläggning av redan pågående satsningar för att skapa så träffsäkra och effektiva insatser som möjligt. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Norrmalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Gabriel Kroon och Sergej Salnikov (båda SD) på remiss för yttrande senast den 30 oktober 2023. Från och med den 1 juli 2023 har Östermalms stadsdelsnämnd lagts samman med Norrmalms stadsdelsnämnd och bildat den nya stadsdelsnämnden Norra innerstaden. Ärendet behandlas därför av Norra innerstadens stadsdelsnämnd. I motionen beskrivs att Stockholm ska vara en inkluderande och trygg stad för alla invånare. Motionärerna anför att vissa områden i staden har en koncentration av sociala problem och utmaningar som i stor utsträckning hänger samman med bostadssituationen. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige ger de kommunala bostadsbolagen i uppdrag att ändra sin hyrespolicy så att maximalt 20 procent av hyreslägenheterna i områden som bedöms som riskområden, utsatta eller särskilt utsatta områden får hyras ut till individer med försörjningsstöd som huvudsaklig inkomstkälla. Detta menar motionärerna ska bidra till en mer balanserad socioekonomisk sammansättning i risk- och utsatta områden vilket de anser kan leda till en minskad koncentration av sociala problem och en ökad trygghet för de boende.
Sammanfattningsvis är förvaltningens uppfattning att förslaget som framförs i motionen i dagsläget lämnar många frågetecken kring hur det är tänkt att fungera i praktiken. Det är också osäkert vilka konsekvenser förslaget skulle få för individer och familjer med försörjningsstöd som huvudsaklig inkomstkälla, vilket skulle behöva utredas om det ska vara möjligt att implementera. Det är av stor vikt att särskilt beakta barnrättsperspektivet. Förvaltningen anser att det vore bättre att utveckla stödet till de invånare som behöver det som mest, om målet är en inkluderande och trygg stad för alla invånare.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
§ 15
Remiss av Förstärkt skydd för den personliga integriteten - behovet av åtgärder mot oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp (SOU 2023:37)
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har besvarat en remiss av betänkandet Förstärkt skydd för den personliga integriteten – behovet av åtgärder mot oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp samt omvändelseförsök, SOU 2023:37. Nämndens yttrande ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast 2023-10-03. I november 2021 beslutade regeringen att tillsätta en utredare med uppdrag att utreda och ta ställning till behovet av åtgärder mot oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp samt omvändelseförsök. Syftet var att lämna förslag som så långt möjligt motverkar oskuldskontroller, oskuldsintyg, oskuldsingrepp och liknande fenomen samt omvändelseförsök. Uppdraget omfattade bland annat frågeställningar om vilka behov som finns av åtgärder mot så kallade oskuldskontroller, oskuldsintyg, oskuldsoperationer och liknande fenomen samt om detta ska kriminaliseras. Utredningen finner att utförande av oskuldskontroller och oskuldsingrepp samt utfärdande av oskuldsintyg förekommer i Sverige. Utredningen föreslår bland annat en ny straffbestämmelse om oskuldskontroll i fjärde kapitlet brottsbalken, och även en utökning av möjligheten att besluta om utreseförbud enligt 31 a § lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Vidare föreslår utredningen att underlåtenhet att avslöja äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott ska kriminaliseras.
Förvaltningen välkomnar utredningens uttalade ambition att i sitt uppdrag utgå från att stärka barn och ungas samt hbtqi- och funktionsnedsatta personers rättigheter. Förvaltningen delar också utredningens bedömning vad gäller ändring av reglerna om utreseförbud i LVU då det kan bidra till att öka skyddet ytterligare för barn och unga samt hbtqi- och funktionsnedsatta personer. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet och överlämnar det som svar på remissen till kommunstyrelsen.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
§ 16
Remiss av Naturvårdsverkets hemställan om ändring i förordningen (2021:996) om engångsprodukter och förordning (2021:1002) om nedskräpningsavgifter
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en remiss från Naturvårdsverket för yttrande senast den 26 september 2023. Remissen består av en hemställan om ändringar i förordningen (2021:996) om engångsprodukter och en hemställan om ändringar i förordningen (2021:1002) om nedskräpningsavgifter. Avsikten med ändringarna är att skapa större tydlighet för producenter av engångsprodukter, för kommuner som årligen ska redovisa särskilda uppgifter till Naturvårdsverket, och för Naturvårdsverket själva som tillsynsmyndighet och som gör bedömningen av kommunernas redovisningar. Förvaltningen ställer sig positiv till de föreslagna ändringarna i förordningarna och har inga synpunkter.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut för perioden 2023-08-17 till 2023-09-06.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Inget protokoll föreligger då protokollet från Norra innerstadens pensionärsråds sammanträde den 18 september 2023 justeras den 25 september 2023.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
§ 20
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor år 2023
Inget protokoll föreligger då Norra innerstadens och Kungsholmens gemensamma råd för funktionshinderfrågor har sitt första sammanträde den 4 oktober 2023.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förvaltningsgruppens protokoll från mötet den 13 september 2023.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Följande skrivelse anmäls:
- Skrivelse från Daniele Fava (C), Petra Gardos Ek m.fl. (M), Linnea Sandström Lange (L) och Gaby Roseen (KD) (ersättaryttrande) om skolidrottslokaler
Förvaltningen besvarar skrivelsen muntligen och informerar om att Norra innerstadens stadsdelsnämnd inte har rådighet i frågan. Skrivelsen anses därefter besvarad.