Möte 2024-06-13
-
1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
2
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd år 2024
Information från stadsdelsdirektören till sammanträdet den 13 juni 2024.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Tre medborgarförslag som faller inom Norra innerstadens stadsdelsnämnds ansvarsområde har inkommit sedan den senaste redovisningen som behandlades på sammanträdet den 15 maj 2024. Förvaltningen föreslår att samtliga tre förslag överlämnas till förvaltningen för beredning.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
638kb Ladda ner dokument
-
-
4
Två medborgarförslag om trygghetsfrågor, renhållning samt efterlevnad av regler och föreskrifter på Strandvägen
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit två medborgarförslag som handlar om trygghetsfrågor, renhållning och bristen på efterlevnad av regler och föreskrifter på Strandvägen. I medborgarförslagen beskrivs att det längs med Strandvägskajen finns stora problem med bland annat nedskräpning, olovligt utformade uteserveringar och byggnader samt olagliga aktiviteter. Förslagsställarna framför att staden behöver vidta kraftfulla och omedelbara åtgärder för att komma till rätta med problemen och för att den värdefulla offentliga miljö som Strandvägen erbjuder ska komma till glädje och nytta för stadens alla invånare och miljontals besökare.
Sammantaget kan förvaltningen konstatera att det pågår en rad insatser för att ytterligare utveckla Strandvägens kaj både vad gäller trivsel och trygghet. Bland annat kommer en del av Strandvägens kaj under 2024 att aktiveras som ”Sommarkaj” inom ramen för trafikkontorets Levande Stockholm. Vad gäller det förslagsställarna framför om olovligt utformade uteserveringar så pågår för närvarande flera tillsynsärenden, men där de juridiska processerna ännu inte är avslutade. Förvaltningen har även tillsammans med polisen bjudit in till trygghetsvandring på Strandvägen dit invånare välkomnas för att tillsammans med representanter från Stockholms stad och polisen identifiera otrygga platser och brister i utemiljön. De brister som identifieras kommer att tas omhand och följas upp.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
408kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om informationsskyltar om fältassistenterna i Norra innerstaden. I medborgarförslaget föreslås att informationsskyltar med telefonnummer och kontaktuppgifter till fältassistenterna i Norra innerstaden ska sättas upp vid Odenplans stationsingångar. Genom informationsskyltar kan människor enligt förslagsställaren snabbt höra av sig vid oro för ungdomar eller om otrygga situationer uppstår, samtidigt som människor kan få råd eller tips om hur staden arbetar med att bygga relationer och skapa trygghet för unga och föräldrar.
Förvaltningens fältassistenter arbetar uppsökande och kontaktskapande genom att vistas på platser där ungdomar befinner sig, exempelvis i skolor, på ungdomsgårdar och vid evenemang som ungdomar besöker. Förutom att vistas i sammanhang där ungdomar befinner sig gör fältassistenterna sig kända för målgruppen genom sina samverkansaktörer, genom att sprida informationsmaterial, på stadens webbplats och i sociala medier. Förvaltningen bedömer att en fast informationsskylt vid stationsingångarna, med uppgifter enligt förslagsställaren, inte är lämplig att sätta upp. Dels eftersom fältassistenterna inte hanterar akuta situationer, dels eftersom telefonen bara är bemannad när de är i tjänst.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering samt åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning gör bedömningen att stadsdelsnämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundar sig på att kommunfullmäktiges mål för samtliga verksamhetsområden prognostiseras att uppnås.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
291kb Ladda ner dokument
-
758kb Ladda ner dokument
-
534kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
42kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
794kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
Stadsrevisionen har lämnat möjlighet för nämnden att yttra sig över avslutad revision. Årsrapporten ska besvaras senast 28 juni 2024. Det ekonomiska och verksamhetsmässiga resultatet för Norra innerstadens stadsdelsnämnd bedöms, utifrån genomförd granskning, sammantaget som i allt väsentligt tillfredsställande. Nämndens uppföljningsstruktur ger en aktuell, rättvisande och tillförlitlig information om verksamhet och ekonomi, dock anser revisionskontoret, till skillnad från nämnden, att målet för verksamhetsområdet som omfattar äldreomsorg bör bedömas som delvis uppnått.
Revisionskontoret har genomfört ett antal granskningar under året, och har lämnat rekommendationer utifrån resultat av dessa. Förvaltningen delar revisorernas sammanfattande bedömningar och rekommendationer. Enligt beslut i stadens budget 2023 sammanlades stadsdelsnämnderna Norrmalm och Östermalm till Norra innerstadens stadsdelsnämnd den 1 juli 2023. Avrapportering för granskning 2023 avseende de avvecklade nämnderna görs inom ramen för denna årsrapport. Nämnden har delvis vidtagit åtgärder utifrån revisionens rekommendationer för tidigare granskningar. Väsentliga rekommendationer som återstår att genomföra är att säkerställa att genomförandeplaner upprättas och används i samtliga ärenden där barn och ungdomar boendeplaceras samt säkerställa efterlevnad av dataskyddsförordningen. Förvaltningen delar synpunkterna och antar uppmaningen.
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
542kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut i stadens budget 2023 sammanlades stadsdelsnämnderna Norrmalm och Östermalm till Norra innerstadens stadsdelsnämnd den 1 juli 2023. Avrapportering för granskning 2023 avseende de avvecklade nämnderna görs inom ramen för årsrapport för Norra innerstadens stadsdelsnämnd.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut i stadens budget 2023 sammanlades stadsdelsnämnderna Norrmalm och Östermalm till Norra innerstadens stadsdelsnämnd den 1 juli 2023. Avrapportering för granskning 2023 avseende de avvecklade nämnderna görs inom ramen för årsrapport för Norra innerstaden.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
300kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap. 37 § kommunallagen har en nämnd möjlighet att delegera sin beslutanderätt till presidiet, ett utskott eller till en ledamot eller ersättare i nämnden. Nämnden kan också delegera sin beslutanderätt till en anställd i kommunen enligt 7 kap. 5-8 §§ kommunallagen. Delegationerna sammanställs i en delegationsordning. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd godkänner förslaget till reviderad delegationsordning och att den nya delegationsordningen börjar gälla den 14 juni 2024.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har i budget för 2023 gett miljö- och hälsoskyddsnämnden i uppdrag att i samarbete med kommunstyrelsen, trafiknämnden och stadsdelsnämnderna ta fram en strategi för stadens utomhusbelysning som ska innefatta energieffektivisering, smart belysning vid rätt platser, biologisk mångfald, ljusföroreningar och trygghetsaspekten. Strategin behandlar utomhusbelysning i förhållande till fokusområdena biologisk mångfald, energi- och resurseffektivisering, ljusföroreningar, gestaltning och upplevd stadsbild samt trygghet och säkerhet. Belysningsstrategin pekar på den hänsyn som bör tas till berörda fokusområden. Då det för olika platser och situationer kan vara olika behov som är prioriterade behöver avvägningar mellan olika intressen samt kostnader för investering och underhåll göras. Därför är de olika åtgärderna rekommendationer där den valda lösningen måste förankras i respektive projekt.
Med ett gemensamt åtagande kan stadens förvaltningar och bolag tillsammans genomföra åtgärder så att stadens utomhusbelysning bidrar till energi- och resurseffektivisering, gestaltning och anpassning till stadsbild, trygghet och säkerhet, minskade ljusföroreningar samt minskad påverkan på biologisk mångfald.Bilagor
-
960kb Ladda ner dokument
-
-
Sandhamnsgatan 22 har valt att delta i Stockholm stads Kvalitetsutmärkelse 2024. Sandhamnsgatan 22 är en av Nytida AB:s gruppbostäder som drivs på entreprenad. Enheten vänder sig till personer med omfattande omvårdnadsbehov inom personkrets 1 enligt LSS. Kvalitetsutmärkelsen är stadens årliga pris för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhetsutveckling. Alla kommunalt och enskilt drivna verksamheter, finansierade av staden, kan delta. Kommunalt drivna verksamheter ska anmäla sitt deltagande till nämnd.
Det är förvaltningens mening att deltagande i Kvalitetsutmärkelsen bidrar positivt till verksamhetsutveckling. Den tävlande enheten kommer att få återkoppling på sitt bidrag vilket oavsett utgång kan bidra till enhetens förbättringsarbete. Förvaltningen föreslår att nämnden noterar anmälan och lägger den till handlingarna.
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse till stadsdelsnämnden vill Sverigedemokraterna få en redogörelse av hur förvaltningen arbetar med att motverka möjliggörare för kriminella nätverk. I skrivelsen ställs tre frågor som handlar om hur förvaltningen arbetar för att upptäcka kriminellt möjliggörande, vad förvaltningen har för rutiner om kriminellt möjliggörande upptäcks och om förvaltningen har sökt medel från Brottsförebyggande rådet (Brå) för att stärka kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder.
Förvaltningen sammanfattar den nya studie som Brå genomfört kring möjliggörare och som uppmärksammas i skrivelsen. Förvaltningen redogör sedan för det förebyggande arbete som görs inom förvaltningen idag, vilka kontroller som görs vid nyanställning och upphandling samt vad som sker vi misstanke om kriminellt möjliggörande. Förvaltningen har inte sökt eller erhållit några medel från Brå. Förvaltningen ser att det finns ett behov av att ta ett samlat grepp mot kriminellt möjliggörande, höja kunskapsnivån inom förvaltningen och att utveckla det systematiska uppföljnings- och kontrollarbetet.
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads miljöprogram har reviderats mot bakgrund av det uppdrag som gavs i kommunfullmäktiges budget för 2023. Miljöprogrammet är ett stadsövergripande styrdokument som slår fast mål inom de sju områden där utmaningarna för Stockholm och påverkan på omvärlden bedöms som störst.
Förvaltningen är positiv till det föreslagna miljöprogrammet då det är välgrundat utifrån bland annat miljötillståndet i staden, internationella överenskommelser och nationella mål. Förvaltningen ser dock vissa utvecklingsbehov, bland annat att programmet skulle kunna förkortas för ökad läsbarhet, utökas med ett resonemang kring ekonomiska aspekters påverkan och förtydliganden kring praktiskt genomförande.
Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
511kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss av Revidering av riktlinjer för ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Revidering av riktlinjer för ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning för yttrande till kommunstyrelsen. De reviderade riktlinjerna syftar till att underlätta ansvarsfördelningen mellan stadsdelsnämnderna. Riktlinjerna har kompletterats med skrivningar som har saknats eller som behöver förtydligas. Inaktuell information har tagits bort och vissa revideringar har gjorts för att stämma överens med aktuell lagstiftning och beslut från kommunfullmäktige.
Förvaltningen ser positivt på de reviderade riktlinjerna och anser att de är mer användarvänliga än de tidigare samt att de kan komma att underlätta ansvarsfördelningen mellan stadsdelsnämnderna. Förvaltningen anser även att det är positivt att ansvarsfördelningen mellan Intro Stockholm och stadsdelsnämnderna nu ingår i riktlinjerna. Förvaltningen vill dock lyfta behovet av att det inom staden behöver klargöras på vilket sätt ansökningar om stöd från nyanlända med särskilda behov ska bedömas.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
359kb Ladda ner dokument
-
322kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av kommunstyrelsen för yttrande senast den 27 augusti 2024. Remissen består av en motion om att bygga fler bostäder i Stockholms city och är författad av André Nilsson och Björn Ljung (L). I motionen lyfts att det inte finns tillräckligt med bostäder i Stockholms stadskärna. Motionärerna menar att stadskärnan, som är en av Sveriges mest attraktiva platser att bo i, istället domineras av kontor och asfalt. I motionen förslås därför att staden bör ta ett samlat grepp för att skapa en levande grön stadskärna med mycket bostäder.
Förvaltningen håller med motionen om att staden bör arbeta för att skapa en grön och levande stadskärna dygnets alla timmar, och att fler bostäder i city kan bidra till detta. Förvaltningen kan dock konstatera att påbyggnader och tillbyggnader i stor utsträckning under den senaste tiden redan präglat stadsutvecklingen inom City och stenstaden inom Norra innerstadens stadsdelsområde i övrigt. Detta ökar tätheten i en redan mycket tät del av staden och friytetillgången påverkas då gårdar bebyggs. Enligt förvaltningen behövs det också finnas ett bättre helhetstänk kring dessa frågor för att utvecklingen av City ska ske på ett hållbart sätt.Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 43,7 mnkr.
Bilagor
-
384kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av delegationsbeslut för perioden 2024-05-10 till och med 2024-05-30.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av Norra innerstadens postlista för perioden 2024-05-02 till och med 2024-05-29.
Bilagor
-
585kb Ladda ner dokument
-
-
21
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens och Kungsholmens stadsdelsnämnders råd för funktionshinderfrågor år 2024
Anmälan av rådets protokoll från sammanträdet den 29 maj 2024.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
393kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förvaltningsgruppens protokoll från mötet den 5 juni 2024.
Bilagor
-
847kb Ladda ner dokument
-
-
23
Övrigt
-
24
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
27
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
§ 1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
§ 2
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd år 2024
Information från stadsdelsdirektören till sammanträdet den 13 juni 2024.
Utöver vad som framgår i den skriftliga informationen berättar stadsdelsdirektör Jesper Ackinger också om följande:
- En sanering har genomförts på förskolan Lunden efter att man upptäckt råttor inomhus. Problemet är nu hanterat.
- Arbetet med seniordialoger fortsätter. Nämnden har fått aktuella datum sedan tidigare.
- En medborgardialog är inplanerad i anslutning till invigningen av Tessinparkens lekplats "Den lilla staden" den 18 juni.
- Förvaltningen är sedan den 20 maj ansluten till tjänsten Äldre direkt, som är ett stadsövergripande kontaktcenter för målgruppen äldre.
- Antalet feriejobbare som erbjudits anställning via Norra innerstaden är 558 stycken, varav 471 stycken har tackat ja.
- Ett stort antal sommaraktiviteter är inplanerade i stadsdelsområdet. Bland annat kommer det att anordnas teater, dans, idrott och aktiviteter vid stadsdelens parklekar.
- Helena Näslund, chef för administrativa avdelningen, slutar sin tjänst i sommar. Tillförordnad avdelningschef blir Karina Karlström.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
Tre medborgarförslag som faller inom ramen för Norra innerstadens stadsdelsnämnds ansvarsområde har inkommit sedan den senaste redovisningen som behandlades på sammanträdet den 15 maj 2024. Förvaltningen föreslår att samtliga tre förslag överlämnas till förvaltningen för beredning.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
§ 4
Två medborgarförslag om trygghetsfrågor, renhållning samt efterlevnad av regler och föreskrifter på Strandvägen
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit två medborgarförslag som handlar om trygghetsfrågor, renhållning och bristen på efterlevnad av regler och föreskrifter på Strandvägen. I medborgarförslagen beskrivs att det längs med Strandvägskajen finns stora problem med bland annat nedskräpning, olovligt utformade uteserveringar och byggnader samt olagliga aktiviteter. Förslagsställarna framför att staden behöver vidta kraftfulla och omedelbara åtgärder för att komma till rätta med problemen och för att den värdefulla offentliga miljö som Strandvägen erbjuder ska komma till glädje och nytta för stadens alla invånare och miljontals besökare.
Sammantaget kan förvaltningen konstatera att det pågår en rad insatser för att ytterligare utveckla Strandvägens kaj både vad gäller trivsel och trygghet. Bland annat kommer en del av Strandvägens kaj under 2024 att aktiveras som ”Sommarkaj” inom ramen för trafikkontorets Levande Stockholm. Vad gäller det förslagsställarna framför om olovligt utformade uteserveringar så pågår för närvarande flera tillsynsärenden, men där de juridiska processerna ännu inte är avslutade. Förvaltningen har även tillsammans med polisen bjudit in till trygghetsvandring på Strandvägen dit invånare välkomnas för att tillsammans med representanter från Stockholms stad och polisen identifiera otrygga platser och brister i utemiljön. De brister som identifieras kommer att tas omhand och följas upp.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om informationsskyltar om fältassistenterna i Norra innerstaden. I medborgarförslaget föreslås att informationsskyltar med telefonnummer och kontaktuppgifter till fältassistenterna i Norra innerstaden ska sättas upp vid Odenplans stationsingångar. Genom informationsskyltar kan människor enligt förslagsställaren snabbt höra av sig vid oro för ungdomar eller om otrygga situationer uppstår, samtidigt som människor kan få råd eller tips om hur staden arbetar med att bygga relationer och skapa trygghet för unga och föräldrar.
Förvaltningens fältassistenter arbetar uppsökande och kontaktskapande genom att vistas på platser där ungdomar befinner sig, exempelvis i skolor, på ungdomsgårdar och vid evenemang som ungdomar besöker. Förutom att vistas i sammanhang där ungdomar befinner sig gör fältassistenterna sig kända för målgruppen genom sina samverkansaktörer, genom att sprida informationsmaterial, på stadens webbplats och i sociala medier. Förvaltningen bedömer att en fast informationsskylt vid stationsingångarna, med uppgifter enligt förslagsställaren, inte är lämplig att sätta upp. Dels eftersom fältassistenterna inte hanterar akuta situationer, dels eftersom telefonen bara är bemannad när de är i tjänst.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapporten fokuserar på avvikelserapportering samt åtgärder för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning gör bedömningen att stadsdelsnämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundar sig på att kommunfullmäktiges mål för samtliga verksamhetsområden prognostiseras att uppnås.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har lämnat möjlighet för nämnden att yttra sig över avslutad revision. Årsrapporten ska besvaras senast 28 juni 2024. Det ekonomiska och verksamhetsmässiga resultatet för Norra innerstadens stadsdelsnämnd bedöms, utifrån genomförd granskning, sammantaget som i allt väsentligt tillfredsställande. Nämndens uppföljningsstruktur ger en aktuell, rättvisande och tillförlitlig information om verksamhet och ekonomi, dock anser revisionskontoret, till skillnad från nämnden, att målet för verksamhetsområdet som omfattar äldreomsorg bör bedömas som delvis uppnått.
Revisionskontoret har genomfört ett antal granskningar under året, och har lämnat rekommendationer utifrån resultat av dessa. Förvaltningen delar revisorernas sammanfattande bedömningar och rekommendationer. Enligt beslut i stadens budget 2023 sammanlades stadsdelsnämnderna Norrmalm och Östermalm till Norra innerstadens stadsdelsnämnd den 1 juli 2023. Avrapportering för granskning 2023 avseende de avvecklade nämnderna görs inom ramen för denna årsrapport. Nämnden har delvis vidtagit åtgärder utifrån revisionens rekommendationer för tidigare granskningar. Väsentliga rekommendationer som återstår att genomföra är att säkerställa att genomförandeplaner upprättas och används i samtliga ärenden där barn och ungdomar boendeplaceras samt säkerställa efterlevnad av dataskyddsförordningen. Förvaltningen delar synpunkterna och antar uppmaningen.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut i stadens budget 2023 sammanlades stadsdelsnämnderna Norrmalm och Östermalm till Norra innerstadens stadsdelsnämnd den 1 juli 2023. Avrapportering för granskning 2023 avseende de avvecklade nämnderna görs inom ramen för årsrapport för Norra innerstadens stadsdelsnämnd.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut i stadens budget 2023 sammanlades stadsdelsnämnderna Norrmalm och Östermalm till Norra innerstadens stadsdelsnämnd den 1 juli 2023. Avrapportering för granskning 2023 avseende de avvecklade nämnderna görs inom ramen för årsrapport för Norra innerstaden.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap. 37 § kommunallagen har en nämnd möjlighet att delegera sin beslutanderätt till presidiet, ett utskott eller till en ledamot eller ersättare i nämnden. Nämnden kan också delegera sin beslutanderätt till en anställd i kommunen enligt 7 kap. 5-8 §§ kommunallagen. Delegationerna sammanställs i en delegationsordning. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd godkänner förslaget till reviderad delegationsordning och att den nya delegationsordningen börjar gälla den 14 juni 2024.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har i budget för 2023 gett miljö- och hälsoskyddsnämnden i uppdrag att i samarbete med kommunstyrelsen, trafiknämnden och stadsdelsnämnderna ta fram en strategi för stadens utomhusbelysning som ska innefatta energieffektivisering, smart belysning vid rätt platser, biologisk mångfald, ljusföroreningar och trygghetsaspekten. Strategin behandlar utomhusbelysning i förhållande till fokusområdena biologisk mångfald, energi- och resurseffektivisering, ljusföroreningar, gestaltning och upplevd stadsbild samt trygghet och säkerhet. Belysningsstrategin pekar på den hänsyn som bör tas till berörda fokusområden. Då det för olika platser och situationer kan vara olika behov som är prioriterade behöver avvägningar mellan olika intressen samt kostnader för investering och underhåll göras. Därför är de olika åtgärderna rekommendationer där den valda lösningen måste förankras i respektive projekt. Med ett gemensamt åtagande kan stadens förvaltningar och bolag tillsammans genomföra åtgärder så att stadens utomhusbelysning bidrar till energi- och resurseffektivisering, gestaltning och anpassning till stadsbild, trygghet och säkerhet, minskade ljusföroreningar samt minskad påverkan på biologisk mångfald.
Bilagor
-
Sandhamnsgatan 22 har valt att delta i Stockholm stads Kvalitetsutmärkelse 2024. Sandhamnsgatan 22 är en av Nytida AB:s gruppbostäder som drivs på entreprenad. Enheten vänder sig till personer med omfattande omvårdnadsbehov inom personkrets 1 enligt LSS. Kvalitetsutmärkelsen är stadens årliga pris för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhetsutveckling. Alla kommunalt och enskilt drivna verksamheter, finansierade av staden, kan delta. Kommunalt drivna verksamheter ska anmäla sitt deltagande till nämnd.
Det är förvaltningens mening att deltagande i Kvalitetsutmärkelsen bidrar positivt till verksamhetsutveckling. Den tävlande enheten kommer att få återkoppling på sitt bidrag vilket oavsett utgång kan bidra till enhetens förbättringsarbete. Förvaltningen föreslår att nämnden noterar anmälan och lägger den till handlingarna.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse till stadsdelsnämnden vill Sverigedemokraterna få en redogörelse av hur förvaltningen arbetar med att motverka möjliggörare för kriminella nätverk. I skrivelsen ställs tre frågor som handlar om hur förvaltningen arbetar för att upptäcka kriminellt möjliggörande, vad förvaltningen har för rutiner om kriminellt möjliggörande upptäcks och om förvaltningen har sökt medel från Brottsförebyggande rådet (Brå) för att stärka kunskapsbaserade brottsförebyggande åtgärder.
Förvaltningen sammanfattar den nya studie som Brå genomfört kring möjliggörare och som uppmärksammas i skrivelsen. Förvaltningen redogör sedan för det förebyggande arbete som görs inom förvaltningen idag, vilka kontroller som görs vid nyanställning och upphandling samt vad som sker vi misstanke om kriminellt möjliggörande. Förvaltningen har inte sökt eller erhållit några medel från Brå. Förvaltningen ser att det finns ett behov av att ta ett samlat grepp mot kriminellt möjliggörande, höja kunskapsnivån inom förvaltningen och att utveckla det systematiska uppföljnings- och kontrollarbetet.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads miljöprogram har reviderats mot bakgrund av det uppdrag som gavs i kommunfullmäktiges budget för 2023. Miljöprogrammet är ett stadsövergripande styrdokument som slår fast mål inom de sju områden där utmaningarna för Stockholm och påverkan på omvärlden bedöms som störst.
Förvaltningen är positiv till det föreslagna miljöprogrammet då det är välgrundat utifrån bland annat miljötillståndet i staden, internationella överenskommelser och nationella mål. Förvaltningen ser dock vissa utvecklingsbehov, bland annat att programmet skulle kunna förkortas för ökad läsbarhet, utökas med ett resonemang kring ekonomiska aspekters påverkan och förtydliganden kring praktiskt genomförande.
Bilagor
-
330kb Ladda ner dokument
-
-
§ 15
Remiss av Revidering av riktlinjer för ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Revidering av riktlinjer för ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning för yttrande till kommunstyrelsen. De reviderade riktlinjerna syftar till att underlätta ansvarsfördelningen mellan stadsdelsnämnderna. Riktlinjerna har kompletterats med skrivningar som har saknats eller som behöver förtydligas. Inaktuell information har tagits bort och vissa revideringar har gjorts för att stämma överens med aktuell lagstiftning och beslut från kommunfullmäktige.
Förvaltningen ser positivt på de reviderade riktlinjerna och anser att de är mer användarvänliga än de tidigare samt att de kan komma att underlätta ansvarsfördelningen mellan stadsdelsnämnderna. Förvaltningen anser även att det är positivt att ansvarsfördelningen mellan Intro Stockholm och stadsdelsnämnderna nu ingår i riktlinjerna. Förvaltningen vill dock lyfta behovet av att det inom staden behöver klargöras på vilket sätt ansökningar om stöd från nyanlända med särskilda behov ska bedömas.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av kommunstyrelsen för yttrande senast den 27 augusti 2024. Remissen består av en motion om att bygga fler bostäder i Stockholms city och är författad av André Nilsson och Björn Ljung (L). I motionen lyfts att det inte finns tillräckligt med bostäder i Stockholms stadskärna. Motionärerna menar att stadskärnan, som är en av Sveriges mest attraktiva platser att bo i, istället domineras av kontor och asfalt. I motionen förslås därför att staden bör ta ett samlat grepp för att skapa en levande grön stadskärna med mycket bostäder.
Förvaltningen håller med motionen om att staden bör arbeta för att skapa en grön och levande stadskärna dygnets alla timmar, och att fler bostäder i city kan bidra till detta. Förvaltningen kan dock konstatera att påbyggnader och tillbyggnader i stor utsträckning under den senaste tiden redan präglat stadsutvecklingen inom City och stenstaden inom Norra innerstadens stadsdelsområde i övrigt. Detta ökar tätheten i en redan mycket tät del av staden och friytetillgången påverkas då gårdar bebyggs. Enligt förvaltningen behövs det också finnas ett bättre helhetstänk kring dessa frågor för att utvecklingen av City ska ske på ett hållbart sätt.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 43,7 mnkr.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av Norra innerstadens postlista för perioden 2024-05-02 till och med 2024-05-29.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
§ 21
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens och Kungsholmens stadsdelsnämnders råd för funktionshinderfrågor år 2024
-
Anmälan av förvaltningsgruppens protokoll från mötet den 5 juni 2024.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
§ 23
Övrigt