Möte 2024-10-24
-
1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
2
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd år 2024
Information från stadsdelsdirektören till sammanträdet den 24 oktober 2024.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Två medborgarförslag, som helt eller delvis faller inom ramen för Norra innerstadens stadsdelsnämnds ansvarsområde, har inkommit till förvaltningen sedan den senaste redovisningen till sammanträdet den 26 september 2024. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd överlämnar de två medborgarförslagen till förvaltningen för beredning.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
657kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag som handlar om att det finns behov av att ta fram en enhetlig vision för Strandvägen. Förslagsställaren beskriver att området har potential att bli en mer uppskattad del av staden och en framträdande attraktion för både invånare och besökare under många år framöver. Utan en omfattande och enhetlig vision anför förslagsställaren att staden kommer att fortsätta att bedriva ett okoordinerat arbete som riskerar att fragmentera Strandvägen och underminera dess samlade värde.
Förvaltningen ser att de delar av medborgarförslaget som innehåller förslag om att ta fram en enhetlig vision, möjligen skulle kunna leda till ett mer sammanhållet arbete kring Strandvägen. Förvaltningen har dock begränsad rådighet i området eftersom det är planlagt som gatumark. Ansvaret för skötsel, underhåll och utveckling av Strandvägen, inklusive kajen, åligger därför i huvudsak trafikkontoret, Stockholms Hamn AB och stadsbyggnadskontoret. Beträffande vision och handlingsplan för Strandvägen, ingår delar av Strandvägen i Kajstrategi för Stockholms stad. I kommunfullmäktiges budget för 2024 finns flera uppdrag som kopplar till både kajstrategin och Strandvägen. Därutöver finns ett gestaltningsprogram för Strandvägen. I nuläget finns inget budgetuppdrag om att initiera ett nytt visionsarbete för Strandvägen inom staden. Förvaltningen bedömer att ett visionsarbete, på det sätt som föreslås i medborgarförslaget, behöver föregås av ett budgetuppdrag till berörda nämnder och bolag.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
-
5
ÄRENDET UTGÅR - Medborgarförslag om att driva restaurangen i vård- och omsorgsboendet Väderkvarnen i egen regi
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att försvåra åtkomsten till sopor i området för skadedjur genom att investera i sopkärl med en vipp-lucka.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslag som bidrar till att den gemensamma stadsmiljön upplevs som välskött, tillgänglig och trygg. I flertalet parker i Norra innerstaden har förvaltningen installerat den typ av komprimerande sopkärl som beskrivs i medborgarförslaget. Förvaltningen vill dock påtala att det är trafikkontoret som har ansvar för sopkärl på gator och torg och att stadsdelsförvaltningarna endast har rådighet över sopkärl i parkmiljöerna.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
-
Vid nämndens sammanträde den 13 juni inkom Linnea Sandström Lange m.fl. (L), Amelie Langby m.fl. (M), Daniele Fava m.fl. (C) och Gaby Roseen (KD) med en skrivelse om behov av stärkt skydd och stöd för socialtjänstens medarbetare. I skrivelsen ställs fyra frågor om hur arbetet som rör hot och våld mot socialsekreterare bedrivs inom förvaltningen.
Förvaltningen svarar att det finns en nolltolerans beträffande incidenter som rör hot, våld och otillåten påverkan samt att alla incidenter som sker ska polisanmälas. Förvaltningen har som stöd till chefer och medarbetare tagit fram stödmaterial, rutiner och checklistor både vad gäller redan uppkomna incidenter, men även i det förebyggande arbetet. Det finns säkerhets- och trygghetssamordnare som utbildar medarbetare men som också finns som stöd för chefer och medarbetare i händelse av att en incident inträffar.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Vid nämndens sammanträde den 13 juni 2024 inkom Amelie Langby m.fl. (M), Linnea Sandström Lange m.fl. (L) och Gaby Roseen (KD) med en skrivelse om hemtjänst och kommunal beredskap. I skrivelsen ställs tre frågor till förvaltningen om hur förvaltningens hemtjänst kommer att påverkas med anledning av regionens kommande omstrukturering av den geriatriska vården.
Förvaltningen bedömer inte att den nya strukturen gällande den geriatriska vården kommer att påverka behovet av hemtjänst. Den enskildes behov av behandling och hälso- och sjukvård ligger helt inom regionens ansvarsområde och det är inte någonting som förvaltningen får utföra inom ramen för hemtjänsten. Förvaltningens uppdrag och huvudmannaskap kommer fortsatt att vara detsamma och avser att tillgodose den enskildes behov av stöd och omsorg i hemmet.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Ett förslag till detaljplan för Uppfinnaren 2 samt del av Uppfinnaren 5 i stadsdelen Östermalm i Stockholm har upprättats av stadsbyggnadskontoret. Planförslagets syfte är i huvudsak en ändring av användningsbestämmelse, från offentligt ändamål till användningen kontor samt skolverksamhet, utan krav på friyta. Planområdet utgörs till störst del av fastigheten Uppfinnaren 2 vilken är privatägd och ligger i sin helhet på kvartersmark. En mycket liten del av planområdet utgörs av fastigheten Uppfinnaren 5, även den på kvartersmark. Befintlig byggnad inom planområdet nyttjas idag för kontorsändamål. Den uppfördes mellan 1912-26, då för fortifikationsförvaltningens räkning. Fastigheten är idag blåklassad enligt stadsmuseets klassificeringskarta och är av synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Planområdet ligger inom riksintresseområde för Stockholms innerstad med Djurgården.
Förvaltningen har inga synpunkter på förslaget, utan anser att det är positivt att användningsbestämmelsen justeras så att den stämmer överens med vad byggnaden använts till idag och möjliggör för en framtida användning för utbildningslokaler. Det är också positivt att förslaget innebär skydds- och varsamhetsbestämmelser i syfte att bevara den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden.
Bilagor
-
818kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har bjudit in bland annat Norra innerstadens stadsdelsnämnd till samråd om förslag till detaljplan för Västra Hagastaden. Förvaltningen är positiv till att denna del av Hagastaden utvecklas med bland annat idrotts- och kulturcentrum, bostäder, kontor samt nya offentliga rum.
Enligt förvaltningen är det välkommet att det planeras seniorlägenheter eftersom andelen äldre förväntas öka i stadsdelsområdet och det finns behov av olika typer av boenden för den målgruppen. För stadsdelsnämndens del innebär planförslaget att en ny park tillkommer inom ansvarsområdet. Enligt förvaltningen är det positivt då behoven av offentliga gröna miljöer är stort i denna tätt bebyggda del av staden. Förvaltningen ser dock stora utmaningar i att i detta bullerutsatta läge få till en park med goda vistelsevärden. Enligt förvaltningen behöver det studeras vidare hur de negativa konsekvenserna från buller och partiklar kan minimeras i parken. I och med planerat idrotts- och kulturcentrum kommer Västra Hagastaden innehålla viktiga målpunkter för barn och unga och förvaltningen vill därför understryka vikten av att det skapas trygga och säkra gaturum inom och till området. Även en väl fungerande kollektivtrafik med trygga, tillgängliga och säkra anslutningar är en viktig förutsättning för barns och ungas rörelsefrihet. Överlag är ett tydligt tillgänglighetsperspektiv viktigt i fortsatt planering.
Bilagor
-
48mb Ladda ner dokument
-
Stadsbyggnadskontoret har bjudit in bland annat Norra innerstadens stadsdelsnämnd till samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Barnhuset 26, som ligger mellan Barnhusgatan och Wallingatan. Planförslaget har syftet att möjliggöra en utbyggnad av fastighetens entréhall mot Barnhusgatan samt bekräfta en befintlig utbyggnad av terrassen ovan skärmtaket mot Barnhusgatan. Planförslaget möjliggör också en tillbyggnad av hotellets frukostmatsal mot innergården. Planen omfattar även skydds- och varsamhetsbestämmelser med syfte att skydda den befintliga byggnadens kulturhistoriska värden.
Förvaltningen anser att det är positivt att tillgänglighetsanpassningar till fastigheten genomförs samtidigt som det är angeläget att föreslagna förändringar sker med hänsyn till byggnadens kulturhistoriska värden. När entrén till fastigheten byggs om och flyttas ut är det också viktigt att ha som ambition att öka tryggheten på gatan.
Bilagor
-
277kb Ladda ner dokument
-
32mb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått Klimathandlingsplan 2024-2030 på remiss för yttrande till kommunstyrelsen senast den 25 oktober 2024. Stadens innevarande Klimathandlingsplan 2020-2023 löpte ut under 2023 och har reviderats parallellt med att stadens Miljöprogram reviderats. Stadens klimatambitioner och målen om att inkludera klimaträttvisa, delaktighet och konsumtionsperspektivet har lett till en bredare ansats i den reviderade planen. Omställningsområdena beskrivs i varsitt avsnitt och planen innehåller även cirka 140 åtgärder. För varje åtgärd finns ansvariga nämnder och bolagsstyrelser utpekade, endera som huvudansvariga eller som delansvariga. Förvaltningen berörs av totalt 30 åtgärder, varav 9 som huvudansvarig för planering, genomförande och uppföljning. För övriga 21 åtgärder är förvaltningen delansvarig och bidrar i genomförandet under ledning av utpekad nämnd.
Förvaltningen är positiv till den föreslagna Klimathandlingsplan 2024-2030 med syfte att minska utsläppen såväl i staden som globalt. Då revideringen har skett parallellt med revideringen av stadens miljöprogram blir kopplingen mellan dokumenten tydlig, vilket är positivt. Förvaltningen upplever dock att handlingsplanen skulle kunna förenklas och kortas ner för att bli mer kraftfull. Remissversionen har en mer visionär och utforskande karaktär.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Ersättningsnivåer daglig verksamhet (LSS), för yttrande till kommunstyrelsen. Stadsledningskontoret föreslår att antal nivåer i nuvarande ersättningssystem för daglig verksamhet (LSS) minskas från sju till fem. Ersättningen föreslås öka i de lägsta nivåerna och minska i de högsta. Vidare föreslås att antalet timintervall för deltagandegrad per vecka som den enskilde kan välja mellan ändras från två till tre. Förslaget är beräknat utifrån att det på totalen ska vara kostnadsneutralt för staden. Stadsledningskontoret anser att denna förändring kan skapa bättre förutsättningar för att driva verksamhet på ett bra sätt utifrån den enskildes behov.
Förvaltningen bedömer att de föreslagna förändringarna avseende ersättningsnivåer inom daglig verksamhet (LSS) kan gynna stödet till den enskilde, vilket förvaltningen ser positivt på. Förvaltningen ser även positivt på att bedömningsverktyget utvecklas för att på ett tydligare sätt fånga upp personer med stort motivationsbehov. Förvaltningen ser dock att de föreslagna ersättningsnivåerna kan komma att medföra kostnadsökningar. Detta eftersom förvaltningen ser en risk i att ersättningen inte till fullo kommer att täcka kostnaden inom vissa individavtal i de högre nivåerna.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
38kb Ladda ner dokument
-
30kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
662kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått Motion om skolfrid, KS 2024/580, på remiss för yttrande till kommunstyrelsen. Motionären vill belysa vikten av prioritering av arbetet med att skapa en trygg skolmiljö där eleverna kan fokusera på lärande. För att uppnå detta behöver en kontinuerlig process pågå där alla samhällsresurser sluter upp bakom skolan och dess lärande uppdrag. Motionen presenterar 23 åtgärdsförslag från Liberalernas program om skolfrid, varav sju berör nämndens ansvarsområden.
Förvaltningen ställer sig i stora delar bakom motionärens förslag och mycket arbete bedrivs redan i dag i enlighet med dessa. Förvaltningen vill dock påtala vikten av att de uppdrag som ges till socialtjänsten har ett tydligt lagstöd och att om samarbetet mellan olika verksamheter och huvudmän ska utökas ytterligare behövs gemensamma överenskommelser som inkluderar både tid och personella resurser från alla inblandade parter.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Motion om att stärka den civila beredskapen, för yttrande till kommunstyrelsen. I motionen föreslås att relevanta nämnder ska ges i uppdrag att ta fram en plan för hur personer i åldern 70-80 år, som inte omfattas av totalförsvarsplikten, kan göras delaktiga i stadens arbete med att stärka den civila beredskapen. Motionären föreslår även att relevanta nämnder ska ges i uppdrag att identifiera personer som är mellan 70-80 år och informera dem om möjligheten att engagera sig i arbetet att stärka den civila beredskapen till exempel genom kommunen, frivilligorganisationer och pensionärsorganisationer.
Förvaltningen anser att ett arbete riktat till personer i åldern 70-80 år framförallt bör handla om att öka medvetenheten om vad en god hemberedskap innebär. Förvaltningen anser att det är viktigt att ett sådant arbete görs samordnat och likriktat inom staden, och möjliggör att alla i målgruppen ges likvärdiga förutsättningar att ta del av informationen. Förvaltningen ser därför att ett sådant uppdrag med fördel skulle kunna samordnas av en central förvaltning inom staden. Förvaltningen ser även möjligheter i att staden på central nivå samordnar frivilligorganisationer i större utsträckning än idag, för att därigenom öka de äldres möjligheter till engagemang och delaktighet.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av Motion om muralmålningar under stadens broar, för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen från Gabriel Kroon (SD) och Anders Lindman (SD) handlar om att införa en policy där underdelarna av Stockholms broar ses som ytor för konst och muralmålningar i syfte att liva upp stadsmiljön samt att genomföra ett pilotprojekt för att muralmåla S:t Eriksbron och Barnhusbron.
Förvaltningen ser att förslaget kan bidra till att öka tryggheten, men att det även finns andra aspekter som måste beaktas. Förvaltningen vill vidare påtala att det är trafikkontoret som har ansvar för broarna och vet vad konstruktionerna tål.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Motion om att placera vertikala planteringar i Stockholm stad, för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen är skriven av Jan Jönsson (L) och Elin Hjelmestam (L). I motionen beskrivs vertikala planteringar, eller artificiella träd, som installerats i bland annat Oslo och London, som kan bidra till att rena luften och sänka temperaturen i storstäder. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar om att staden ska utreda och plantera vertikala planteringar/artificiella träd.
Förvaltningen håller med om att det är angeläget att staden genomför åtgärder för att förbättra luftkvalitén i Stockholm, och att innovation och ny teknik kan vara en del av detta. Förvaltningen anser att det kan vara intressant att testa den typ av artificiella träd som beskrivs i motionen på lämpliga platser i staden. I första hand ser förvaltningen att artificiella träd ska vara ett komplement, eller ett alternativ, på platser där det av olika anledningar inte går att plantera träd eller annan typ av grönska. Förvaltningen tolkar det som att artificiella träd är avsedda för hårdgjorda ytor, såsom gator och torg och fastighetsmark, eftersom det oftare är på denna typ av ytor som naturlig grönska saknas. Det är även främst på dessa ytor där denna typ av lösning skulle kunna tillföra värden såsom luftrening och svalka. Förvaltningen ansvarar för parkmark och sköter grön gatumark. Eftersom trafikkontoret ansvarar för stadens gatumark menar förvaltningen att trafikkontorets synpunkter på denna remiss är av stor vikt.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
527kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Motion om en satsning på renare vatten och en stadsövergripande vattenamiral, för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen är skriven av Jonas Naddebo (C). Motionären anser att vattenkvaliteten i staden försämrats och föreslår ett antal åtgärder samt att en övergripande och sammanhållande roll tillsätts på stadsledningskontoret. Förvaltningen är positiv till att frågor relaterade till vattenkvalitet och bad samordnas och förtydligas inom staden.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av månadsprognos per september 2024. Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 60,0 mnkr.
Bilagor
-
522kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av Norra innerstadens delegerade beslut för perioden 2024-09-12 till och med 2024-10-09.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av Norra innerstadens postlista för perioden 2024-09-12 till och med 2024-10-09.
Bilagor
-
543kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av pensionärsrådets protokoll från sammanträdet den 7 oktober 2024.
Bilagor
-
458kb Ladda ner dokument
-
478kb Ladda ner dokument
-
-
Inget protokoll föreligger. Rådets nästa sammanträde äger rum den 13 november 2024.
-
Anmälan av förvaltningsgruppens protokoll från mötet den 16 oktober 2024.
Bilagor
-
272kb Ladda ner dokument
-
-
25
Övrigt
-
§ 1
Val av justerare och godkännande av dagordning
-
§ 2
Information från stadsdelsdirektören till sammanträden med Norra innerstadens stadsdelsnämnd år 2024
Information från stadsdelsdirektören till sammanträdet den 24 oktober 2024.
Utöver vad som framgår i den skriftliga informationen berättar stadsdelsdirektör Jesper Ackinger också om att Vlasta Marcikic är tillförordnad avdelningschef för socialtjänstavdelningen efter att Anders Forsberg slutat sin tjänst.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Två medborgarförslag, som helt eller delvis faller inom ramen för Norra innerstadens stadsdelsnämnds ansvarsområde, har inkommit till förvaltningen sedan den senaste redovisningen till sammanträdet den 26 september 2024. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd överlämnar de två medborgarförslagen till förvaltningen för beredning.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag som handlar om att det finns behov av att ta fram en enhetlig vision för Strandvägen. Förslagsställaren beskriver att området har potential att bli en mer uppskattad del av staden och en framträdande attraktion för både invånare och besökare under många år framöver. Utan en omfattande och enhetlig vision anför förslagsställaren att staden kommer att fortsätta att bedriva ett okoordinerat arbete som riskerar att fragmentera Strandvägen och underminera dess samlade värde.
Förvaltningen ser att de delar av medborgarförslaget som innehåller förslag om att ta fram en enhetlig vision, möjligen skulle kunna leda till ett mer sammanhållet arbete kring Strandvägen. Förvaltningen har dock begränsad rådighet i området eftersom det är planlagt som gatumark. Ansvaret för skötsel, underhåll och utveckling av Strandvägen, inklusive kajen, åligger därför i huvudsak trafikkontoret, Stockholms Hamn AB och stadsbyggnadskontoret. Beträffande vision och handlingsplan för Strandvägen, ingår delar av Strandvägen i Kajstrategi för Stockholms stad. I kommunfullmäktiges budget för 2024 finns flera uppdrag som kopplar till både kajstrategin och Strandvägen. Därutöver finns ett gestaltningsprogram för Strandvägen. I nuläget finns inget budgetuppdrag om att initiera ett nytt visionsarbete för Strandvägen inom staden. Förvaltningen bedömer att ett visionsarbete, på det sätt som föreslås i medborgarförslaget, behöver föregås av ett budgetuppdrag till berörda nämnder och bolag.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet utgår.
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att försvåra åtkomsten till sopor i området för skadedjur genom att investera i sopkärl med en vipp-lucka.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslag som bidrar till att den gemensamma stadsmiljön upplevs som välskött, tillgänglig och trygg. I flertalet parker i Norra innerstaden har förvaltningen installerat den typ av komprimerande sopkärl som beskrivs i medborgarförslaget. Förvaltningen vill dock påtala att det är trafikkontoret som har ansvar för sopkärl på gator och torg och att stadsdelsförvaltningarna endast har rådighet över sopkärl i parkmiljöerna.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Vid nämndens sammanträde den 13 juni inkom Linnea Sandström Lange m.fl. (L), Amelie Langby m.fl. (M), Daniele Fava m.fl. (C) och Gaby Roseen (KD) med en skrivelse om behov av stärkt skydd och stöd för socialtjänstens medarbetare. I skrivelsen ställs fyra frågor om hur arbetet som rör hot och våld mot socialsekreterare bedrivs inom förvaltningen.
Förvaltningen svarar att det finns en nolltolerans beträffande incidenter som rör hot, våld och otillåten påverkan samt att alla incidenter som sker ska polisanmälas. Förvaltningen har som stöd till chefer och medarbetare tagit fram stödmaterial, rutiner och checklistor både vad gäller redan uppkomna incidenter, men även i det förebyggande arbetet. Det finns säkerhets- och trygghetssamordnare som utbildar medarbetare men som också finns som stöd för chefer och medarbetare i händelse av att en incident inträffar.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Vid nämndens sammanträde den 13 juni 2024 inkom Amelie Langby m.fl. (M), Linnea Sandström Lange m.fl. (L) och Gaby Roseen (KD) med en skrivelse om hemtjänst och kommunal beredskap. I skrivelsen ställs tre frågor till förvaltningen om hur förvaltningens hemtjänst kommer att påverkas med anledning av regionens kommande omstrukturering av den geriatriska vården.
Förvaltningen bedömer inte att den nya strukturen gällande den geriatriska vården kommer att påverka behovet av hemtjänst. Den enskildes behov av behandling och hälso- och sjukvård ligger helt inom regionens ansvarsområde och det är inte någonting som förvaltningen får utföra inom ramen för hemtjänsten. Förvaltningens uppdrag och huvudmannaskap kommer fortsatt att vara detsamma och avser att tillgodose den enskildes behov av stöd och omsorg i hemmet.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Ett förslag till detaljplan för Uppfinnaren 2 samt del av Uppfinnaren 5 i stadsdelen Östermalm i Stockholm har upprättats av stadsbyggnadskontoret. Planförslagets syfte är i huvudsak en ändring av användningsbestämmelse, från offentligt ändamål till användningen kontor samt skolverksamhet, utan krav på friyta. Planområdet utgörs till störst del av fastigheten Uppfinnaren 2 vilken är privatägd och ligger i sin helhet på kvartersmark. En mycket liten del av planområdet utgörs av fastigheten Uppfinnaren 5, även den på kvartersmark. Befintlig byggnad inom planområdet nyttjas idag för kontorsändamål. Den uppfördes mellan 1912-26, då för fortifikationsförvaltningens räkning. Fastigheten är idag blåklassad enligt stadsmuseets klassificeringskarta och är av synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Planområdet ligger inom riksintresseområde för Stockholms innerstad med Djurgården.
Förvaltningen har inga synpunkter på förslaget, utan anser att det är positivt att användningsbestämmelsen justeras så att den stämmer överens med vad byggnaden använts till idag och möjliggör för en framtida användning för utbildningslokaler. Det är också positivt att förslaget innebär skydds- och varsamhetsbestämmelser i syfte att bevara den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har bjudit in bland annat Norra innerstadens stadsdelsnämnd till samråd om förslag till detaljplan för Västra Hagastaden. Förvaltningen är positiv till att denna del av Hagastaden utvecklas med bland annat idrotts- och kulturcentrum, bostäder, kontor samt nya offentliga rum.
Enligt förvaltningen är det välkommet att det planeras seniorlägenheter eftersom andelen äldre förväntas öka i stadsdelsområdet och det finns behov av olika typer av boenden för den målgruppen. För stadsdelsnämndens del innebär planförslaget att en ny park tillkommer inom ansvarsområdet. Enligt förvaltningen är det positivt då behoven av offentliga gröna miljöer är stort i denna tätt bebyggda del av staden. Förvaltningen ser dock stora utmaningar i att i detta bullerutsatta läge få till en park med goda vistelsevärden. Enligt förvaltningen behöver det studeras vidare hur de negativa konsekvenserna från buller och partiklar kan minimeras i parken. I och med planerat idrotts- och kulturcentrum kommer Västra Hagastaden innehålla viktiga målpunkter för barn och unga och förvaltningen vill därför understryka vikten av att det skapas trygga och säkra gaturum inom och till området. Även en väl fungerande kollektivtrafik med trygga, tillgängliga och säkra anslutningar är en viktig förutsättning för barns och ungas rörelsefrihet. Överlag är ett tydligt tillgänglighetsperspektiv viktigt i fortsatt planering.
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har bjudit in bland annat Norra innerstadens stadsdelsnämnd till samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Barnhuset 26, som ligger mellan Barnhusgatan och Wallingatan. Planförslaget har syftet att möjliggöra en utbyggnad av fastighetens entréhall mot Barnhusgatan samt bekräfta en befintlig utbyggnad av terrassen ovan skärmtaket mot Barnhusgatan. Planförslaget möjliggör också en tillbyggnad av hotellets frukostmatsal mot innergården. Planen omfattar även skydds- och varsamhetsbestämmelser med syfte att skydda den befintliga byggnadens kulturhistoriska värden.
Förvaltningen anser att det är positivt att tillgänglighetsanpassningar till fastigheten genomförs samtidigt som det är angeläget att föreslagna förändringar sker med hänsyn till byggnadens kulturhistoriska värden. När entrén till fastigheten byggs om och flyttas ut är det också viktigt att ha som ambition att öka tryggheten på gatan.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått Klimathandlingsplan 2024-2030 på remiss för yttrande till kommunstyrelsen senast den 25 oktober 2024. Stadens innevarande Klimathandlingsplan 2020-2023 löpte ut under 2023 och har reviderats parallellt med att stadens Miljöprogram reviderats. Stadens klimatambitioner och målen om att inkludera klimaträttvisa, delaktighet och konsumtionsperspektivet har lett till en bredare ansats i den reviderade planen. Omställningsområdena beskrivs i varsitt avsnitt och planen innehåller även cirka 140 åtgärder. För varje åtgärd finns ansvariga nämnder och bolagsstyrelser utpekade, endera som huvudansvariga eller som delansvariga. Förvaltningen berörs av totalt 30 åtgärder, varav 9 som huvudansvarig för planering, genomförande och uppföljning. För övriga 21 åtgärder är förvaltningen delansvarig och bidrar i genomförandet under ledning av utpekad nämnd.
Förvaltningen är positiv till den föreslagna Klimathandlingsplan 2024-2030 med syfte att minska utsläppen såväl i staden som globalt. Då revideringen har skett parallellt med revideringen av stadens miljöprogram blir kopplingen mellan dokumenten tydlig, vilket är positivt. Förvaltningen upplever dock att handlingsplanen skulle kunna förenklas och kortas ner för att bli mer kraftfull. Remissversionen har en mer visionär och utforskande karaktär.
Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Ersättningsnivåer daglig verksamhet (LSS), för yttrande till kommunstyrelsen. Stadsledningskontoret föreslår att antal nivåer i nuvarande ersättningssystem för daglig verksamhet (LSS) minskas från sju till fem. Ersättningen föreslås öka i de lägsta nivåerna och minska i de högsta. Vidare föreslås att antalet timintervall för deltagandegrad per vecka som den enskilde kan välja mellan ändras från två till tre. Förslaget är beräknat utifrån att det på totalen ska vara kostnadsneutralt för staden. Stadsledningskontoret anser att denna förändring kan skapa bättre förutsättningar för att driva verksamhet på ett bra sätt utifrån den enskildes behov.
Förvaltningen bedömer att de föreslagna förändringarna avseende ersättningsnivåer inom daglig verksamhet (LSS) kan gynna stödet till den enskilde, vilket förvaltningen ser positivt på. Förvaltningen ser även positivt på att bedömningsverktyget utvecklas för att på ett tydligare sätt fånga upp personer med stort motivationsbehov. Förvaltningen ser dock att de föreslagna ersättningsnivåerna kan komma att medföra kostnadsökningar. Detta eftersom förvaltningen ser en risk i att ersättningen inte till fullo kommer att täcka kostnaden inom vissa individavtal i de högre nivåerna.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått Motion om skolfrid, KS 2024/580, på remiss för yttrande till kommunstyrelsen. Motionären vill belysa vikten av prioritering av arbetet med att skapa en trygg skolmiljö där eleverna kan fokusera på lärande. För att uppnå detta behöver en kontinuerlig process pågå där alla samhällsresurser sluter upp bakom skolan och dess lärande uppdrag. Motionen presenterar 23 åtgärdsförslag från Liberalernas program om skolfrid, varav sju berör nämndens ansvarsområden.
Förvaltningen ställer sig i stora delar bakom motionärens förslag och mycket arbete bedrivs redan i dag i enlighet med dessa. Förvaltningen vill dock påtala vikten av att de uppdrag som ges till socialtjänsten har ett tydligt lagstöd och att om samarbetet mellan olika verksamheter och huvudmän ska utökas ytterligare behövs gemensamma överenskommelser som inkluderar både tid och personella resurser från alla inblandade parter.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Motion om att stärka den civila beredskapen, för yttrande till kommunstyrelsen. I motionen föreslås att relevanta nämnder ska ges i uppdrag att ta fram en plan för hur personer i åldern 70-80 år, som inte omfattas av totalförsvarsplikten, kan göras delaktiga i stadens arbete med att stärka den civila beredskapen. Motionären föreslår även att relevanta nämnder ska ges i uppdrag att identifiera personer som är mellan 70-80 år och informera dem om möjligheten att engagera sig i arbetet att stärka den civila beredskapen till exempel genom kommunen, frivilligorganisationer och pensionärsorganisationer.
Förvaltningen anser att ett arbete riktat till personer i åldern 70-80 år framförallt bör handla om att öka medvetenheten om vad en god hemberedskap innebär. Förvaltningen anser att det är viktigt att ett sådant arbete görs samordnat och likriktat inom staden, och möjliggör att alla i målgruppen ges likvärdiga förutsättningar att ta del av informationen. Förvaltningen ser därför att ett sådant uppdrag med fördel skulle kunna samordnas av en central förvaltning inom staden. Förvaltningen ser även möjligheter i att staden på central nivå samordnar frivilligorganisationer i större utsträckning än idag, för att därigenom öka de äldres möjligheter till engagemang och delaktighet.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått en remiss av Motion om muralmålningar under stadens broar, för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen från Gabriel Kroon (SD) och Anders Lindman (SD) handlar om att införa en policy där underdelarna av Stockholms broar ses som ytor för konst och muralmålningar i syfte att liva upp stadsmiljön samt att genomföra ett pilotprojekt för att muralmåla S:t Eriksbron och Barnhusbron.
Förvaltningen ser att förslaget kan bidra till att öka tryggheten, men att det även finns andra aspekter som måste beaktas. Förvaltningen vill vidare påtala att det är trafikkontoret som har ansvar för broarna och vet vad konstruktionerna tål.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Motion om att placera vertikala planteringar i Stockholm stad, för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen är skriven av Jan Jönsson (L) och Elin Hjelmestam (L). I motionen beskrivs vertikala planteringar, eller artificiella träd, som installerats i bland annat Oslo och London, som kan bidra till att rena luften och sänka temperaturen i storstäder. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar om att staden ska utreda och plantera vertikala planteringar/artificiella träd.
Förvaltningen håller med om att det är angeläget att staden genomför åtgärder för att förbättra luftkvalitén i Stockholm, och att innovation och ny teknik kan vara en del av detta. Förvaltningen anser att det kan vara intressant att testa den typ av artificiella träd som beskrivs i motionen på lämpliga platser i staden. I första hand ser förvaltningen att artificiella träd ska vara ett komplement, eller ett alternativ, på platser där det av olika anledningar inte går att plantera träd eller annan typ av grönska. Förvaltningen tolkar det som att artificiella träd är avsedda för hårdgjorda ytor, såsom gator och torg och fastighetsmark, eftersom det oftare är på denna typ av ytor som naturlig grönska saknas. Det är även främst på dessa ytor där denna typ av lösning skulle kunna tillföra värden såsom luftrening och svalka. Förvaltningen ansvarar för parkmark och sköter grön gatumark. Eftersom trafikkontoret ansvarar för stadens gatumark menar förvaltningen att trafikkontorets synpunkter på denna remiss är av stor vikt.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Motion om en satsning på renare vatten och en stadsövergripande vattenamiral, för yttrande till kommunstyrelsen. Motionen är skriven av Jonas Naddebo (C). Motionären anser att vattenkvaliteten i staden försämrats och föreslår ett antal åtgärder samt att en övergripande och sammanhållande roll tillsätts på stadsledningskontoret. Förvaltningen är positiv till att frågor relaterade till vattenkvalitet och bad samordnas och förtydligas inom staden.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av månadsprognos per september 2024. Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 60,0 mnkr.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av Norra innerstadens delegerade beslut för perioden 2024-09-12 till och med 2024-10-09.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av Norra innerstadens postlista för perioden 2024-09-12 till och med 2024-10-09.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av pensionärsrådets protokoll från sammanträdet den 7 oktober 2024.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
§ 23
Anmälan av protokoll från Norra innerstadens och Kungsholmens stadsdelsnämnders råd för funktionshinderfrågor år 2024
Inget protokoll föreligger. Rådets nästa sammanträde äger rum den 13 november 2024.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Anmälan av förvaltningsgruppens protokoll från mötet den 16 oktober 2024.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Följande skrivelser anmäls:
- Skrivelse angående situationen kring Östra reals skolgård från Linnea Sandström Lange (L) och Göran Råsmar (C).