Hoppa över navigering
  • Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) öppnade sammanträdet och föredragningslistan godkändes.

  • Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) och vice ordföranden Johan Kling (C) utsågs att justera dagens protokoll.
    Protokollet ska justeras senast den 25 november 2024.

  •  

    Arbetsmarknadsnämnden gav följande personer närvarorätt till dagens sammanträde:

    Johan Welén, Kommunal

    Anna Charlotta Gräslund, Sveriges Lärare 

    Pernilla Unell, biträdande utvecklingschef

  • Arbetsmarknadsnämnden presenterade ett förslag på sammanträdestider för 2025, daterat 241105.
    Dock uppmärksammades att ett av de föreslagna datumen infaller på samma dag som kommunfullmäktige har budgetdebatt, vilket föranledde justering av förslaget.

     

    Nämnden i november revideras från den 18e till den 11e.

    Bilagor

  • Ärendet avser arbetsmarknadsförvaltningens riktlinjer för samverkan med civilsamhället. Samverkan med civilsamhället fyller en viktig funktion för förvaltningens arbete mot måluppfyllnad men samverkan får inte krocka med gällande rätt.

     

    Riktlinjerna beskriver förutsättningar och begränsningar i samverkan, ansvarsfördelning och former för samverkan.

     

    För att vidare utveckla arbetsmarknadsförvaltningens samverkan med civilsamhället kommer fortsatt arbete göras kring hur förvaltningen kan säkerställa att samverkan sker utan att någon organisation särskiljs eller missgynnas.

     

    Arbetsmarknadsförvaltningen behöver även stärka arbetet med kontroller för att undvika risk för välfärdsbrott.

     

    Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 241023.

    Förslag till beslut

    1. Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.

     

    2. Ledamoten Christina Tufvesson (L) yrkade att nämnden skulle bifalla Liberalernas förslag till beslut enligt nedan:

     

    Att delvis bifalla förvaltningens förslag till beslut

    Att därutöver anföra följande:

     

    Det är positivt att Arbetsmarknadsförvaltningen har gjort en översyn av förutsättningarna för samarbete med civilsamhället och externa aktörer vilket har lett till uppdaterade och tydligare riktlinjer för olika samverkansformer.

     

    Liberalerna kan instämma i förvaltningens bedömning att samverkan med civilsamhället fyller en viktig funktion för ett levande och demokratiskt samhälle som möter medborgarens behov och fångar upp engagemang.

     

    Dock kan konstateras att riktlinjerna avspeglar synsättet att civilsamhället är ett komplement till den offentliga sektorn. Liberalerna har en annan syn. Grunden för välfärdssamhället är civilsamhället. Det är de av individer skapade gemenskaperna som lägger grunden för såväl privat som offentlig sektor. Den offentliga sektorns välfärdstjänster kompletterar civilsamhället inom av medborgarna beslutade ramar.

     

    Liberalerna anser, i likhet med förvaltningen, att det är viktigt att tilltänkta samarbetspartners inom civilsamhället respekterar stadens värdegrund och grundläggande demokrativillkor. I riktlinjerna anges att om en organisation intygar att de uppfyller demokrativillkoren och det av andra uppgifter inte framgår annat så får det antas att demokrativillkoret är uppfyllt. Även om demokrativillkoret anses uppfyllt när ett samarbete inleds mellan staden och företrädare för civilsamhället vill Liberalerna understryka vikten av att från stadens sida kontinuerligt följa upp om demokrativillkoren uppfylls.

     

    Det vore även bra om riktlinjerna kunde ange vad som gäller i fall det, efter att någon form av avtalsgrundad samverkan inletts, framkommer att den förening/organisation som det samarbetas med inte följer stadens värdegrund och demokrativillkor; i en sådan situation bör det avtal som slutits med organisationen i fråga kunna sägas upp i förtid utan att detta medför onödiga kostnader för staden och dess skattebetalare.  

    Beslutsgång

    Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) ställde yrkandena mot varandra och fann att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.

    Reservation

    Ledamoten Christina Tufvesson (L) reserverade sig mot beslutet till förmån för Liberalernas förslag till beslut.

    Särskilt uttalande

    Vice ordföranden Johan Kling (C) lämnade följande särskilda uttalande:

     

    Överlag välkomnar Centerpartiet denna nya riktlinje. Vi tycker det är bra att samverkan med civilsamhället brutits ur från en mer övergripande riktlinje för samverkan.

     

    Det är givetvis viktigt att denna riktlinje lyfter fram potentiella problem med samverkan kopplat till jäv och brottslighet, men det är tråkigt att nackdelarna får så stort utrymme i förhållande till potentialen.

     

    Stockholms civilsamhälle är fantastiskt och bidrar med otroligt mycket nytta för enskilda individer och för samhället i stort. Genom ökad samverkan med civilsamhällesorganisationer kan vi underlätta för exempelvis nyanländas etablering och inkludering i samhället och på arbetsmarknaden. Centerpartiet vill ge civilsamhället möjlighet att ta över den obligatoriska samhällsorienteringen och stärka det uppsökande arbetet med deras hjälp.

     

    Vi tycker också det vore olyckligt att från stadens sida sätta upp för snäva ramar för civilsamhället. För oss är det en självklarhet att de organisationer vi samverkar med ska stödja demokratiska principer och ta avstånd från våldsbejakande uttryck och åsikter, vilket lyfts i checklistan för grundläggande krav på civilsamhällesorganisationer. Däremot finns det många olika typer av civilsamhällsorganisationer och att samtliga ska verka för jämställdhet och mångfald kan riskera att vi missar viktiga aktörer att samverka med. På samma sätt kan det vara svårt för alla föreningar att tillgodose krav på tillgänglighetsanpassade lokaler. Detta är krav som bör vara mer flexibla när det gäller att utse samverkansparter i civilsamhället.

     

     

    Ledamoten Edward Hamilton m.fl (M) lämnade följande särskilda uttalande:

     

    Civilsamhället fyller en avgörande funktion i människors vardag. Det är i de små gemenskaperna utanför politikens maktsfär som människor samlas för att exempelvis utbyta idéer och hjälpa varandra.

     

    Moderaterna anser att grunden till ett fritt och välfungerande civilsamhälle är att organisationer och sammanslutningar i så hög grad som möjligt står fria från politiskt inflytande och styrning. I de fall då civilsamhället kan behöva stöd från det offentliga ska stödet vara begränsat och villkoras.

     

    Därför välkomnar Moderaterna att tydliga riktlinjer för samverkan med civilsamhället nu kommer på plats i stadens arbetsmarknadsverksamhet. På

    senare år har vi sett flera exempel, bland annat i Botkyrka, på hur stöd till externa organisationer inte har kontrollerats i tillräcklig utsträckning och att stödet snarare har varit kontraproduktivt. Detta får inte inträffa i Stockholms stad.

     

    Moderaterna står bakom tydliga demokrativillkor, men vill även understryka att Arbetsmarknadsförvaltningen i så hög grad som möjligt bör undvika att

    samverka med externa aktörer som har en partipolitisk koppling. Organisationer som staden samverkar med ska vara öppna för alla, vilket undermineras om arbetsmarknadsinsatserna politiseras.

    Bilagor

  • Arbetsmarknadsförvaltningen har mottagit en skrivelse med två frågor från Centerpartiet. Frågorna handlar om hur SJ:s nedläggning av Uppsalapendeln påverkar stadens arbetsmarknad, hur pendlingsmönstren ser ut idag och hur många stockholmare som kommer få det svårare med pendlingen.

     

    Det regionägda bolaget Mälardalstrafik meddelade den 24 september 2024 att de utökar antalet avgångar så att turtätheten mellan Stockholm och Uppsala upprätthålls när SJ slutar trafikera sträckan. Det är därför troligt att det inte blir någon större påverkan på stadens arbetsmarknad i dagsläget. Generellt är dock goda pendlingsmöjligheter av betydelse för en väl fungerande arbetsmarknad. Stockholms stads kompetensförsörjning är beroende av inpendling från andra kommuner och regioner, bland annat från Uppsala.

     

    Enligt de senaste uppgifterna från SCB (år 2022) är det runt 3 000 stockholmare som hade ett arbetsställe i Uppsala kommun. Omvänt är det nästan 12 000 uppsalabor som har sin arbetsplats i Stockholms stad. Välfungerande tågtrafik mellan Stockholm och Uppsala är därför viktigt, både för ett stort antal arbetstagare och för den regionala arbetsmarknaden.

     

    Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 241023.

    Förslag till beslut

    Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.

    Beslutsgång

    Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.

     

    Särskilt uttalande

    Vice ordföranden Johan Kling (C) lämnade följande särskilda uttalande:

     

    Centerpartiet tackar förvaltningen för det utförliga svaret och ser glädjande på Mälardalstrafik beslut att överta pendlartrafiken mellan Uppsala och Stockholm.

     

    Även om transportinfrastrukturen primärt är en regional fråga så påverkar den våra förutsättningar som stad och vår arbetsmarknad. Det är därför viktigt att vi som stad för ett proaktivt arbete med att säkerställa och upprätthålla goda pendlingsmöjligheter. Vi kommer fortsättningsvis behöva granska denna fråga, inte minst kopplat till förseningar och inställda avgångar, eftersom det drabbar oss negativt. För att säkerställa vår kompetensförsörjning och en välfungerande arbetsmarknad måste frågor om trafik och mobilitet tas i beaktning.

     

    Bilagor

  • Arbetsmarknadsförvaltningen har redovisat månadsrapport per september samt oktober.

    Förslag till beslut

    Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) yrkade att nämnden skulle bifalla förvaltningens förslag till beslut.

    Beslutsgång

    Ordföranden Arvid Vikman Rindevall (S) fann, med instämmande från samtliga ledamöter, att nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag till beslut.

     

    Bilagor

  • Arbetsmarknadsnämnden la sammanställningen av delegationsbeslut samt listan för inkomna och upprättade ärenden till handlingarna.

    Bilagor

  • Arbetsmarknadsnämnden la protokollet från arbetsmarknadsnämnden den 1 oktober 2024 till handlingarna.

    Bilagor

  • Arbetsmarknadsnämnden la protokollet från rådet för funktionshinderfrågor den 23 oktober 2024 till handlingarna.

    Bilagor

  • Arbetsmarknadsnämnden la protokollet från förvaltningsgruppen den 7 november 2024 till handlingarna.

    Bilagor

  • Skrivelser

     

    • Ledamoten Christina Tufvesson (L) överlämnade nedan skrivelse till nämnden för beredning.

     

    Skrivelse angående SFL

    AMF 2024/851

     

    Vice ordföranden Johan Kling (C)  anmäler att Centerpartiet ställer sig bakom skrivelsen.

     

     

    • Ledamoten Edward Hamilton m.fl (M) överlämnade nedan skrivelse till nämnden för beredning.

     

    Skrivelse angående inskrivna på Jobbtorget

    AMF 2024/852

     

    Vice ordföranden Johan Kling (C) anmäler att Centerpartiet ställer sig bakom skrivelsen.

  •  

    Förvaltningschefen informerade att en ny skola i Liljeholmen, komvux Liljeholmen har öppnat. Invigning sker den 15 november.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.