Möte 2024-04-23
-
1
Val av protokolljusterare
-
Bilagor
-
548kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
9
Kontorsyttrande över remissen av Betänkandet - Ett starkt judiskt liv för framtida generationer – Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige 2025–2034 (SOU 2024:3)
Kulturnämnden har ombetts att besvara en remiss av betänkandet - Ett starkt judiskt liv för framtida generationer – Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige 2025–2034 (SOU 2024:3).
I juni 2022 tillsattes en särskild utredare med uppdrag att lämna för-slag till en nationell strategi för stärkande av judiskt liv i Sverige med fokus på överföringen av judisk kultur och jiddisch till yngre och framtida generationer.
Utredarens betänkande visar på möjligheter men även på ett flertal hinder för judiskt liv i Sverige. De identifierade hindren gör det svårare att föra över kunskap om judisk kultur och traditioner till yngre generationer. Det innebär att förutsättningarna för judiskt liv försämras över tid. Det största hindret är den utbredda antisemitismen i samhället och den bristande tryggheten och säkerheten som finns kring judiska institutioner.
Utredaren föreslår en tioårig nationell strategi som ska löpa under perioden 2025–2034. Strategin har fem övergripande målsättningar som alla i olika grad berör kulturnämndens ansvarsområden:
- Judar i Sverige kan leva öppet, tryggt och säkert
- Det finns goda möjligheter att leva ett judiskt liv och att överföra judisk kultur och traditioner till barn och unga
- Det finns stärkt kunskap, utbildning och forskning om judiskt liv och i judiska studier
- Judisk kultur och svensk-judiskt kulturarv är mer synligt i det svenska samhället
- Det offentligas arbete med jiddisch är relevant och framåtsyftande
Kulturförvaltningen instämmer i betänkandets analys och förslag till åtgärder. Förvaltningen kommenterar särskilt ett antal föreslagna åtgärder med tydlig koppling till kulturförvaltningens och Stadsarkivets verksamheter.Bilagor
-
215kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
Stockholm ska växa med ett starkt och fritt kulturliv. Kulturförvaltningen har en avgörande roll i detta genom att verka för ett kreativt och attraktivt Stockholm samt för Stockholmarnas lika möjligheter att ta del av och skapa kultur. Dessa båda perspektiv i kulturförvaltningens kulturstrategiska program samverkar, förstärker och är en förutsättning för varandra.
Lika möjligheter att ta del av och skapa kultur är en nyckelfråga för en rättvis och hållbar stad som präglas av delaktighet. Detta blir särskilt viktigt i en tid av lågkonjunktur och i en i övrigt orolig värld.
Kulturförvaltningen redovisar ett antal strategiska prioriteringar och utvecklingsbehov som under den kommande treårsperioden bidrar till att uppnå stadens vision på sikt och kommunfullmäktiges inriktningsmål.
Bilagor
-
484kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
-
2022 beslutade kommunfullmäktige om den första stadsövergripande strategin för fritids- och ungdomsgårdar. Den togs fram av kulturförvaltningen som ansvarar för samordningsuppdraget Barn, kultur och fritid.
Genom strategin har verksamheterna ett gemensamt styrdokument som visar inriktning, beslutad måluppfyllelse och en sammanhållen uppföljning. Som en del i arbetet och uppföljningen av strategin tar kulturförvaltningen fram en kvalitetsrapport varje år.
Kvalitetsrapporten visar att en mångfald av aktiviteter och samarbeten sker över hela staden för olika målgrupper. Kvalitetsrapporten redogör för att fritids- och ungdomsgårdarna haft drygt 176 000 besök av unga 13-19 år, varav 34 procent var tjejer. Det är en försämring från föregående år. Samtidigt visar studien Ung livsstil att fler unga vill besöka verksamheterna, i synnerhet tjejer. Det blir därför viktigt att tillmötesgå tjejers preferenser samt att ha en effektiv kommunikation mot målgruppen.
Kvalitetsrapporten pekar på att stadsdelsförvaltningarna arbetar på olika sätt med ungas delaktighet och att andelen fritidsledare med relevant utbildning försämrats från 2022. Därför blir fortsatta utbildningsinsatser som kulturförvaltningen arrangerar en nyckel för att uppnå likvärdighet och att höja kompetensen bland medarbetarna. Samtliga stadsdelsförvaltningar har medverkat vid utbildningstillfällen som kulturförvaltningen anordnat.
Stadsdelsförvaltningarna mäter unga besökares nöjdhet, trygghet och delaktighet. Sammantaget anger unga höga betyg på samtliga områden. Dock behöver stadsgemensamma mätmetoder införas för mer tillförlitliga resultat.
Kulturförvaltningens samordningsuppdrag ser en påbörjad positiv förflyttning i att stadsdelsförvaltningarna arbetar med måluppfyllelsen från strategin men för en snabbare utvecklingstakt och för att nå långsiktig stabilitet krävs bland annat ökade samt öronmärkta resurser till stadsdelsförvaltningarnas fritidsverksamheter.Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
911kb Ladda ner dokument
-
-
13
Stockholms stads hederspriser, Cullbergpris och Bellmanpris
-
14
Mottagare av Stockholms stads kulturstipendier och pris till årets unga kulturprojekt 2024
-
15
Mottagare av Stockholms stads folkbildningsstipendier 2024
-
Isabel Smedberg-Palmqvist (L), Kristina Lutz (M), Sandra Bergendorff (C) och Destiny Zandi-Lindgren (KD) tar i en skrivelse till kulturnämnden upp den eritreanska festivalen Eritrea Scandinavia. De ser att staden behöver kartlägga vilka kopplingar Eritrea Scandinavia har till den eritreanska regimen. I skrivelsen ställs frågan om staden anser att Järva Folkets Park brutit mot stadens demokrativillkor för stöd och om staden finner att så är fallet, frågar man om beviljat kulturstöd kommer att begäras tillbaka.
Kulturförvaltningen bedömer efter dialog med ledningen för Järva Folkets Park att ledningen agerat för att säkerställa att deras lokaler inte hyrs ut till odemokratiska eller diskriminerande verksamheter. Förvaltningen bedömer inte att det finns grund för att återkräva beviljat stöd till Järva Folkets Park. Eritrea Scandinavia eller eritreanska föreningen uppbär inte stöd från kulturförvaltningen. Förvaltningen bedömer inte att staden har möjlighet att utreda de hyresgäster som hyr av de lokalförvaltande organisationer som uppbär stöd av staden.Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Emelie Wassermann (SD) har i en skrivelse inlämnad till nämnden 2024-02-20 ställt frågor om Kulanpremien med anledning av att fristående förskolor och skolor inte använder Kulanpremien i samma utsträckning som de kommunala förskolorna och skolorna.
I förvaltningens årliga information om Kulanpremien (KuN 2024-02-22 § 9) framgår att de kommunala förskolorna och skolorna står för omkring 83 procent av antalet kulturbesök som genomförs med Kulanpremien. Förvaltningen konstaterar att de fristående skolorna inte efterfrågar utbudet i samma utsträckning som de kommunala verksamheterna och att genomförda kommunikationsinsatser hittills inte har fått önskad effekt. Under 2024 kommer förvaltningen att fortsätta arbetet med att öka kännedomen om Kulanpremien i de fristående förskolor och skolor som ännu inte använder Kulanpremien eller tar del av utbud i liten utsträckning.Bilagor
-
26kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret har tagit fram ett förslag till nytt styrdokument för kommunikationsfrågor. Programmet ersätter Kommunikationsprogram för Stockholms stad 2017-2022. Det nya programmet formulerar övergripande kommunikationsmål och stadens gemensamma huvudbudskap.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet anser att programmet kommer att vara ett användbart verktyg i det dagliga arbetet med stadens kommunikation. Förvaltningarna anser dock att programmet bör nämna kommunikation som verksamhetsutveckling, tydliggöra programmets målgrupper och betona vikten av att öva på kriskommunikation. Vidare behöver programmet granskas utifrån klarspråksprinciperna för att mer effektivt förmedla budskapet till sina målgrupper.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret har tagit fram ett förslag på reviderade riktlinjer i arbetet mot våldsbejakande extremism. Riktlinjerna har en ny struktur för stadens arbete mot våldsbejakande extremism och med en tydligare beskrivning av roll- och ansvarsfördelning. De nya riktlinjerna har även ett ökat fokus på förebyggande arbete mot de hot som kommer från ensamagerande gärningspersoner och på extremism i onlinemiljöer.
Att Stockholm ska vara en trygg och säker stad är det övergripande målet för stadens samlade brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Ett strukturerat arbete mot våldsbejakande extremism är en del i detta.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet håller med om att ett väl samordnat och tydligt agerande mot den våldsbejakande extremismen ska vara en prioriterad fråga för Stockholms stad. En tydlig ansvarsfördelning är nödvändig för att möta den föränderliga hotbilden både på kort och på lång sikt. För kulturförvaltningens del innebär det fortsatta arbetet med att tillse att lokalupplåtelser och kulturstöd även fortsättningsvis följer bestämda rutiner för kontroll och uppföljning.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har av kommunstyrelsen ombetts besvara remissen på en skrivelse av Jan Jönsson (L). Skrivelsen handlar om minnet av folkmordet på romer under Förintelsen den 2 augusti.
Kulturnämnden har i budget för 2024 fått i uppdrag att i samråd med kommunstyrelsen ge stöd till den romska minoriteten för minnestunden på minnesdagen för folkmordet på romer under Förintelsen. Evenemangsavdelningen anordnade den 27 januari en ljuständning till minne av de judiska offren under Förintelsen i samarbete med Forum för levande historia.
För närvarande pågår planering av olika aktiviteter, bl.a. i samverkan med Forum för levande historia och representanter för romska föreningar. Evenemangsavdelningen avser att presentera ett förslag under maj månad.Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
21
Information och övriga frågor