Möte 2024-09-10
-
1
Val av protokolljusterare
-
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
601kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
694kb Ladda ner dokument
-
512kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
8
Kontorsyttrande över remiss av Ds (2024:16)Ett fritidskort för barn och unga – en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra
Kulturförvaltningen tycker att fritidskortet är ett bra incitament för att stimulera barn och unga till en mer aktiv och meningsfull fritid.
Kulturförvaltningen instämmer i regeringens bedömning att en aktiv och meningsfull fritid tillsammans med andra är viktigt för barn och unga. Det motverkar psykisk ohälsa och ensamhet, minskar stillasittandet samt ökar barns och ungas rörelse.
Kulturförvaltningen ser positivt på att fritidskortet endast ska kunna användas till barns och ungas fritidsaktiviteter. Stödet blir då mer träffsäkert än ett generellt bidrag till hushållen.
Kulturförvaltningen tycker att åldersgränsen för fritidskortet bör vara 18 år och överensstämma med barnkonventionens barndefinition. Det är angeläget att stimulera äldre ungdomar att fortsätta med befintliga fritidsaktiviteter och att våga pröva nya.
Fler aktiva barn och unga i rörelse innebär att kapaciteten hos kulturskolan och andra utförare behöver ses över för att kunna möta nya deltagare.
Kulturförvaltningen tycker inte att kulturskolan och andra utförare ska kunna bli återbetalningsskyldiga om fritidskortet utbetalats felaktigt.
Kulturförvaltningen tycker att det bör övervägas om kortare kurser på kulturskolan och kolloverksamhet bör ingå i utbudet för fritidskortet.
Kulturförvaltningen tycker att det angeläget att kulturskolan och andra utförare inte drabbas av ökade administrativa kostnader med anledning av fritidskortet. E-hälsomyndigheten behöver därför utveckla sin nya digitala tjänst i nära samråd med kulturskolorna och andra utförare.Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
I enlighet med kommunfullmäktiges budget för 2024 ska kommunstyrelsen, i samarbete med kulturnämnden, utvärdera befintlig avgiftsmodell för kolloverksamhet och kulturskolan samt utreda en ny med syfte att öka barns deltagande oavsett hushållsinkomst.
Den avgiftsmodell som föreslås för kollo utgörs av åtta avgiftsnivåer istället för nuvarande fem nivåer. Denna förändring gör att modellen blir mer differentierad gentemot alla hushåll upp till 90 000 kr i sammanlagd månadsinkomst i jämförelse med nuvarande modell som bara har nivåer upp till 52 001 tkr i månadsinkomst. Med föreslagen avgiftsmodell möjliggörs för fler från de lägre inkomstnivåerna att kunna åka på kollo, antingen avgiftsfritt eller till en betydlig lägre summa än idag. Detta möjliggörs genom att avgiften för hushåll med högst inkomster höjs jämfört med nuvarande avgiftsmodell. För att ytterligare möjliggöra för alla barn att få en meningsfull fritid föreslås att kollovistelsen är avgiftsfri från och med det fjärde barnet i samma hushåll, att jämföra med det femte barnet i nuvarande avgiftsmodell.
Kulturskolan har, utöver budgetuppdraget att utvärdera befintlig avgiftsmodell 2024, fått i uppdrag att ta fram en kulturskoleplan till våren 2025. Efter att en kulturskoleplan är framtagen kommer kulturskolan troligtvis att behöva utvärdera befintlig avgiftsmodell och uppdatera den utifrån kulturskoleplanens mål och uppdrag.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Nuvarande avtal med arrangörer av kollo går ut år 2025. Kulturförvaltningen behöver därför upphandla nya avtal i samarbete med serviceförvaltningen. Avtalsperioden avser år 2026 - 2027 med möjlighet till förlängning på sammanlagt två år. Förvaltningens upphandlingsdokument kommer att annonseras hösten 2024 och är det dokument som styr upphandlingens inriktning.
Beräknad kostnad för hela avtalsperioden (fyra år) inklusive uppskattade prisjusteringar är cirka 375 miljoner kronor. Samtliga stadsdelsförvaltningar har vidaredelegerat beslut om upphandlingen till kulturnämnden.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
265kb Ladda ner dokument
-
-
Sveriges Kommuner och Regioner arrangerar årligen en kultur- och fritidskonferens för förtroendevalda och tjänstepersoner med ansvar för kultur, fritid och idrott.
I år arrangeras konferensen i Uppsala den 22-23 oktober. Årets tema är Levande kultur och en meningsfull fritid för barn och unga. Konferensen består av seminarier och studiebesök.
Kulturförvaltningen bedömer att det är relevant för nämndens förtroendevalda att delta i konferensen. Kulturförvaltningen föreslår därför att två representanter från majoriteten och två från oppositionen får möjlighet att delta i SKR:s kultur- och fritidskonferens den 22-23 oktober 2024. Kulturförvaltningen bekostar resa och deltagaravgift. Deltagandet utgör underlag för arvodering.Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram en reviderad rese- och mötespolicy för Stockholms stad. Policyn syftar till att ge riktlinjer för tjänsteresor och möten, med fokus på att minska klimatpåverkan, öka kostnadseffektiviteten samt ta hänsyn till individens privatliv och sociala faktorer. Den inkluderar krav på att medarbetare och förtroendevalda ska känna till policyn, ha kunskap om digitala mötesmöjligheter samt att nämnderna och bolagsstyrelserna ska följa upp tjänsteresor årligen ur ett klimat- och kostnadsperspektiv.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet välkomnar en rese- och mötespolicy men önskar riktlinjer för närstående på resor samt riktlinjer för interna bokningar av stadens egna lokaler.Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att utreda och införa ett internt system för klimatväxling, med fokus på flygresor. Systemet innebär att alla tjänsteresor med flyg beläggs med ett internt kostnadspåslag om 50 procent, vilket används för att subventionera klimatfrämjande åtgärder i Stockholms stad. Systemet förväntas bidra till minskade utsläpp från stadens tjänsteresor med flyg.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet stödjer förslaget och ser att det kan vara ett bra sätt att minska utsläpp från stadens tjänsteresor. Förvaltningarna betonar att korrekt kontering av kostnader är viktigt för att systemet ska ha önskad effekt.Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
Rasmus Jonlund (L) har i en motion till kommunstyrelsen föreslagit att platsen framför gamla Arkitektskolan namnges efter byggnadens arkitekt Gunnar Henriksson. Motionen föreslår vidare att en informationsskylt sätts upp på platsen som uppmärksammar Gunnar Henrikssons arkitekturgärning.
Kulturförvaltningen ställer sig positiv till motionens förslag om att uppmärksamma Gunnar Henrikssons arkitekturgärning och gamla Arkitekturskolan. Byggnaden har bedömts ha synnerligen stora kulturhistoriska värden.
Frågan om namngivning av platsen hänvisas till stadens namnberedning. Frågan om en informationsskylt hänvisas till berörd stadsdelsförvaltning.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
752kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har av kommunstyrelsen ombetts att besvara en remiss på en motion från Andréa Hedin (M) om läslust och tillgång till böcker bland stadens barn och unga.
Motionären skriver att läsning är fundamentet i skolgången och att det därmed är avgörande att ge alla barn möjlighet till god läsförståelse. Av motionen framgår att det är viktigt att öka tillgängligheten till böcker både på den egna förskolan men också senare under skolåren. Med anledning av ovanstående föreslår Andréa Hedin (M) att kommunfullmäktige ska besluta:- Att förskolor i egen regi förses med enkla hallbibliotek och tillhörande böcker som barn och deras familjer kan låna hem.
- Att skolor i egen regi delar ut sommarlovspresenter i form av en bok varje år under grundskoleåren till sina elever.
Kulturförvaltningen håller med om att det är viktigt att ge alla barn möjlighet till god läsförståelse samt att läsning och böcker bör vara närvarande på samtliga förskolor. I Biblioteksplan för Stockholms stadsbibliotek 2022-2025 anges att folkbiblioteket är förskolans primära bibliotek samt ansvarar för barn och ungas läsning på fritiden. I dagsläget erbjuder Stockholms stadsbibliotek förskolorna särskilda öppettider samt uppsökande verksamhet.
Biblioteken arbetar även för att främja tidig språkutveckling i socioekonomiskt utsatta områden. Flera bibliotek levererar bokpåsar till förskolor i närheten och hjälper till att bygga upp kapprumsbibliotek. När det gäller ansvaret för barn och ungas läsning på fritiden så är läsfrämjande aktiviteter på loven ett av de viktigaste uppdragen. Utifrån rådande uppdragsbeskrivning finns det inom nuvarande budgetram inte möjlighet att genomföra de satsningar som föreslås i motionen. Ska kulturförvaltningen ansvara för detta behövs ett förtydligat uppdrag med en utökad budgetram.Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
17
Information och övriga frågor