Möte 2024-05-21
-
1
Val av protokolljusterare
-
8
Anmälan av gemensamt tjänsteutlåtande som svar på remiss av samråd om Roslagsbanan till city (KS 2024/496)
Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
681kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Spelbomskan 16 består av Stadsbiblioteket och de intilliggande basarerna utmed Sveavägen. Stockholms Stadsbibliotek invigdes 1928 och ansågs då vara ett mycket modernt bibliotek.
Under flera år har det konstaterats att huset är i behov av en större teknisk upprustning eftersom det annars föreligger risk att delar av fastigheten bland annat måste göras strömlös.
I projektet har Stadsbibliotekets tekniska installationer, tak, fasad, fönster samt utemiljö utretts och programhandling har tagits fram. I projektet har även verksamhetsanpassningar för att tillgodose verksamhetens behov utretts och systemhandling har tagits fram.
Projektet kommer att utföra en teknisk upprustning av Stadsbiblioteket där el-, spill-, dagvatten-, tappvatten- och värmesystem kommer bytas ut i sin helhet samt en översyn av ventilationen görs. Projektet kommer även att åtgärda tak, fasad och fönster samt utemiljön runt Stadsbiblioteket. Terrasserna hanteras i separat projekt som är klart till sommaren 2024.
Huset kommer att anslutas till fjärrkylenätet. Detta möjliggör att kylbatteri installeras till luftbehandlingsaggregat och att plan 6 får kyla installerat för bättre inomhusklimat och arbetsmiljö.
En föryngring av trädbeståndet runt Stadsbiblioteket kommer att utföras och ersättningsträd för paraplyalmen är hängavenbok. Hängavenboken beräknas kunna planteras cirka 2032.
En stor del av projektet består även av att anpassa de publika ytorna för dagens biblioteksservice, särskilt för den prioriterade målgruppen barn och ungdom. Den nuvarande barn- och ungdomsavdelningen är för liten och inte anpassad för den diversifierade målgruppen 0-18-åringar.
I projektet kommer boksorteringsmaskinen att flyttas, vilket möjliggör en ny barnavdelning (Barnens Rotunda) i det magasinsutrymme där sorteringsroboten idag står. Projektet kommer även byta plats på caféverksamheten till cityfoajén, skapa flera WC, HWC och ytor för barnvagnar i entréplan samt anpassa de administrativa ytorna på plan 6 för att bättre utnyttja ytorna och skapa ett flexibelt kontor.
Projektet kommer att byta data/tele i hela byggnaden. Lås och passagesystem för verksamheten byts samtidigt, men finansieras med separata medel från kulturförvaltningen. Projektet planeras övergå i ett realiserade i början av 2025 och tillträde är tänkt att ske två år senare. Ett halvår därefter är planen att biblioteket ska öppna för allmänheten.
Projektekonomin redovisas separat i bilaga 1.
Bilagor
-
339kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen föreslår i detta ärende stöd om 520 tkr till två kulturverksamheter som tidigare beviljats stöd till kulturprogram i förskola och skola och ingår i utbudet med Kulanpremien. De sökande har tidigare beviljats stöd på delegation och söker nu ytterligare stöd för att möta en hög efterfrågan. Det sammanlagda beloppet överstiger delegationsnivån och blir därför nämndbeslut.
Förvaltningen föreslår att Mittiprickteatern beviljas 350 tkr och Teater De Vill 170 tkr enligt tabell 1.Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden föreslås ingå två avtal med Kulturhuset Stadsteatern avseende biblioteksverksamhet och fristadsverksamhet. Kulturnämnden har fått 40 mnkr för detta ändamål 2024. Avtalstiden är 1 januari – 31 december 2024. Enligt avtalen ska kulturnämnden och Kulturhuset Stadsteatern hitta en mer långsiktig lösning från 2025 och framåt.
Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden godkänner avtalen enligt bilaga 1 och 2, samt uppdrar åt kulturförvaltningens förvaltningschef att underteckna avtalen för nämndens räkning.Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
351kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen ser ett behov av att revidera kulturnämndens delegationsordning för kulturförvaltningen.
Kulturförvaltningen föreslår att delegationsordningen kompletteras med en punkt enligt följande:
7.3-3 Besvara stadsinterna remisser om gröna kulturmiljöer inklusive kultur- och naturreservat.
Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar om reviderad delegationsordning enligt bilaga 1 till förvaltningens tjänsteutlåtande.Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
392kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms konstråd är ett rådgivande organ som biträder stadens nämnder, styrelser och bolag i frågor som rör konstnärlig gestaltning av byggnader och offentliga platser. Stockholms konstråd är ett politiskt sammansatt organ under kulturnämnden. Rådet består av sju ordinarie ledamöter och sju ersättare som utses av kulturnämnden. Mandattiden är fyra år och överensstämmer med de ordinarie valperioderna.
Vid beställningar till Stockholm konst med ett enprocentsanslag över 500 tkr utses två politiker från Stockholms konstråd att ingå i samrådsgruppen för deltagande vid beslutsmöten i de konstnärliga gestaltningsuppdragen.
Isabel Smedberg-Palmqvist (L) har avsagt sig sitt uppdrag som vice ordförande i Stockholms konstråd. Nämnden ska därför utse en ny vice ordförande för perioden till och med 2026-12-31.
Vakansen bordlades vid nämndens sammanträde den 23 januari 2024.Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har ombetts besvara en remiss av motion av Dennis Wedin och Kristina Lutz (båda M) om att utveckla Kungsträdgården. I motionen föreslås att trafiknämnden i samverkan med kulturnämnden får i uppdrag att ta fram konkreta åtgärdsförslag, inklusive en enhetlig gestaltning, för en utveckling av Kungsträdgården. Vidare föreslås att utformningen görs i dialog med medborgarna och fastighetsägarna i anslutning till parken. Motionärerna föreslår även att exploateringsnämnden får i uppdrag att flytta tomträtten Sju Sekel inom Kungsträdgården.
Kulturförvaltningen yttrar sig i huvudsak i frågan om utveckling och gestaltningen av Kungsträdgården. Förvaltningen kan konstatera att arbetet till viss del är påbörjat. Trafikkontoret har tagit initiativ projektgrupp som ska ta fram konkreta förslag och en vision för Kungsträdgården. Arbetet med att ta förslag till organisation av detta arbete pågår och beräknas vara klart under innan sommaren.Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har av kommunstyrelsen ombetts att besvara en remiss på en motion från Gabriel Kroon (SD) om att utarbeta en tydlig definition kring armlängds avstånd samt att demokratisera urvalet av offentlig konst. Motionären skriver att Stockholms stad behöver utarbeta tydliga riktlinjer om hur konst i den offentliga miljön väljs ut och vilken befogenhet den politiska församlingen har över valet av företeelse.
Kulturförvaltningen anser att principen om armlängds avstånd ska tillämpas inom Stockholms stad. Principen om armlängds avstånd innebär en gränsdragning mellan politiken och konstens innehåll som är viktig för att säkra kulturens frihet, oavsett politiskt styre. Politiken ansvarar för att fördela offentliga medel och skapar därigenom förutsättningar för kultur. Det är dock de sakkunniga och inte politiken som ansvarar för att föreslå konstnärliga gestaltningsuppdrag. Stockholm konst ansvarar för beredningen av offentliga konstprojekt och denna beslutsprocess genomförs utan politisk beslutandemedverkan.
Genom upparbetade bedömningsprocesser och beslutsordningar samt genom att använda externt anlitade sakkunniga säkrar staden att offentliga konstprojekt värderas och bedöms utifrån konstnärlig kvalitet samt värnar konstnärlig frihet.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
16
Information och övriga frågor