Möte 2024-10-01
-
1
Fastställande av dagordning och val av protokolljusterare
-
Bilagor
-
356kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
349kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningens övergripande mål är att Stockholm ska växa med kultur och att stockholmarna ska ha lika möjligheter att ta del av och skapa kultur.
Kulturförvaltningen bedömer att måluppfyllelsen under perioden är god och att förvaltningen kommer att nå kommunfullmäktiges tre inriktningsmål under året. Enligt prognoserna kommer de flesta mål, indikatorer och förväntade resultat att uppnås. Kulturförvaltningen följer tidsplanen för genomförandet av aktiviteterna.
Kulturförvaltningen arbetar med att vårda och utveckla en stark och oberoende kultursektor med yttrandefrihet som grund. På så sätt möjliggörs kulturuttryck med mångfald och kvalité som kan få oss människor att möta nya perspektiv och växa. God tillgång till kultur bidrar även till att människor väljer att bo, besöka och etablera sig i Stockholm. Stockholm ska växa med ett starkt och fritt kulturliv. Kulturförvaltningen har en avgörande roll i detta genom att verka för ett kreativt och attraktivt Stockholm samt för Stockholmarnas lika möjligheter att ta del av och skapa kultur. Dessa båda perspektiv i det kulturstrategiska programmet samverkar, förstärker och är en förutsättning för varandra. Förvaltningen fortsätter att arbeta fram förutsättningar för att skapa och ta del av kultur, vilket är avgörande för stadens attraktivitet. Kulturförvaltningen fortsätter arbetet med att konsten och kulturens oberoende stärks – bland annat genom stöd till det fria kulturlivet, samlingslokaler och folkbildning.
Kulturförvaltningen prognostiserar en budget i balans efter budgetjusteringar. Kulturförvaltningen står inför flera ekonomiska utmaningar. Faktorer som ändrade kulturvanor, effekter av inflationen, räntenivån och höga lokalkostnader påverkar förvaltningens budgethållning. Intäkts- och kostnadsutvecklingen följs noggrant och nödvändiga åtgärder vidtas för att nå en budget i balans i slutet av året.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
Stadsarkivet bidrar i hög grad till uppfyllelse av kommunfullmäktiges inriktningsmål och mål för verksamhetsområdet. Genom att ta emot och vårda arkiv, ge snabb och god service, erbjuda en bred programverksamhet samt genom en effektiv kommunikation görs Stockholms offentliga information tillgänglig, användbar och synlig. Genom metodutveckling, rådgivning, uppdragsverksamhet och tillsyn skapas förutsättningar för en sammanhängande och effektiv arkiv- och informationshantering i staden som säkerställer att stadens information är tillgänglig för alla, nu och i framtiden.
Bilagor
-
34kb Ladda ner dokument
-
466kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har identifierat en punkt som behöver strykas ur delegationsordningen. Det gäller punkten 2.2.1-11 Avskrivning av fordran i varje enskilt fall upp till 100 tkr. Punkten har funnits med i delegationsordningen åtminstone de senaste 10 åren, men har i praktiken inte tillämpats. Att skriva av en fordran, d.v.s. att efterskänka en skuld, är inte heller något som en kommun normalt sett ska göra. Däremot kan en fordran fortfarande skrivas ned om den bedöms som osäker (punkt 2.2.1-10 i delegationsordningen). Vid en nedskrivning kvarstår kravet mot gäldenären, även om beloppet har skrivits ned i bokföringen.
Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar om reviderad delegationsordning enligt bilaga 1 till förvaltningens tjänsteutlåtande.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
387kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsarkivet ser ett behov att revidera kulturnämndens delegationsordning för Stadsarkivet. Stadsarkivet har anpassat delegationsordningen efter förvaltningens klassificeringsstruktur och föreslår ett antal tillägg.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
512kb Ladda ner dokument
-
423kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturskolan i Bromma har haft flera rivningskontrakt i väntan på JM:s stadsutvecklingsplan i området. JM har 2023 sålt den aktuella fastigheten till Revelop, och kulturskolans hyreskontrakt har sagts upp för villkorsändring. Efter genomförda hyresförhandlingar har parterna enats om ett nytt hyresavtal. Det nya hyresavtalet innebär en årshyra om 3,9 mnkr inklusive driftskostnader. Fastigheten har ett stort behov av upprustning och den nya hyresvärden åtar sig att genomföra både hyresgästanpassning av kulturskolans lokaler och upprustning av fastigheten. Kulturförvaltningen ser ett långsiktigt behov av lokalen och ansöker hos kommunstyrelsens ekonomi- och trygghetsutskott om godkännande av lokaler för Kulturskolan i Bromma, med en första årshyra om 3,9 mnkr.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stadsbibliotek använder sedan år 2010 externa bemanningstjänster för att lösa behovet av korttidsvikarier, upp till 14 dagar, i den publika verksamheten. Det gäller framförallt behov som uppkommer på grund av sjukdom, vård av barn och semester. Stockholms stadsbibliotek är nu i behov av att upphandla ett nytt avtal för bemanningstjänster vid korttidsfrånvaro eftersom nuvarande avtal löper ut i februari 2025 och inte kan förlängas ytterligare.
Kulturförvaltningen föreslår därför att kulturnämnden ger kulturförvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling av bemanningstjänster för korttidsbemanning på Stockholms stadsbibliotek. Upphandlingsarbetet följer Stockholms stadsbiblioteks befintliga struktur där verksamheten anlitar en extern bemanningstjänst vid korttidsfrånvaro.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har tagit fram en ny klimathandlingsplan för att konkretisera hur staden ska nå målen i Miljöprogram 2030. Den nya planen fokuserar på klimaträttvisa, delaktighet och hur konsumtion påverkar klimatet.
Utöver de åtgärder som berör alla nämnder och bolag har kulturnämnden ett utpekat ansvar eller delansvar ett flertal åtgärder i handlingsplanen.
Kulturförvaltningen ser positivt på ambitionerna i den nya klimathandlingsplanen. Kulturförvaltningen lyfter i remissvaret betydelsen av att genom ramavtal och inköpssystemet göra det enkelt för stadens medarbetare att göra kloka och hållbara val.
Kulturförvaltningen lyfter också fram vikten av kulturmiljöperspektivet i omställningsarbetet, inte minst vad gäller att planera, bygga och utveckla staden cirkulärt och hållbart.Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har bett kulturnämnden att besvara en remiss av Stockholms stads program för de mänskliga rättigheterna (MR-programmet).
MR-programmet har som mål att Stockholms stad ska vara en öppen, jämlik och jämställd stad, fri från alla former av diskriminering och rasism. Programmet ska fungera som ett paraply för ett antal tillhörande handlingsplaner.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet ställer sig bakom programmets mål och fokusområden samt betonar vikten av att anpassa arbetet efter olika individer och gruppers levnadsvillkor och möjligheter.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet framhåller även vikten av samverkan och samordning mellan stadens förvaltningar och bolag i genomförandet av programmet.Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har ombetts att besvara en remiss på en motion från Gabriel Kroon och Anders Lindman (båda SD). Motionärerna skriver att Stockholms stad bör införa en policy där broarnas underdelar i Stockholm ses som ytor för konst och muralmålningar.
Konstnärlig gestaltning av det offentliga rummet bidrar till människors livskvalitet, sammanhållning mellan människor och liv till stadens byggnader och platser. Muralmålningar och gatukonst utgör ett stadsmässigt komplement till befintlig konst och arkitektur, genom aktualisera miljöer och föra in ett samtida uttryck. Kulturförvaltningen fick i 2020 års budget uppdraget att ta fram en gatu- och muralmålningsstrategi, som nu tillämpas i staden.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har ombetts besvara remissen av en motion från Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist (båda L) om kultur för LSS. Motionärerna föreslår att staden inför en kulturbonus inom LSS med rabatterat inträde enligt Kulanpremiens modell samt ser till att det finns ett stort utbud av kulturupplevelser tillgängliga utifrån de olika deltagarnas behov. Syftet är att deltagare på daglig verksamhet ska ges större möjligheter att ta del av Stockholms rika kulturutbud.
Kulturförvaltningen instämmer med motionärerna i att kultur ska vara tillgänglig för alla och att deltagare på daglig verksamhet enligt LSS ska ges goda möjligheter att ta del av Stockholms kulturutbud.
Idag har idrottsförvaltningen i uppdrag att utveckla ett tillgängligt kultur- och fritidsutbud för personer som har fått LSS-insatsen bostad med särskild service eller arbetar på daglig verksamhet.
Kulturförvaltningen har uppdraget att tillgängliggöra ett professionellt kulturutbud för förskola och skola (Kulan) samt äldreomsorgen (Kultur för äldre) i samverkan med berörda förvaltningar som ansvarar för bokning och genomförande av kulturprogram.
Kulturförvaltningens bedömning är att en kulturbonus inom LSS enligt Kulanpremiens modell kräver att en strukturerad samverkan motsvarande Kulan och Kultur för äldre etableras mellan berörda förvaltningar samt att en utredning behöver göras innan ett sådant införande. I ett läge där staden genom idrottsförvaltningen redan har en organisation för att tillgängliggöra ett kultur- och fritidsutbud till målgruppen rekommenderar förvaltningen att titta på utvecklingsmöjligheter av det befintliga uppdraget utifrån de behov som identifieras.Bilagor
-
344kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist (båda L) har i en motion (KS 2024/604) till kommunfullmäktige föreslagit att Stockholms stad ska inrätta ett queer-museum.
Att samla in, dokumentera, bygga kunskap om och i dialog förmedla kunskap om HBTQI-personers historia är en viktig uppgift för många kulturhistoriska museer i Sverige. Det är en central del i vår gemensamma historia och en historieskrivning som förbiser detta är inte saklig och rättvisande. Kulturförvaltningen ser positivt på att dessa viktiga frågor lyfts fram ytterligare och att diskussioner förs om hur arbetet ytterligare kan stärkas.
Ett nytt museum i Stockholm stads regi bör fullt ut svara upp mot kraven i museilagen. Det innebär bl.a. att museet ska samla föremål och dokumentation, att museet ska bedriva forskning och annan kvalificerad kunskapsuppbyggnad och att museet ska erbjuda en omfattande publik verksamhet. Att etablera ett nytt museum med staden som huvudman innebär alltså ett omfattande och långsiktigt åtagande. Förutsättningarna för och omfattningen av en sådan etablering bör nogsamt utredas innan någon typ av verksamhet startas.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
773kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Emelie Wassermann (SD) har i en skrivelse inlämnad till kulturnämnden 2024-05-21 ställt frågor om risker med och hotbild mot kulturförvaltningens verksamhet kopplat till extremism.
Kulturförvaltningen utgår från riktlinjerna för stadens arbete mot våldsbejakande extremism. Kulturförvaltningen tar vartannat år fram en lokal handlingsplan, där förvaltningen beskriver den aktuella lägesbilden.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
19
Information och övriga frågor