Möte 2023-12-12
-
1
Val av protokolljusterare
-
Ärendet redovisar förvaltningens förslag till beslut om stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag om stöd för 2024 samt intentionsbeslut för 2025 och 2026. Förslag till beslut omfattar totalt 54 bifall där fem aktörer föreslås flerårigt stöd för 2024 med intentionsbeslut för 2025. Två av dessa föreslås även intentionsbeslut för 2026. Intentionsbeslut för flerårigt stöd gäller under förutsättning att den verksamhet som presenteras i ansökan fullföljs och att budgetutrymmet för 2025 och 2026 medger stöd.
Nämndens tidigare intentionsbeslut för flerårigt stöd 2024 uppgår till totalt 18 450 tkr. Aktörer med intentionsbeslut från tidigare år har prövats på nytt inför 2024. Förvaltningen ser inga avvikelser.
I den här ansökningsomgången kom det in totalt 76 ansökningar. 9 ansökningar har bifallits på delegation. 13 ansökningar har fått avslag eller dragits tillbaka av sökande.
Den samlade bedömningen av respektive ansökan och motiveringar med förslag till bifall framgår av bilaga 1. Delegationsbeslut redovisas i bilaga 2.Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har tagit fram ett förslag till fördelning av stöd till eget skapande, deltagande och folkbildning. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag om stöd. Förslag till beslut omfattar stöd till totalt tre aktörer om sammanlagt 1 200 000 kronor enligt tabell 1.
I bilaga 1 ges en fördjupad information om de enskilda stödmottagarna med motiveringar till förvaltningens ställningstaganden.Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
436kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har bedömt de lokalförvaltande organisationernas ansökningar och tagit fram ett förslag till fördelning av stöd för 2024. Förvaltningen redogör i tjänsteutlåtandet för de kriterier och prioriteringar som utgör underlag för förslaget. Förvaltningen föreslår nämnden att fatta beslut om ett grundstöd till 29 lokalförvaltande organisationer för år 2024 till en summa om 30 712 tkr, enligt tabell 1. Förvaltningen föreslår en reservation av 333 tkr till utvecklingsinsatser för nya samlingslokaler. Två verksamheter föreslås treårigt stöd.
De flesta lokalförvaltande organisationerna redovisar för kulturförvaltningen en stabil ekonomi och ökade besöksantal från 2022 och framåt. Flera verksamheter har nya chefer och många ansökningar beskriver nya satsningar och verksamhetsidéer. Det finns ett tiotal verksamheter som växer och blir allt viktigare i lokalsamhället, framför allt i ytterstaden. I de verksamheter där det finns utmaningar kommer kulturförvaltningen att erbjuda rådgivande stödinsatser stöd under 2024.
Upprustningen och den tekniska uppgraderingen av samlingslokalerna fortsätter. Förvaltningen föreslår nämnden att fatta beslut om 438 tkr för kommunal medfinansiering i två byggprojekt som ansöker om Boverkets investeringsstöd. Nio verksamheter föreslås investeringsstöd om 1 040 tkr kronor utan delfinansiering av Boverket. Investeringsstöden redovisas i tabell 2.
De lokalförvaltande organisationerna hyr ut lokaler för nolltaxa till barn- och ungdomsföreningar, funktionsrättsföreningar och anonyma 12-stegsgrupper. Förvaltningen föreslår nämnden att fatta beslut om 1 877 tkr som kompensationsstöd för nolltaxeuthyrningar under 2023. Kompensationsstöden redovisas i tabell 1. För uthyrning till nolltaxa under 2024 höjs kompensationsersättningen från 75 kr/h till 150 kr/h.
I bilaga 1 och 2 ges en fördjupad information om de enskilda stödmottagarna med motiveringar till förvaltningens ställningstaganden.Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har bedömt studieförbundens ansökningar och tagit fram ett förslag till fördelning av stöd till studieförbunden i Stockholm. Förvaltningen redogör i tjänsteutlåtandet för de kriterier, prioriteringar och överväganden som utgör underlag för förslaget. Förvaltningen föreslår nämnden att fatta beslut om treåriga stöd till de nio studieförbunden för åren 2024-26 till en summa om 22 mnkr per år. Stöd till år 2025 och 2026 är inriktningsbeslut som gäller under förutsättning att den verksamhet som presenteras i ansökan fullföljs och att budget för 2025 och 2026 medger stöd. Kulturens bildningsförbund har beslutat att lägga ner folkbildningsverksamheten.
Kulturförvaltningen ser mycket positivt på att studieförbunden i högre grad än tidigare satsar på de grupper i samhället som mest behöver redskap för att förbättra sin livssituation. Förvaltningen bedömer att studieförbunden de kommande tre åren tydligt ökar sin närvaro i ytterstaden. Staten har beslutat om omfattande nedskärningar på stödet till studieförbunden. Kulturförvaltningen bedömer efter dialog med studieförbunden att det inte påverkar den verksamhet som de planerar att göra med de medel de föreslås tilldelas i detta ärende.
I bilaga 1 ges en fördjupad information om de enskilda studieförbundens planerade verksamhet med motiveringar till förvaltningens ställningstaganden.Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Stiftelsen Tekniska museet planerar att öppna en filial i Tensta våren 2025. Målsättningen är att skapa en mötesplats där besökarna engageras i lärandeaktiviteter kopplat till teknik, naturvetenskap och matematik i oväntade möten med konst och kreativt skapande. Huvudsaklig målgrupp för verksamheten är barn och unga 6-19 år i Järva.
Den totala kostnaden för projekteringen och etableringen 2023-2025 beräknas till 5 mnkr.
Kulturförvaltningen och Järva stadsdelsförvaltning kommer att ingå ett samverkansavtal som reglerar att Järva stadsdelsförvaltning ska tillföra 2 mnkr till kulturförvaltningen för medfinansiering av projekteringsfasen 2023.
Kulturförvaltningen bedömer att Tekniska museet har goda förutsättningar att etablera och driva en filial i Tensta. Etableringen bedöms bredda kulturutbudet för barn och unga och deras föräldrar i Järva och ligger i linje med stadens satsning inom Fokus Järva.
Ansökan möter stödformens villkor för infrastrukturell utveckling och samarbete.
Förvaltningen föreslår att nämnden beviljar ett flerårigt stöd om totalt 5 mnkr till Tekniska museet för projektering och etablering av filial i Tensta.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har i uppdrag att föreslå ledamöter och ordförande för Stockholms stads hederspriser, Bellmanpriset samt Cullbergpriset. Förslaget avser tre nya ledamöter som ersätter de vars uppdrag löper ut 2023.
Förvaltningen föreslår att Kajsa Giertz, Anna Lund och Nicholas Ringskog Ferrada-Noli utses som nya ledamöter på två år 2024-2025. Övriga ledamöter som genomför sitt andra år är Anna Carlsson (som ordförande), Jonatan Habib Engqvist samt Ingemar Fasth.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads och Region Stockholms kulturnämnder planerar ett gemensamt studiebesök till en filmstudio eller platsbesök på filminspelning under 2024.
För att öka kunskapen om regionala filmfonder och hur en studio kan öka antalet filminspelningar i en region ordnar Film Stockholm studiebesök och platsbesök för både kommunala och regionala politiker. Det ger ledamöterna fördjupad insikt i hur filmfinansiering kan bidra till kulturella värden, arbetstillfällen, skatteintäkter, attraktionskraft och att sätta en stad/region på kartan.
Förvaltningen föreslår att en representant per parti samt en borgarrådssekreterare får möjlighet att delta i ett gemensamt studiebesök i en filmstudio eller platsbesök på en filminspelning under 2024. Förvaltningen bekostar eventuell deltagaravgift, resa och uppehälle i samband med studiebesöket. Deltagandet utgör underlag för arvodering.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden är stadens arkivmyndighet och ska främja en god arkivvård och verka för att stadens arkiv görs tillgängliga för allmänhet och forskare. Enligt reglemente för kulturnämnden ska nämnden ha ett arkivutskott som handhar arkivfrågor.
Arkivutskottet består av fem ledamöter och tre ersättare som väljs av kulturnämnden.
Isabel Smedberg Palmqvist (L) har avsagt sig sitt uppdrag som vice ordförande i arkivutskottet. Jeanette Gustafsdotter (S) har avslutat sitt uppdrag i kulturnämnden och är därmed inte valbar som ledamot i arkivutskottet. Nämnden ska därför utse en ny vice ordförande och en ledamot till arkivutskottet för perioden till och med 2026-12-31 -
Stockholms konstråd är ett rådgivande organ som biträder stadens nämnder, styrelser och bolag i frågor som rör konstnärlig gestaltning av byggnader och offentliga platser. Stockholms konstråd är ett politiskt sammansatt organ under kulturnämnden. Rådet består av sju ordinarie ledamöter och sju ersättare som utses av kulturnämnden. Mandattiden är fyra år och överensstämmer med de ordinarie valperioderna.
Vid beställningar till Stockholm konst med ett enprocentsanslag över 500 tkr utses två politiker från Stockholms konstråd att ingå i samrådsgruppen för deltagande vid beslutsmöten i de konstnärliga gestaltningsuppdragen.
Isabel Smedberg-Palmqvist (L) har avsagt sig sitt uppdrag som vice ordförande i Stockholms konstråd. Nämnden ska därför utse en ny vice ordförande för perioden till och med 2026-12-31.Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
I stadens budget för 2023 angavs att kommunstyrelsen ska revidera Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet tycker att det nu gällande programmet har fungerat bra och att det till stor del går att behålla nuvarande struktur och innehåll. Fokusområdena är bra och speglar stadens verksamheter. Förvaltningarna anser vidare att det är bra att barnperspektivet lyfts särskilt i det reviderade programmet.Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
554kb Ladda ner dokument
-
-
20
Information och övriga frågor
-
§ 1
Val av protokolljusterare och beslut om närvarorätt
-
Ärendet redovisar förvaltningens förslag till beslut om stöd till konstnärlig produktion och kulturarrangemang. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag om stöd för 2024 samt intentionsbeslut för 2025 och 2026. Förslag till beslut omfattar totalt 54 bifall där fem aktörer föreslås flerårigt stöd för 2024 med intentionsbeslut för 2025. Två av dessa föreslås även intentionsbeslut för 2026. Intentionsbeslut för flerårigt stöd gäller under förutsättning att den verksamhet som presenteras i ansökan fullföljs och att budgetutrymmet för 2025 och 2026 medger stöd.
Nämndens tidigare intentionsbeslut för flerårigt stöd 2024 uppgår till totalt 18 450 tkr. Aktörer med intentionsbeslut från tidigare år har prövats på nytt inför 2024. Förvaltningen ser inga avvikelser.
I den här ansökningsomgången kom det in totalt 76 ansökningar. 9 ansökningar har bifallits på delegation. 13 ansökningar har fått avslag eller dragits tillbaka av sökande.
Den samlade bedömningen av respektive ansökan och motiveringar med förslag till bifall framgår av bilaga 1. Delegationsbeslut redovisas i bilaga 2.Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har tagit fram ett förslag till fördelning av stöd till eget skapande, deltagande och folkbildning. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag om stöd. Förslag till beslut omfattar stöd till totalt tre aktörer om sammanlagt 1 200 000 kronor enligt tabell 1.
I bilaga 1 ges en fördjupad information om de enskilda stödmottagarna med motiveringar till förvaltningens ställningstaganden.Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
436kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har bedömt de lokalförvaltande organisationernas ansökningar och tagit fram ett förslag till fördelning av stöd för 2024. Förvaltningen redogör i tjänsteutlåtandet för de kriterier och prioriteringar som utgör underlag för förslaget. Förvaltningen föreslår nämnden att fatta beslut om ett grundstöd till 29 lokalförvaltande organisationer för år 2024 till en summa om 30 712 tkr, enligt tabell 1. Förvaltningen föreslår en reservation av 333 tkr till utvecklingsinsatser för nya samlingslokaler. Två verksamheter föreslås treårigt stöd.
De flesta lokalförvaltande organisationerna redovisar för kulturförvaltningen en stabil ekonomi och ökade besöksantal från 2022 och framåt. Flera verksamheter har nya chefer och många ansökningar beskriver nya satsningar och verksamhetsidéer. Det finns ett tiotal verksamheter som växer och blir allt viktigare i lokalsamhället, framför allt i ytterstaden. I de verksamheter där det finns utmaningar kommer kulturförvaltningen att erbjuda rådgivande stödinsatser stöd under 2024.
Upprustningen och den tekniska uppgraderingen av samlingslokalerna fortsätter. Förvaltningen föreslår nämnden att fatta beslut om 438 tkr för kommunal medfinansiering i två byggprojekt som ansöker om Boverkets investeringsstöd. Nio verksamheter föreslås investeringsstöd om 1 040 tkr kronor utan delfinansiering av Boverket. Investeringsstöden redovisas i tabell 2.
De lokalförvaltande organisationerna hyr ut lokaler för nolltaxa till barn- och ungdomsföreningar, funktionsrättsföreningar och anonyma 12-stegsgrupper. Förvaltningen föreslår nämnden att fatta beslut om 1 877 tkr som kompensationsstöd för nolltaxeuthyrningar under 2023. Kompensationsstöden redovisas i tabell 1. För uthyrning till nolltaxa under 2024 höjs kompensationsersättningen från 75 kr/h till 150 kr/h.
I bilaga 1 och 2 ges en fördjupad information om de enskilda stödmottagarna med motiveringar till förvaltningens ställningstaganden.Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har bedömt studieförbundens ansökningar och tagit fram ett förslag till fördelning av stöd till studieförbunden i Stockholm. Förvaltningen redogör i tjänsteutlåtandet för de kriterier, prioriteringar och överväganden som utgör underlag för förslaget. Förvaltningen föreslår nämnden att fatta beslut om treåriga stöd till de nio studieförbunden för åren 2024-26 till en summa om 22 mnkr per år. Stöd till år 2025 och 2026 är inriktningsbeslut som gäller under förutsättning att den verksamhet som presenteras i ansökan fullföljs och att budget för 2025 och 2026 medger stöd. Kulturens bildningsförbund har beslutat att lägga ner folkbildningsverksamheten.
Kulturförvaltningen ser mycket positivt på att studieförbunden i högre grad än tidigare satsar på de grupper i samhället som mest behöver redskap för att förbättra sin livssituation. Förvaltningen bedömer att studieförbunden de kommande tre åren tydligt ökar sin närvaro i ytterstaden. Staten har beslutat om omfattande nedskärningar på stödet till studieförbunden. Kulturförvaltningen bedömer efter dialog med studieförbunden att det inte påverkar den verksamhet som de planerar att göra med de medel de föreslås tilldelas i detta ärende.
I bilaga 1 ges en fördjupad information om de enskilda studieförbundens planerade verksamhet med motiveringar till förvaltningens ställningstaganden.Förvaltningens förslag till beslut
1. Kulturnämnden beviljar stöd till studieförbunden för tre år 2024-2026 med 22 mnkr per år enligt förvaltningens förslag till fördelning:
Studieförbund
2024
2025
2026
ABF
5 000 000
5 000 000
5 000 000
Bilda
1 300 000
1 300 000
1 300 000
Folkuniversitet
1 800 000
1 800 000
1 800 000
Ibn Rushd
1 300 000
1 300 000
1 300 000
Medborgarskolan
1 900 000
1 900 000
1 900 000
NBV
1 500 000
1 500 000
1 500 000
Sensus
1 800 000
1 800 000
1 800 000
Studiefrämjandet
3 600 000
3 600 000
3 600 000
Vuxenskolan
3 800 000
3 800 000
3 800 000
Summa
22 000 000
22 000 000
22 000 000
2. Ärendet justeras omedelbart.
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Stiftelsen Tekniska museet planerar att öppna en filial i Tensta våren 2025. Målsättningen är att skapa en mötesplats där besökarna engageras i lärandeaktiviteter kopplat till teknik, naturvetenskap och matematik i oväntade möten med konst och kreativt skapande. Huvudsaklig målgrupp för verksamheten är barn och unga 6-19 år i Järva.
Den totala kostnaden för projekteringen och etableringen 2023-2025 beräknas till 5 mnkr.
Kulturförvaltningen och Järva stadsdelsförvaltning kommer att ingå ett samverkansavtal som reglerar att Järva stadsdelsförvaltning ska tillföra 2 mnkr till kulturförvaltningen för medfinansiering av projekteringsfasen 2023.
Kulturförvaltningen bedömer att Tekniska museet har goda förutsättningar att etablera och driva en filial i Tensta. Etableringen bedöms bredda kulturutbudet för barn och unga och deras föräldrar i Järva och ligger i linje med stadens satsning inom Fokus Järva.
Ansökan möter stödformens villkor för infrastrukturell utveckling och samarbete.
Förvaltningen föreslår att nämnden beviljar ett flerårigt stöd om totalt 5 mnkr till Tekniska museet för projektering och etablering av filial i Tensta.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har i uppdrag att föreslå ledamöter och ordförande för Stockholms stads hederspriser, Bellmanpriset samt Cullbergpriset. Förslaget avser tre nya ledamöter som ersätter de vars uppdrag löper ut 2023.
Förvaltningen föreslår att Kajsa Giertz, Anna Lund och Nicholas Ringskog Ferrada-Noli utses som nya ledamöter på två år 2024-2025. Övriga ledamöter som genomför sitt andra år är Anna Carlsson (som ordförande), Jonatan Habib Engqvist samt Ingemar Fasth.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads och Region Stockholms kulturnämnder planerar ett gemensamt studiebesök till en filmstudio eller platsbesök på filminspelning under 2024.
För att öka kunskapen om regionala filmfonder och hur en studio kan öka antalet filminspelningar i en region ordnar Film Stockholm studiebesök och platsbesök för både kommunala och regionala politiker. Det ger ledamöterna fördjupad insikt i hur filmfinansiering kan bidra till kulturella värden, arbetstillfällen, skatteintäkter, attraktionskraft och att sätta en stad/region på kartan.
Förvaltningen föreslår att en representant per parti samt en borgarrådssekreterare får möjlighet att delta i ett gemensamt studiebesök i en filmstudio eller platsbesök på en filminspelning under 2024. Förvaltningen bekostar eventuell deltagaravgift, resa och uppehälle i samband med studiebesöket. Deltagandet utgör underlag för arvodering.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden är stadens arkivmyndighet och ska främja en god arkivvård och verka för att stadens arkiv görs tillgängliga för allmänhet och forskare. Enligt reglemente för kulturnämnden ska nämnden ha ett arkivutskott som handhar arkivfrågor.
Arkivutskottet består av fem ledamöter och tre ersättare som väljs av kulturnämnden.
Isabel Smedberg Palmqvist (L) har avsagt sig sitt uppdrag som vice ordförande i arkivutskottet. Jeanette Gustafsdotter (S) har avslutat sitt uppdrag i kulturnämnden och är därmed inte valbar som ledamot i arkivutskottet. Nämnden ska därför utse en ny vice ordförande och en ledamot till arkivutskottet för perioden till och med 2026-12-31Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms konstråd är ett rådgivande organ som biträder stadens nämnder, styrelser och bolag i frågor som rör konstnärlig gestaltning av byggnader och offentliga platser. Stockholms konstråd är ett politiskt sammansatt organ under kulturnämnden. Rådet består av sju ordinarie ledamöter och sju ersättare som utses av kulturnämnden. Mandattiden är fyra år och överensstämmer med de ordinarie valperioderna.
Vid beställningar till Stockholm konst med ett enprocentsanslag över 500 tkr utses två politiker från Stockholms konstråd att ingå i samrådsgruppen för deltagande vid beslutsmöten i de konstnärliga gestaltningsuppdragen.
Isabel Smedberg-Palmqvist (L) har avsagt sig sitt uppdrag som vice ordförande i Stockholms konstråd. Nämnden ska därför utse en ny vice ordförande för perioden till och med 2026-12-31.Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
I stadens budget för 2023 angavs att kommunstyrelsen ska revidera Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet tycker att det nu gällande programmet har fungerat bra och att det till stor del går att behålla nuvarande struktur och innehåll. Fokusområdena är bra och speglar stadens verksamheter. Förvaltningarna anser vidare att det är bra att barnperspektivet lyfts särskilt i det reviderade programmet.Bilagor