Möte 2024-03-26
-
1
Val av protokolljusterare
-
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
371kb Ladda ner dokument
-
663kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
9
Kontorsyttrande över betänkandet - Som om vi aldrig funnits – exkludering och assimilering av tornedalingar, kväner och lantalaiset (SOU 2023:68)
Kulturnämnden har av kommunstyrelsen ombetts att yttra sig över en remiss av betänkandet - Som om vi aldrig funnits – exkludering och assimilering av tornedalingar, kväner och lantalaiset (SOU 2023:68).
Betänkandet rör den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen. I betänkandet föreslås mål och åtgärder för att bidra till upprättelse och främja försoning. Flera av dessa har relevans för kulturförvaltningen och Stockholms stad: Synliggörande och egenmakt, förverkligade och utökade rättigheter samt språkrevitalisering och kulturfrämjande åtgärder.
Kulturförvaltningen instämmer i sin helhet i betänkandet. Förvaltningen ser positivt på förslagen om kunskapshöjande insatser på olika nivåer i samhället, då bristande kunskap riskerar att bidra till att arbetet nedprioriteras. Betänkandet är i sig ett viktigt kunskapsmaterial som med fördel kan användas som utgångspunkt för vandringsutställningar, uppläsningar, iscensättningar och för pedagogiska ändamål. Kulturförvaltningen är tillsammans med stadens övriga verksamheter en arena för synliggörande av och kunskapsspridning om minoriteten, dess kultur, språk och historia.
Kulturförvaltningen instämmer i att regeringen behöver se till att det i det fortsatta arbetet med synliggörande och stärkande av tornedalingars, kväners och lantalaisets språk och kultur finns tydliga handlingsplaner och mål, där aspekter som tillräckliga resurser, långsiktighet och rätt kompetens är ledord.Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
10
Deltagande i stadsintern kurs i styrning och uppföljning av investeringsverksamheten för förtroendevalda i nämnder
Som ett led i arbetet med att förbättra stadens investeringsstyrning erbjuder stadsledningskontoret facknämndernas förtroendevalda till en utbildning i styrning och uppföljning av investeringsverksamheten.
Kulturförvaltningen bedömer att det är relevant för samtliga förtroendevalda i kulturnämnden att delta i utbildningen. För att förvaltningen ska kunna betala ut dagarvode och eventuell ersättning för förlorad arbetsinkomst måste nämnden besluta om att deltagandet i utbildningen utgör underlag för arvodering.
Enligt punkt 1.1 i kulturförvaltningens delegationsordning får kulturnämndens ordförande fatta beslut på° nämndens vägnar i brådskande ärenden, vilket också° regleras i kommunallagen 6 kap 39 §. Eftersom utbildningen äger rum den 15 mars 2024 och närmast följande sammanträde med kulturnämnden äger rum den 26 mars anses detta vara ett brådskande ärende.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden beslutade 12 december 2023 att återremittera ärendet om stöd till studieförbundet Ibn Rushd (KUL 2023/1323) med anledning av att Folkbildningsrådet informerat om brister i kontrollen av Ibn Rushds verksamhet i Ovanåker, Bollnäs, Gävle och Helsingborg. Folkbildningsrådet bad Ibn Rushds riksorganisation om en åtgärdsplan och som lämnades in 10 januari. Åtgärdsplanen återremitterades till Ibn Rushd med uppmaningen att komma in med en ny, mer konkret version den 10 februari. Den 13 februari beslutade Folkbildningsrådet att de avslutar ärendet efter att Ibn Rushd redovisat en trovärdig handlingsplan.
Kulturförvaltningen har följt processen samt haft dialog med Folkbildningsrådet och Ibn Rushds verksamhetsledare i distrikt Gotland-Stockholm-Uppsala. Efter en sammanvägd bedömning av kända fakta och informationer ser inte förvaltningen att det förslag till beslut (KUL 2023/1323) som presenterades kulturnämnden tidigare behöver förändras. Kulturförvaltningen kommer under 2024 att följa upp Ibn Rushds verksamhet i Stockholm och återkommer till nämnden i samband med 2025 års stödfördelning.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen anordnar flera av stadens egna evenemang, till exempel Stockholms Kulturfestival och Kulturnatt Stockholm. Därutöver ansvarar förvaltningen även för upplåtelser och evenemang i Kungsträdgården. Evenemangen genomförs både i centrala Stockholm och i ytterstaden i samarbete med förvaltningar, myndigheter och företag i Stockholm.
För att kunna genomföra uppdraget behöver kulturförvaltningen upphandla ramavtal för hyra av evenemangsetableringar, d.v.s. hallar, tält, läktare, byggställningskonstruktioner, staket, vägavspärrningsutrustning, containers, transport, logistik m m.
Nuvarande ramavtal (KuN 2021-09-28 § 6) löper ut 2025-05-16. Därför behöver kulturförvaltningen upphandla ett nytt ramavtal.
Förvaltningen föreslår att kulturnämnden uppdrar åt kulturförvaltningen att upphandla ett ramavtal avseende hyra av evenemangsetablering – totalentreprenad, samt att nämnden uppdrar åt förvaltningschefen att godkänna upphandlingsdokumentet, genomföra upphandling, fatta tilldelningsbeslut och teckna avtal med vinnande anbudsgivare.Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har beslutat att stadens samtliga nämnder ska ha ett funktionshindersråd knutet till sig. Kulturnämnden, Kulturhuset Stadsteatern och Skönhetsrådet har ett gemensamt funktionshindersråd. Rådet ska sammanträda minst sex gånger per år, träffa hela nämnden minst en gång per år och presidiet ytterligare minst en gång per år.
Rådet ska stödja och ge råd i nämndens arbete med tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Rådet ska delta i planering och uppföljning av hur utvecklingsarbetet med att leva upp till de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning fortskrider.
Rådets ledamöter väljs för fyra år efter val till kommunfullmäktige. Rådets ledamöter ska utses av respektive nämnd efter förslag från Funktionsrätt Stockholms stad. Rådet väljer själv ordförande och vice ordförande.
Eftersom Anne Sjöqvist (Hörselskadades Förening i Stockholm, HRF) har avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i nämndens råd för funktionshinderfrågor, behöver nämnden utse en ny ledamot. Funktionsrätt Stockholms stad har nominerat Louise Edlund (HRF) till det vakanta uppdraget.Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo (C), Niclas Peyron (L) och Kristina Lutz m.fl. (M) har i en skrivelse inlämnad till kulturnämnden ställt ett antal frågor om tillgängligheten på Kulturskolans kurser. De lyfter att en omständighet som kan leda till minskad tillgänglighet är att Kulturskolans schemalägger kurser för yngre deltagare tidigare på eftermiddagarna och kurser för äldre deltagare senare på eftermiddagen. De ser att denna schemaläggning kan leda till minskad tillgänglighet då föräldrar inte vill låta sina yngre barn gå själva till kulturskolan samtidigt som det kan vara svårt för föräldrar som arbetar att följa med sina barn tidigt på eftermiddagen.
Kulturskolans kurser är idag i huvudsak förlagda kl. 15-20 på vardagar. Kulturskolan ser i bokningssatistiken att dessa tider är efterfrågade och blir bokade. Kulturskolan har en stor efterfrågan på kurser för alla åldersgrupper kl. 17-18 på vardagar. Kulturskolans rekommendationer för schemaläggning är att erbjuda tider för mellanstadiebarn kl. 15-19, lågstadiebarn kl. 16.30-19 och högstadie- och äldre ungdomar kl. 18-21.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo (C) har lämnat in en skrivelse till kulturnämnden 2023-12-12. Skrivelsen rör kulturförvaltningens marknadsföring i samband med Liljevalchs utställning ”Klänningen gör mannen”. Jonas Naddebo (C) anför att förvaltningens anlitade leverantör har affischerat utställningen på ett otillåtet sätt, vilket staden genom andra förvaltningar kraftfullt motarbetar då det bidrar till skadegörelse och nedskräpning.
I samband med Liljevalchs utställning ”Klänningen gör mannen” har kulturförvaltningen anlitat leverantören Berlingo Media AB för marknadsföringstjänster. Leverantören fick i uppdrag att nå en yngre målgrupp genom affischering. Liljevalchs har sedan utställningen Klänningen gör mannen inte något pågående arbete med leverantören.Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Emelie Wassermann (SD) har i en skrivelse inlämnad till nämnden ställt ett antal frågor om hur Kulturskolans instrumentförråds placering och öppettider påverkar tillgängligheten och i förlängningen deltagandet på Kulturskolans terminskurser i olika instrument.
Kulturförvaltningen besvarar frågorna i skrivelsen. Kulturskolan ser att möjligheten att delta i Kulturskolans kurser i första hand handlar om när och var själva kursen äger rum. Kursen bokas innan ett eventuellt instrument beställs. När eleven träffar pedagogen lägger pedagogen en beställning till instrumentförrådet om ett instrument önskas. Har vårdnadshavaren eller den myndiga deltagaren inte möjlighet att komma till instrumentförrådet under ordinarie öppettider går det att kontakta instrumentförrådet och boka en tid.
Instrumentförrådet är strategiskt placerat mitt i stan för att vara så nära till alla Kulturskolans enheter som möjligt. Kulturskolan ser ingen indikation på att instrumentförrådet är otillgängligt eller att det är specifikt otillgänglig för de som bor i ytterstadsområden.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar om heltid som norm. För majoriteten av kulturförvaltningens befattningar utgör heltid redan norm. Förvaltningens deltidstjänster finns till största del inom den publika verksamheten (Stockholms stadsbibliotek, Museer och Konst och Liljevalchs), samt inom Kulturskolan. Kulturförvaltningen kommer för att fortsätta bedriva den publika och efterfrågestyrda verksamheten med bibehållen service, öppettider och tjänsteerbjudande behöva besluta om undantag från heltid som norm för ett antal befattningar.
Om heltid som norm införs ser kulturförvaltningen att undantag behöver beslutas för befattningarna bibliotekarie, biblioteksassistent, biblioteksvärd, musiklärare, danslärare, bildpedagog, teaterassistent, teaterpedagog, forskningsledare, producenter, redaktörer, antikvarier, projektledare, konservatorer och museiassistent.
För bibliotekarier bedöms verksamheten under en treårsperiod kunna omhänderta att deltidstjänster omvandlas till heltid. För andra befattningar som kulturförvaltningen behöver besluta om undantag är det möjligt att genomföra förflyttning till heltidstjänster under en längre period framåt. För enstaka befattningar som är verksamhets-kritiska specialistfunktioner behöver undantaget vara permanent.
För Stadsarkivets befattningar utgör redan heltid norm.Bilagor
-
379kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
332kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har av kommunstyrelsen ombetts att besvara en remiss av Stockholms stads program för idrott, motion och friluftsliv 2024 - 2028.
Programmets mål är att fler stockholmare ska börja idrotta eller motionera regelbundet. Detta för att förbättra folkhälsan och minska ojämlikheter i hälsa. Programmet ska ge vägledning i prioriteringar och strategier för att stimulera fler stockholmare till fysisk aktivitet.
Programmet nämner kulturnämnden som ansvarig nämnd för tre uppdrag. Kulturförvaltningen ser goda möjligheter till samverkan mellan kulturförvaltningen och andra ansvariga aktörer i genomförandet av uppdragen. Kulturförvaltningen har genom samordningsuppdraget för verksamhetsområde Barn, kultur och fritid ett samordnande ansvar för den verksamhet som bedrivs på fritids- och ungdomsgårdar och parklekar. Dessa är viktiga verksamheter för att nå prioriterade målgrupper av barn och unga. Samtidigt är det viktigt att beakta att stadsdelsförvaltningarna själva ansvarar för det operativa arbetet i dessa verksamheter.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Gabriel Kroon och Linnea Vinge (båda SD) har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige hemställer en begäran till Riksdagsförvaltningen om att bevara Medeltidsmuseet på Helgeandsholmen. Motionärerna menar att Stockholms stad bör begära att Medeltidsmuseet ska få fortsätta verksamheten på Helgeandsholmen då flytten av museet skulle innebära att verksamheten kommer att sakna viktiga föremål och minska i attraktivitet.
I februari 2022 beslutade kulturnämnden om inriktningsbeslut för omlokalisering av Medeltidsmuseet till Börshuset. Sedan dess har kulturförvaltningen arbetat med planerna för det nya Medeltidsmuseet. Kulturförvaltningen har byggt upp en organisation som långsiktigt säkrar att museet blir en stark kunskapsinstitution med förmåga att kontinuerligt utveckla verksamheten i alla dess delar. Flytten innebär att de långsiktigt bästa förutsättningarna skapas för stadens ambitiösa museum om Stockholms medeltid. Inget av de alternativ för framtida verksamhetsform som identifierats i riksdagens uppdrag är förenligt med att långsiktigt kunna bedriva och utveckla Medeltidsmuseets verksamhet.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
21
Information och övriga frågor
-
§ 1
Val av protokolljusterare
-
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
371kb Ladda ner dokument
-
663kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
§ 5
Anmälan av protokoll från arkivutskottet
-
§ 6
Anmälan av protokoll från kulturförvaltningens och Stadsarkivets förvaltningsgrupper
-
§ 9
Kontorsyttrande över betänkandet - Som om vi aldrig funnits – exkludering och assimilering av tornedalingar, kväner och lantalaiset (SOU 2023:68)
Kulturnämnden har av kommunstyrelsen ombetts att yttra sig över en remiss av betänkandet - Som om vi aldrig funnits – exkludering och assimilering av tornedalingar, kväner och lantalaiset (SOU 2023:68).
Betänkandet rör den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen. I betänkandet föreslås mål och åtgärder för att bidra till upprättelse och främja försoning. Flera av dessa har relevans för kulturförvaltningen och Stockholms stad: Synliggörande och egenmakt, förverkligade och utökade rättigheter samt språkrevitalisering och kulturfrämjande åtgärder.
Kulturförvaltningen instämmer i sin helhet i betänkandet. Förvaltningen ser positivt på förslagen om kunskapshöjande insatser på olika nivåer i samhället, då bristande kunskap riskerar att bidra till att arbetet nedprioriteras. Betänkandet är i sig ett viktigt kunskapsmaterial som med fördel kan användas som utgångspunkt för vandringsutställningar, uppläsningar, iscensättningar och för pedagogiska ändamål. Kulturförvaltningen är tillsammans med stadens övriga verksamheter en arena för synliggörande av och kunskapsspridning om minoriteten, dess kultur, språk och historia.
Kulturförvaltningen instämmer i att regeringen behöver se till att det i det fortsatta arbetet med synliggörande och stärkande av tornedalingars, kväners och lantalaisets språk och kultur finns tydliga handlingsplaner och mål, där aspekter som tillräckliga resurser, långsiktighet och rätt kompetens är ledord.Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
§ 10
Deltagande i stadsintern kurs i styrning och uppföljning av investeringsverksamheten för förtroendevalda i nämnder
Som ett led i arbetet med att förbättra stadens investeringsstyrning erbjuder stadsledningskontoret facknämndernas förtroendevalda till en utbildning i styrning och uppföljning av investeringsverksamheten.
Kulturförvaltningen bedömer att det är relevant för samtliga förtroendevalda i kulturnämnden att delta i utbildningen. För att förvaltningen ska kunna betala ut dagarvode och eventuell ersättning för förlorad arbetsinkomst måste nämnden besluta om att deltagandet i utbildningen utgör underlag för arvodering.
Enligt punkt 1.1 i kulturförvaltningens delegationsordning får kulturnämndens ordförande fatta beslut på° nämndens vägnar i brådskande ärenden, vilket också° regleras i kommunallagen 6 kap 39 §. Eftersom utbildningen äger rum den 15 mars 2024 och närmast följande sammanträde med kulturnämnden äger rum den 26 mars anses detta vara ett brådskande ärende.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden beslutade 12 december 2023 att återremittera ärendet om stöd till studieförbundet Ibn Rushd (KUL 2023/1323) med anledning av att Folkbildningsrådet informerat om brister i kontrollen av Ibn Rushds verksamhet i Ovanåker, Bollnäs, Gävle och Helsingborg. Folkbildningsrådet bad Ibn Rushds riksorganisation om en åtgärdsplan och som lämnades in 10 januari. Åtgärdsplanen återremitterades till Ibn Rushd med uppmaningen att komma in med en ny, mer konkret version den 10 februari. Den 13 februari beslutade Folkbildningsrådet att de avslutar ärendet efter att Ibn Rushd redovisat en trovärdig handlingsplan.
Kulturförvaltningen har följt processen samt haft dialog med Folkbildningsrådet och Ibn Rushds verksamhetsledare i distrikt Gotland-Stockholm-Uppsala. Efter en sammanvägd bedömning av kända fakta och informationer ser inte förvaltningen att det förslag till beslut (KUL 2023/1323) som presenterades kulturnämnden tidigare behöver förändras. Kulturförvaltningen kommer under 2024 att följa upp Ibn Rushds verksamhet i Stockholm och återkommer till nämnden i samband med 2025 års stödfördelning.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen anordnar flera av stadens egna evenemang, till exempel Stockholms Kulturfestival och Kulturnatt Stockholm. Därutöver ansvarar förvaltningen även för upplåtelser och evenemang i Kungsträdgården. Evenemangen genomförs både i centrala Stockholm och i ytterstaden i samarbete med förvaltningar, myndigheter och företag i Stockholm.
För att kunna genomföra uppdraget behöver kulturförvaltningen upphandla ramavtal för hyra av evenemangsetableringar, d.v.s. hallar, tält, läktare, byggställningskonstruktioner, staket, vägavspärrningsutrustning, containers, transport, logistik m m.
Nuvarande ramavtal (KuN 2021-09-28 § 6) löper ut 2025-05-16. Därför behöver kulturförvaltningen upphandla ett nytt ramavtal.
Förvaltningen föreslår att kulturnämnden uppdrar åt kulturförvaltningen att upphandla ett ramavtal avseende hyra av evenemangsetablering – totalentreprenad, samt att nämnden uppdrar åt förvaltningschefen att godkänna upphandlingsdokumentet, genomföra upphandling, fatta tilldelningsbeslut och teckna avtal med vinnande anbudsgivare.Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har beslutat att stadens samtliga nämnder ska ha ett funktionshindersråd knutet till sig. Kulturnämnden, Kulturhuset Stadsteatern och Skönhetsrådet har ett gemensamt funktionshindersråd. Rådet ska sammanträda minst sex gånger per år, träffa hela nämnden minst en gång per år och presidiet ytterligare minst en gång per år.
Rådet ska stödja och ge råd i nämndens arbete med tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Rådet ska delta i planering och uppföljning av hur utvecklingsarbetet med att leva upp till de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning fortskrider.
Rådets ledamöter väljs för fyra år efter val till kommunfullmäktige. Rådets ledamöter ska utses av respektive nämnd efter förslag från Funktionsrätt Stockholms stad. Rådet väljer själv ordförande och vice ordförande.
Eftersom Anne Sjöqvist (Hörselskadades Förening i Stockholm, HRF) har avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i nämndens råd för funktionshinderfrågor, behöver nämnden utse en ny ledamot. Funktionsrätt Stockholms stad har nominerat Louise Edlund (HRF) till det vakanta uppdraget.Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo (C), Niclas Peyron (L) och Kristina Lutz m.fl. (M) har i en skrivelse inlämnad till kulturnämnden ställt ett antal frågor om tillgängligheten på Kulturskolans kurser. De lyfter att en omständighet som kan leda till minskad tillgänglighet är att Kulturskolans schemalägger kurser för yngre deltagare tidigare på eftermiddagarna och kurser för äldre deltagare senare på eftermiddagen. De ser att denna schemaläggning kan leda till minskad tillgänglighet då föräldrar inte vill låta sina yngre barn gå själva till kulturskolan samtidigt som det kan vara svårt för föräldrar som arbetar att följa med sina barn tidigt på eftermiddagen.
Kulturskolans kurser är idag i huvudsak förlagda kl. 15-20 på vardagar. Kulturskolan ser i bokningssatistiken att dessa tider är efterfrågade och blir bokade. Kulturskolan har en stor efterfrågan på kurser för alla åldersgrupper kl. 17-18 på vardagar. Kulturskolans rekommendationer för schemaläggning är att erbjuda tider för mellanstadiebarn kl. 15-19, lågstadiebarn kl. 16.30-19 och högstadie- och äldre ungdomar kl. 18-21.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo (C) har lämnat in en skrivelse till kulturnämnden 2023-12-12. Skrivelsen rör kulturförvaltningens marknadsföring i samband med Liljevalchs utställning ”Klänningen gör mannen”. Jonas Naddebo (C) anför att förvaltningens anlitade leverantör har affischerat utställningen på ett otillåtet sätt, vilket staden genom andra förvaltningar kraftfullt motarbetar då det bidrar till skadegörelse och nedskräpning.
I samband med Liljevalchs utställning ”Klänningen gör mannen” har kulturförvaltningen anlitat leverantören Berlingo Media AB för marknadsföringstjänster. Leverantören fick i uppdrag att nå en yngre målgrupp genom affischering. Liljevalchs har sedan utställningen Klänningen gör mannen inte något pågående arbete med leverantören.Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Emelie Wassermann (SD) har i en skrivelse inlämnad till nämnden ställt ett antal frågor om hur Kulturskolans instrumentförråds placering och öppettider påverkar tillgängligheten och i förlängningen deltagandet på Kulturskolans terminskurser i olika instrument.
Kulturförvaltningen besvarar frågorna i skrivelsen. Kulturskolan ser att möjligheten att delta i Kulturskolans kurser i första hand handlar om när och var själva kursen äger rum. Kursen bokas innan ett eventuellt instrument beställs. När eleven träffar pedagogen lägger pedagogen en beställning till instrumentförrådet om ett instrument önskas. Har vårdnadshavaren eller den myndiga deltagaren inte möjlighet att komma till instrumentförrådet under ordinarie öppettider går det att kontakta instrumentförrådet och boka en tid.
Instrumentförrådet är strategiskt placerat mitt i stan för att vara så nära till alla Kulturskolans enheter som möjligt. Kulturskolan ser ingen indikation på att instrumentförrådet är otillgängligt eller att det är specifikt otillgänglig för de som bor i ytterstadsområden.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Emelie Wassermann (SD) har i en skrivelse inlämnad till nämnden ställt ett antal frågor om kulturnämndens samverkan med utbildningsnämnden för att skapa långsiktiga och hållbara förutsättningar för att delar av Kulturskolans verksamhet ska kunna bedrivas i skolans lokaler.
Kulturförvaltningen svarar på skrivelsen. Kulturskolan samverkar med skolor om lokaler för terminskurser och kortkurser efter skoltid. Där förläggs Kulturskolans verksamhet i skolans lokaler när skoldagen har slutat. I huvudsak genomför Kulturskolan kursverksamhet i skolans lokaler i stadsdelarna utanför innerstaden: Farsta, Skarpnäck, Enskede Årsta Vantör, Hägersten-Älvsjö, Skärholmen, Bromma, Hässelby-Vällingby och Järva.
Kulturskolans samarbete med utbildningsförvaltningen och enskilda skolor och utvecklingen av dessa samarbeten kommer att tydliggöras i Kulturskoleplanen.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar om heltid som norm. För majoriteten av kulturförvaltningens befattningar utgör heltid redan norm. Förvaltningens deltidstjänster finns till största del inom den publika verksamheten (Stockholms stadsbibliotek, Museer och Konst och Liljevalchs), samt inom Kulturskolan. Kulturförvaltningen kommer för att fortsätta bedriva den publika och efterfrågestyrda verksamheten med bibehållen service, öppettider och tjänsteerbjudande behöva besluta om undantag från heltid som norm för ett antal befattningar.
Om heltid som norm införs ser kulturförvaltningen att undantag behöver beslutas för befattningarna bibliotekarie, biblioteksassistent, biblioteksvärd, musiklärare, danslärare, bildpedagog, teaterassistent, teaterpedagog, forskningsledare, producenter, redaktörer, antikvarier, projektledare, konservatorer och museiassistent.
För bibliotekarier bedöms verksamheten under en treårsperiod kunna omhänderta att deltidstjänster omvandlas till heltid. För andra befattningar som kulturförvaltningen behöver besluta om undantag är det möjligt att genomföra förflyttning till heltidstjänster under en längre period framåt. För enstaka befattningar som är verksamhets-kritiska specialistfunktioner behöver undantaget vara permanent.
För Stadsarkivets befattningar utgör redan heltid norm.Bilagor
-
379kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
332kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden har av kommunstyrelsen ombetts att besvara en remiss av Stockholms stads program för idrott, motion och friluftsliv 2024 - 2028.
Programmets mål är att fler stockholmare ska börja idrotta eller motionera regelbundet. Detta för att förbättra folkhälsan och minska ojämlikheter i hälsa. Programmet ska ge vägledning i prioriteringar och strategier för att stimulera fler stockholmare till fysisk aktivitet.
Programmet nämner kulturnämnden som ansvarig nämnd för tre uppdrag. Kulturförvaltningen ser goda möjligheter till samverkan mellan kulturförvaltningen och andra ansvariga aktörer i genomförandet av uppdragen. Kulturförvaltningen har genom samordningsuppdraget för verksamhetsområde Barn, kultur och fritid ett samordnande ansvar för den verksamhet som bedrivs på fritids- och ungdomsgårdar och parklekar. Dessa är viktiga verksamheter för att nå prioriterade målgrupper av barn och unga. Samtidigt är det viktigt att beakta att stadsdelsförvaltningarna själva ansvarar för det operativa arbetet i dessa verksamheter.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Gabriel Kroon och Linnea Vinge (båda SD) har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige hemställer en begäran till Riksdagsförvaltningen om att bevara Medeltidsmuseet på Helgeandsholmen. Motionärerna menar att Stockholms stad bör begära att Medeltidsmuseet ska få fortsätta verksamheten på Helgeandsholmen då flytten av museet skulle innebära att verksamheten kommer att sakna viktiga föremål och minska i attraktivitet.
I februari 2022 beslutade kulturnämnden om inriktningsbeslut för omlokalisering av Medeltidsmuseet till Börshuset. Sedan dess har kulturförvaltningen arbetat med planerna för det nya Medeltidsmuseet. Kulturförvaltningen har byggt upp en organisation som långsiktigt säkrar att museet blir en stark kunskapsinstitution med förmåga att kontinuerligt utveckla verksamheten i alla dess delar. Flytten innebär att de långsiktigt bästa förutsättningarna skapas för stadens ambitiösa museum om Stockholms medeltid. Inget av de alternativ för framtida verksamhetsform som identifierats i riksdagens uppdrag är förenligt med att långsiktigt kunna bedriva och utveckla Medeltidsmuseets verksamhet.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-