Möte 2025-03-27
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
Utbildningsnämndens beslut om verksamhetsplan 2025 (UTBF 2024/6185) har överklagats till förvaltningsrätten i Stockholm vad avser grundbelopp för enskilda huvudmän som bedriver gymnasieverksamhet. Förvaltningsrätten har i ett föreläggande förelagt utbildningsnämnden att inkomma med yttrande över överklagandet.
Utbildningsförvaltningen anser att överklagandet ska avslås. Förvaltningen anser att bidragen till enskilda huvudmän beräknas på samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser i egen regi i enlighet med bestämmelserna om bidrag på lika villkor och att bidraget grundar sig på utbildningsnämndens budget. Det överklagade beslutet strider såldes inte mot bestämmelserna i skollagen eller gymnasieförordningen och överklagandet ska därmed avslås.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det som sitt yttrande till förvaltningsrätten. Med hänsyn till svarstiden behöver beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden är vårdgivare för habiliteringen och ansvarar för elevhemmet vid Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Stockholm. Vårdgivaren ansvarar för att det finns ledningssystem för verksamheterna. Ledningssystemen ska användas för att fastställa principer för ledning av verksamheterna och används för att systematiskt och fortlöpande kunna följa upp och utvärdera verksamheterna i syfte att utveckla och säkra verksamheternas syfte och mål.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förslagen till reviderade kvalitets- och ledningssystem för habilitering samt elevhälsa vid Riksgymnasiet för rörelsehindrade Stockholm (RGRH). Vidare föreslår utbildningsförvaltningen att utbildningsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att framöver uppdatera ledningssystemen vad gäller mindre revideringar som inte innebär någon förändring i sak.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
342kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ett förslag på reviderade riktlinjer för platsspecifika och gröna parkeringstal till utbildningsnämnden för yttrande. Förslaget innebär att staden ska verka för ett hållbart resande, bland annat genom att främja cykeln som färdmedel. Kraven är anpassade efter olika byggnadsändamål, där grundskolan och gymnasieskolan har särskilda krav.
Utbildningsförvaltningen är i huvudsak positiv till det reviderade programmet, eftersom det kan öka bilfri mobilitet till och från skolor för såväl elever som personal. Vidare ställer sig förvaltningen positiv till att riktlinjerna säkerställer att det vid nybyggnation ska tas hänsyn till projektspecifika förutsättningar, där det i fallet med skolor kan vara en utmaning att skapa tillräckligt stor friyta på skolgården.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Den korta remisstiden kräver omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ett förslag på reviderade riktlinjer om representation, mutor och jäv till utbildningsnämnden för yttrande. Riktlinjerna är framtagna för att minimera risken för korruption i stadens verksamhet och för att vara ett stöd i vårt arbete och i vår relation med andra som vi kommer i kontakt med i tjänsten. Riktlinjerna syftar till att skapa förutsättningar för ansvarsfulla personliga överväganden och beslut så att förtroendeskadliga beteenden och korruption inte uppstår. Respektive nämnd föreslås också ges i uppdrag att utforma egna anvisningar i enlighet med riktlinjerna.
Utbildningsförvaltningen är positiv till det reviderade förslaget som är välskrivet och lättare att ta till sig än de tidigare riktlinjerna. Förvaltningen föreslår några mindre justeringar och förtydliganden.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden föreslås att beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”På språklig grund” (SOU 2025:9) till utbildningsnämnden för yttrande. Utredningen består av två delar. I den första delen föreslås införandet av en ny kursplan för nybörjare i svenska språket inom ämnet svenska som andraspråk, tydligare målgrupp för ämnet svenska som andraspråk samt ett nationellt kartläggningsmaterial för behovsbedömning av vilket svenskämne eleven ska läsa. Betänkandets andra del rör uppdrag kring ämnet modersmål. Utredningen ser ett behov av att renodla syftet med modersmålsundervisningen och att undervisningen blir mer likvärdig över landet. Vidare föreslår utredningen även att rätten till studiehandledning på modersmålet ska utökas och omfatta samtliga skolår.
Utbildningsförvaltningen välkomnar samtliga förslag. Förvaltningen anser att de bidrar till att nyanlända elever och elever i behov av undervisning i svenska som andraspråk får ökade möjligheter till en undervisning som möter deras behov, något som i förlängningen bidrar till att främja integration och delaktighet. Fortsatt gör förvaltningen bedömningen att merparten av utredningens förslag inte kommer att innebära några större utökade skyldigheter för huvudmannen. Förslagen kommer dock att påverka enskilda skolors organisation och tjänstefördelning för det nya ämnet grundläggande svenska.
Enligt utbildningsförvaltningens uppfattning kommer det med utredningens förslag tillkomma kostnader som behöver täckas, exempelvis för lärares kompetensutveckling. Därtill tillkommer ökade kostnader för att finansiera förslaget om utökad rätt till studiehandledning.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Bättre förutsättningar för trygghet och studiero i skolan (SOU 2025:8)” till utbildningsnämnden för yttrande. I betänkandet föreslås flera ändringar i skollagstiftningen som syftar till att åstadkomma en varaktigt förbättrad trygghet och studiero i skolan. Utredningen lämnar också förslag om ett nationellt frånvaroregister.
Arbetet med trygghet och studiero är ständigt aktuellt och prioriterat i Stockholms stad. Förvaltningen ser i huvudsak positivt på att den verktygslåda som skolorna har vad gäller förutsättningarna att arbeta med trygghet och studiero byggs ut och stärks genom ändringar i lagstiftningen. Det kan vara nödvändigt att vidta ingripande disciplinära åtgärder i vissa undantagsfall. Det är samtidigt viktigt att alla skolor arbetar förebyggande för att både upprätthålla trygghet och studiero samt alla elevers rätt till utbildning. Förvaltningen ställer sig också bakom förslaget att inrätta ett nationellt frånvaroregister.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Eftersom remisstiden är kort förslår förvaltningen att utbildningsnämnden justerar beslutet omedelbart.
Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
-
12
Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet – skolans och socialtjänstens behov (SOU 2024:87)
Kommunstyrelsen har remitterat ”Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet – skolans och socialtjänstens behov” (SOU 2024:87) till utbildningsnämnden för yttrande.
Utredningen har kartlagt och analyserat vilka uppgifter som kan behöva delas mellan skola, socialtjänst och brottsbekämpande myndigheter i brottsförebyggande syfte. Utredningen gör bedömningen att skolan behöver fler uppgifter från socialtjänsten, polisen och säkerhetspolisen än vad man får idag om elever som befinner sig i riskzonen för eller är aktiva i kriminalitet, alternativt riskerar att bli utsatta för brott. Informationen behövs dels för skolans olika stödjande insatser, dels för att öka säkerheten för skolans elever och personal.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till förslag som innebär att myndigheter enklare kan samverka kring barn som riskerar att fara illa. Förvaltningen står bakom att det generellt finns ett särskilt behov av uppgiftsutbyte även i situationer där den enskildes eller dennes vårdnadshavares samtycke inte föreligger. Förvaltningen ser vidare ett behov av samordning av de brottsförebyggande myndigheterna där skolan är en viktig samarbetspart och där sekretessen inte hindrar myndigheterna att ha en holistisk syn på barnets situation och vidta effektiva samordnade insatser.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat motionen om valmöjligheter för gymnasieelever av Tom Hedrup (M) till utbildningsnämnden för yttrande. I motionen lyfts vikten av att gymnasieelever får möjlighet att besöka universitet och högskolor under sin studietid.
Utbildningsförvaltningen instämmer i att det är viktigt för gymnasieelever att få ta del av möjligheterna som finns att studera vidare. Gymnasieskolorna i staden samarbetar med olika lärosäten och besöker bland annat SACO:s studentmässa och Vetenskapens hus för att främja intresset för vidare studier. Skolor med låga antagningsgränser prioriteras i vissa samarbeten. Rektorn ansvarar för planering och prioritering av studiebesök och samarbeten, vilket gör att upplägget kan variera mellan skolor och över tid.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden föreslås omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion om att införa en Stockholmskanon av Nike Örbrink (KD) till utbildningsnämnden för yttrande. I motionen föreslås införandet av en Stockholmskanon med målet att stärka stockholmarnas gemenskap och kulturella identitet samt bidra till att förvalta och vårda Stockholms kulturella och historiska arv.
Utbildningsförvaltningen delar uppfattningen av det finns ett gemensamt ansvar gentemot kommande generationer att förvalta och vårda Stockholms kulturella och historiska arv. Det är också därför som utbildningsförvaltningen är en aktiv part i samverkan kring Stockholmskällan. Det som motionen tänker att en Stockholmskanon ska bidra till är, menar utbildningsförvaltningen, något som staden via Stockholmskällan redan i hög grad gör. Mot denna bakgrund anser utbildningsförvaltningen att, i stället för att sammanställa en ny Stockholmskanon, bör staden sträva efter att synliggöra och stärka Stockholmskällan och dess innehåll utifrån det syfte som eftersträvas.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
496kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Motion om att införa mobilförbud i grundskolan för att minska psykisk ohälsa” av Andréa Hedin (M) till utbildningsnämnden för yttrande. Motionen framhåller att den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat markant de senaste åren och att en av orsakerna är elevernas mobilanvändande. Motionären föreslår därför att Stockholms kommunala grundskolor ska vara helt mobilfria under en testperiod om tre år alternativt fram till att ett nationellt förbud träder i kraft samt att effekterna av ett sådant förbud ska utvärderas efter testperioden.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till åtgärder som bidrar till att minska den psykiska ohälsan bland stadens elever och instämmer med motionären om att elevers mobilanvändande medför negativa följder. Det kan dock konstateras att majoriteten av stadens grundskolor är helt mobilfria. Förvaltningen ställer sig därför frågande till om motionärens förslag om en mobilfri testperiod skulle leda till några väsentliga skillnader kring elevers mobilanvändande kopplat till deras psykiska mående. Förvaltningen vill även framhålla att det kan finnas svårigheter att mäta eventuella effekter av ett mobilförbud eftersom elevers psykiska mående kan orsakas av andra faktorer än deras mobilanvändande. Det finns således en risk att en sådan mätning inte skulle var tillförlitlig.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har tagit emot en skrivelse från Jan Jönsson med flera (L) med frågor om sambandet mellan problematisk skolfrånvaro och behörighet till gymnasiet. Frågeställarna önskar veta hur förvaltningen ser på kopplingen mellan hög frånvaro och behörighet till gymnasiet, samt hur förvaltningen arbetar med att främja närvaro och förbygga frånvaro. Skribenterna vill också veta hur förvaltningen ser på samarbetet med socialtjänsten i arbetet med att komma till rätta med hög skolfrånvaro.
Utbildningsförvaltningen ser att det finns ett tydligt samband mellan elevers närvaro i skolan och deras möjligheter att utvecklas mot utbildningens mål. Stadens skolor arbetar på många sätt med att främja närvaro och förebygga frånvaro. Enligt skolornas rutiner följs både elevernas ogiltiga och giltiga frånvaro upp kontinuerligt för att tidigt kunna utreda orsakerna till frånvaron och sätta in insatser. Förvaltningen ser positivt på att skolfrånvaro inte längre enbart ses som ett skolproblem, att socialtjänsten tar skolfrånvaro på allt större allvar och visar angelägenhet att tillsammans arbeta för alla barns rätt till utbildning.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Liberalerna (L) har inkommit med en skrivelse gällande framtida livschanser för unga utan gymnasieutbildning. Skribenterna lyfter att det är viktigt med en gymnasieexamen för att klara sig senare i livet. De menar att det inte får vara så att skolsystemet lotsar elever vidare till gymnasieskolan utan förutsättningar att klara sig.
Utbildningsförvaltningen anser att arbetet för att elever ska fullfölja sina studier är ett prioriterat område. Genom samverkan mellan utbildnings-, arbetsmarknads- och socialnämnden arbetar förvaltningen för att minska studieavhopp. Arbetsmarknadsförvaltningen har haft ansvaret för insatssamordnare som ger tidigt stöd till elever i riskzonen. Skolan kontaktar insatssamordnare och tillsammans med eleven utformas en plan. Vid behov kopplas ytterligare resurser in, med målet att eleven ska fortsätta sin utbildning.
Utbildningsförvaltningen planerar även ett projekt med Järva stadsdelsförvaltning, där elever med risk för underkända betyg får stöd av en fritidsmentor från Framtidens hus. Mentorn och eleven sätter upp mål och strategier för att klara skolan.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
18
Övriga frågor