Möte 2022-11-17
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
3
Anmälan av beslut från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och stadens nämnder inom nämndens verksamhetsområde
-
4
Anmälan av delegationsbeslut, inkomna handlingar m.m.
-
I juni 2010 fattade utbildningsnämnden ett inriktningsbeslut avseende enkelt avhjälpta hinder för tillgänglighet i publika lokaler i Stockholms stads grundskolor. Det så kallade HIN-projektet syftar till att eliminera enkelt avhjälpta hinder för tillgänglighet i utbildningsförvaltningens publika lokaler. I dag återstår ungefär 67 skolor att åtgärda, varav 22 är inplanerade i etapp 5 och 6 de kommande åren. SISAB uppskattar en projekttid på ungefär 15 år för samtliga återstående skolor.
Utbildningsförvaltningen anser att det är angeläget att fortsätta arbetet med att tillgängliggöra publika lokaler, samtidigt har förutsättningarna för projektet förändrats väsentligt sedan starten 2010. Byggkostnadsindex har gått upp med drygt 40 %. Även förändringar i lagstiftning och projektering har lett till ökade kostnader och att entreprenaderna blir mer komplicerade än tidigare år.
Utbildningsförvaltningen föreslår därför att utbildningsnämnden beslutar godkänna förslaget till reviderat inriktningsärende för HIN-projektet med syftet att färdigställa de cirka 67 skolor som är kvar att åtgärda samtidigt som vissa justeringar görs i syfte att hantera de nya förutsättningarna som projektet ställts inför.Bilagor
-
215kb Ladda ner dokument
-
-
Idag finns det för få antal elevtoaletter per elev på Thorildsplans gymnasium.. För att säkerställa skolans behov planerar utbildningsförvaltningen att uppföra 16 permanenta toaletter under sommaren 2023.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har tidigare fattat inriktningsbeslut om att bygga om och till befintlig permanent byggnad på fastigheten Cedersdal 5, även kallad Sveaplans gymnasieskola, för att skapa en ny grundskola (2018-08-23, dnr. 2.6.3-6207/2018). Sedan tidigare hyresgäst avflyttat från lokalerna hösten 2021 har utbildningsförvaltningen hyrt in lokalerna för tomgång för att säkerställa rådighet över dem enligt vad som följer av samverkansavtalet. Vid SISAB:s presentation av offert inför genomförandebeslut har förvaltningen kunnat konstatera att planerat projekt för att tillskapa ny grundskola inom fastigheten blir för dyrt samt att behovet av ytterligare elevplatser ändrats. Förvaltningen har därför valt att avbryta projektet.
På grund av de förändrade förutsättningarna kommer förvaltningen att se över planeringen för området igen. En ny planering för fastigheten Cedersdal 5 behöver göras under 2022/2023 och förvaltningen utreder nu möjligheten att etablera gymnasium. Till dess att utredningen är klar föreslår förvaltningen fortsatt inhyrning av byggnaden Sveaplans gymnasium för tomgång för att säkerställa rådighet över lokalen.
Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden fastställer årligen studievägsutbudet. Utbildningsförvaltningens tjänsteutlåtande innehåller förslag till organisation av studievägsutbudet vid stadens kommunala gymnasieskolor och gymnasiesärskolor läsåret 2023/2024.
Antalet platser på de olika programmen i gymnasieskolan och i
gymnasiesärskolan ska enligt skollagen så långt det är möjligt
anpassas med hänsyn till ungdomarnas önskemål. Anpassningen till
önskemålen innebär att den definitiva dimensioneringen inte kan
göras innan ungdomarnas val är kända. Beslut om ändringar i
dimensionering, liksom fördelningen av utbildningsplatser till
respektive skolenhet, är sedan tidigare delegerat till gymnasiedirektören.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden fastställer studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2023/2024 i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande.Bilagor
-
249kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har tidigare fattat beslut om gemensamma lärotider och lovdagar för Stockholms stads kommunala skolor. Nämnden fastställer lärotiderna för en period om tre år i taget. Beslut finns till och med läsåret 2023/2024.
Utbildningsförvaltningen har tagit fram ett förslag för läsåren 2024/2025, 2025/2026 och 2026/2027. Gemensamma lovdagar föreslås i detta för samtliga skolformer.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till lärotider och lovdagar för läsåren 2024/2025, 2025/2026 och 2026/2027 för grundskolan och grundsärskolan. Undantag görs för Kungliga Svenska Balettskolans lärotider som reglereras i särskild förordning.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag till lärotider och lovdagar för läsåren 2024/2025, 2025/2026 och 2026/2027 för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Undantag görs för Kungliga Svenska Balettskolans lärotider som reglereras i särskild förordning.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads kommunfullmäktige har utifrån en stadsövergripande EU-policy gett stadens nämnder i uppdrag att utforma verksamhetsspecifika riktlinjer för sitt EU-policyarbete.
Riktlinjerna ska beskriva EU:s inflytande på förvaltningens verksamhetsområde, vägledande principer för förvaltningens EU-policyarbete samt strategier för att få genomslag för EU-policyarbetet.
Mot bakgrund av detta uppdrag och stadens reviderade EU-policy, har utbildningsförvaltningen reviderat de riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete som utbildningsnämnden beslutade om år 2017. Målsättningen är att de reviderade riktlinjerna ska kunna fungera som en vägledning för förvaltningens EU-arbete utan att styra på detaljnivå, ersätta framtida remissvar eller kräva regelbunden uppdatering. Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner riktlinjerna och ger förvaltningen i uppdrag att uppdatera riktlinjerna vad gäller mindre revideringar som inte innebär någon förändring i sak.Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
12
Kreativa Sverige! Nationell strategi för främjande av hållbar utveckling för företag i kulturella och kreativa branscher (SOU 2022:44)
Utbildningsnämnden har fått betänkandet Kreativa Sverige! - Nationell strategi för främjande av hållbar utveckling för företag i kulturella och kreativa branscher på remiss. Strategin syftar till att främja en hållbar utveckling för företag inom de kulturella och kreativa branscherna genom att strategiskt fokusera på sex prioriterade områden.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till strategin. Skolan och utbildningsväsendet nämns dock i liten utsträckning, trots sin viktiga roll som grogrund för framtidens kreativa branscher. Detta är ett perspektiv som förvaltningen saknar i strategin. Genom kreativa lärprocesser i skolan läggs grunden för en kreativitet som är nödvändig för branscherna. Skolan är även en viktig beställare av barnkultur och en viktig förutsättning för att främst solo- och mikroföretag kan existera. Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
13
Återkallelse av godkännande som huvudman för förskola