Möte 2024-02-22
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
3
Anmälan av beslut från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och stadens nämnder inom nämndens verksamhetsområden
Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
951kb Ladda ner dokument
-
791kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
834kb Ladda ner dokument
-
868kb Ladda ner dokument
-
365kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
6
Blommensbergsskolan – Uppförande av paviljong samt sammanslagning av Ekensbergsskolan och Gröndalsskolan
Ekensbergsskolans permanenta byggnad är i stort behov av underhåll och anpassningar. Skolan bedriver därutöver en majoritet av sin verksamhet i en tidsbegränsad paviljong.
Förvaltningen bedömer att det är riskabelt att vara kvar i den permanenta byggnaden utan åtgärder på grund av de tekniska installationernas skick och inomhusmiljön. Underhållsåtgärder och långsiktiga kapacitetsökande lösningar på Ekensbergsskolan har utretts, men visat sig vara mycket kostsamma jämfört med antal elevplatser som kan tillskapas. Det skulle även krävas en längre evakuering av verksamheten.
Utbildningsförvaltningen bedömer samtidigt att det finns behov av att tillgodose elevplatser i denna del av Hägersten-Älvsjö. Behovet avtar successivt fram till 2032 enligt 2023 års befolkningsprognos och det kortsiktiga behovet av elevplatser kan således tillgodoses genom tidsbegränsad kapacitet.
Utbildningsförvaltningen föreslår därför en sammanslagning av skolverksamheterna Ekensbergsskolan och Gröndalsskolan. Detta möjliggörs genom en paviljonguppställning på Blommensbergsskolan, där Gröndalsskolan idag bedriver sin verksamhet. Det innebär även att Ekensbergsskolans lokaler avvecklas. I samband med att paviljongen står klar sommaren 2025 får verksamheten namnet Blommensbergsskolan.
Projektet tillskapar 256 elevplatser till en uppskattad hyresgenererande projektkostnad på 23,2 mnkr.
Bilagor
-
531kb Ladda ner dokument
-
Till följd av nedstängningar av hus A och D som skett på grund av en försämrad inomhusmiljö på Björnbodaskolan står verksamheten inför en brist på viktiga funktioner. För att hantera denna situation har utbildningsförvaltningen vidtagit tillfälliga åtgärder, som innefattar en omställning av idrottssalen till matsal och förstärkningar för att möjliggöra viss undervisning vid Sörgårdsskolan. Utöver dessa åtgärder föreslår utbildningsförvaltningen att nämnden beslutar om en etablering av en paviljong för att återskapa och säkerställa skolans basfunktioner och erbjuda eleverna en ändamålsenlig utbildningsmiljö.
Paviljongen är avsedd att vara en temporär lösning i väntan på byggnationen av en ny skolbyggnad och innebär bland annat att idrottssalen återgår till att användas som idrottssal.
Bilagor
-
886kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har på uppdrag av kommunfullmäktige granskat hur staden arbetar med fysisk aktivitet med fokus på unga flickor och unga med utsatt socioekonomisk bakgrund.
Stadsrevisionen konstaterar att många av de aktiviteter och insatser som genomförs inte når målgruppen. I syfte att förbättra resultaten föreslås att utbildningsnämnden inför tydliga mål och förväntat resultat för rörelse och fysisk aktivitet under skoldagen samt att målen bryts ner för att tydliggöra ambitionsnivå såväl som för att möjliggöra utvärdering av det fortsatta arbetet.
Utbildningsförvaltningen delar stadsrevisionens bild av att det behövs en ökad tydlighet i det arbete som ska genomföras för att insatserna ska komma upp i en tillräckligt hög nivå för fysisk aktivitet hos stadens barn och unga. Här behövs, menar förvaltningen vidare, även en gemensam kraftsamling och samverkan mellan stadens förvaltningar.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det som sitt yttrande till stadsrevisionen.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
552kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Ändring av reglementen för vissa facknämnder och stadsdelsnämnder” till utbildningsnämnden för yttrande. I förslaget till reviderat reglemente för utbildnings-nämnden framgår de nya benämningarna för skolformerna anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola. Vidare tydliggörs det att förskoleklass är en egen skolform som utbildningsnämnden ansvarar för. Förtydliganden har därtill gjorts angående nämndens ansvar för godkännande och tillsyn av fristående friliggande fritidshem. En kompletterande skrivning har också tillförts avseende nämndens ansvar för habiliteringen vid Riksgymnasiet för rörelsehindrade (RgRh).
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till föreslagna tillägg och ändringar i utbildningsnämndens reglemente. Förslaget till reviderat reglemente innehåller både nödvändiga uppdateringar utifrån regeländringar i skollagen och flera tydliggöranden utifrån utbildningsnämndens tidigare framförda önskemål om ändringar i reglementet.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner utbildningsförvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”För barn och unga i samhällsvård (SOU 2023:66)” till utbildningsnämnden för yttrande. Utredningen har haft i uppdrag att se över och föreslå åtgärder för att öka kvaliteten i vården när barn och unga placeras i familjehem, jourhem, stödboende och hem för vård och boende (HVB), inklusive särskilda ungdomshem, med stöd av socialtjänstlagen (SoL) och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
Utredningen behandlar främst socialnämnders och myndigheters ansvarsområden men en del i uppdraget har bestått i att analysera vad som krävs för att placerade barn och unga ska få en väl fungerande skolgång. Vidare lyfter utredningen en rad åtgärder som syftar till att stärka gruppens skolgång, bland annat obligatoriska kunskapsbedömningar, utökade hälsobesök, underrättelseskyldighet för socialnämnden och förslag till särskilda uppdrag åt Skolverket och SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten).
Utbildningsförvaltningen ställer sig bakom utredningens förslag i stort. I vissa delar, framför allt i de avsnitt som rör elevgruppens rätt till stöd, anser förvaltningen att förslagen bör utvecklas och förtydligas.
Förvaltningen saknar även en diskussion om att erbjuda målgruppen distans- och fjärrundervisning. Här skulle förvaltningen gärna se en uppmjukning av de snäva reglerna som skulle kunna komma placerade barn och unga till gagn.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat förslag om att ”Inrätta kommunstyrelsens råd för nationella minoriteters rättigheter” till utbildningsnämnden för yttrande.
I enlighet med kommunfullmäktiges budget 2023 har kommunstyrelsen, i nära samarbete med de nationella minoritetsföreningarna, haft i uppdrag att utreda formerna för samråd. Översynen visar att stadens arbete med nationella minoriteters rätt till inflytande behöver förbättras och tydliggöras. Stadsledningskontoret föreslår därför att staden ska inrätta ett råd för nationella minoriteters rättigheter under kommunstyrelsen.
Utbildningsnämnden ställer sig bakom kommunstyrelsens förslag. Utbildningsnämnden delar kommunstyrelsens bedömning att inrättandet av ett råd för de nationella minoriteternas rättigheter kan bidra till ett strategiskt och strukturerat arbete med de nationella minoritetsfrågorna i staden.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner utbildningsförvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Stockholms stads säkerhetsprogram” till utbildningsnämnden för yttrande. Stockholms stads säkerhetsprogram föreslås ersätta ”Stockholms stads säkerhetsprogram 2020–2023” (dnr. KS 2019/1543) och utgör en revidering av det tidigare säkerhetsprogrammet.
Programmet utgör en konkretisering av den lagstiftning som styr kommuners och regioners åtaganden gällande olika former av krisberedskap. Programmet slår fast övergripande mål för stadens säkerhetsarbete och beskriver stadens skyddsvärden och övergripande hotbild. Programmet tydliggör ansvarsfördelningen för säkerhetsarbetet inom staden och betydelsen av att bedriva ett systematiskt säkerhetsarbete.
Förvaltningen bedömer att det reviderade säkerhetsprogrammet utgör en bra grund för ett målinriktat arbete som utgår från stadens höga ambition rörande säkerhets- och beredskapsfrågorna. Förvaltningen efterlyser samtidigt en beskrivning av hur beredskapsfrågan ska hanteras i förhållande till den verksamhet som bedrivs av enskilda huvudmän.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat motionen ”Inför demokratiprao på stadens förvaltningar för Stockholms högstadieelever” av Hanna Wistrand (L) till utbildningsnämnden för yttrande. I motionen föreslås att staden utreder möjligheterna att erbjuda demokrati-praoplatser för stadens högstadieelever för att på så sätt öka förståelsen och kunskapen i hur lokal demokrati fungerar och hur den genomförs i Stockholm.
Förvaltningen välkomnar förslaget att fortsätta erbjuda praoplatser inom stadens centrala förvaltningar. Det är viktigt att erbjudandet omfattar adekvata och meningsfulla arbetsuppgifter för de elever som berörs. Att enbart fokusera på demokrati under elevernas prao är samtidigt inte förenligt med gällande lagstiftning då syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om framtida val av yrke och utbildning.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
432kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat motionen om ”Lunch till självkostnadspris för ålderspensionärer i Stockholms kommunala skolor” av Emelie Wasserman (SD) till utbildningsnämnden för yttrande. Motionären föreslår att stadens kommunala skolor ska erbjuda lunch till ålderspensionärer med syfte att bryta deras ensamhet och isolering och skapa en naturlig mötesplats mellan den yngre och äldre generationen.
Förvaltningen konstaterar att det finns ett antal utmaningar relaterat till motionens förslag om lunch till självkostnadspris för ålderspensionärer i stadens kommunala skolor som behöver utredas vidare. Några av dessa utmaningar är till exempel ökad administrativ börda såsom hantering av betalning, momsredovisning och närvaroanmälan till skolan. Ytterligare en aspekt är de begränsade lokalytorna och sittplatserna.
Inom utbildningsförvaltningens hotell- och restaurangprogram skulle det kunna finnas en möjlighet för äldre som önskar bryta den sociala isoleringen att besöka restaurang Flitiga Lisa på Stockholms Hotell och Restaurangskola.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat motionen ”Narkotikafria skolor – en självklarhet för en trygg skolmiljö och en given förutsättning för att bryta rekrytering till kriminella gäng” av Leif Söderström (SD) till utbildningsnämnden för yttrande. Motionären föreslår att Stockholms stad utreder möjligheten att upphandla en tjänst, som för stadens skolor tillhandahåller specialsökhundar för återkommande sökinsatser mot narkotika och vapen på överenskomna tider och platser.
Möjligheten till narkotikasök med hundar finns redan idag och både grund- och gymnasieskolor i Stockholms stad samarbetar med såväl polisen som med andra aktörer kring hundsök. Förvaltningen utreder även möjligheterna att upphandla ett ramavtal som skolorna så småningom kan använda för avrop avseende denna typ av tjänst.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
16
Övriga frågor