Möte 2023-08-31
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
3
Anmälan av beslut från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och stadens nämnder inom nämndens verksamhetsområden
Bilagor
-
254kb Ladda ner dokument
-
641kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
262kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
251kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
-
4
Anmälan av delegationsbeslut, inkomna handlingar med mera
-
Den 25 maj 2018 ersatte EU:s dataskyddsförordning personuppgiftslagen. Enligt förordningen behöver vissa personuppgiftsansvariga, däribland utbildningsnämnden, utse ett Dataskyddsombud. Dataskyddsombudets funktion är bland annat att granska och stödja nämndens hantering av personuppgifter så att det sker på ett korrekt och lagligt sätt.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden utser Hanna Virtanen som Dataskyddsombud från och med den 1 september 2023 och anmäler beslutet till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Klagandena har till Förvaltningsrätten i Stockholm överklagat utbildningsnämnden i Stockholms stads beslut att fastställa Underlag för budget 2024 med inriktning 2025 och 2026 för utbildningsnämnden, och att godkänna det reviderade funktionsprogrammet för skollokaler. Målet avser laglighetsprövning av beslutet enligt kommunallagen.
Klagandena anför sammanfattningsvis att avsaknaden av barnkonsekvensanalys av den i lokalförsörjningsplanen beskrivna inriktningen att avveckla Ekensbergsskolan, gör att beslutet strider mot en sådan rättsregel att det föreligger skäl för förvaltningsrätten att upphäva beslutet.
Förvaltningsrätten har beviljat anstånd att lämna in yttrande till 1 september 2023 så att utbildningsnämnden ska kunna behandla yttrandet.
Med hänvisning till vad anförs i yttrandet och då de klagandena inte i övrigt anfört någon omständighet som föranleder att nämndens beslut är olagligt i något hänseende som avses i 13 kap. 8 § kommunallagen anser nämnden att överklagandet ska avslås.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till Förvaltningsrätten i Stockholm som yttrande i målet.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ett förslag till Riktlinje för chefsstruktur till utbildningsnämnden.
Riktlinjen syftar till att ge stöd till förvaltningar och bolag inom staden att forma en ändamålsenlig, attraktiv och hållbar organisation. Riktlinjen tar bland annat fasta på chefsuppdraget, chefsnivåer och förvaltningarnas stödstrukturer. Riktlinjen syftar vidare till att antalet medarbetare per chef ska vara rimligt i förhållande till chefsuppdragets storlek och komplexitet. Riktlinjen avses att beslutas av kommunfullmäktige och utgör ett stadsgemensamt styrdokument.
Utbildningsförvaltningen är i huvudsak positiv till förslaget. Det är bra att ha en gemensam grundstruktur i staden och en enhetlig definition på vad chefsuppdraget innebär samt att det anges en inriktning när det gäller antalet medarbetare per chef. Förvaltningen betonar samtidigt vikten av att berörda förvaltningar får utrymme att utforma en chefsorganisation utifrån storlek och verksamhet. Ytterligare chefsnivåer än de föreslagna kommer att behövas vid utbildningsförvaltningen med hänsyn till dess storlek och verksamhet.
Enligt skollagen ansvarar rektor för sin organisation på skolan och har ett långtgående mandat att besluta om skolans inre organisation. Det innebär bland annat att rektor har befogenhet att tillsätta chefer så som biträdande rektorer och administrativa chefer. Det är helt nödvändigt att chefsbefattningar under rektor, så som biträdande rektorer och administrativa chefer finns kvar.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden beslutar att överlämna tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ett betänkande av ”Utredningen om språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd” till utbildningsförvaltningen. Utredningen ska lämna förslag som innebär att det ska ställas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att beviljas permanent uppehållstillstånd. Syftet är att främja integrationen och ett inkluderande samhälle där individen stärks och ökar sina möjligheter att aktivt delta i samhället. I enlighet med utredningens direktiv föreslås i betänkandet att det ska införas ett krav på kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället för att permanent uppehållstillstånd ska kunna beviljas. Kunskapskravet föreslås omfatta den som har fyllt 18 år.
Utbildningsförvaltningen anser att förslaget inte påverkar förvaltningens eller gymnasieskolornas verksamhet och har därför inga synpunkter på remissen.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden beslutar att överlämna tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat betänkandet ”Informationsförsörjning på skolområdet Skolverkets ansvar (SOU 2023:21)” på remiss till utbildningsnämnden.
Skolinformationsutredningen föreslår olika åtgärder för att säkra en långsiktig lösning på tillgången till skolinformation. Två av utredningens förslag bedöms få direkta konsekvenser för kommuner; att Skolverket ska ta över statistikinsamlingen tillika uppdragsverksamheten på skolområdet från SCB.
Utbildningsförvaltningen är över lag positiv till utredningens förslag då det är av yttersta vikt att en långsiktig lösning som tillgängliggör skolinformation säkras. Förvaltningen har inget att invända mot att Skolverket tar över ansvaret för statistikinsamlingen samt uppdragsverksamheten från SCB. Förvaltningen bedömer att förvaltningens systemstöd initialt kan påverkas, då ändringar kan komma att behöva göras för att svara mot Skolverkets nya it-system. Det påverkar förvaltningens administrativa kostnader. Även skolornas administrativa börda kan komma att påverkas då även de rapporterar in vissa uppgifter.
Förvaltningen ser också risken för längre ledtider under uppbyggnadsskedet av Skolverkets uppdragsverksamhet vilket kan påverka förvaltningens möjlighet att få tillgång till nödvändiga dataunderlag i tid. Även förvaltningens möjligheter till databeställningar kan begränsas av Skolverkets tillgång på data.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion från Centerpartiet (C) om trafiklekplatser till utbildningsnämnden för yttrande. I motionen föreslås att tre trafiklekplatser byggs i Stockholm för att bidra till att öka barns trygghet i trafiken och för att de ska våga röra sig fritt i sin närmiljö. Centerpartiet anser även att det är viktigt för stadens utveckling att kommande generationer tidigt lär sig fördelarna med att förflytta sig till fots och med cykel. I motionen nämns skolan som en möjlig användare av trafiklekplatserna för ökad kunskap kring trafikregler.
Förvaltningen ställer sig positiv till motionens intentioner och ser värdet i att trafiklekplatser byggs för att öka barns cyklande både av fritids- och hälsoskäl. Utnyttjandet av trafiklekplatser kan bidra till en säkrare trafikmiljö runt skolor och till att fler barn och unga vågar använda cykeln som transport till skolan och fritidsaktiviteter.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har fått motionen om lämna-program för individer i våldsamma relationer av Kristin Jacobsson (C) i remiss från kommunstyrelsen. I motionen lämnas förslag på hur staden ska arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck och våld i nära relationer, bland annat genom föräldrastöd, uppsökande verksamhet på skolor och kompetensutveckling av all personal som arbetar med barn och unga.
Utbildningsförvaltningen och stadens skolor har under flera år arbetat med att öka kunskaperna hos såväl personal som elever kring hedersrelaterat våld och förtryck. Även våldsprevention är ett högt prioriterat område. Det arbetet kommer att fortsätta och intensifieras. Skolan är en central aktör och viktig knutpunkt i stadens arbete mot våld och hedersförtryck.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har fått en motion om socialsekreterare på fältet och en tillgänglig socialtjänst av Jan Jönsson och Anne-Lie Elfvén (båda L) på remiss från kommunstyrelsen.
I motionen föreslås att stadens socialtjänst får i uppdrag att i högre utsträckning arbeta uppsökande och att analysera hur en större del av socialtjänsten kan flyttas ut i olika verksamheter närmare invånarna samt att socialnämnden utreder och möjliggör för fler stödinsatser utan föregående utredning.
Utbildningsförvaltningen kan konstatera att de förslag som presenteras i motionen även återfinns i den offentliga utredningen ”Hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag” (SOU 2020:47). Utbildningsförvaltningen kan vidare konstatera att de förslag som läggs fram i motionen redan behandlas av Socialdepartementet inom den pågående lagstiftningsprocessen. Om socialnämnden bedömer att det är möjligt att göra vissa omställningar som tjänar stadens invånare innan en ny socialtjänstlag finns på plats har utbildningsförvaltningen inga synpunkter på detta.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion från Andréa Hedin och Per Rosencrantz (båda M) gällande stadens kommunala feriejobb till utbildningsnämnden för yttrande. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige ska besluta om ett antal förändringar i vilka som ska kunna söka och erhålla ett kommunalt feriearbete.
Förvaltningen ställer sig tveksam till flera av de förslag som motionärerna föreslår eftersom sådana krav skulle riskera att leda till att de i störst behov av feriearbete slås ut. Förvaltningen ställer sig även tveksam till om den kraftigt utökade administrationen, som ett rekryteringsförfarande enligt motionärernas förslag skulle innebära, är motiverad.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Claes Nyberg m.fl. (C) har till utbildningsnämnden inkommit med en skrivelse om idrottssalarna i stadens skolor. I skrivelsen ställs två frågor, dels hur många skolidrottssalar som idag inte kan bokas av idrottsföreningar i staden, dels vilka skolidrottssalar i Stockholm som idag inte kan användas av idrottsföreningar.
Majoriteten av idrottssalarna i Stockholms stads skolor är bokningsbara för föreningslivet. Av de grundskolor som har egen idrottssal finns 91 med i stadens gemensamma bokningssystem och 35 finns inte med. Övriga grundskolor har ingen egen idrottssal. Av åtta gymnasieskolor med egen idrottssal är det två som inte finns i bokningssystemet.
Utbildningsförvaltningen ser positivt på att öka nyttjandegraden av stadens skolor under hela dagar och arbetar aktivt för att främja detta. Förvaltningen har flera uppdrag och aktiviteter som syftar till att öka föreningslivets och andra aktörers närvaro i skolornas lokaler efter skoltid.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens svar på skrivelsen.
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson med flera (L) med frågor om hur värdegrundsarbetet ser ut i stadens skolor och hur förvaltningen stöttar skolorna i det arbetet.
Utbildningsförvaltningen har flera pågående och planerade kompetenshöjningsinsatser inom de områden som skrivelsen berör, såväl breda som riktade till olika yrkesgrupper. Normkritiskt arbete och våldsprevention är högt prioriterat såväl inom central förvaltning som på de enskilda skolorna.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
557kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson med flera (L) med anledning av att fackförbund och lärare larmat om en allt mer ansträngd ekonomi i Stockholms skolor. I skrivelsen efterfrågas vilka skolor som hittills har lagt varsel om uppsägningar av personal och en analys av bakomliggande orsakerna till den ansträngda ekonomin samt orsakerna till att Bredängsskolan, enligt media, ska säga upp 11 medarbetare.
Utbildningsförvaltningen som arbetsgivare har inte varslat någon personal med tillsvidareanställning om uppsägning. Skolenheter har på grund av minskat elevantal och budgetförutsättningar anpassat sin organisation genom att justera antalet tjänster. Verksamheterna har i detta arbete följt förvaltningens riktlinjer för personalplaneringsprocessen. Vid personalöverskott har medarbetare förts upp på den så kallade tillgångslistan för matchning till annan skolenhet med rekryteringsbehov. Bredängsskolan har under en fyraårsperiod fått betydligt minskat elevantal där löpande organisationsanpassningar inte varit i takt med elevminskningen. Förvaltningen arbetar nära de skolor som har underskott för att stötta dem i arbetet med att skapa en organisation och ekonomi i balans.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har tagit emot en skrivelse från Andréa Hedin (M), Jan Jönsson (L), Claes Nyberg (C) och Frida Bondesson (KD) avseende årets lokalförsörjningsprogram gällande Ekensbergsskolan. Skrivelsen lyfter fram fyra områden som berör hur rutinen för nämndhandlingar kan förändras, att avveckling av skollokaler ska utgöra egna beslutsärenden med konsekvensbeskrivning av att inte avveckla lokalen, en redogörelse av vilka beslut som kommer upp till nämnden vid en avveckling och när en barnkonsekvensanalys ska tas fram.
Förvaltningen redogör i sitt svar för hur beredningsprocessen för nämndsammanträdena ser ut, vilken betydelse lokalförsörjningsplanen har för den strategiska lokalplaneringen samt att beslut om att avveckla lokaler kräver ett eget nämndärende med redovisning av alternativ som utvärderats samt jämställdhets- och barnkonsekvensanalys. Prövning av barns bästa enligt barnkonventionen sker under projektprocessen utifrån en barnchecklista. En konsekvensbeskrivning för att Ekensbergsskolan skulle fortsätta sin verksamhet, redovisas i tjänsteutlåtandet för genomförandebeslutet tillsammans med övriga alternativ som utvärderats inför förvaltningens förslag till nämndbeslut.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
19
Upphandling av ramavtal för snittblommor, krukväxter samt tillbehörsmaterial till floristutbildning
-
20
Upphandling ramavtal pedagogiska bemanningstjänster
-
21
Övriga frågor