Möte 2023-06-15
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
3
Anmälan av beslut från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och stadens nämnder inom nämndens verksamhetsområden
Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
4
Anmälan av delegationsbeslut, inkomna handlingar m.m.
-
Förvaltningen har genomfört en uppföljning av ekonomi och verksamhetsmål för perioden januari till april 2023. Utbildningsnämnden bedöms sammantaget uppfylla kommunfullmäktiges inriktningsmål. Uppdragen och aktiviteterna som beslutats i kommunfullmäktiges budget och utbildningsnämndens verksamhetsplan genomförs och en mängd insatser pågår, som anknyter till nämndens prioriterade områden.
Förvaltningen har fortsatt arbetet för att bibehålla och höja kunskapsresultaten i särskilt utsatta områden och att sprida erfarenheter från detta arbete till andra utsatta områden och skolor. Förvaltningen fortsätter arbetet med att stärka kompetensen och insatserna inom NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. En övergripande och fördjupad samverkan med andra samhällsinstanser syftar till att alla barn i staden ska utvecklas och nå målen med sin utbildning.
Nämnden redovisar ingen avvikelse mot budget efter fondförändring i prognosen per april. Prognosen bygger på att resultatenheternas fonder kommer att minskas med 260,1 mnkr. Det osäkra världsläget med en ökad inflation som driver på prisökningar och ökade pensionskostnader och ökade hyreskostnader fortsätter att påverka skolornas ekonomi. Flera skolor har ett minskat elevantal vilket innebär minskade intäkter. Ett aktivt arbete för en ekonomi i balans pågår.
Stadens politiska ledning har i mitten av maj aviserat ett resurstillskott för grundskolorna. Då detta besked kom efter att prognosarbetet i denna rapport färdigställts så finns inte de nya förutsättningarna med i prognossiffrorna i rapporten.
Bilagor
-
848kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
332kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionskontoret granskar varje år utbildningsnämndens verksamhet och har överlämnat årsrapporten för 2022 för nämndens yttrande. Revisionen konstaterar att nämnden delvis når kommunfullmäktiges mål som omfattar nämndens kärnverksamhet och som avser kunskapsresultat, trygghet och studiero. Revisionen har identifierat vissa brister i nämndens interna kontroll. Nämnden behöver bland annat säkerställa efterlevnad av dataskyddsförordningen och att delegationsbeslut anmäls i enlighet med regelverk. Vidare visar årets granskning behov i att förtydliga ansvarsfördelningen gällande uppföljning och kontroll av utbetalningar till fristående skolor, liksom behov av att göra en översyn av modersmålsundervisningen.
Utbildningsförvaltningen arbetar systematiskt för att förbättra internkontrollen. Arbetet pågår på förvaltningens alla ledningsnivåer. Angivna uppdrag och aktiviteter i verksamhetsplanen har genomförts som planerat liksom andra insatser som anknyter till nämndens prioriterade områden för skolverksamheten.
Förvaltningen föreslår att tjänsteutlåtandet godkänns och överlämnas till stadsrevisionen som nämndens yttrande över årsrapport 2022.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
581kb Ladda ner dokument
-
309kb Ladda ner dokument
-
-
Kvalitetsutmärkelsen är en del av Stockholms stads systematiska kvalitetsarbete, som ska stimulera och uppmuntra verksamheterna att utveckla sin kvalitet och öka servicen och nyttan för stockholmarna.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens anmälan av följande enheter till att delta i klassen Skola i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2023:
Magelungsskolan, Kungsholmens grundskola, Matteusskolan, Katarina Norra skola samt Kvarnbyskolan. Förvaltningen föreslår vidare att nämnden godkänner anmälan av Medioteket och START Stockholm till att delta i klassen Andra verksamheter.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har i kommunfullmäktiges budget för 2023 fått i uppdrag att utreda var en ny naturskola med fasta lokaler ska placeras. Utbildningsförvaltningen har undersökt skolornas behov samt nyttjande av naturskola och utifrån det föreslagit två olika alternativ till utbyggnad av naturskola, ett alternativ med fasta lokaler i närheten av Sätra naturreservat och det andra alternativet med en utökning av den mobila naturskoleverksamheten. Båda alternativen förutsätter att utökade medel avsätts i stadens kommande budget för ändamålet.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner tjänsteutlåtandet som redovisningen av uppdraget om att utreda var en ny naturskola med fasta lokaler ska placeras.Bilagor
-
248kb Ladda ner dokument
-
-
10
Förslag till ANDTS-program, Stockholms stads program om alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobak och nikotinprodukter samt spel om pengar 2023 - 2026
Kommunstyrelsen har remitterat Förslag till ANDTS- program, Stockholms stads program om alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobak och nikotinprodukter samt spel om pengar 2023 – 2026 till utbildningsnämnden för yttrande.
Det övergripande målet för stadens ANDTS-program är ett Stockholm fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och spel om pengar samt ett minskat bruk av tobaks- och nikotinprodukter. För att nå detta mål behövs såväl ett riktat som ett brett främjande och förebyggande arbete i och mellan berörda nämnder och bolag.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till förslaget till ANDTS-program för Stockholms stad. Ämnet är angeläget och programmet är väl genomarbetat och strukturerat med tydliga mål, insatsområden och aktiviteter.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
11
En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70)
Kommunstyrelsen har remitterat En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) till utbildningsnämnden för yttrande.
Den föreslagna strategin ska utgöra ett verktyg för att få till stånd en ambitionshöjning och kraftsamling i det våldsförebyggande arbetet och för att åstadkomma ett samlat arbete på nationell, regional och lokal nivå.
Strategin slår fast fem långsiktiga mål; våld mot barn ska förebyggas, barns våldsutsatthet ska upptäckas, barn ska få det skydd och stöd samt den behandling de har rätt till, barns rättigheter i brottmålsprocess ska tillgodoses samt kunskaps- och metodutvecklingen ska stärkas.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslagen i utredningen. Det är viktigt att ett brett nationellt arbete påbörjas för att öka kunskaperna om våld, för att motverka normalisering av våld och för att förebygga våld. Strategin lyfter på ett föredömligt sätt fram vikten av främjande och förebyggande arbete och samverkan.
Förvaltningen saknar ett jämställdhetsperspektiv i strategin och anser att det är av största vikt att adressera mäns och pojkars våld. All statistik visar entydigt på att majoriteten av det våld som utövas i samhället utövas av män och pojkar. Män och pojkar utsätter varandra, de utsätter kvinnor och flickor och de utsätter sig själva. Förvaltningen menar därför att Jämställdhetsmyndigheten borde få en central roll i det fortsatta arbetet med att utveckla strategin.
Förvaltningen saknar åtgärder och förslag som är riktade mot särskilt sårbara grupper. Forskningen visar att elever med funktionsvariationer, intellektuell funktionsnedsättning eller som identifierar sig som HBTQIA+ är extra utsatta för våld och förtryck. Förvaltningen skulle gärna se att det inom det fem målen även ryms specifika uppdrag som rör dessa grupper.
Skolorna använder sig idag till stor del av våldspreventivt material och stöd som tillhandahålls av organisationer och myndigheter. Förvaltningen ser en utmaning i att kostnaderna för detta material och våldspreventiva lektioner har ökat dramatiskt. Det har inneburit att skolor, huvudmän och kommuner tvingas avstå från att använda materialet. Det är därför, anser förvaltningen, av hög prioritet att en eller ett flera myndigheter får i uppdrag att ta fram ett kostnadsfritt material som kan användas inom befintliga strukturer (mentorstid, samling, värdegrundsarbete) i förskola och skola.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat motionen Stadens skolgårdar ska uppfylla Boverkets riktlinjer om antal kvadratmeter per elev till utbildningsnämnden för yttrande. Motionen föreslår att Boverkets vägledande rekommendationer för antal kvadratmeter skolgårdsyta ska uppfyllas vid nybyggnation av skolor och efterfrågar en kartläggning av vilka befintliga grundskolor som når Boverkets rekommendationer.
Utbildningsförvaltningen delar uppfattningen att skolgårdens storlek är en viktig faktor för en god utomhusmiljö. I utbildningsnämndens funktionsprogram för skollokaler redovisas funktioner som ska uppfyllas för att skolgården ska bedömas vara en god utemiljö.
Utbildningsförvaltningen gav SISAB i uppdrag 2018 att göra en kartläggning av friytan på stadens alla kommunala grundskolor. Kartläggningen visar vilka kommunala skolor som når Boverkets rekommendationer om 30 kvadratmeter friyta per elev.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit motionen Årliga registerkontroller av personer som arbetar med barn och unga på remiss från kommunstyrelsen. I motionen föreslås att registerutdrag ska efterfrågas varje år av personer som arbetar nära barn och unga.
Utbildningsförvaltningen bedömer att en utökad registerkontroll av den typ som motionären föreslår enbart bör genomföras om det finns ett uttryckligt stöd i lag.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson med flera (L) gällande utbyggnaden av regionala särskilda undervisningsgrupper (RSU) för elever i stadens kommunala grundskolor. I skrivelsen efterfrågas en lägesbeskrivning och redovisning av antalet RSU-grupper stadsdelvis.
Förvaltningen gör bedömningen att utbyggnaden går planenligt. I staden finns nu totalt fjorton RSU-grupper. I de stadsdelar där RSU-grupp ännu saknas pågår arbete för att finna lösningar. Utmaningarna är dels att hitta och anpassa lämpliga lokaler, dels att kunna rekrytera personal med adekvat kompetens till grupperna.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
16
Övriga frågor