Möte 2023-10-26
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
Antalet barn mellan 16–18 år i Stockholms län förväntas öka de närmsta åren. För att stockholmselever ska ha en fortsatt möjlighet att gå i en gymnasieskola i Stockholm behöver nya gymnasieplatser tillskapas och befintliga behållas i staden. Utbildningsförvaltningen driver därför ett kapacitetsökande projekt på Thorildsplans gymnasium där möjlighet finns att bygga ut en etablerad skola med goda kollektivtrafikförbindelser.
Enligt framtagen kapacitetsutredning begränsas skolans kapacitet i huvudsak av kök och matsal. Genom att bygga om kök och matsal i samband med SISAB:s underhållsprojekt kan Thorildsplans gymnasiums kapacitet öka med 225 elevplatser.
Utbildningsnämnden fattade inriktningsbeslut för om- och tillbyggnad av Thorildsplans gymnasium den 24 november 2017. Därefter har flera omtag skett i projektet, i syfte att hitta en kostnadseffektiv lösning. Aktuella prognoser visar på en lägre elevökning än den som låg till grund för det tidigare inriktningsbeslutet. Därför föreslår förvaltningen ett reviderat inriktningsbeslut som innebär en lägre kapacitetsökning och ett mer kostnadseffektivt förslag.
Bilagor
-
820kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har remitterat rapporten ”Anpassad grundskola (Grundsärskola)” till utbildningsnämnden för yttrande. Revisionskontorets samlade bedömning är att utbildningsnämnden i huvudsak säkerställer en undervisning i enlighet med skollagen och läroplanen för elever i anpassad grundskola. Granskningen visar att kunskapsuppdraget har implementerats i verksamheten. Kompetensförsörjning och goda lärmiljöer är områden att vidareutveckla. En annan rekommendation är att utveckla analysen av elevernas kunskapsutveckling avseende samtliga elevgrupper inom anpassad grundskola.
Förvaltningen har under våren 2023 genomfört en kartläggning av behörigheten inom anpassad grundskola men ytterligare en kartläggning kommer att göras för att få ett mer tillförlitligt underlag. Kompetensutvecklingsinsatser genomförs utifrån detta och ytterligare planeras. Förutom den så kallade MIRA-modellen för att följa upp elevernas kunskapsutveckling kommer förvaltningen också titta på andra kompletterande verktyg för att kunna följa upp och analysera kunskapsutvecklingen både på individ-, grupp och förvaltningsnivå. Vidare kommer förvaltningen att intensifiera arbetet med att ta fram kvalitetskriterier för god lärmiljö i anpassad grundskola.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det som sitt yttrande till stadsrevisionen.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
419kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har i kommunfullmäktiges budget för 2023 fått i uppdrag att genomföra relevanta kompetensutvecklingsinsatser i syfte att höja kunskapsnivån inom skolans personalkategorier i fråga om barn med NPF-diagnoser. Föreliggande tjänsteutlåtande utgör utbildningsförvaltningens redovisning av uppdraget.
Förvaltningen arbetar fortlöpande med att på olika sätt skapa tillgängliga och anpassade lärmiljöer som kan möta elever i behov av särskilt stöd, främja elevers skolnärvaro och elevers psykiska hälsa. Fortsatt planerar förvaltningen att genomföra ytterligare kompetenshöjande insatser i syfte att stödja skolor och personal i arbetet med NPF-diagnostiserade elever.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som redovisning av budgetuppdraget om stöd till skolor med elever som har NPF-diagnoser.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Stockholms stads trygghetsprogram 2024–2027” till utbildningsnämnden för yttrande. Programmet utgör, tillsammans med det redan antagna säkerhetsprogrammet, en revidering av stadens tidigare trygghets- och säkerhetsprogram. Programmet har fokus på det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.
Trygghetsprogrammet föreslås fortsatt utgå från fyra fokusområden:
- Förebyggande arbete
- Riktade sociala insatser
- Stadens offentliga miljö
- Stadsutveckling
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till att revideringen tydliggör stadens höga ambition genom att beskriva en struktur för stadens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Strukturen utgår från aktuella data, kartläggningar, orsaksanalyser och väl avvägda åtgärder. Det är också positivt att programmet inkluderar arbetet mot välfärdsbrott och otillåten påverkan i det förebyggande arbete.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
921kb Ladda ner dokument
-
Kommunstyrelsen har remitterat den övergripande samverkansöverenskommelsen mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm till utbildningsnämnden för yttrande.
Målet med samverkansöverenskommelsen är att stockholmarnas trygghet ska öka och den faktiska brottsligheten ska minska. Parterna ska genom överenskommelsen skapa förutsättningar och mandat för att stärka det gemensamma brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet på både central och lokal nivå. I samverkansöverenskommelsen lyfts fem prioriterade samverkansområden fram där vikten av samverkan är särskilt påkallad på såväl central som lokal nivå. Stadsledningskontoret anger att en central fråga för staden är att förebygga att barn och ungdomar involveras i gängkriminalitet och det ska ses mot bakgrund utifrån rådande läge med ökat antal skjutningar och sprängningar kopplat till den kriminella gängmiljön. Två av de fem prioriterade samverkansområdena, Unga i riskzon för destruktivt beteende och Kriminella miljöer och livsstilar bedöms särskilt viktiga för att motverka detta.
Förvaltningen stödjer avgränsningen till fem prioriterade områden i den nya överenskommelsen och delar uppfattningen att de för skolan specifika intresseområdena kommer omhändertas i den nya strukturens formuleringar. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat rekommendationen ”Prislista för gymnasieskolan i Stockholmsregionen 2024” till utbildningsnämnden.
Stockholms stad tar emot ett stort antal gymnasieelever från andra kommuner och får kostnadsersättning för dessa enligt prislistan för nationella program inom samverkansområdet inom Stockholms län. Programpriserna för gymnasiet ses över årligen efter dialog med kommunledningarna i Stockholms län. Kommunförbundet Storsthlms styrelse har beslutat att rekommendera en prislista för 2024 som baseras på en genomsnittlig ökning med 3,4 procent för programpriser och strukturtillägg.
Utbildningsförvaltningen är i huvudsak positiv till remissen. Det går inte att bedöma den fulla effekten av förslagen för nämndens budget innan det varit möjligt att analysera förslaget till budget för Stockholms stad 2024 i sin helhet. Förvaltningen har i övrigt uppmärksammat ett mindre fel för utbudet av nationella program för elever i klasser med hörselanpassning, vilket även meddelats Storsthlm.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
388kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson m.fl. (L) med frågan om hur förvaltningen tillgodoser lokaler för El Sistemas verksamhet vid skolevakueringar.
Vid planerade evakueringar ser utbildningsförvaltningen över den aktuella skolans externa verksamhet för att i möjligaste mån hitta lösningar också för denna. El Sistemas verksamhet finns med som en del i den samlade evakueringslösningen för Bredängsskolan. Förvaltningen arbetar aktivt för att hitta motsvarande lösning även för verksamheten i Söderholmsskolan när denna evakueras till Vårbergsskolan våren 2024.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Michaela Zankl (C) där skribenten efterfrågar en konkret plan kring hur integrering av moduler för schemafunktioner är tänkt att ske i förhållande till den leverantör som fått ansvar för att utforma de andra delarna av skolplattformen.
Skolplattformen består idag av olika systemstöd som tillsammans utbyter data för att skapa en sammanhängande helhet. De pågående upphandlingarna som förvaltningen genomför avser att ersätta de systemstöd som hanterar pedagogiskt genomförande, planering och bedömning, elevdokumentation, frånvaro- och närvaroregistrering. Inför upphandlingarna av nya systemstöd har en grundlig behovsinventering genomförts. Detta har lett till flera kravspecifikationer för upphandlingarna. Dessa krav inkluderar också informationssäkerhet och dataskydd, såsom kryptering vid integrationer och rutiner för säker utveckling. Förvaltningen har undersökt vad som krävs för att kunna realisera tredjepartstjänster. I upphandlingarna har bland annat krav ställts på att staden ska ha rätt att använda data som hanteras i systemstöden.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Moderaterna och Liberalerna med frågor om personaltätheten i Stockholms stads skolor.
Den statistik som efterfrågas i skrivelsen finns inte tillgänglig i den form som efterfrågas. Systemet för personalstatistik innehåller inte uppgifter om kvartiler eller årskurser. Förvaltningen redovisar därför i ärendet det totala antalet månadsanställda uppdelat på tillsvidare- och visstidsanställda samt inom kategorierna lärare och elevassistenter och det totala elevantalet per den 15 oktober åren 2018–2023.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
15
Övriga frågor