Möte 2023-12-14
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
4
Anmälan av delegationsbeslut, inkomna handlingar med mera
-
Utbildningsnämndens verksamhetsplan för 2024 präglas, precis som 2023, till stor del av världsläget. Stigande räntor och fortsatt hög inflation, det förändrade säkerhetsläget, allvaret i klimatfrågan och en ökad otrygghet i samhället sätter en tydlig prägel på nämndens prioriteringar. Samtidigt så sker det under 2024 ett trendbrott vad gäller elevantalsutvecklingen. För första gången på femton år så minskar antalet elever i grundskolan, en utveckling som kommer att pågå under flera år framåt.
Ökade schabloner och ett fokus på effektiv resursanvändning ger förutsättningar att fortsätta stärka kärnuppdraget. En bra skola som lägger grunden för att alla barn och ungdomar får en god utbildning och möjlighet att göra sina egna livsval, oavsett var i staden de bor eller vilken bakgrund de har.
Under 2024 fortsätter utbildningsnämndens arbete med följande strategiska och prioriterade områden:
- Ökad likvärdighet
- Systematiskt kvalitetsarbete
- Elevhälsa
- Trygghet och studiero
- Hållbar utveckling
- Kompetensförsörjning
- Resurseffektivt lokalutnyttjande
- Ekonomi och effektivitet
Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
SISAB driver tillsammans med utbildningsnämnden ett om- och nybyggnadsprojekt på Bäckahagens skola. Projektet har efter ursprungligt genomförandebeslut delats upp i två produktionsetapper. Den första etappen slutfördes under 2023 men är beroende av att den andra etappen färdigställs. Kvarstående åtgärder är en förutsättning för skolans kapacitetstillskott samtidigt som det fortsatt finns stort underhållsbehov i befintliga byggnader. Målet är att utöka skolans kapacitet med 440 elevplatser till totalt 1110 och slutföra underhållet i befintliga byggnader till hösten 2027.
Den idag prognostiserade kostnaden för projektet avviker från beslutad budget. I den reviderade offerten bedöms den sammanlagda projektkostnaden till 456,5 mnkr exklusive index, en ökning om 185,7 mnkr. Efter prövning om projektets återstående del hade kunnat avbrytas eller flyttas fram i tid är slutsatsen att alternativkostnaden för att flytta fram utförandet av etapp 2 är högre och innebär betydande risker och negativa effekter för fastigheten och verksamheten. Sedan tidigare beslut har fastighetens underhållsbehov blivit större och innebär såväl nya risker som kostnader om projektet senareläggs ytterligare. Ett nytt genomförandebeslut krävs alltså för att hantera kostnadsökningen i den redan färdigställda etappen och för att kunna genomföra den planerade andra etappen.
Bilagor
-
423kb Ladda ner dokument
-
-
Barns utemiljöer i staden har blivit en alltmer prioriterad fråga i synnerhet vad gäller att skapa gröna miljöer för barn och unga. I kommunfullmäktiges budget för 2023 och 2024 finns ett särskilt uppdrag för att utbildningsnämnden ska ta fram ett koncept och en strategi för att skapa grönare skolgårdar. Utifrån dessa uppdrag planerar utbildningsförvaltningen för ett fortsatt arbete med det löpande skolgårdsprojektet, men med ett särskilt fokus på att tillskapa gröna gårdar.
Förvaltningen ger i detta ärende utbildningsnämnden fem genomförandeförslag för skolgårdsåtgärder på skolorna Alviksskolan, Hjulsta grundskola, Hässelbygårdsskola, Sofia skola och Trollbodaskolan. Genomförande planeras under sommaren 2024.
Förvaltningen föreslår även att utbildningsnämnden i samma ärende godkänner ett inriktningsförslag för skolgårdsåtgärder på skolorna Björngårdsskolan, Elinsborgsskolan, Oxhagsskolan, Snösätraskolan och Solbergaskolan. Genomförande planeras under sommaren 2025.
Åtgärderna på ovan nämnda skolor ska syfta till att byta ut hårdgjorda och konstgjorda ytor till förmån för grönare miljöer som kan tjäna flera syften på en skolgård, till exempel att stimulera lek och rörelse, skapa lugnare platser för återhämtning, bli en del i den pedagogiska verksamheten och även vara en del i stadens arbete med klimatanpassning.
Bilagor
-
Utbildningsförvaltningen har tagit fram ett förslag med sammanträdestider för utbildningsnämnden år 2024. Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden sammanträder enligt följande datum:
25 januari
22 februariVerksamhetsberättelse och bokslut 2023
27 mars
25 april Underlag till budget 2025 (treårsbudget)
23 maj
13 juni Tertialrapport 1
29 augusti
26 september Tertialrapport 2
24 oktober
21 november
12 december Verksamhetsplan 2025
Om ingenting annat meddelas äger sammanträdena rum kl. 16:30 i lokal Insikten, Hantverkargatan 2F. Sammanträdena är inte öppna för allmänheten.Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har gett utbildningsnämnden i uppdrag att årligen utarbeta en rapport om trygghet och studiero i stadens skolor. Årets rapport redovisar den utvärdering som utbildningsförvaltningen gjort av nämndens våldsförebyggande handlingsplan ”Våga fråga, lyssna och agera!”.
Syftet med utvärderingen har varit att ta reda på hur handlingsplanen uppfattas av skolor och hur förvaltningens stöd kan utvecklas, samt att få förståelse av hur skolor arbetar med frågor som rör normer, våld, förtryck och utsatthet.Utvärderingen visar att skolpersonal har deltagit i olika kompetensutvecklingsinsatser, men att skolor i låg utsträckning känner till handlingsplanen. Stödmaterialet i handlingsplanen används därför i olika grad av skolorna. Information som når skolor behöver vara kort och konkret och det bör tydligt framgå vem som är målgruppen. Varje skola behöver samtidigt få möjlighet att göra sina prioriteringar utifrån de utvecklingsbehov som finns på skolan.
I rapporten beskrivs också utvecklingsområden för att tydliggöra vad som förväntas av skolorna och vilket stöd som finns att få.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner rapporten om trygghet och studiero i Stockholms stads skolor 2023.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
671kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden fördelar årligen bidrag till utomstående organisationer. Inför år 2024 har 15 ansökningar om bidrag inkommit. Ansökningarna har bedömts utifrån formkrav och bedömningsgrunder enligt utbildningsnämndens ”Anvisningar för bidrag till utomstående organisationer” samt Stockholm stads ”Riktlinjer avseende förenings- och kulturstöd – demokrativillkor”.
Utbildningsförvaltningen har avvisat två ansökningar på grund av att ansökningarna inte var kompletta.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden avslår åtta ansökningar då de inte uppfyller formkraven och bedömningsgrunderna i tillräcklig utsträckning.
Förvaltningen föreslår därtill att fem föreningar beviljas bidrag. Den totala kostnaden är cirka 2,2 miljoner kronor (exkl. moms), vilket motsvarar samma kostnad som föregående år.
Bilagor
-
365kb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Stiftelsen Tekniska museet och utbildningsförvaltningen avser att samarbeta kring verksamheten ”Tekniska on Tour”, om programmering i skolan. Verksamheten syftar till att väcka elevens intresse för teknik och naturvetenskap för att öppna möjligheter till fortsatta studier inom ämnesområdena. Verksamheten syftar också till att kompetensutveckla lärare samt tillhandahålla läromaterial inom programmering.
Utbildningsförvaltningen har bedömt att ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en ändamålsenlig avtalsform för samarbetet, bland annat då museet är verksamhetens kärna. Förvaltningen bedömer att verksamheten ”Tekniska on Tour” genomförs på ett sätt som är ett komplement till skolornas verksamhet. Stiftelsen Tekniska museet har ett specifikt arbetssätt och kompetens för att genomföra verksamheten. Det första avtalet om idéburet offentligt partnerskap mellan utbildningsnämnden och Tekniska museet har löpt mellan 2021–2023. Utbildningsförvaltningen ser ett behov av fortsatt och utökat samarbete och föreslår ett nytt idéburet offentligt partnerskap som avtalsform. I föreslaget partnerskap finansierar utbildningsnämnden verksamheten med 2 mnkr per år.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden beslutar att ingå idéburet partnerskap med stiftelsen Tekniska museet enligt bilagt avtal och att utbildningsnämnden delegerar till utbildnings-direktören att underteckna avtalet.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
540kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2024–2029” till utbildningsnämnden för yttrande.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till kommunstyrelsens förslag. Det reviderade programmet ger stadens nämnder och bolagsstyrelser en god bas i arbetet med att förverkliga stadens mål för det funktionshinderspolitiska arbetet. Kombinerat med tillämpningsanvisningar och förslag på indikatorer och aktiviteter utgör programmet ett välkommet stöd i arbetet med att nå målen för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättningar.
Förvaltningen skulle gärna se att avsnittet om samverkan utvecklades och identifierade även vikten av samarbete och relationer till vårdnadshavare. Vårdnadshavare är nödvändiga medaktörer i arbetet för att skapa de bästa förutsättningarna för barn och unga med funktionsnedsättningar. Det bör synliggöras i det reviderade programmet.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
554kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen – en ny huvudregel (SOU 2023:69)” till utbildningsnämnden för yttrande.
I betänkandet föreslås en ny lag om skyldighet att lämna uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna. Lagen innehåller dels en skyldighet att lämna ut kontaktuppgifter, dels en skyldighet för rektor att lämna uppgifter på eget initiativ och efter en begäran. Skyldigheten att lämna uppgifter på eget initiativ är avsedd att få till stånd ett ökat informationsflöde av uppgifter som myndigheter uppmärksammar i sitt ordinarie arbete. Uppgiftsskyldigheten gäller oberoende av om en uppgift omfattas av sekretess eller tystnadsplikt. Ett uppgiftslämnande ska dock alltid föregås av en intresseavvägning.
Utbildningsförvaltningen delar bilden av att det behövs ett mer effektivt informationsflöde mellan myndigheter och ser positivt på att de brottsbekämpande myndigheterna får verktyg som gör det enklare att förebygga och bryta brottsligheten. Förvaltningen välkomnar betänkandets förslag om att rektor ska ges en uppgiftsskyldighet efter begäran från de brottsbekämpande myndigheterna. Förvaltningen ställer sig dock tveksam till om ett uppgiftslämnande på eget initiativ kommer få de rättsverkningar som betänkandet vill göra gällande. Ett sådant förfarande kan leda till ett oönskat tolkningsutrymme som kan försvåra en likvärdig bedömning.
Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
15
Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen (SOU 2023:40)
Kommunstyrelsen har remitterat ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen (SOU 2023:40)” till utbildningsnämnden för yttrande.
I betänkandet föreslås, bland annat, att Sverige ska göra det möjligt för barn att få upplevda rättighetskränkningar av barnkonventionen prövade av FN:s barnrättskommitté. Det föreslås även att Sverige ska inrätta en försöksverksamhet med statsbidrag till organisationer i civilsamhället som bedriver verksamhet med oberoende barnombud. Utredningen föreslår även att offentligt biträde ska förordnas för barn i mål eller ärenden om begränsning av umgänge och hemlighållande av vistelseort enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Vidare har utredningen lagt förslag om att barns rätt till information om beslut och överklagande enligt LVU och lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) ska förtydligas och att placering och omplacering av ett barn med stöd av socialtjänstlagen (SoL) måste föregås av ett formellt och överklagbart beslut.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget att Sverige ska göra det möjligt för barn att få upplevda rättighetskränkningar prövade av FN:s barnrättskommitté men önskar en djupare analys av hur ett sådant klagomålsförfarande påverkar skolans personal och verksamhet.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson (L) där skribenten uppmärksammar Skolinspektionens granskning av gymnasieskolors avvikelser i kursbetyg jämfört med resultaten på nationella prov.
Förvaltningen tar Skolinspektionens kritik på allvar och kommer att arbeta med likvärdighet och betygsättningsfrågor bland annat i samband med att ämnesbetyg införs till läsåret 2025/26. När det gäller Skolinspektionens iakttagelser i kvalitetsgranskningen av rektorns arbete med likvärdiga betyg har de aktuella skolorna vidtagit åtgärder för att säkerställa betygsättningen. Detta är redovisat till Skolinspektionen, men myndigheten har dock ännu inte återkommit med något beslut om de anser att åtgärderna är tillräckliga.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
17
Övriga frågor