Möte 2024-04-25
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
3
Anmälan av beslut från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och stadens nämnder inom nämndens verksamhetsområden
Bilagor
-
254kb Ladda ner dokument
-
809kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
994kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
I Underlag för budget 2025 med inriktning 2026 och 2027 beskriver och analyserar förvaltningen de kommande årens utveckling. Exempel på viktiga faktorer i omvärlden som har stor påverkan är den demografiska utvecklingen med ett prognostiserat minskat antal elever i grundskolan. Därutöver lyfts det förändrade säkerhetsläget i Europa och den makroekonomiska utvecklingen som innebär stora utmaningar för utbildningsnämnden. I ärendet beskrivs utvecklingsbehov och strategiskt viktiga frågor, utmaningar och prioriteringar inför kommande år. Utbildningsförvaltningens utmaningar beskrivs under tre övergripande mål: goda skolresultat, en likvärdig skola och en effektiv skolverksamhet.
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
265kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
982kb Ladda ner dokument
-
430kb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
-
Skarpatorpsskolan har i dagsläget anpassad grundskola för 20 elever. Projektet avser att utföra verksamhetsanpassningar i befintliga lokaler för att kunna utöka verksamheten för anpassad grundskola med cirka tolv elevplatser. Efter åtgärderna kommer skolan att ha en total kapacitet om 32 elever för anpassad grundskola.
De planerade åtgärderna är att genomföra mindre verksamhetsanpassningar i befintliga klassrum, tillskapa en tillgänglig köksö i hemkunskapssalen samt anpassningar av en del av skolgården för målgruppen. Projektet planeras vara klart till skolstart höstterminen 2024.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag att genomföra verksamhetsanpassning på Skarpatorpsskolan i syfte att tillskapa fler elevplatser i anpassad grundskola. Uppskattad hyresgenererad projektkostnad uppgår till cirka 5.1 mnkr. Hyra år 1 uppgår till cirka 547 tkr. Med anledning av projektets tidplan behöver beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
346kb Ladda ner dokument
-
-
Midsommarkransens gymnasium erbjuder flera nationella idrottsutbildningar (NIU) och även särskilda idrottsprofiler. För att möjliggöra idrottsprofilernas utbildning inom befintliga lokaler föreslår förvaltningen att vissa verksamhetsanpassningar utförs på skolan. Lokaler tillskapas för gym med tillhörande omklädningsrum. Detta minskar beroendet av inhyrningar i lokaler utanför skolan och kostnader för verksamheten som det medför.
Färdigställande av verksamhetsanpassningarna beräknas ske till höstterminen 2024.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag att genomföra verksamhetsanpassningar på Midsommarkransens gymnasium för att tillgodose behovet av ändamålsenliga lokaler för skolans idrottsprofil inom befintliga utrymmen på skolan. Detta till en hyresgenererande projektkostnad om cirka 7,2 mnkr, och med en tillkommande hyreskostnad år ett med cirka 580 tkr. Beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
-
540kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har remitterat rapporten ”Ekonomistyrning i grundskolan” till utbildningsnämnden för yttrande. Revisionskontorets samlade bedömning är att utbildningsnämnden har en ändamålsenlig ekonomistyrning för grundskolan och att den interna kontrollen är tillräcklig. Stadsrevisionen konstaterar att den prognostiserade demografiska förändringen av elevantalet innebär en viktig och svår uppgift och att det är positivt att nämnden både har vidtagit åtgärder på kort och lång sikt.
Granskningen noterar några områden som behöver stärkas. Beslutade åtgärder och uppdrag till förvaltningen bör enligt revisionen tydligt framgå i protokoll så att nämndens ansvarstagande tydliggörs. Nämnden bör också säkerställa att styrning avseende anslagsenheter implementeras i skolorganisationen.
Utbildningsförvaltningen välkomnar revisionskontorets granskning som ger uppslag till att ytterligare förbättra ekonomistyrningen. Fortsatt avser förvaltningen att tillämpa det förslag som förs fram om att lokalförsörjningsplanen ska tas upp som en egen beslutspunkt. Därtill kommer förvaltningen även att starta en översyn av dokumentationen och informationen kring styrningen av anslagsenheter.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det som sitt yttrande till stadsrevisionen.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
603kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har granskat om utbildningsnämnden, Bromma stadsdelsnämnd och AB Svenska Bostäder har en tillräcklig uppföljning och kontroll av lokalvårdsavtal för att förebygga och upptäcka oegentligheter.
Stadsrevisionens samlade bedömning är att uppföljning och kontroll av granskade lokalvårdsavtalen inom förvaltningar och bolag behöver stärkas för att förebygga och upptäcka oegentligheter. Revisionskontoret konstaterar samtidigt att utbildningsnämnden har ett systematiskt arbetssätt att följa upp sina avtal, både avseende kvalitet och för att förebygga och upptäcka oegentligheter. För nämndens del handlar de potentiella förbättringarna framför allt om att den lokala avtalsuppföljningen på skolorna behöver stärkas.
Förvaltningen avser att stärka avtalsuppföljningen genom att se över och utveckla befintligt stödmaterial för skolorna, samt förstärka informationen om hur avtalsuppföljning ska ske i samband med nya avtal. Därtill kommer även förvaltningen utarbeta en processbeskrivning för viteshantering samt ta fram stödmaterial för tillämpning av viten.
Utbildningsförvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det som sitt yttrande till stadsrevisionen. Beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Riktlinjer i stadens arbete mot våldsbejakande extremism” till utbildningsnämnden för yttrande.
Riktlinjerna ersätter tidigare anvisningar från 2016 och omfattar uppdateringar med en ny struktur för stadens arbete mot våldsbejakande extremism och tydligare beskrivningar av roll- och ansvarsfördelningen i arbetet. De nya riktlinjerna lägger även ett ökat fokus på förebyggande arbete mot hot från ensamagerande gärningspersoner och på extremism i online-miljöer.
De riktlinjer som nu ligger ute på remiss är, menar förvaltningen, ett viktigt styrdokument i arbetet med att förebygga och försvåra för våldsbejakande extremism i staden. De utgör en samlad strategi där stadens verksamheter gemensamt och samordnat arbetar mot samma mål. Förvaltningen välkomnar särskilt att de nya riktlinjerna inkluderat forum online. Fortsatt vill förvaltningen lyfta fram att riktlinjerna saknar den anpassade grund- och gymnasieskolan i uppräkningen av verksamheter där det ska bedrivas ett aktivt demokratistärkande arbete. Därtill saknar förvaltningen Rädda Barnen i redovisningen av viktiga externa samverkanspartners.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänvisning till remisstiden behöver beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Kommunikationsprogram för Stockholms stad” till utbildningsnämnden för yttrande. Kommunikationsprogrammet är ett styrande dokument för nämnders och bolagsstyrelsers kommunikationsarbete.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till kommunstyrelsens förslag. Programmet är väl utformat och tydliggör kommunikationsansvaret genom att föra ihop det med verksamhetsansvaret. Det ger stadens nämnder och bolag en god bas för kommunikationsarbetet som ska bidra till att stockholmare och andra berörda målgrupper upplever att det är lätt att ta del av stadens tjänster och service.
Förvaltningen skulle gärna se att användarperspektiv och användarinvolvering ytterligare lyfts fram i programmet. Därtill önskar förvaltningen också att programmet mer utförligt beskriver kommunikationsansvaret för medarbetare och chefer.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet ”Livsmedelsberedskap för en ny tid” (SOU2024:8) till utbildningsnämnden för yttrande.
Utredaren föreslår en utvecklad inriktning för Sveriges livsmedelsberedskap inklusive styrmedel för näringslivets medverkan. Bakgrunden är ett försämrat säkerhetspolitiskt läge och att det på grund av en komplex hotbild mot Sverige föreligger ett behov av att säkerställa landets livsmedelsförsörjning.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till förslagen i utredningen. Förvaltningen bedriver sedan förra året ett projekt för att analysera, planera samt säkerställa livsmedelsförsörjningen avseende den samhällsviktiga måltidsverksamheten som förvaltningen ansvarar för. Förvaltningen vill samtidigt uppmärksamma det faktum att en del av skolverksamheten bedrivs av enskilda huvudmän. Därför finns behov av en helhetssyn för hur måltidsverksamheten ska säkras för de elever som går i fristående skolor.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden ska ärendet justeras omedelbart.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat Skolsäkerhetsutredningens andra delbetänkande ”Skolor mot brott (SOU 2024:17) till utbildningsnämnden för yttrande.
Utredaren föreslår att det i skollagen ska regleras ett ansvar som sammantaget innebär att skolorna ska bedriva ett aktivt brottsförebyggande säkerhetsarbete i syfte att motverka brott i skolan och i samhället. Fortsatt menar utredaren att förslagen innebär att skolväsendet involveras i ett arbete för att motverka brottsligheten och öka säkerheten inom skolan och i samhället i större utsträckning och mera systematiskt än vad som är fallet i dag.
Förvaltningen delar utredarens uppfattning om att hela samhället behöver arbeta tillsammans för att förebygga och förhindra brott och att skolan har en viktig roll i att alla barn och unga känner sig trygga och säkra under hela skoldagen. Samtidigt vill förvaltningen understryka att skolans huvuduppdrag är undervisning och utbildning. Ytterligare arbetsuppgifter kan få negativa verkningar i form av bland annat mer administrativa uppgifter och en förflyttning i fokus från kärnuppdraget till andra samhällsuppgifter. Utredningen har haft ett brett uppdrag vilket också resulterat i ett stort antal förslag. Sammantaget bedömer förvaltningen att förslagen kommer att ta resurser och medel från skolans kärnuppdrag och kommer innebära större kostnader än de beräknade.
Förvaltningen anser vidare att utredningen i större utsträckning borde ha tagit hänsyn till redan befintliga regleringar och samverkansstrukturer vad gäller skolornas säkerhetsarbete. Det finns också områden såsom bättre möjligheter till kamerabevakning av utsatta platser i skolan, som förvaltningen anser skulle förstärka skolornas brottsförebyggande arbete men där utredningen inte lämnar några förslag alls i nuläget.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
304kb Ladda ner dokument
-
-
15
Växla yrke som vuxen – en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna (SOU 2024:16)
Kommunstyrelsen har remitterat utredningen om ”Växla yrke som vuxen – en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna (SOU 2024:16)” till utbildningsnämnden för yttrande. Utredningen lägger fram flera förslag som syftar till att på olika sätt öka möjligheten för vuxna att växla yrke.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till åtgärder som ökar möjligheten och flexibiliteten för vuxna att växla yrke eller komplettera tidigare utbildning. Välfärdens och näringslivets behov av kompetens med gymnasial yrkesutbildning är omfattande och fler vuxna behöver få möjligheten att kunna ställa om och vid behov växla yrke under ett helt arbetsliv. Samtidigt anser förvaltningen att yrkesutbildning på gymnasial nivå bör kunna inrymmas inom de befintliga skolformerna och inom befintlig utbildningsstruktur.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Motion om att öppna idrottslokalerna vid stadens skolor för barn och unga under loven” av Andréa Hedin (M) till utbildningsnämnden för yttrande. I motionen föreslås att öppna upp stadens idrottsanläggningar och idrottshallar i anslutning till de kommunala skolorna under loven. Detta i syfte att öka möjligheterna till idrottande på stadens anläggningar året runt.
Utbildningsförvaltningen ser positivt på att öka nyttjandegraden av idrottslokaler i stadens skolor utanför verksamhetstid och arbetar sedan en längre tid tillbaka tillsammans med berörda förvaltningar för att underlätta uthyrning. Förvaltningen ser inga hinder för att bokningsbara idrottssalar i större utsträckning bokas ut av idrottsförvaltningen efter verksamhetstid även på loven. Däremot så behöver den praktiska hanteringen gällande ansvar, ersättning och tillsyn förtydligas. Hänsyn behöver tas till skolornas egna verksamheter och planerade arbeten under loven.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat ”Motion om att stoppa de öppna drogscenerna i Stockholm” från Andréa Hedin (M) till utbildningsnämnden för yttrande. I motionen föreslås att Stockholms stad utreder och sätter in insatser vid varje öppen drogscen som har en skola inom en radie av 500 meter för att undvika att barn och unga rekryteras av gängkriminella eller utsätts för brott. Insatserna bör utformas i nära dialog med stadsdelsnämnderna, polisen och närliggande skolor.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till motionens intentioner och ser ett värde i att det tas fram trygghetsskapande insatser som anpassas efter varje geografisk plats. På vissa av de platser som nämns i motionen finns pågående insatser som behöver utvärderas och kompletteras.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden behöver beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Claes Nyberg (C) och Andréa Hedin m.fl. (M) med frågor gällande kuratorssamtal för samtliga elever i årskurs 7.
I Stockholms stad arbetar skolorna utifrån en samlad elevhälsa och genom den finns det tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator samt speciallärare eller specialpedagog. Kuratorns uppdrag innebär att föra in psykosocialt arbete i skolan för att bidra till att eleven uppnår kunskapsmålen. Varje rektor utformar skolans psykososociala insats utifrån skolans behov. Det innebär att det ser olika ut hur skolkuratorerna inom stadens skolor bedriver sitt arbete, i vilka årskurser samt vilka tillvägagångsätt som skolorna och skolkuratorerna har för att kartlägga och fånga upp elevernas psykosociala situation och mående. Alla elever erbjuds även möjligheten att träffa skolkurator om eleven eller vårdnadshavaren önskar det. Kontakt med skolkurator sker också om en medarbetare på skolan uppmärksammat ett behov.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson (L) med frågor om hur stadens skolor undervisar om totalförsvaret. I skrivelsen konstateras att skolan är en samhällsviktig verksamhet och att det, med anledning av den ökade risken för utländska påverkansoperationer liksom skärpt civil- och värnplikt blivit allt viktigare att skolan tar upp totalförsvarsfrågorna i undervisningen.
Utbildningsförvaltningen kan konstatera att sättet skolan kan bedriva undervisning om totalförsvaret på beror på vilka åldersgrupper som undervisas och undervisningens syfte. Att undervisa barn i yngre åldrar kräver en pedagogiskt anpassad strategi som är lämplig för deras åldersgrupp och utvecklingsnivå. För äldre elever är det vanligt att integrera ämnet i samhällskunskap och historia.
Påverkanskampanjer, fejkade nyheter och annan vilseledande information sprids ofta på internet. Desinformation är vanligt förekommande i forum, sociala medier och online-spel som barn och unga använder. Skolan har en viktig roll i att utbilda eleverna i källkritik, det uppdraget ryms inom flera skolämnen. Även analoga medier kräver källmedvetenhet och många områden i läroplanerna berör detta.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Tidningen LÄRA är ett pedagogiskt magasin för personal inom Stockholm stads skolor och ges ut av utbildningsförvaltningen med fyra nummer per år. Utbildningsnämnden behöver med anledning av att en ny kommunikationschef rekryterats utse en ny ansvarig utgivare för tidningen och anmäla bytet av ansvarig utgivare för utgivningsbevis till Patent- och registreringsverket.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden utser kommunikationschef Eva-Li Littorin till ansvarig utgivare för tidningen LÄRA och att uppdra åt utbildningsdirektören att anmäla byte av ansvarig utgivare för utgivningsbevis till Patent- och registreringsverket.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
21
Övriga frågor