Möte 2024-05-23
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Anmälan av protokoll
-
3
Anmälan av beslut från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och stadens nämnder inom nämndens verksamhetsområden
Bilagor
-
342kb Ladda ner dokument
-
321kb Ladda ner dokument
-
432kb Ladda ner dokument
-
639kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad ska vara ledande i omställningen till ett mer hållbart och klimatsmart samhälle. Kommunfullmäktige har därför beslutat om ambitiösa klimatmål för nämnder och bolag. Målen återfinns i Stockholms stads Miljöprogram 2030 och i kommunfullmäktiges budget för 2024 med inriktning på 2025–2026, där utbildningsnämnden bland annat fått i uppdrag att utveckla och sprida sitt arbete med hållbar och klimatsmart mat till stadens skolor.
Ett av de prioriterade målen i stadens miljöprogram är att kraftigt minska de konsumtionsbaserade utsläppen. För att nå detta mål behöver klimatpåverkan från de livsmedel som staden köper in, tillagar och serverar i de kommunala verksamheterna minska. Utsläppen från livsmedel utgör idag cirka 15 procent av stadens totala klimatpåverkan.
Utbildningsförvaltningen har en längre tid arbetat för att minska skolmåltidernas klimatpåverkan. Fokus har legat på kompetensutveckling och stöd i planering av måltider. Totalt sett har skolmåltidernas klimatpåverkan minskat över tid, men inte i den utsträckning som krävs för att nå de klimatmål som beslutats av kommunfullmäktige. En avgörande anledning till detta är att skillnaden mellan skolorna vad gäller måluppfyllelsen är för stor.
För att ytterligare stärka och tydligare följa upp grund- och gymnasieskolornas arbete för minskad klimatpåverkan från mat föreslår förvaltningen att nämnden beslutar om en handlingsplan för klimatsmarta skolmåltider. Handlingsplanen utgörs av detta tjänsteutlåtande. Centrala byggstenar i handlingsplanen är ett utvecklat kompetensutvecklingsprogram, upphandling av ett modernt kostdatasystem och uppföljning av verksamheten.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag till handlingsplan för klimatsmarta skolmåltider och uppdrar åt förvaltningen att ta fram anvisningar och stödmaterial för att genomföra den verksamhetsmodell som föreslås i ärendet avseende klimatsmarta skolmåltider.
Bilagor
-
567kb Ladda ner dokument
-
-
6
Revidering av riktlinjer för ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning
Kommunstyrelsen har remitterat föreslagen revidering av ”Riktlinjer för ärendeansvar mellan stadsdelsnämnderna inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning” till utbildningsnämnden för yttrande. Revideringen innebär främst att riktlinjerna förtydligats och gjorts mer användarvänliga genom nya skrivningar och ändrad disposition. Riktlinjerna har också uppdaterats för att stämma med gällande lagstiftning och beslut från kommunfullmäktige.
Utbildningsförvaltningen anser att det är föredömligt att staden genom revideringen fortsätter och utvecklar samverkan för att underlätta fördelningen av ansvar för individärenden mellan stadsdelsnämnderna. Riktlinjerna visar tydligt stadens utgångspunkt om ett sammanhållet ansvar. Vid tillämpning av riktlinjerna ska alltid den enskilda individens behov sättas i främsta rummet. Förvaltningen ställer sig positiv till förslagen i de reviderade riktlinjerna.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
359kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion från Liberalerna (L) gällande Stockholms stads ställningstagande mot Rysslands invasionskrig mot Ukraina. I motionen föreslås att staden ska säkerställa att stadens resurser inte används för att stödja företag eller organisationer som finns på sanktionslistan. Vidare nämns vikten av att Stockholms stad noggrant följer och efterlever de sanktioner och restriktioner som beslutats på nationell och internationell nivå.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till motionens intentioner och ser ett behov av att utveckla metoder och arbetssätt för att genomföra den uppföljning som krävs. Detta för att säkerställa att staden och dess upphandlade leverantörer följer gällande lagstiftning och sanktioner.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
985kb Ladda ner dokument
-
-
Moderaterna (M), Liberalerna (L) och Centerpartiet (C) har lämnat in en skrivelse till utbildningsnämnden där de undrar hur utbildningsförvaltningen säkerställer tillgång till Skolplattformen för personer utan personnummer.
För att logga in i Skolplattformen används stadens gemensamma e-tjänsteplattform. Det går att logga in antingen via ett svenskt personnummer men även genom ett samordningsnummer. I de fall vårdnadshavare av olika skäl inte kan logga in på Skolplattformen överhuvudtaget så är det viktigt att de meddelar detta till skolan. Varje skola har andra informationskanaler till dessa vårdnadshavare.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har tagit emot en skrivelse från Jan Jönsson (L) angående lärverktyget ”Det syns inte”. Ledamoten hänvisar i skrivelsen till studiebesök på skolor som använder verktyget och som uppskattar det och gärna vill fortsätta använda det. Kostnaden för verktyget har täckts av statsbidrag och därför varit kostnadsfritt för skolorna. I skrivelsen frågar ledamoten om utbildningsförvaltningen även framöver kommer att möjliggöra för skolor att fortsatt kunna använda lärverktyget ”Det syns inte” kostnadsfritt.
Förvaltningen har tagit beslut om att både grundskolan och gymnasieskolan även nästa år kommer att kunna ta del av materialet kostnadsfritt.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Jan Jönsson (L) har lämnat in en skrivelse till utbildningsnämnden angående ukrainska barn. I skrivelsen för Jan Jönsson fram att stadens skolor inte gör orosanmälningar till socialtjänsten, trots skolfrånvaro och kännedom om psykisk ohälsa, med hänvisning till att de ukrainska barnen inte har skolplikt. Mot denna bakgrund vill Jan Jönsson att utbildningsförvaltningen besvarar ett par frågor om vilka åtgärder förvaltningen vidtar kring ukrainska elever.
Utbildningsförvaltningen är av uppfattningen att personal inom stadens skolor har kunskap om när en orosanmälan till socialtjänsten ska göras, och att detta även innefattar ukrainska elever som inte har skolplikt. Mot bakgrund av den information som framkommit i Jan Jönssons skrivelse kommer dock förvaltningen att vidta åtgärder som innefattar information till personal om gällande rutiner kring orosanmälan till socialtjänsten.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsförvaltningen har mottagit en skrivelse från Liberalerna angående de politiska ungdomsförbundens deltagande på skolor. Liberalerna menar att en levande demokrati kräver att medborgarna är aktiva och engagerade i samhällsfrågor. Vidare lyfter Liberalerna fram att politiska ungdomsförbund önskar tillgång till stadens skolor för debatter och bokbord med mera.
Utbildningsförvaltningen anser att skolan har ett viktigt demokratiskt uppdrag, vilket regleras såväl i skollagen som i läroplaner och ämnes- och kursplaner. Att ha partier på besök är ett bra sätt att visa hur demokratin och politiken fungerar. Förvaltningen har även tagit fram ett stödmaterial utifrån den nya skollagstiftningen på området. Det är viktigt att betona att skolan inte är en allmän plats och att det är rektorn som med stöd av skollagen beslutar om skolans inre organisation och om politiska partier ska bjudas in för att medverka i utbildningen.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Skolor inom Södermalms och Norrmalms stadsdelsområden har sedan tidigare en upphandlad leverantör för genomförandet av lokalvård. Avtalet löper ut den 31 januari 2025 och kommer inte förlängas med nuvarande leverantörer, varför en ny upphandling behöver genomföras för de aktuella områdena.
Upphandlingen avser regelmässig (daglig) städning, tilläggstädning och underhållstjänster för skolorna. Det totala värdet uppskattas till cirka 40 miljoner kronor per år. Avtalstiden löper från den 1 februari 2025 till och med den 31 januari 2027, utan möjlighet till förlängning.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden delegerar till utbildningsdirektören att besluta i frågor avseende upphandlingen om städning och underhållstjänster för skolorna i stadsdelsområdena Södermalm och Norrmalm, innefattande tilldelningsbeslut, undertecknade av ramavtal med utsedda leverantörer och andra erforderliga beslut under avtalstiden.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
13
Övriga frågor