Möte 2024-05-21
-
1
Godkännande av dagordning
-
2
Val av justerare och tid för justering
-
3
Förvaltningen informerar
-
4
Nämndens frågor till förvaltningen
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion om att berörda nämnder ska genomföra en informationskampanj i syfte att motverka bedrägerier mot äldre och öka medvetenheten om tillgängliga utbildningspaket. Motionen är skriven av Linnéa Vinge, Sverigedemokraterna (SD).
Socialförvaltningen delar motionärens uppfattning om att kommunens förebyggande arbete är angeläget i syfte att minska risken för att äldre utsätts för bedrägerier. Det är även i linje med den gemensamma samverkansöverenskommelse som Stockholms stad och Polisregion Stockholm har tecknat för att stärka arbetet mot brott och otrygghet.
Förvaltningen menar att det är positivt om lokala träffpunkter använder sig av polisens utbildningsmaterial, men anser inte att det i dagsläget finns behov av en informationskampanj i stadens regi.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads miljöprogram har reviderats mot bakgrund av det uppdrag som gavs i kommunfullmäktiges budget för 2023. Socialnämnden har ombetts yttra sig över remiss om Miljöprogram 2030.
Socialförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till ett ambitiöst och omfattande miljöprogram i allmänhet och det nya målet om en rättvis och inkluderande omställning i synnerhet. Det är positivt att det finns utpekade idéer om hur nämnder ska samarbeta.
Socialförvaltningen förordar däremot, i motsats till förslaget, att begreppet utsatta grupper och personer byts ut mot begreppet sårbara grupper och personer för att harmonisera med Europeiska kommissionens benämning när de beskriver hur människor påverkas av klimatförändringar. Vidare anser förvaltningen att Miljöprogram 2030 bör innehålla mer information, vägledning och stöd avseende miljökrav vid upphandling inom vård och omsorg.
Vidare anser förvaltningen att staden behöver se över källsortering och återvinning i anslutning till avfallsplanen, det krävs med stor sannolikhet tydligare regelverk, utbildning och en upphandling av dessa tjänster för att förvaltningar ska kunna säkerställa hela kedjan för sortering och återvinning på ett bra sätt.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
511kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss av Betänkandet - En utvärdering av förändringar i sjukförsäkringens regelverk under 2021 och 2022 (SOU 2024:26)
Kommunstyrelsen har remitterat ärendet till socialnämnden för besvarande.
Regeringen beslutade den 27 juni 2022 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att utvärdera de senaste årens förändringar i sjukförsäkringens regelverk (dir. 2022:64). Den 9 februari 2023 beslutade regeringen om ett tilläggsdirektiv till utredningen benämnd Sjukförsäkringen i förändring – en utvärdering (S 2022:07). Utredningen konstaterar att de reformer som utvärderats i utredningen har enligt utredningen i mångt och mycket misslyckats med sina intentioner. Reformerna har lett till längre sjukskrivningar, lägre återgång i arbete och minskade arbetsinkomster. Utredningen menar att reformerna har urholkat viktiga principer i sjukförsäkringen om att sjukförsäkringen dels är en inkomstbortfallsförsäkring i händelse av arbetsoförmåga till följd av sjukdom, dels en omställningsförsäkring som ställer krav på omställning för den som inte kan återgå till sin tidigare arbetsgivare. Utgångspunkten för utredningens förslag är att återupprätta nämnda principer i sjukförsäkringen. Lagförslagen innebär i stora drag en återgång till det regelverk som gällde innan reformernas genomförande.
Förvaltningen gör bedömningen att genom striktare regler för sjukpenning och minskad möjlighet till långa sjukskrivningar kan personer som i dagsläget klarar sig med sjukpenning behöva söka sig till socialtjänsten för ekonomiskt bistånd när de inte längre har rätt till sjukpenning. Sannolikt kommer det krävas medel och resurser för att hantera ett ökat behov av ekonomiskt bistånd och insatser för målgruppen och det blir ytterst viktigt att diskussion förs om nationell finansiering om utredningens förslag skulle godkännas.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Socialnämnden och övriga nämnder och bolag i Stockholms stad gör årligen en sammanställning och analys av nämndens prognos utifrån perioden januari till och med april, mot budget och verksamhetens mål.
Socialnämnden följer upp prognoser som bidrar till måluppfyllelse för kommunfullmäktiges inriktningsmål:- Ett Stockholm som håller samman med en stark och jämlik välfärd i hela staden
- Ett grönt och fossilfritt Stockholm som leder en rättvis klimatomställning
- Ett Stockholm med en stabil och hållbar ekonomi med utbildning, jobb och bostäder för alla.
- Efter respektive nämnds beslut om tertialrapport 1 i maj går stadens samlade rapport till kommunstyrelsen och fastställs i slutet av juni.
Bilagor
-
281kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
Den femtonde upplagan av Socialtjänstrapporten har tagits fram av socialnämnden. Rapporten syftar till att beskriva tillståndet inom Stockholms stads socialtjänst. I rapporten beskrivs även hur socialtjänsten utvecklats över tid utifrån tillgänglig statistik. Rapporten syftar också till att fungera som ett verktyg i arbetet för likställighet inom stadens socialtjänst.
Förvaltningen har samlat in och sammanställt statistikuppgifter och annan relevant information för följande områden: ekonomiskt bistånd, barn och unga, familjerätt, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, missbruk och beroende, hemlöshet, socialpsykiatri och funktionsnedsättning. Om brukarundersökningar har genomförts under det gångna året är de beskrivna i rapporten. I rapporten inleds varje kapitel med en sammanfattning av observerade trender inom respektive verksamhetsområde.
Parallellt med framtagandet av årets rapport pågår ett fördjupat analysarbete utifrån statistiska resultat som på olika sätt avviker från det önskade eller det väntade resultatet. Arbetet innebär att utvalda resultat kompletteras med kvalitativ och kvantitativ informationsinhämtning i syfte att få en bättre förståelse för vad som föranlett att resultatet uppstått och identifiera lämpliga åtgärder. Vidare beskrivning av arbetssätt och resultat av det fördjupade analysarbetet redovisas i ett separat ärende.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner Socialtjänstrapport 2023 och överlämnar ärendet för kännedom till stadsdelsnämnderna.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
20mb Ladda ner dokument
-
-
Socialnämnden har sedan 2018 i uppdrag från Kommunfullmäktige att årligen ta fram en boendeplan som ska innehålla uppgifter om befintliga boenden, pågående projekt och uppskattat behov avseende bostäder med särskild service SoL och LSS samt stödboende. Socialförvaltningen har i samarbete med stadsdelsförvaltningarna sammanställt boendeplanen 2024-2034. Boendeplanen följer utvecklingen av bostäder med särskild service SoL och LSS samt stödboende i staden och lyfter fram synpunkter och förslag till beslut. Med hjälp av den stadsövergripande boendeplanen kan Stockholms stad öka möjligheterna att bättre planera och tillgodose alla brukares behov och önskemål vad gäller bostäder med särskild service. För att skapa bättre underlag för utbyggnation av bostäder med särskild service för barn och unga och stödboende för socialpsykiatrins målgrupp har dessa boendeformer inkluderats i boendeplanen från 2024.
Sweco har sedan 2014 tagit fram en prognos över behov av bostad med särskild service på uppdrag av socialförvaltningen. Även stadsdelsregionerna tar fram ett uppskattat behov av bostäder för prognosperioden. Vid en jämförelse mellan Swecos prognos av behov och stadsdelsförvaltningarnas uppskattade behov 2033 kan man konstatera att Swecos prognos är lägre än stadsdelsregionernas uppskattade behov.
Det underskott av bostäder med särskild service enligt LSS och SoL samt stödboende som har funnits under lång tid bedöms kvarstå under de kommande åren till följd av långa byggprocesser och ett osäkert prognosläge. Om man räknar med att alla projekt skulle kunna byggas enligt planering, inkluderat de mest osäkra projekten skulle behovet av lägenheter vara täckt med 35 lägenheter år 2034 En mer rimlig bedömning är att tillgången på boendeplatser tidigast kan vara täckt omkring år 2040.
Förvaltningen har sedan tidigare iakttagit några förbättringsåtgärder som sammantaget skulle kunna öka platstillgången i bostad med särskild service vilka sammanfattas nedan:- Planera för utbyggnad av bostad med särskild service SoL både grupp- och servicebostad.
- För att på bästa sätt matcha personer i behov av bostad med särskild service behöver socialförvaltningen och stadsdelsförvaltningarna ha ett effektivt samarbete i förmedlingsprocessen.
- Inrätta profilboende inom bostad med särskild service
- Starta bostad med särskild service för barn och unga inom kommungränsen i egen regi
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner boendeplanen 2024-2034.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden överlämnar rapporten till kommunstyrelsen.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
Sedan år 2008 har Stockholms stad bedrivit ett aktivt arbete med att såväl utreda som förebygga felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd samt förebygga bidragsbrott. Stadsdelsnämnderna och socialnämndens två enheter som betalar ut ekonomiskt bistånd, Enheten för hemlösa och Intro Stockholm, ansvarar för att ha en funktion samt rutiner för att utreda felaktiga utbetalningar (FUT) och bidragsbrott.
I föreliggande rapport redovisas nämndernas arbete och stadsövergripande statistik för året 2023 såväl som socialnämndens arbete med att samordna och utveckla detta arbete.
Resultaten som framgår indikerar att FUT-arbetet har gynnsamma ekonomiska effekter, särskilt genom att det förhindrar fortsatt utbetalning av felaktigt bistånd och främjar återbetalning av bistånd som beviljats felaktigt. Det är av yttersta vikt att kontinuerligt utveckla och samordna stadens åtgärder för att hantera felaktiga utbetalningar.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner rapporten.Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
488kb Ladda ner dokument
-
-
Nuvarande riktlinjer för handläggning av ärenden gällande ensamkommande barn och ungdomar är från 2012 och behöver uppdateras så att de överensstämmer med aktuellt regelverk.
Syftet med riktlinjerna är att säkerställa rättssäkerhet och likabehandling i staden när det gäller utredning, bedömning och tillgång till de insatser som erbjuds från socialtjänstens sida. Ett mål med riktlinjerna är att de ska erbjuda ett tydligt och konkret stöd i det dagliga arbetet med målgruppen men ändå innehålla viss grundläggande information. Riktlinjerna baseras på gällande lagar, föreskrifter och allmänna råd. De anknyter även till andra riktlinjer i staden, till policydokument och andra övergripande dokument.
I förslaget till nya riktlinjer finns tydligare hänvisningar till föreskrifter, allmänna råd och handböcker i syfte att underlätta för läsaren att hitta fördjupad information.
En ny socialtjänstlag förväntas träda i kraft i juli 2025. Socialförvaltningen bedömer inte att en eventuell ny socialtjänstlag kommer påverka handläggningsprocessen gällande målgruppen ensamkommande barn och unga i någon betydande omfattning. Däremot kan lagparagrafer komma att ändras och kapitel få nya beteckningar vilket kan behöva justeras i riktlinjerna i ett skede innan ärendet beslutas i kommunfullmäktige.Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
644kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningen och äldreförvaltningen har följt upp inkomna rapporter om missförhållanden enligt lex Sarah under år 2023. Totalt rapporterades 374 missförhållanden, av dessa avsåg 288 rapporterade missförhållanden i stadsdelsnämndernas, samt äldrenämndens, socialnämndens och arbetsmarknadsnämndens egna verksamheter. 86 rapporter avsåg privat verksamhet. Av de 288 rapporterna som inkommit från stadens egna verksamheter resulterade 29 i anmälan om allvarligt miss-förhållande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Flest rapporteringar enligt lex Sarah i egen regi år 2023 skedde inom äldreomsorg, följt av barn och unga och funktions-nedsättningsområdet. Av de missförhållanden som rapporterats under år 2023 dominerade brister i rättssäkerhet vid handläggning och genomförande följt av brister i utförandet av insats. Jämfört med år 2022 har det totala antalet rapporter om missförhållanden minskat med 61 rapporter, vilket motsvarar 20 procent. Denna minskning av rapporter avviker från de senaste årens trend då rapporterade missförhållanden inom stadens egen regi stadigt ökat. Det är svårt att dra några tydliga slutsatser om varför det totala antalet rapporter inom egen regi har minskat. En möjlig orsak kan vara att de åtgärder och satsningar som vidtagits inom myndighetsutövningen för barn och unga har gett resultat. Antalet missförhållanden som anmälts till IVO minskade från år 2022 till år 2023 med 13 anmälningar.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner redovisningen av inkomna lex Sarah-rapporter under år 2023 samt överlämnar redovisningen till kommunfullmäktige. Vidare föreslås att ärendet överlämnas till berörda nämnder för kännedom.Bilagor
-
483kb Ladda ner dokument
-
-
Trygghetspriset har delats ut årligen sedan 2012 i syfte att stimulera verksamheter som bidrar till en ökad trygghet i staden. Priset delas ut vid trygghetskonferensen. Prissumman är 50 000 kronor.
Stadens trygghetsmätning visar att personer med funktionsnedsättning är en grupp som utmärker sig med högre otrygghet och oro för att utsättas för brott. En neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller en intellektuell funktionsnedsättning är riskfaktorer som kan medföra en ökad sårbarhet både för våldsutsatthet och för olika typer av riskbeteenden.
Utifrån detta föreslår socialförvaltningen att 2024 års trygghetspris ska tilldelas en verksamhet eller organisation som genom förbyggande arbete bidrar till ökad trygghet för personer i staden med neuropsykiatriska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar.
År 2023 var temat för trygghetskonferensen samverkan för ökad trygghet och trygghetspriset tilldelades Farsta Trygghetsforum, som på ett innovativt sätt utvecklat det lokala trygghetsskapande arbetet. I Farsta Trygghetsforum deltar Farsta stadsdelsförvaltning tillsammans med ett stort antal aktörer som gemensamt bidragit till ett tryggare lokalsamhälle.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Den 26 november 2024 utses vinnarna i årets kvalitetsutmärkelse. Kvalitetsutmärkelsens syfte är att stimulera och uppmuntra det systematiska kvalitetsarbetet och en långsiktigt hållbar utveckling. Genom att delta i Kvalitetsutmärkelsen synliggör och utvecklar verksamheten sitt systematiska kvalitetsarbete.
Verksamhet som vill delta ska meddela detta till berörd förvaltning eller bolag i staden. Deltagandet ska anmälas i respektive nämnd eller styrelse.Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
16
Genomförandeärende - Ny servicebostad för personer med funktionsnedsättning enligt lagen om stöd och service (LSS9:9), i kvarteret Mangon/Persikan på Södermalm
Södermalms stadsdelsförvaltning planerar i samverkan med socialförvaltningen att förhyra åtta servicebostäder samt en gemsamhets-/personallägenhet i kvarteret Mangon och kvarteret Persikan som ligger i stadsdelen Södra Sofia.
Ärendet omfattar tre inhyrningar som tillsammans kommer att bilda en verksamhet. De två första hyreskontrakten med hyresvärd Svenska Bostäder börjar gälla 2024-06-01 och har en sammanlagd årshyra om 625 729 kronor. Dessa avtal gäller i fem år. Det tredje avtalet börjar gälla 2026-03-16 och sträcker sig fram till år
2036-03-31. Den totala hyresnivån om 1,2 miljoner kronor aktualiseras år 2026.
Södermalms stadsdelsförvaltning föreslår att stadsdelsnämnden ger Södermalms stadsdelsdirektör i uppdrag att teckna nya hyresavtal med hyresvärdarna i enlighet med ärendet under förutsättning att kommunstyrelsens ekonomi- och trygghetsutskott och socialnämnden godkänner förhyrningen.
Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner förvaltningens förslag om att beställa åtta servicebostäder och en gemensamhetslokal i fastigheterna Mangon 1 och Persikan 6 på Södermalm i enlighet med detta tjänsteutlåtande.Bilagor
-
693kb Ladda ner dokument
-
-
Jan Jönsson (L) har i skrivelse från 2024-02-20 ställt fråga till socialnämnden angående ukrainska flyktingbarn och orosanmälningar till socialtjänsten från skolor i staden.
Stockholms stad har tydliga riktlinjer kring orosanmälningar och både kommunala och fristående skolor informeras årligen om anmälningsskyldigheten. Statistik visar att antal orosanmälningar har ökat. Nämndens uppfattning är att skolorna har god kännedom om anmälningsplikten och att de gör orosanmälningar till socialtjänsten vid misstanke om att barn far illa.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Jan Jönsson, m.fl. (L) har i skrivelse från 2024-02-20 ställt frågor till socialnämnden angående stadens föräldraskapsstödprogram, bland annat programmet På Rätt Väg.
Verksamheten PLUS Föräldraskapsstöd utbildar, utvecklar, förvaltar och implementerar föräldraskapsstödsprogram som vänder sig till stadens samtliga föräldrar. Verksamheten ger, utöver det generella stödet som ges till alla, även ett anpassat stöd till respektive stadsdelsförvaltning. Stödet utgår alltid från stadsdelsförvaltningarnas önskemål och behov. Det är respektive stadsdelsförvaltningen som utifrån behov och efterfrågan slutligen gör bedömningen vilka program som ska ges samt med vilken kontinuitet. Information om föräldraskapsstödsprogrammen finns på Stockholms stads hemsida där också anmälan till programmen, via Plusportalen, kan göras. Det är stadsdelsförvaltningarna som sprider information om programmen t.ex. genom medborgarkontoret, förskolor, skolor, öppna förskolan, barnavårdscentraler, socialtjänsten, sociala medier.
Under våren kommer samtliga stadsdelsförvaltningar att ha fått utbildning i programmet På Rätt Väg. Efter maj månad blir det möjligt att lägga in programmet som valbart i Plusportalen och föräldrar kan då anmäla sig själva till programmet.
Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Socialnämnden har fått en skrivelse om socialtjänstens samverkan med RSU- och CSU-grupper för besvarande, skriven av Jan Jönsson (L). I skrivelsen efterfrågas svar på frågorna:
- Hur arbetar socialförvaltningen tillsammans med stadsdelsförvaltningarna och utbildningsförvaltningen för att få socialtjänsten i stadsdelsnämnderna att etablera nära samverkan kring elever i stadens RSU- och CSU-grupper?
- Hur utnyttjar socialtjänsten i stadsdelsnämnden tiden som elever är placerade i RSU- och CSU-grupp för att skaffa information till barnavårdsutredningar och ta fram gedigna insatslösningar för att förebygga framtida samhällsvård utanför det egna hemmet?
Förvaltningen instämmer med skrivelsen om att det är viktigt med en god och nära samverkan mellan skolan och socialtjänsten för en fungerande skolgång för barn och unga i behov av samordnat stöd. Socialförvaltningen arbetar omfattande och kontinuerligt tillsammans med stadsdelsförvaltningarna och utbildningsförvaltningen för en nära samverkan kring barn och ungas skolgång. Det är en högt prioriterad fråga för alla berörda. Samverkan specifikt kring elever i stadens RSU- och CSU-grupper, både under eventuell utredningsprocess och vid insatser, sker på samma sätt och utifrån samma principer som övrig samverkan.
Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen om RSU-grupper.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
I en skrivelse från Moderaterna ställs sju frågor till socialförvaltningen om narkotikasituationen bland Stockholms ungdomar. Frågorna ställs med anledning av ökade narkotikabeslag i tullen under 2023. I ärendet besvarar förvaltningen frågorna som handlar om lokala variationer i droganvändning, vilka preparat som är vanliga bland unga, vilka insatser som erbjuds lokalt och centralt och hur avloppsmätningarna av narkotika används i arbetet mot narkotika.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
549kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
23
Redovisning av delegeringsbeslut