Möte 2021-01-18
-
Bilagor
-
504kb Ladda ner dokument
-
453kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
603kb Ladda ner dokument
-
450kb Ladda ner dokument
-
43mb Ladda ner dokument
-
47mb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan i syfte att tillföra nya volymer inom fastigheten Hornsberg 10 som ägs av Bro Hornsberg 10 AB. I aktuellt förslag rivs all bebyggelse undantaget kontorshuset längs Nordenflychtsvägen. Planområdet ingår i delområde 12 i planprogrammet ”Program för Nordvästra Kungsholmen”, godkänt i juni 2002. Delområdet pekas ut som lämpligt för kontor och bostäder. I föreliggande förslag tillskapas endast kontor. Fastigheten har ännu inte klassificerats av Stadsmuseet, därför har museets metod för kulturhistorisk värdering legat till grund för bedömningen av fastighetens kulturvärde. Planområdet ligger inom riksintresseområdet Stockholms innerstad med Djurgården och skrivningen ”Industrimiljöer som speglar Stockholms betydelse som industristad alltsedan 1600-talet” bedöms återspeglas i planområdet.
Projektet utgör en volym som i materialval och uttryck kan passa väl in i befintlig och kommande omgivning. Delegerade bedömde att förslaget kommer att medföra en förbättring i stadsmiljön genom att bottenvåningarna öppnas och får ett nytt uttryck. Däremot ville delegerade se att rivningarna i förslaget motiverades tydligare, och generellt att alla rivningar borde vara mycket väl underbyggda för att uppfylla de hållbarhetsmål som finns. Delegerade efterfrågade att utredningar kring rivning utifrån en resursaspekt blir en del av samrådsunderlagen när nya planförslag tas fram.
Exploateringen i förslaget är hög, med en exploateringsgrad motsvarande den i Hagastaden. Delegerade förutsatte därför att de kontorslokaler som tillskapas uppfyller dagsljuskrav. Höjderna mot den endast 15 m breda Lenngrensgatan bör sänkas för att inte skapa sämre ljusförhållanden för bostadshuset i kv Leendet.
Exploateringsnivån omöjliggör vidare en eventuell framtida omvandling till bostäder. Mer gynnsamt vore, ansåg delegerade, att nya stadsstrukturer som tillskapas tål omvandling mellan olika användning över åren, särskilt i centrala lägen såsom i föreliggande fall.
Även om det i kulturmiljöutredningen görs en bedömning utifrån Stadsmuseets analysverktyg fann delegerade att museet borde ges möjlighet att göra en kulturhistorisk klassificering när ett nytt planförslag aktualiseras. Det gäller i synnerhet för så omfattande nybyggnadsförslag som det aktuella.
Bilagor
-
504kb Ladda ner dokument
-
453kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Planförslaget syftar till att i Aspudden uppföra två flerbostadshus på platsen för tre villor. De två lamellhusen utförs i huvudsak i fyra våningar plus inredd vind. För ena byggnaden tillåts med suterräng fem våningar plus inredd vind mot gårdssidan. Garage planeras under mark. Bebyggelsen innebär ett tillskott om ca 70 bostäder.
Aspudden planerades på 1900- och 1910-talen som en s. k Stenstad på landet. Under främst 1930-1940-talet kompletterades stadsdelen med bl a lägre punkthus och smalhus. Karakteristiskt för stadsdelen är olika hustyper, däribland egna hem. Stadsdelen har i huvudsak tre bebyggelsemiljöer. Det är den stenstadsliknande bebyggelsen med slutna/halvslutna kvarter, fristående flerbostadshus i naturpark och samlade grupper med villor.
Delegerade bedömde att aktuell del av Staven är möjlig att bebygga men endast delvis. Den fyra våningar höga lamell som enligt planförslaget är placerad längst med Sigfridsvägen bedöms som möjlig att uppföra. En kvalitet är att gavlarna är förhållandevis smala liksom att husets arkitektur inspirerats av traktens smalhus men med nytolkningar vilket ger gestaltningen även en samtida karaktär. Byggnaden med garage bör emellertid dras längre in på fastigheten för bättre anpassning till gatans huvudkaraktär med generös förgårdsmark. Det som även motiverar för en ny byggnad här är att hörntomten är avriven och saknar nämnvärda kvaliteter.
Aspudden karakteriseras av grupper av likartade hustyper. Två nya lameller enligt förslaget inrymda bland villor och radhus kan knappast betraktas som en sådan gruppering. En hybridliknande blandning av olika hustyper och snedställda lameller skulle uppstå. De i sammanhanget höga flerbostadshusen skulle tillsammans ge ett alltför kompakt intryck och avvika från kvarterets grundkaraktär. Den föreslagna snedställda lamellen i upp till sex våningar med gaveln mot Schlytersvägen bör mot denna bakgrund utgå. Därmed kan områdets historiska stadsplanemönster i stort leva vidare. Inom Staven 8 skulle vidare den ursprungliga topografin fortsatt kunna avläsas och Aspuddens enda kvarvarande grönklassade villa bevaras.
Bilagor
-
684kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
32mb Ladda ner dokument
-
26mb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
603kb Ladda ner dokument
-
450kb Ladda ner dokument
-
43mb Ladda ner dokument
-
47mb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-