Möte 2019-12-16
-
Bilagor
-
513kb Ladda ner dokument
-
498kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
20mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
-
2
Skarpnäcks gård 1:1 och Sköndal 3:1, förslag till detaljplan för del av området vid södra delen av Gamla Tyresövägen, 2017-01740
Bilagor
-
635kb Ladda ner dokument
-
851kb Ladda ner dokument
-
44mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
44mb Ladda ner dokument
-
33mb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
607kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
39mb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
44mb Ladda ner dokument
-
23mb Ladda ner dokument
-
-
§ 1
Dagordning
-
Redogjorde Susanne Höglin för de aktiviteter som genomförts under jubileumsåret 2019, bland annat genomfördes 8 olika stadsvandringar under Kulturfestivalen av ledamöter och kansliet. Under september hölls både jubileumsmöte i Rådsalen och lunch i Prinsens galleri och boksläpp av "Skönhet, nytta och beständighet - Skönhetsrådet och Stockholms utveckling under 100 år". Under oktober och november genomfördes ett jubileumsseminarium på temat "Vattnet och stadens broar" samt en föreläsnings- och samtalsserie på Stadsarkivet, Liljeholmskajen, totalt fem programpunkter. Firandet avslutades 11 december med en föreläsning om Skönhetsrådets 100-åriga verksamhet. Föreläsningen hölls av rådets sekreterare och programpunkten genomfördes i samarbete med Samfundet S:t Erik. Rådets 100-åriga verksamhet har även uppmärksammats genom inlägg på Facebook och Instagram under 2019 samt på stadens digitala stortavlor under en kampanj i oktober. Ett jubileumsmärke som bifogats från kansliet utgående e-post har också uppmärksammat verksamhetens 100-åriga historia.
Delegerade diskuterade rådets aktiviteter under året och såg positivt på möjligheten att även nästa år eventuellt kunna bidra till Kulturfestivalen.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
588kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag för område intill kv. Tåjärnet i stadsdelen Solberga i syfte att möjliggöra 110 bostäder i flerbostadshus inom projektet Stockholmshus.
De fyra punkthusen i sex till åtta våningar placeras, i likhet med befintliga punkthus i närområdet, snedställt i förhållande till intilliggande gator. Avsikten är att i möjligaste mån både spara karaktärsskapande träd, topografi och naturmark inom planområdet. Parkeringstalet för planområdet är lägre än brukligt, detta för att möjliggöra en bostadsgård med utrymme för utevistelse och lek. En enhetlig färgsättning ska hålla samman det nya kvarteret och ansluta det till den sammanhållna bebyggelsen i kvarteret Apelsinlunden söder om planområdet.
Delegerade ställde sig positivt till att bebygga det utpekade området och hade ingen erinran mot antalet hus eller byggnadernas föreslagna höjd och färgsättning. Delegerade ansåg dock att stadsbyggnadskontoret i sitt fortsatta arbete bör försöka justera husens placering mot norr i avsikt att bättre tillvarata och skydda planområdets naturvärden, i synnerhet träd med höga skyddsvärden. Enligt delegerade skulle en ytterligare minskning av parkeringsytan, om sådan är görlig, öka möjligheterna att rucka på husens placering.
Bilagor
-
607kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
39mb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
44mb Ladda ner dokument
-
23mb Ladda ner dokument
-
-
§ 4
Skarpnäcks gård 1:1 och Sköndal 3:1, förslag till detaljplan för del av området vid södra delen av Gamla Tyresövägen, 2017-01740
Planförslaget innebär att fyra nya kvarter byggs längs med Gamla Tyresövägen, att en ny förskola anläggs, att Skevrodrets skog utvecklas till en park samt att en befintlig skola får en något större skolgård. Totalt omfattar förslaget 480 lägenheter, samlingslokaler och affärslägen. Platsen har tidigare prövats för bebyggelse genom programförslaget för Bagarmossen och Skarpnäck 2015. Skönhetsrådet ställde sig då positivt till att pröva bebyggelse längs gatan men påpekade också att de naturvärden som finns i skogen behöver värnas (SR-03.02-0391-2015). Under planarbetets gång har bebyggelsen omdisponerats så att stora naturvärden kan sparas genom att det befintliga berget tillåtits ligga kvar och dessutom titta fram mot gatan mellan kvarteren. Byggnaderna har fått en sammanhållen takfot och utförs i huvudsak i variationer av tegel som ger bebyggelsen en koppling till Skarpnäcksfältet.
Delegerade uppskattade den stringens förslaget uppvisar med den jämna takfoten och finner det välgörande att robusta fasadmaterial används genomgående. Den föreslagna tegelarkitekturen ger tyngd mot gatan samtidigt som träfasaderna lättar upp bebyggelsen mot parken. Det föreslagna parkhuset skulle vinna på att utföras mer i trä än föreslaget, helst även med trästomme. Med förslaget omvandlas Gamla Tyresövägen till en gata med trädplantering och generösa gång- och cykelbanor. Delegerade ansåg att greppet tillhör de intressantare bland de många gatuomvandlingar som nu prövas. Den nya strukturen är tålig och bjuder in till att kompletteras organiskt på de närliggande trafikområdena, handels- och industritomterna. En viktig fråga för att den nya bebyggelsen ska kunna skapa nya goda rum och fungera i den övergripande stadsbilden är skalan. Delegerade ansåg att förslaget bör sänkas med en våning av ovanstående skäl. En sådan förändring skulle innebära fem våningar mot Gamla Tyresövägen i stället för sex.
Delegerade ställde sig positivt till att den tillkommande förskolan inte blir större än fyra avdelningar men önskade ytterligare yta för barnens utemiljö. På samma sätt välkomnade delegerade ytterligare skolgård för den befintliga byggnaden även om tio kvadratmeter per barn är alldeles för lite i ytterstaden. Situationen understryker problemen när skolor ordnas i industribyggnader utan tillräcklig yta för rast och lek, som sedan får hanteras genom otillfredsställande speciallösningar.
Delegerade önskade också inskärpa vikten av god kollektivtrafik till området. Med förslagets komplettering av lägenheter och kommande bebyggelse är det av stor vikt att tidigt skapa kollektiva resmönster genom att erbjuda god tillgång till buss, men också i framtiden en ytterligare uppgång till Skarpnäcks tunnelbanestation.
Bilagor
-
635kb Ladda ner dokument
-
851kb Ladda ner dokument
-
44mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
44mb Ladda ner dokument
-
33mb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
-
Planförslaget syftar till att möjliggöra 75 lägenheter i flerbostadshus längs med Spångavägen. Exploateringsnämnden beslöt 2017-11-09 att ge en markanvisning till Stockholmshem. Parkering löses i parkeringsgarage och bostadsgård anläggs ovan garaget. Planområdet ligger mellan Spångavägen och Sedumbacken med en stigande terräng mot Sedumbacken och kv. Strumpstickan, vilket uppfördes vid millennieskiftet och är de enda angränsande byggnaderna. Norr om planområdet finns riksintresset för De Geer-moränsystem. Väster om planområdet finns Kyrksjölötens naturreservat, som omfattas av riksintresse. Nordväst om området ligger Bromma flygplats vilken är riksintresse för kommunikation.
Delegerade ansåg att det är möjligt att bygga på platsen men att våningshöjden måste sänkas till max fyra våningar. De tre föreslagna husen borde ges en höjd som är anpassad till gaturummet och till den befintliga bebyggelsen runtomkring. Såsom planförslaget nu är utformat blir det högsta huset om fem våningar högre än husen uppe på Sedumbacken vilket kommer att ge ett mycket märkligt stadsbildsmässigt uttryck. Planhistoriskt skapar husen i vinkel längs Spångavägen och kvarteret Strumpstickan en tydlig avslutning mot det som tidigare var en inflygningsväg till Bromma flygplats. Att tillföra ytterligare bebyggelse i rådande plansituation är därför svårt, om än inte omöjligt förutsatt att den anpassas i långt högre grad än vad förslaget visar. Förlaga för bebyggelsen borde inte heller vara innerstadens mönster utan mer logiskt vore att foga in bebyggelsen i befintlig terräng, natur och bebyggelse. Med detta sagt fann delegerade det svårt att se hur förslaget kan möjliggöra Spångavägen som ett urbant stråk, med ett naturreservat på andra sidan vägen. Till sist önskade delegerade en revidering av fasadmaterialet. Om husen uppförs med träfasad ser rådet gärna att husen får genomgående träkonstruktion som innefattar även stommen. Om detta inte är möjligt bör en fasad som bättre samspelar med omgivningen tas fram.
Bilagor
-
513kb Ladda ner dokument
-
498kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
20mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-