Möte 2022-03-24
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
En invånare i Enskede-Årsta-Vantör har den 29 november 2021 skickat in ett medborgarförslag med förslag om en mötesplats inomhus för galleri och kulturevent i Snösätra. Förslagsställaren tror att det kan bli en mötesplats för dem som intresserar sig för områdets utveckling. Förslaget är att stadsdelsnämnden ska besluta att en plats som denna ska utvecklas och drivas av intresseorganisationer förankrade i kulturen.
Arbetet med Kulturplats Snösätra är en pågående process där förvaltningen och projektet Kulturplats Snösätra försöker skapa så mycket möjligheter för kultur som det går, utifrån de legala förutsättningar som råder på platsen. Förvaltningen välkomnar en fortsatt dialog med förslagsställaren och Kulturkvarter Snösätra om en del av stadsdelsförvaltningens arrende kan användas som mötesplats och galleri i sommar, som en tillfällig lösning till dess att det är dags för nästa steg i en utveckling av en permanent kulturplats.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
216kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
I ett medborgarförslag som har skickats till förvaltningen den 28 januari 2022 föreslås en ny ingång/uppgång till Högdalens tunnelbanestation.
Författaren ser ett framtida behov av ytterligare en ingång/uppgång i bortre änden av Sjösavägen som samtidigt kan avlasta de befintliga spärrarna vid centrumentrén. Behovet anses uppstå eftersom nya lägenheter kommer att byggas i stadsdelen Högdalen runt Sjösavägen.
Förvaltningen anser att trafikförvaltningen, region Stockholm, kan göra en bedömning om behovet av en ny ingång/uppgång ska utredas.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse inkom till nämnden den 16 december 2021 från Veronica Palm m.fl. (S), Hassan Jama m.fl. (V) samt Lisa Palm (Fi) där det föreslås att stadsdelsförvaltningen undersöker möjligheten att tillsammans med civilsamhället inrätta ett fritidsbibliotek på lämplig plats i stadsdelsområdet.
I kommunfullmäktiges budget för 2022 har idrottsnämnden fått i uppdrag att vid behov bistå stadsdelsnämnderna med att starta fritidsbibliotek. Idrottsnämnden ska fördela ett etableringsstöd på två miljoner kronor. Fem stadsdelsnämnder har beviljats medel i år (Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, Skarpnäck stadsdelsnämnd, Farsta stadsdelsnämnd och Skärholmen stadsdelsnämnd). Det finns inte möjlighet att söka mer medel för fritidsbibliotek i år.
Stadsdelsförvaltningen är generellt positiv till utveckling av bra fritidsverksamheter för barn och ungdomar och kommer följa idrottsnämndens uppdrag och de verksamheter som nu startas i Stockholm, särskilt de i Farsta och Skarpnäck. Förvaltningen kommer även ingå i stadens nätverk för fritidsbanker.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Den 16 december 2021 inkom en skrivelse till stadsdelsförvaltningen från (S), (V) och (Fi) med frågor om stadsdelsförvaltningens arbete utifrån utbildningsförvaltningens handlingsplan för förbättrad arbetsmiljö för förskollärare och barnskötare i förskolan.
I skrivelsen framgår tre frågeställningar till stadsdelsförvaltningen:- Finns det en handlingsplan för att förbättra barnskötare och förskollärares arbetsmiljö?
- Har arbetet med handlingsplanen för förbättrad arbetssituation för förskollärare och barnskötare fortlöpt?
- Har några åtgärder vidtagits sedan handlingsplanen tagits fram för att förbättra förskolans personal arbetssituation?
Stadsdelsförvaltningen har sedan 2019 ett pågående ett arbete utifrån den stadsgemensamma handlingsplan som tagits fram av utbildningsförvaltningen. Stadsdelsförvaltningen redogör prioriterade områden utifrån handlingsplanen i verksamhetsplan för aktuellt verksamhetsår. Arbetet är organiserat inom Avdelning förskola och sker i samverkan med fackliga parter och i nära samarbete med rektorer för kommunal förskola i stadsdelsområdet.
Utöver det avdelningsgemensamma arbetet identifierar även respektive förskoleenhet eventuella utvecklingsbehov med syfte att förbättra arbetsmiljön på respektive förskola och förskoleenhet. Förskoleenheterna beskriver eventuella insatser och arbetssätt i respektive verksamhetsplan.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
847kb Ladda ner dokument
-
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras en nettokostnadsnivå inom ramen för fastställd budget. Före resultatöverföringar prognostiseras ett underskott om 6,2 mnkr.
-
Sociala delegationen är ett beredande och beslutande utskott till stadsdelsnämnden. Sociala delegationens uppdrag är att på stadsdelsnämndens vägnar besluta i ärenden som rör enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden, så kallade individärenden, enligt vid var tid gällande delegationsordning.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utsåg den 3 januari 2022 inom sig fem ledamöter, varav en ordförande och en vice ordförande, samt fyra ersättare till sociala delegationen under 2022. En av ledamöterna som utsågs var Urban Rybrink (L) och en av ersättarna som utsågs var Lisa Palm (Fi).
Urban Rybrink (L) har meddelat förvaltningen att han önskar bli entledigad från sitt uppdrag som ledamot i Enskede-Årsta-Vantörs sociala delegation.
Lisa Palm (Fi) har entledigats från sitt uppdrag i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd den 21 februari 2022 genom kommunfullmäktiges beslut § 17.
Till följd av detta behöver Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utse en ny ledamot och en ny ersättare till sociala delegationen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utser en ledamot och en ersättare till sociala delegationen från och med den 29 mars 2022 till och med den 31 december 2022.
Förvaltningen föreslår även att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd förordnar namngiven ledamot rätt att besluta enligt 6 §, 9 § 3 st., 11 § 1 och 2 st., 27 §, 31 d § och 43 § 1 st. 1 p. LVU samt 13 § LVM.
Vidare föreslår förvaltningen att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd delegerar till namngiven ledamot rätt att enligt 6 kap. 39 § kommunallagen (2017:725) besluta i brådskande ärenden enligt 14 § 2 st. 1 och 2 p. LVUBilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
-
En delegationsordning är ett levande dokument som behöver uppdateras regelbundet. Delegationsordningen uppdaterades senast i februari 2022. Sedan senaste uppdateringen har behov av ytterligare ett tillägg uppkommit inom äldreomsorgen.
Det saknas delegation att besluta om boendestöd enligt 4 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453) inom äldreomsorgen. Förvaltningen föreslår därför att en ny beslutspunkt läggs till under avsnitt 11 i delegationsordningen.
Förvaltningen föreslår att det föreslagna tillägget genomförs och gäller från och med den 25 mars 2022. -
En myndighet har i vissa fall rätt att införa ett förbud att fotografera och filma i en myndighetslokal.
Flera medarbetare inom socialtjänsten har uppgett att de har blivit fotograferade eller filmade av klienter i samband med besök i förvaltningens reception. Detta har upplevts obehagligt och integritetskränkande, och ibland även hotfullt.
Det är viktigt att anställda känner sig trygga på jobbet. Förvaltningen bedömer att ett förbud att fotografera och filma i receptionen skulle förebygga risken för integritetskränkningar och ordningsstörningar.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden inför ett förbud för allmänheten att fotografera och filma i receptionen på Slakthusplan 8A, 121 62 Johanneshov under receptionens öppettider. Förbudet gäller inte i samband med stadsdelsnämndens sammanträden.Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
Idag är det lång kö till gruppbostäder inom socialpsykiatri och konsekvensen blir att staden får teckna s k individavtal utanför lagen om valfrihetssystem (LOV) till en högre kostnad.
Inför avvecklingen av Enskededalens servicehus, efter tidigare beslut om nedläggning dnr EÅV2019/632, är samtliga hyresavtal uppsagda gentemot hyresvärden Micasa. Micasa har börjat omvandla lokalerna till seniorlägenheter. I samband med detta behöver befintligt gruppboende på Bersågränd 7A inom socialpsykiatrin flytta innan tredje kvartalet 2022.
I syfte att tillgodose stadens och Enskede- Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds behov av gruppbostäder, föreslår förvaltningen att en friliggande gruppbostad med 13 lägenheter och personal- och gemensamhetsutrymmen inrättas i fastigheten Färgfotot 3 i Bandhagen på Trollesundsvägen 44, för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL).
Den totala arean för gruppbostaden är 729 kvm. En helrenovering planeras i stora delar av lokalen. Badrummen totalrenoveras och förbereds med uttag för tvättmaskin och torktumlare. Köken byggs om för att uppfylla dagens krav enligt funktionsprogrammet.
Beräkning av nettokostnad
Hyreskostnad 1 100 000 kr/år Hyresintäkt 1 040 000 kr/år Nettokostnad 60 000 kr/år
Inflyttningen är preliminärt satt till den 1 augusti 2022. Hyrestiden är på 15 år med möjlighet att säga upp efter 10 år.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag om att hyra en friliggande gruppbostad av fastighetsägaren Mofast AB för personer med funktionsnedsättning enligt SoL, på Trollesundsvägen 44 i fastigheten Färgfotot 3, Bandhagen.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden fattar beslut om insatser till enskilda invånare enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Enligt SoL och LSS ska kommuner redovisa de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapporteringsskyldigheten gäller även tidigare rapporterade ärenden som ännu inte har verkställts under närmast föregående kvartal.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning redovisar kvartalsvis till stadsdelsnämnden de ej verkställda besluten som förvaltningen rapporterat till IVO.
Under det fjärde kvartalet 2021 har 48 stycken beslut om insatser från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd inte verkställts inom tre månader. Det berodde främst på att brukaren tackat nej till erbjudande om insats.
Sammanlagt har en person tackat nej till erbjudanden om insatser på grund av covid-19. Det har funnits svårigheter att rekrytera uppdragstagare i två ärenden med hänvisning till covid-19.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger redovisningen av rapporteringen till IVO för kvartal 4 år 2021 av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till handlingarna.Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen i Stockholms stad har bett Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd att yttra sig över en motion från Alexander Ojanne (S) om att utveckla Högdalens frilufts- och aktivitetsområde.
Skribenten anser att Högdalstopparna har potential att utvecklas som rekreations- och friluftsområde. Han vill att Högdalstopparna tillgängliggörs för fler genom tydliga entréer, belysning, information, underhållna stigar, sopkorgar och sammanlänkade asfaltsstråk. Han föreslår att kommunfullmäktige ska fatta beslut om att påbörja ett arbete med att utveckla Högdalens frilufts- och aktivitetsområde. Det ska ske i nära dialog med berörda föreningar och lokalsamhälle.
Stadsdelsförvaltningen är positiv till skribentens förslag. Det ligger väl i linje med det uppdrag som Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har gett stadsdelsförvaltningen i verksamhetsplanen 2022, om att se över möjligheten att göra den del av Högdalstopparna som ingår i stadsdelsområdet till parkmark och ta fram en plan för hur området ska användas. Av de tre Högdalstopparna är det bara Högdalstoppen som ligger i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsområde. Hökarängstoppen och Fagersjötoppen ligger i Farsta stadsdelsområde. Stadsdelsförvaltningen ser gärna att staden tar ett samlat grepp över utvecklingen av Högdalstopparna.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads ”långsiktiga investeringsplan” för idrottsanläggningar från 2015 föreslås ersättas med strategin för idrottsanläggningar.
Den framtagna strategin ger en långsiktig vägledning på hur nya och befintliga idrottsanläggningar ska utvecklas.
Strategins övergripande strategier för utveckling är jämställdhet, jämlikhet, bredd i utbud samt klimat och miljö. Behovet av idrottsanläggningar analyseras och för de idag mest använda anläggningstyperna har man tagit fram nya nyckeltal.
Förvaltningen ser positivt på att staden tar fram en nya strategi för idrottsanläggningar för att möta behovet samt att ge utrymmer för olika typer av idrottsutövning som ökar jämställdhet och jämlikhet.
Förvaltningens synpunkter på strategin är främst kopplade till driftansvar för olika typer av anläggningar för att möta det framtida behovet i staden.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
1010kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
-
15
Stadsdelsdirektörens information
-
16
Anmälningar för kännedom
-
18
Stadsdelsnämndens frågor
-
19
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
20
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
21
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
22
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)