Möte 2021-08-26
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att bygga padelbanor vid utegymmet i Bandängen, nära Högdalens centrum. Banorna skulle vara utomhus och öppna för allmänheten att använda.
Förvaltningen anser att förslaget är bra men har i dagsläget inte den här typen av anläggning inom sitt ansvarsområde.
Förvaltningen bedömer att anläggningskostnader, underhåll, drift och ansvarsfrågan behöver utredas vidare med tanke på dessa banors avancerade och kostnadsdrivande anläggning.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
687kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit om att starta upp en hönsgård i stadsdelen Årsta, som ska vara tillgänglig för allmänheten. Författarna av medborgarförslaget har föreslagit sex olika platser, som de tror kan passa.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget i helhet, men har vissa medskick inför det fortsatta utredningsarbetet. Bland annat lyfter förvaltningen att det är viktigt att det regleras i avtal att en eventuell hönsgård är tillgänglig för allmänheten, så att detta inte ändras i framtiden.
Förvaltningen anser att en av de föreslagna platserna kan passa, men författarna av medborgarförslaget är tveksamma till om den platsen verkligen är bra. De kommer under sommaren ta fram fler förslag på lämpliga platser och skicka in dessa till förvaltningen.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
677kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag som har skickats in till stadsdelsförvaltningen föreslår olika åtgärder på Vårflodsparkens plaskdamm, för att förbättra dess tillgänglighet, samt öka dess kvalitéer då den är tom.
Stadsdelsförvaltningen håller med om att det är bra att plaskdammen används även då den är tom och lyfter att om underlaget är plant och jämnt går det redan idag att använda stadsdelsområdets plaskdammar för olika aktiviteter då de är tomma.
Ett upprustningsprojekt för plaskdammen pågår och stadsdelsförvaltningen bedömer att det kan vara svårt att få till ändringar nu. Trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen ansvarar för upprustningen och stadsdelsförvaltningen har därför skickat in medborgarförslaget till projektgruppen för upprustningen, så får de ta ställning till om det är möjligt att få med något i projektet.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
281kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
Veronica Palm m.fl. (S) har skickat in en skrivelse som föreslår att förvaltningen ska utreda möjligheterna att ta lägenheter på Handelsvägen 186 i anspråk så att de kan användas av personer med funktionsnedsättningar.
Förvaltningen bedömer att gruppboenden eller servicebostäder enligt LSS och SoL inte är lämpligt i byggnaden, eftersom det redan finns ett gruppboende där, och institutionsmiljöer ska undvikas för denna typ av bostäder.
Förvaltningen har idag inget behov av fler försöks- och träningslägenheter, så det är inte aktuellt att ta lägenheter i anspråk för detta syfte på Handelsvägen 186.Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Snösätra industriområde ligger i stadsdelen Rågsved inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde. Snösätra industriområdes direkta närhet till Rågsved innebär att området också omfattas av arbetet med Platssamverkan Rågsved.
I kommunfullmäktiges budget för år 2020 fick Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd i uppdrag att i samråd med kulturnämnden och exploateringsnämnden utreda förutsättningarna för en kulturpark i Snösätra.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har i dialog med berörda förvaltningar i Stockholm stad etablerat ett särskilt projekt för genomförande av kommunfullmäktiges uppdrag. Projektet ska löpa under perioden 2021-04-01 – 2022-03-31. I samband med detta har en organisation och ett projektdirektiv beslutats av de förvaltningar som omfattas av fullmäktiges uppdrag.
Stadsdelsförvaltningen avser att återkomma under hösten och senast i samband med verksamhetsberättelsen för 2021 med nästa lägesrapport.Bilagor
-
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras en nettokostnadsnivå inom ramen för fastställd budget. Före resultatöverföringar prognostiseras ett överskott om 12,9 mnkr. Överskottet i prognosen förklaras främst av att reglerna för statsbidrag generalschablon ändrats inför 2021. De nya reglerna innebär att medel förvaltningen fonderade sedan två år tillbaka måste bokföras som intäkter 2021. Om intäkterna inte motsvaras av ökade kostnader redovisas detta som ett positivt resultat i prognosen under verksamhetsområde Nämnd och administration.
Osäkerhetsfaktorer finns fortsatt med bakgrund utav pandemin. Det gäller främst äldreomsorgen samt tilldelning av statsbidrag. Förvaltningen följer ekonomins utveckling inom varje verksamhetsområde noga.Bilagor
-
396kb Ladda ner dokument
-
-
Platssamverkan Rågsved är en samverkansorganisation bestående av kommunen, polisen och trafikförvaltningen på Region Stockholm. Inom ramen för platssamverkan Rågsved pågår sedan hösten 2020 en medborgardialog i Rågsved. Medborgardialogen har ett uttalat syfte att vara medskapande med de som bor och verkar i Rågsved och har under våren 2021 arbetat fram förslag till åtgärder som ska öka tryggheten i Rågsved.
Förslagen rör olika former av aktiviteter för barn, ungdomar, familjer och boende i Rågsved, skötsel och utveckling av utemiljön och centrum och fortsatt dialog och möten för delaktighet och involvering.
Förvaltningen föreslår att Platssamverkan Rågsved tar ansvar för att arbeta vidare med förslagen och att föreningar, civilsamhälle, invånare och lokalt näringsliv blir fortsatt involverade.
När det gäller förslaget om pop-up bibliotek hanteras det av kulturförvaltningen och stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden skickar förfrågan om det till kulturnämnden.
För de två förslagen om att fortsätta med dialoger/möten med fokus på föreningar och om att skapa förutsättningar för någon form av möten/konferens där medborgare, föreningar och olika samhällsaktörer möts kring angelägna frågor och delaktighet tidigt i beslutsprocesser föreslår stadsdelsförvaltningen att de utreds vidare. Utredningen ska ge svar på hur förslagen ska kunna genomföras systematiskt och långsiktigt och påbörjas under hösten 2021.Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med föreslagen ny- och ombyggnad på Ripsavägen 33 har förvaltningen sett över nuvarande lokalbestånd samt behov av antal avdelningar inom de närmsta 10 åren för stadsdelarna Bandhagen/Högdalen/Örby.
Stadsdelsförvaltningens bedömning utgår från Stockholm stads befolkningsprognos och gör antaganden för variabler så som inskrivningsgrad i kommunal förskola samt antal barn per avdelning. Förvaltningens bedömning har även en geografisk avgränsning och följer naturliga barriärer så som större vägar och skogspartier och tar med lämpliga kommunikationsstråk i bedömningen.
Enligt förvaltningens bedömning, med utgångspunkt i stadens befolkningsprognos och redan idag beslutade processer som kommer innebära en förändring av lokalbeståndet, kommer nettoökning av antalet avdelningar behöva motsvara +16 avdelningar inom dessa tre områden.
Förvaltningens förslag att möta denna omständighet är att utveckla beståndet enligt följande:- Trollesundsskogen, ny friliggande förskola med 10 avdelningar
- Ripsavägen 33, ny tillbyggnad om 6 avdelningar
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
11
Dataskyddsombud enligt dataskyddsförordningen och brottsdatalagen för Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd
Ärendet syftar till att entlediga och samtidigt utse ett nytt dataskyddsombud för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
Dataskyddsombudets viktigaste och mest övergripande uppgift är att övervaka att stadsdelsnämnden följer dataskyddsförordningen. Dataskyddsförordningen trädde i kraft den 25 maj 2018, är gemensam för hela EU och förstärker individers rättigheter.
Nuvarande dataskyddsombud har vikarierat för en medarbetare som nu återkommer från sin föräldraledighet. Stadsdelsnämnden behöver därmed utse ett nytt dataskyddsombud i samband med att ordinarie medarbetare återgår i tjänst.
När nämnden utser eller entledigar ett dataskyddsombud ska nämnden anmäla det till Integritetsskyddsmyndigheten.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Peter Wallmark från Sverigedemokraterna har lämnat en motion till Kommunfullmäktige om integrationsplikt för nyanlända. I motionen ger Sverigedemokraterna ett förslag om att nyanlända från första dagen i kommunen ska acceptera en plan för att uppnå anställningsbarhet. Varje individ ska göra ett kunskapsprov som säkerställer förståelsen för att svensk lag står över andra lagsystem och religioner. Detta kallas för integrationsplikt. Enligt förslaget ska också Socialförvaltningen ta fram ett förslag på hur integrationsplikt för nyanlända kan fungera.
Förvaltningen tycker att det är viktigt att nyanlända ges stöd för att kunna lära sig det svenska språket, bli självförsörjande och känna tillhörighet till det svenska samhället. Förvaltningen anser att det redan idag finns insatser och ges stöd för att tillgodose dessa behov.Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har fått en remiss från Kommunstyrelsen att besvara senast 14 september 2021. Bakgrunden till remissen är att Clara Lindblom och Robert Mjörnberg (båda V) skrivit en motion om nära ledarskap. Skribenterna föreslår att Kommunstyrelsen ges i uppdrag att ta fram nyckeltal för rekommenderat maximalt antal medarbetare per chef i olika verksamheter, att äldreomsorgen prioriteras i arbetet och att behovet av ökade resurser beaktas.
Förvaltningen menar bland annat att det är svårt att fastställa ett gemensamt nyckeltal för maximalt antal medarbetare per chef. Staden består av olika verksamheter med skilda förutsättningar. Nämndens äldreomsorgsverksamheter har ett nyckeltal om maximalt 30-35 medarbetare per chef, som regelbundet följs upp både på avdelnings- och enhetsnivå.Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har fått lämna synpunkter på ett förslag från Feministiskt initiativ (Fi) om att inrätta ett stadsövergripande program mot rasism. Feministiskt initiativ menar att staden kan göra mer i arbetet mot rasism. De lyfter fram nationella rapporter som kommit fram till att kommuner arbetar för lite med att motverka rasism.
I stadens vision står det att Stockholm ska vara fritt från rasism. Arbetet mot rasism är en del i stadens hållbarhetsarbete som utgår från Agenda 2030. Staden arbetar tillsammans med andra europeiska städer efter en gemensam handlingsplan mot rasism. Stadsdelsförvaltningen anser att arbetet mot rasism är viktigt och kan utvecklas genom mål och aktiviteter i stadens styrsystem.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Trafiknämnden fick i budget 2020 i uppdrag att i samarbete med kommunstyrelsen och stadsdelsnämnderna ta fram en handlingsplan för att minska klotter i staden samt, om möjligt, samverka med privata fastighetsägare. Trafikkontoret har tagit fram ett förslag på handlingsplan för minskat klotter. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått handlingsplanen på remiss.
Förvaltningen tycker att handlingsplanen behövs inom Stockholms stad för att skapa en tydligare stadsövergripande samordning av klotterhanteringen. Förvaltningen tycker att handlingsplanen över lag har ett bra innehåll med rimliga åtgärder. Förvaltningen anser att staden kan bli bättre på att arbeta proaktivt för att minska incitamenten och viljan till skadegörelse.Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Staden har arbetat fram en handlingsplan för skadedjursbekämpning som tydliggör ansvarsfördelningen mellan berörda förvaltningar och bolag.
Handlingsplanen fastställer att förvaltningen ansvarar för olika förebyggande åtgärder kopplat till renhållning av offentliga miljöer och kommunikation med invånare, fastighetsägare och företag.
Förvaltningen anser att det är viktigt att storlek på sopkärl och tömning av dem utvecklas för att på bästa sätt anpassas efter skiftande besökstryck.
Vidare anser förvaltningen att Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB (FTI) bör på något sätt omfattas av handlingsplanen, eftersom de ansvarar för tömning och renhållning av stadens återvinningsstationer.
Den kommunikativa delen från handlingsplanen anser förvaltningen vara särskilt viktig, eftersom det finns ett kollektivt ansvar för att minska nedskräpning. Invånare, företag och fastighetsägare behöver förstå hur deras beteende kan bidra till att minska förekomsten av skadedjur.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
En statlig offentlig utredning har gjort en översyn av regelverket för ordningsvakter. Syftet med översynen har varit att uppdatera lagarna så att de blir moderna och effektiva.
Utredningen föreslår att ordningsvakters uppdrag ska vara att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt främja trygghet. Ordningsvakter ska även få nya arbetsuppgifter och utökade befogenheter. Det ska göra att polisen blir avlastad. För att klara av sitt uppdrag ska ordningsvakternas utbildning bli längre.
Enligt utredningens förslag ska alla som vill använda ordningsvakter kunna ansöka om tillstånd för det hos Polismyndigheten. Den som får avslag på en tillståndsansökan ska kunna överklaga det. Genom att bevilja tillstånd för all användning av ordningsvakter ska Polismyndigheten få en bättre överblick och det ska bli lättare att leda och kontrollera deras arbete.
Förvaltningen tycker att det är bra att regelverket kring ordningsvakter blir mer modernt och att det trygghetsfrämjande uppdraget för ordningsvakter tydliggörs och skrivs in i lagen. Det är också viktigt att ordningsvakter får mer utbildning för att kunna utföra sina nya uppdrag och vara en trygghetsskapande resurs. Förvaltningen tror att förslaget kommer leda till ökade administrativa kostnader för kommunen eftersom all användning av ordningsvakter kommer kräva tillståndsansökan. Förvaltningen tycker att det är otydligt i utredningen vad som ska krävas för att få tillstånd och hur stora geografiska områden som tillstånden kommer kunna omfatta enligt den nya lagen.Bilagor
-
258kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remiss av Betänkandet Ombuds tillgång till vård- och omsorgsuppgifter och förenklad behörighetskontroll inom vården (SOU 2021:39)
Stadsdelsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över ett betänkande från Socialdepartementet. Betänkandet föreslår bland annat att ombud ska kunna få elektronisk tillgång till vård- och omsorgsuppgifter. Ett ombud ska vara någon som den enskilde känner personligen. Det ska också bli enklare för enskilda att kontrollera att legitimerad personal verkligen har en legitimation.
Förvaltningen tycker att förslagen i betänkandet i sin helhet är bra.Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden, exploateringsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden har beslutat att uppdra åt stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret och miljöförvaltningen att skicka förslag till utvidgning av Årstaskogen och Årsta holmar naturreservat på samråd till berörda myndigheter och nämnden.
Förvaltningen är positiv till förslaget till utvidgning av Årstaskogen och Årsta holmar naturreservat och förtydligandet av ansvarsfördelning för förvaltningen av naturreservatet.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
508kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
-
21
Stadsdelsdirektörens information
-
22
Nämndens frågor
-
23
Upphandling avseende drift av produktionskök Enskede-Årsta Vantörs stadsdelsförvaltning, kostenheten
-
24
Begränsning i umgänget enligt 14 § 2 stycket 1 punkten lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)