Möte 2022-04-21
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Ett medborgarförslag som har skickats in till förvaltningen förslår att ett utegym anläggs i Örbyområdet, i Aspöparken eller vid Örbyskolan.
Under våren 2022 kommer ett nytt utegym anläggas i Turingeparken i Örbyområdet. Förvaltningen bedömer att det inte finns behov av ytterligare utegym i området. Förvaltningen bedömer även att ytorna vid Aspöparken och Örbyskolan är för små för anläggning av utegym.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden inkom den 27 januari 2022 med en skrivelse från (M), (L), (MP) och (C) till förvaltningen med uppdrag att utreda förutsättningar för och betydelsen av en geografisk placering av förvaltningskontoret till Rågsved.
Förvaltningshuset på Slakthusplan planeras att rivas inom ett antal år med anledning av utvecklingsarbetet av Slakthusområdet. Någonstans kring år 2026-2027 kommer därför förvaltningen att behöva flytta ut ur nuvarande förvaltningslokaler.
Sedan hösten 2016 pågår ett övergripande stadsutvecklingsarbete för hela Hagsätra och Rågsved, kallat Fokus Hagsätra-Rågsved. Syftet med projektet är att bygga cirka 3 000-4 500 nya bostäder av olika typer i området. Projektet har också ett särskilt fokus på social hållbarhet vilket exempelvis innebär att det ska finnas en stor variation av bostäder och aktiviteter och att det ska vara jämställt och tryggt för alla.
De offentliga miljöer där människor möts är också extra viktiga. Projekt Fokus Hagsätra-Rågsved avser utveckla exempelvis parkerna, gångstråken och centrumen i såväl Hagsätra som Rågsved.
I detta utvecklingsarbete kan en etablering av ett stadsdelsförvaltningens huvudkontor bli en positiv bidragande faktor ur flera perspektiv. Inte minst utifrån tillgänglighet och trygghet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Vidare föreslår förvaltningen att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att fortsätta verka för en flytt av nuvarande förvaltningskontoret från Slakthusplan till Rågsved.Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
5
Underlag för budget 2023 med inriktning för 2024 och 2025 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd
Enligt kommunallagen ska stadens budget innehålla en plan för ekonomin för en period om tre år. Den plan som nu är aktuell att ta ställning till omfattar åren 2023 - 2025. Stadens nämnder ska beskriva och analysera de kommande årens utveckling och konsekvenserna för staden. Nämnderna ska under respektive inriktningsmål ange strategiska satsningar kopplade till inriktningsmålen under treårsperioden.
Förvaltningen redovisar strategiska och prioriterade frågor med fokus på de frågor och faktorer som bedöms ha störst påverkan på verksamhetens utveckling och ekonomi under perioden. Utgångspunkter är befolkningsutvecklingen, konsekvenser utifrån covid-19, andra omvärldsfaktorer samt förändringar i den egna verksamheten. Även situationen i Ukraina kan komma att påverka prioriteringarna och förvaltningen har en beredskap för att samtliga verksamheter kan komma att beröras.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
967kb Ladda ner dokument
-
755kb Ladda ner dokument
-
635kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiserar en nettokostnadsnivå inom ramen för fastställd budget. Före resultatöverföringar prognostiseras ett underskott om 0,4 mnkr.
Större ekonomisk utmaning för budgethållning finns under året inom verksamhetsområdet barn och unga samt verksamhetsområdet funktionsnedsättning.
Övergripande ekonomiska osäkerhetsfaktorer under året är:
- Pandemi – sjukfrånvaro och påverkan på verksamheter
- Inflation – ger ett ökat kostnadstryck på alla verksamheter
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapporten för mars 2022.
Bilagor
-
331kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
Stadsdelsnämnden har ett pensionärsråd. Rådet ska informera nämnden om hur det blir för pensionärer när den fattar olika beslut. Rådet ska ta initiativ till förbättringar för stadsdelens seniorer och delta och lämna synpunkter i ärenden av vikt.
Pensionärsorganisationerna föreslår varje år vilka personer som ska ingå i rådet, men det är nämnden som beslutar om det.
Nämnden utsåg den 3 januari 2022 fem ledamöter och fyra ersättare till pensionärsrådet. Vid det tillfället fanns det inte möjlighet att tillsätta alla tio platser i rådet.
Förvaltningen föreslår att nämnden utser ersättare Gun Klang till pensionärsrådet från och med den 26 april 2022 till och med den 31 december 2022.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
En uppföljning har skett gällande de upphandlade ramavtalsleverantörerna för markarbeten vid parkinvesteringar i söderort, Bite mark och anläggning Sverige AB och Abtot mark och anläggning AB. Förvaltningen bedömer att Bite mark och anläggning Sverige AB uppnår en godtagbar kvalité på utförda arbeten. Abtot mark och anläggning AB har inte utfört några arbeten för förvaltningen och en bedömning av kvaliteten kan inte göras.
Stockholms stad har tecknat avtal med två leverantörer och avrop sker efter rangordningen enligt tilldelningsbeslutet.
Stockholms stad är beställare genom följande stadsdelsnämnder: Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten-Älvsjö, Farsta, Skarpnäck och Skärholmen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner rapporten om uppföljning av parkskötsel.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
9
Uppföljning inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning – Bränninge-, Stureby- och Örby korttidshem – 2022
Bränninge-, Stureby- och Örby korttidshem drivs av Attendo LSS AB och vänder sig till personer med funktionsnedsättningar. En avtalsuppföljning har gjorts för att se om korttidshemmen följer avtal och anbud.
Förvaltningen bedömer att Attendo LSS AB bedriver en välfungerande verksamhet som följer avtal och anbud.
Korttidshemmen har ett fungerande ledningssystem och bedriver ett systematiskt kvalitets- och förbättringsarbete. Verksamheten har en god följsamhet till basala hygienrutiner. Den sociala dokumentationen bedöms vara fungerande. Verksamheten uppfyller kravet om adekvat utbildning och det finns en kompetensutvecklingsplan som matchar verksamhetens behov. Under året har korttidshemmen lagt fokus på bemötande i sitt värderingsarbete. Det finns behov av förbättringsåtgärder i fastigheterna.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner rapporten.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
2019 antog EU ett direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten, det så kallade visselblåsardirektivet. Direktivet genomförs i svensk rätt genom lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden.
I kommunfullmäktiges budget för 2022 framgår det att kommunstyrelsen ska inrätta en stadsgemensam visselblåsarfunktion.
Stadsledningskontoret föreslår att ansvaret för visselblåsarfunktionen läggs till i kommunstyrelsens reglemente samt att rapporteringskanalen ska delas av alla stadens nämnder och berörda bolag i Stockholms Stadshus AB. Förvaltningen instämmer i förslaget.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
473kb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss av handlingsplan för främjande av psykisk hälsa genom fysisk aktivitet bland ungdomar i Stockholms stad
Idrottsnämnden, arbetsmarknadsnämnden, socialnämnden och utbildningsnämnden beslutade i början av 2021 om handlingsplan för främjande av psykisk hälsa genom fysisk aktivitet bland ungdomar i Stockholms stad. Fler fack-och stadsdelsnämnder har kommit med förslag på hur de kan bidra i arbetet. Handlingsplanen har därefter reviderats, godkänts och överlämnats till kommunfullmäktige för fastställande och beredning. Handlingsplanen inkom på remiss till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd den 25 januari 2022. Kommunstyrelsen har bett nämnden att yttra sig över bifogad remiss senast den 20 april 2022.
Handlingsplanens syfte är att öka samverkan mellan nämnderna och beskriva vilka steg Stockholms stad vill ta för att främja ungdomars psykiska hälsa genom att stimulera till ökad fysisk aktivitet. Handlingsplanen riktar sig till de ungdomar som visat sig ha störst behov, ungdomar mellan 13-20 år, tjejer, ungdomar med låg socioekonomisk bakgrund och ungdomar med funktionsnedsättning.
Nämnderna beskriver i handlingsplanen hur de arbetar idag för att på olika sätt främja hälsa genom fysisk aktivitet hos ungdomar och beskriver föreslagna samverkansinsatser inom ramen för det fortsatta arbetet med handlingsplanen.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning är positiv till handlingsplanen. Förvaltningen ser också ett behov av att inkludera stadsdelsnämnderna i ytterligare insatser samt beskriva hur de insatser som planeras förhåller sig till stadens styrdokument.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
350kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar har tagits fram av kulturförvaltningen. Syftet för den öppna fritidsverksamheten anges vara att alla unga i staden ska erbjudas trygga fritids- och ungdomsgårdar med hög kvalitet som jämnar ut livsvillkor och skapar glädje, gemenskap och starka unga. Fem målområden har tagits fram och strategin understryker samverkan som ett verktyg för att nå målen.
Förvaltningen anser att det är positivt att en strategi för fritids- och ungdomsgårdar har tagits fram. Särskilt de delar i strategin som handlar om att ta fram verksamhet för specifika målgrupper samt strukturer för inflytande och medbestämmande är bra och viktiga att ta fasta på.
Det är viktigt att ta i beaktning att samverkan som pekas ut som en framgångsfaktor kräver god kännedom om befintliga strukturer och flexibla arbetssätt. Kommunikationsarbete är ett annat nödvändigt verktyg som fritids- och ungdomsgårdar behöver stöd i för att kunna realisera strategin.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
-
Den 11 mars 2022 inkom en remiss till nämnden från kommunstyrelsen. Remissen ska besvaras senast den 10 maj 2022.
Den remitterade promemorian innehåller förslag till ändring i socialtjänstlagen (2001:453) som innebär att socialnämnden får använda digital teknik inom hemtjänst eller boende i särskilt boende. Den digitala tekniken ska bara få användas utanför den mänskliga kroppen.
Ytterligare förslag till ändringar gäller lagen (2001:454) om behandling av personuppgifter inom socialtjänsten. Promemorian föreslår också att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska ges rätt att meddela närmare föreskrifter om vilken information som ska lämnas till den enskilde inför användningen av digital teknik.
Förvaltningen tycker det är viktigt att lagen anpassas för att underlätta införandet av välfärdsteknik. Det är också bra att lagen förtydligar att endast de som behöver uppgifter om den enskilde för sina arbetsuppgifter har tillgång till dem.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen fick i budget 2021 uppdraget att revidera samverkansavtalet med Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB. Kommunstyrelsen har bett Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd att yttra sig över förslaget till nytt samverkansavtal med SISAB.
Det primära syftet med revideringen är att effektivisera byggprocesser och skapa incitament att minska kostnaderna. Nuvarande schabloner arbetas om för att göra hanteringen enklare och för att inte skapa oönskade styrningseffekter. SISAB:s åtagande för ett antal ansvarsområden och tjänster ökar inom ett antal områden, till exempel vatten och avlopp. SISAB:s nuvarande administrativa påslag på entreprenadkostnader för vissa projekt som ska hyresföras upphör. Det ersätts med ett självkostnadsberäknat timpris, byggherretimmar. En beredningsgrupp inrättas som ska stärka projektstyrningen så att nyproduktion, ombyggnationer och renoveringar sker kostnadseffektivt. Gruppen införs på försök under två år för att sedan utvärderas inför en eventuell fortsättning.
Stadsdelsförvaltningen är i huvudsak positiv till förslaget om nytt samverkansavtal och de justeringar som är gjorda när det gäller ansvarsområden.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
I trafikförvaltningens remiss av trafikförändringar i SL–trafiken beskrivs förslag på olika förändringar.
Förslagen innehåller förändringar i turtäthet, trafikeringstid och linjesträckning. I samarbete med trafikutövarna har förändringarna tagits fram för att bättre anpassas till ny bebyggelse, trafikarbeten samt resandestatistik.
Innan beslut om genomförande av de olika projekten kommer ekonomiska förutsättningar bedömas och ytterligare utredningar göras.
Förvaltningens synpunkter på förändringar i SL-trafiken är främst kopplade till att öka möjligheten till resande till och från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde. Genom ökad turtäthet kan självklara resenärsflöden bidra till tryggare och attraktivare områden.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad har skickat för en del av Årsta 1:1 m.fl. (Årstafältet etapp 5) i Östberga på remiss till stadsdelsnämnden. Det övergripande syftet med detaljplanen var att länka samman Östberga med den nya stadsdelen Årstafältet och resten av Stockholms stad.
Sammanlänkningen planeras genom bostadsutveckling av cirka 1250 bostäder i tio kvarter, en huvudgata, aktivitetsbrygga med rekreationsmöjligheter och gång- och cykelstråk. Med hjälp av god arkitektur och levande bottenvåningar ämnar detaljplanen skapa ett tryggare Östberga.
Förvaltningen ställer sig positiv till detaljplanen och att den möjliggör en mer sammanhållen stadsdel samtidigt som man möjliggör för utveckling av en parklek.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
27mb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
17
Stadsdelsdirektörens information
-
18
Anmälningar för kännedom
-
20
Stadsdelsnämndens frågor
-
21
Upphandling av parkskötsel, renhållning och vinterväghållning för kontraktsområdena Enskede, Årsta och Vantör
-
22
Upphandling av städtjänster till förvaltningens verksamhetslokaler
-
23
Upphandling av trygghetsskapande teknik till särskilt boende för äldre – trygghetslarm
-
24
Lokal upphandling om drift av Svedmyrabadet
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
27
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken
-
28
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken