Möte 2021-10-28
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag gällande montering av flera stegar på två bryggor vid Årstaviken. I medborgarförslaget beskrivs att de två bryggorna enbart har en stege per brygga och det finns risk att det bildas kö vid stegarna när många vill bada samtidigt.
Bryggorna anlades 2014 som solbryggor och är inte tänkta att användas som badbryggor. Stegarna är enbart tänkta att användas som räddningsstege.
Årstaviken är en hårt trafikerad farled som trafikeras av privat så väl som kommersiella båtar och fartyg. Förvaltningen anser att montering av ytterligare en badstege skulle uppmuntra till bad kring bryggorna och risken för att få ut badande i farleden skulle öka och därmed risken för olyckor.
Förvaltningen utreder för närvarande möjligheten att placera en badplats längs med Årstaviken på Årsta-sidan. Under de senaste två badsäsongerna har förvaltningen tagit vattenprover som analyserats med avseende på E.coli och enterokocker. Under hösten kommer resultatet sammanställas och en bedömning på eventuellt lämplighet som badplats kommer att göras.Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
En boende i Årsta har skrivit ett medborgarförslag om att Snigelskulpturen i Snigelparken i Årsta ska målas om i olika färger.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget om att måla om Snigelskulpturen. Eftersom den är upphovsrättsskyddad behöver den målas om enligt originalutförandet.
Om förvaltningen inte lyckas ta reda på originalfärgen för Snigelskulpturen, föreslår förvaltningen att den målas om i samma kulör som den har idag.
Oavsett färgval, föreslår förvaltningen att feriearbetande ungdomar målar om skulpturen under sommaren 2022.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
-
Veronica Palm m.fl. (S) har skickat in en skrivelse som föreslår att förvaltningen ska utreda möjligheterna att ta lägenheter på Handelsvägen 186 i anspråk så att de kan användas av personer med funktionsnedsättningar.
Förvaltningen bedömer att gruppboenden eller servicebostäder enligt LSS och SoL inte är lämpligt i byggnaden, eftersom det redan finns ett gruppboende där, och institutionsmiljöer ska undvikas för denna typ av bostäder.
Förvaltningen har idag inget behov av fler försöks- och träningslägenheter, så det är inte aktuellt att ta lägenheter i anspråk för detta syfte på Handelsvägen 186.
Eftersom ärendet återremitterades vid nämndens sammanträde i augusti, har förvaltningen förtydligat att det inte finns något behov av försöks- och träningslägenheter, samt att bostadsförmedlingen ansvarar för förtursförmedling av bostäder till personer med funktionsnedsättningar.Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna har lämnat en skrivelse till nämnden med fem frågor om ledsagning och ledsagarservice för synskadade. Socialdemokraterna uttrycker en oro för synskadade och att personer inom målgruppen inte får tillräckligt stöd i form av ledsagning och ledsagarservice.
Förvaltningen beskriver vilka rutiner som finns för att bedömningen av behov av insatser ska vara så jämlik och rättssäker som möjligt. Handläggare och chefer har gått stadens utbildning om att utreda behov av ledsagning och ledsagarservice.
Socialdemokraterna vill också veta hur synskadade får information om ledsagning och ledsagarservice. Förvaltningen kan dela ut information i olika anpassade format och ger även muntlig information.
Utifrån skrivelsen har förvaltningen lyft med handläggarna vilka informationsmöjligheter som finns för att säkerställa att personer som har behov anpassat informationsmaterial får det.Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse har skickats in till förvaltningen, där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill veta hur förvaltningen ser på parkleken Rågdalens utveckling.
Författarna av skrivelsen anser att parkleken fyller en viktig funktion, men att den är i behov av upprustning.
De två frågor som författarna av skrivelsen vill att förvaltningen besvarar är vilka planer som finns för parkleken i Rågdalen och om det är möjligt att vidareutveckla parkleken, med till exempel en plaskdamm.
Förvaltningen håller med författarna till skrivelsen om att Rågdalens parklek är viktig för Rågsved. Parklekar fyller flera olika syften, främst för barn och unga, men det är även en plats där föräldrar kan träffas och lära känna varandra.
Förvaltningen lyfter att några åtgärder är inplanerade, bland annat en upprustning av basketplanen samt ett upprustningsprojekt för Bäverdalens bollplan, som Idrottsförvaltningen genomför.
Frågan om en plaskdamm i Hagsätra eller Rågsved föreslår förvaltningen kan behandlas inom ramarna för kommande detaljplanearbeten i Fokus Hagsätra- Rågsved.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har svarat på en skrivelse om stadsdelsförvaltningens hantering av ungdomskriminalitet med särskilt fokus på gängkriminalitet. Skrivelsen till förvaltningen kom från Gustav Johansson med flera (M), Urban Rybrink (L), Ola Gabrielsson (MP) och Christina Peterson (C). De skriver att det kommit en ny rapport från Brottsförebyggande rådet där Sverige ligger i topp i Europa när det kommer till dödsskjutningar.
Skribenterna önskar svar på flera frågor utifrån rapporten. Hur utvecklingen av gängkriminalitet kommer att se ut framöver är svårt att svara på eftersom utvecklingen är beroende av ett flertal faktorer.
Förvaltningen arbetar aktivt med ungdoms- och gängkriminalitet, både i förebyggande syfte och med mer akuta åtgärder.
Förebyggande arbete finns till exempel i form av det nystartade Losam-projektet som drivs tillsammans med Skarpnäck stadsdelsförvaltning där syftet är att fånga upp och uppmärksamma barn 10-15 år som uppvisar ett begynnande riskbeteende.
Ingen person under året som sökt insats för avhopp har avslagits. I de fall insatser som SIG eller MST inte har god effekt kan det bli aktuellt att använda tvångslagstiftning, LVU.
Förvaltningen har även en avstämning veckovis med polisen om vad som har hänt och vad som är på gång i de olika stadsdelarna inom Enskede-Årsta-Vantör.Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett överskott om 5,4 mnkr efter resultatöverföringar. Överskottet i prognosen förklaras främst av att reglerna för statsbidrag generalschablon ändrats inför 2021. De nya reglerna innebär att medel förvaltningen fonderade sedan två år tillbaka måste bokföras som intäkter 2021. Om intäkterna inte motsvaras av ökade kostnader redovisas detta som ett positivt resultat i prognosen under verksamhetsområdet Nämnd och administration.
Osäkerhetsfaktorer finns fortsatt med bakgrund utav pandemin. Det gäller främst äldreomsorgen samt tilldelning av statsbidrag.
Förvaltningen följer ekonomins utveckling inom varje verksamhetsområde noga.Bilagor
-
406kb Ladda ner dokument
-
271kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden fattar beslut om insatser till enskilda invånare enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade (LSS).
Enligt SoL och LSS ska kommuner redovisa de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapporteringsskyldigheten gäller även tidigare rapporterade ärenden som ännu inte har verkställts under närmast föregående kvartal.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning redovisar kvartalsvis till stadsdelsnämnden de ej verkställda besluten som förvaltningen rapporterat till IVO.
Under det andra kvartalet 2021 har 44 beslut om insatser från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd inte verkställts inom tre månader. Det berodde främst på att individerna tackat nej till sina erbjudanden.Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
-
Denna uppföljning gäller den upphandlade entreprenören för parkskötsel Cemi AB. Under sitt andra år som skötselansvariga för Enskede-Årsta-Vantör har dessa haft uppenbara brister. Detta har lett till att kvalitetspengen inte har betalats ut. Kvalitetspeng innebär att stadsdelsförvaltningen i enlighet med kontrakten håller inne en summa motsvarande 10 procent av kontraktssumman. Kvalitetspengen utbetalas om beställaren anser att föreskrivna kvalitets- och miljökrav till fullo har uppfyllts av entreprenören. Vid mer är 10 dokumenterade fel per kontraktsområde utgår ingen s.k. kvalitetspeng för avtalsåret.
För att uppnå en godtagbar kvalité på parkskötseln krävs fortsatta kontroller samt regelbundna bygg- och ombudsmöten. Efter omorganisation som Cemi gjorde under hösten 2020 har en avsevärd kvalitetshöjning skett men inte tillräcklig för att kvalitetspengarna ska kunna delas ut.
Cemi AB motsäger sig en förlängning av avtalet efter 30 september 2022 då man anser att förvaltningen ställer för höga krav i entreprenaden.
Stadsdelsförvaltningen delar inte uppfattningen att kraven har höjts utan menar att det snarare handlar om entreprenörens egen förmåga att hålla sina kostnader inom det anbud entreprenören själv lämnade i samband med upphandlingen.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
En delegationsordning är ett levande dokument som behöver uppdateras regelbundet. Delegationsordningen uppdaterades senast i april 2021.
Sedan senaste uppdateringen har behov av tillägg inom äldreomsorgen uppkommit. Förvaltningen föreslår att de föreslagna tilläggen genomförs och gäller från och med den 28 oktober 2021.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Den 29 september 2021 inledde regeringen det fjärde och näst sista steget i att avveckla de restriktioner som införts i Sverige under coronapandemin. Med anledning av detta behöver pensionärsrådets och funktionshinderrådets sammanträden öppnas upp igen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd återupptar pensionärsrådets och funktionshinderrådets sammanträden.Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss av Motion om en sammanhållen strategi för bad, båt, fiske och strandpromenader i Stockholm
Socialdemokraterna har skrivit en motion, där de föreslår att staden tar fram ett program för rekreation och friluftsliv, och vattenburen rekreation ska vara en del i detta.
Förvaltningen konstaterar att det redan finns en strategi för friluftsliv, som är ett komplement till stadens idrottspolitiska program. Mot detta som bakgrund anser förvaltningen att ett nytt program inte behöver utvecklas.
En effekt av pandemin är att invånare i större grad har vistats i de offentliga miljöerna jämfört med tidigare. Om detta är en trend som kommer att hålla i sig, anser förvaltningen att strategin för friluftsliv kan behöva revideras.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
I motionen från Sverigedemokraterna skriver de att motstånd mot byggplaner till viss del kan förklaras av att invånare inte har möjlighet att i tidiga skeden påverka utformning och struktur av planerad förtätning.
De föreslår att enkäter och workshops med invånare ska genomföras i tidiga skeden, som hanterar frågor kopplat till stadsbyggnadsprojekt. Exempel från motionen på frågor som kan tas upp är vad invånare saknar i sitt område, hur trygghet utmed gator och stråk kan förbättras samt önskemål om skala, struktur, material, färg och utformning av byggnader.
Förvaltningen anser att det som motionen föreslår redan hanteras inom stadens befintliga arbetssätt.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss av Stockholms stads kvalitetsprogram – Utveckling genom ständiga förbättringar, innovation och digitalisering
Kommunstyrelsen har remitterat Stockholms stads kvalitetsprogram och tillhörande riktlinje för informationssäkerhet för synpunkter. Programmet innehåller en beskrivning av förhållningssätt och fokusområden för kvalitetsutveckling. Kvalitetsarbetet ska kännetecknas av ständiga förbättringar, innovation och digitalisering.
Förvaltningen är positiv till förslaget om kvalitetsprogram med tillhörande riktlinje för informationssäkerhet, men har några synpunkter. Det behöver framgå tydligare att verksamheter kan ha andra krav på sig än det som kvalitetsprogrammet beskriver som systematiskt kvalitetsarbete. Mer utrymme skulle kunna läggas på att beskriva vikten av öppen data. I riktlinjen önskar förvaltningen ett förtydligande av hur barn/elever anses ansvara för stadens informationssäkerhet.Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
313kb Ladda ner dokument
-
592kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholm stad har tagit fram en handlingsplan för klimatanpassning som nu är ute på remiss. Handlingsplanen innehåller aktiviteter där det beskrivs hur staden ska arbeta med klimatanpassning, med fokus på åtgärder för att minska skador i samband med skyfall och värmeböljor. Arbetet med klimatanpassning handlar i stor utsträckning om åtgärder som syftar till att skydda liv, hälsa och egendom. Stadens stadsdelsnämnder står som genomförandeansvariga eller delaktiga i merparten av de aktiviteter som lyfts fram i handlingsplanen.
Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande om handlingsplanen finns med som bilaga i remissen. Där framgår att stadsledningskontoret föreslår för kommunstyrelsen att handlingsplanen ska godkännas och att berörda nämnder ska få i uppdrag att inarbeta handlingsplanen i sina verksamhetsplaner.
Förvaltningen bedömer att handlingsplanen kommer att utgöra ett viktigt stöd i arbetet med att klimatanpassa stadsdelen och att de aktiviteter som beskrivs är relevanta. Förvaltningens bedömning är att handlingsplanen kan godkännas.
Som ett komplement till handlingsplanen efterfrågar förvaltningen vägledning i arbetet med återställandeåtgärder efter de skador som ändå uppkommer i samband med skyfall.Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
-
Staden har arbetat fram en Trafiksäkerhetsplan som syftar till att minska skador och dödsfall kopplade till trafikolyckor i Stockholm.
Enligt planen är fotgängare och cyklister grupper där olyckor är vanligast förekommande. Eftersom staden har ambitioner om att öka andel och antal cyklister, lyfter planen att det är särskilt viktigt att arbeta med trafiksäkerhet för den målgruppen.
Trafiksäkerhetsplanen listar följande fem strategiskt viktiga insatsområden för att minska trafikolyckor.- Gåendes singelolyckor (fallolyckor)
- Cyklisters singelolyckor
- Rätt hastighet
- Ökad regelefterlevnad
- Säkra fordon
En åtgärdsplan kommer att tas fram som ett separat dokument vid ett senare tillfälle.
Förvaltningen anser att innehållet och riktningen i Trafiksäkerhetsplanen i huvudsak är bra, men att trafiksäkerhet för personer med funktionsnedsättningar bör hanteras utförligare. Dessutom lyfter förvaltningen att målpunkter för barn bör prioriteras i trafikplaneringen.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
Cykelplanen från 2012 har reviderats och skickats ut på remiss till berörda förvaltningar och bolag.
I cykelplanen identifieras att det är en högre andel cykelresor i innerstaden, jämfört med övriga områden i Stockholms stad.
Cykelplanen har ett övergripande mål om att göra det enklare, tryggare och säkrare att cykla och att öka andelen och antalet cykelresor i Stockholm.
Det övergripande målet ska uppnås genom att arbeta med planeringsinriktningar, uppföljningsbara mål och åtgärder.
Förvaltningen ser positivt på att staden reviderar cykelplanen för att säkerställa att planeringsinriktningen är anpassad efter dagens förutsättningar.
Förvaltningens synpunkter på cykelplanen är framförallt kopplade till att den tydligare borde rikta in sig på att jämna ut skillnader i resvanor mellan innerstaden och omgivande områden.
Ett problem som förvaltningen identifierar är att huvudvägnätet och de primära stråken inte är tillräckligt finmaskiga i stadsdelsområdet, vilket innebär att invånare i stadsdelsområdet i högre grad hänvisas till det lokala cykelnätet i blandtrafik, jämfört med cyklister i innerstaden.Bilagor
-
19mb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. Socialförvaltningens tillståndsenhet skickar ansökan på remiss till stadsdelsnämnderna.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 23 augusti 2021. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Förvaltningen föreslår att nämnden tillstryker ansökan om serveringstillstånd för Brödernas Globen AB, Arenavägen 55-63 122 77 Johanneshov, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 23:00 för allmänheten i restaurangen.Bilagor
-
695kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. Socialförvaltningens tillståndsenhet skickar ansökan på remiss till stadsdelsnämnderna.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 26 augusti 2021. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Förvaltningen föreslår att nämnden tillstryker ansökan om serveringstillstånd för SCK konditori AB, Högdalsgången 34, 124 54 Bandhagen, söndag till torsdag mellan kl. 11:00 – 21:00 för allmänheten i restaurangen, fredag till lördag mellan kl. 11:00 – 23:00 för allmänheten i restaurangen samt måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 21:00 för allmänheten i uteserveringen.Bilagor
-
438kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
Förskoleundersökningen genomförs varje år av Stockholms stad.
I undersökningen frågar Stockholms stad om vårdnadshavarens uppfattning om sitt barns förskola. I det här ärendet redovisar förvaltningen Enskede-Årsta-Vantörs kommunala förskolors resultat i Förskoleundersökningen 2021 till stadsdelsnämnden.
Stadsdelsförvaltningens kommunala förskolor uppnår ett sammanfattat omdöme på 81 procent. Antal vårdnadshavare som svarat på enkäten är lägre än förra året och stadsdelsförvaltningens kommunala förskolor uppnår en svarsfrekvens på 65 procent. Resultatet har gått ner på tre av fyra frågeområdet för stadsdelsförvaltningens förskolor. Vårdnadshavare efterfrågar ökat inflytande och delaktighet, att förskolan i högre grad delger dokumentation om barns utveckling och lärande samt uttrycker svårigheter att kommunicera digitalt med förskolan. Vårdnadshavare uttrycker också i öppna svar att vissa frågeområden är svåra att bedöma och svara på då de anser sig inte ha tillräcklig insyn och/eller förståelse för frågeområdet.
Stadsdelsförvaltningen konstaterar att trots utmanande förutsättningar för verksamheten till följd av pandemi uppnår stadsdelsförvaltningens förskolor ett högt sammanfattat resultat.
Förskolans förutsättningar att bedriva utbildning och undervisning har påverkats av pandemi och tillhörande rekommendationer. Det ovanliga och utmanande läget med i perioder hög frånvaro av både barn och personal har också bidragit till förskolornas förutsättningar att kommunicera med vårdnadshavare samt att arbeta för en ökad svarsfrekvens. Förskolan har stora behov av möjlighet till god digital kommunikation med vårdnadshavare, inte minst under rådande pandemi och förskolans behov av anpassade arbetssätt utifrån rådande rekommendationer. Personalen i förskolan använder från våren 2021 skolplattformen för planering och uppföljning av barns lärande och utveckling och vårdnadshavare planeras få tillgång till plattformen i sin helhet först under hösten 2021. Stadsdelsförvaltningen bedömer att det planerade införandet av plattformen som helhet för vårdnadshavare kommer bidra till ökad möjlighet att följa och kommunicera med förskolan om sitt barns utveckling och lärande samt möjliggöra för ökad digital kommunikation med förskolan.
Stadsdelsförvaltningen ser ett behov av att staden säkerställer att metod för utskick av enkäten bidrar till att alla vårdnadshavare har likvärdig tillgång att svara. Vårdnadshavare uttrycker svårighet att besvara enkäten utifrån vissa frågeställningar, därför ser stadsdelsförvaltningen också behov av att staden ser över att enkätens frågeställningar är formulerade på ett sätt som bidrar till att enkäten är likvärdigt tillgänglig för alla vårdnadshavare.Bilagor
-
572kb Ladda ner dokument
-
59mb Ladda ner dokument
-
59mb Ladda ner dokument
-
-
23
Stadsdelsdirektörens information
-
25
Nämndens frågor
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
27
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
28
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
29
Anmälan av sociala delegationens protokoll