Möte 2021-09-23
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Ett medborgarförslag som har skickats in till förvaltningen föreslår att en hundrastgård anläggs i Hagsätra.
Eftersom det idag saknas en hundrastgård i Hagsätra ställer sig förvaltningen positiv till att anlägga en ny hundrastgård i stadsdelen
Förvaltningen bedömer att det finns lämpliga platser i Hagsätra, men en exakt plats behöver utredas vidare under hösten. Preliminärt bedömer förvaltningen att en ny hundrastgård kan vara färdig våren 2022.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget föreslår att ett utomhusgym anläggs i Dalenparken, för att förbättra parkens kvalitéer för föräldrar som är där med sina barn.
Dessutom konstaterar medborgarförslaget att det saknas en offentlig toalett i parken och förslår därför att en flyttbar toalett placeras ut.
Förvaltningen lyfter att det redan pågår olika diskussioner om parkens utveckling med boende och föreningar. Det är därför svårt för förvaltningen att uttala sig om vad som är möjligt att göra på platsen, men förslaget kommer att beaktas tillsammans med övriga förslag i den större diskussionen om platsens utveckling.
Förvaltningen håller med om att det borde finnas tillgång till en offentlig toalett vid parker med högt besökstryck. Eftersom det är flera parker inom stadsdelsområdet som saknar offentlig toalett kommer förvaltningen att under hösten sätta samman en prioriteringslista över parker där flyttbara toaletter kan placeras ut.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
337kb Ladda ner dokument
-
-
Bostadsrättsföreningen Årstafältet har skickat in ett medborgarförslag där de föreslår att förvaltningen anlägger en boulebana i anslutning till skateboardytan vid entrén till Östbergahöjden.
Parkytan som medborgarförslaget avser kommer att bebyggas inom ramen för stadsbyggnadsprojektet Årstafältet, och förvaltningen anser därför inte att det är lämpligt att anlägga något mer på platsen.
För boende i Östberga som vill spela boule hänvisar förvaltningen till befintliga bouleplaner i stadsdelen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
281kb Ladda ner dokument
-
-
Medborgarförslaget lyfter att det idag saknas offentliga toaletter och tillgång till vatten i Snösätra industriområde.
Författaren av medborgarförslaget har förståelse för att det pågående utvecklingsarbetet för Snösätra kan innebära att permanenta lösningar inte går att få till i dagsläget, men föreslår att förvaltningen placerar ut portabla toaletter, med tillgång till vatten, som en kortsiktig lösning.
Förvaltningen bekräftar att frågan om permanenta offentliga toaletter hanteras inom det pågående projektet att etablera en kulturplats i Snösätra.
Rörande förslaget om portabla toaletter meddelar förvaltningen att det finns behov av dessa på flera platser inom stadsdelsområdet. Under hösten kommer förvaltningen arbeta fram en prioriteringsordning för var portabla toaletter ska placeras, och besked om det är aktuellt för Snösätra industriområde kan ges när den är färdig.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
704kb Ladda ner dokument
-
-
En grupp föräldrar som bor i Högdalen har skrivit ett medborgarförslag där de föreslår olika åtgärder för att förbättra Högdalens bollplan. Bland annat föreslår de att halva ytan används för en mindre konstgräsplan och andra halvan kompletteras med bland annat en scen och odlingslådor.
Idrottsförvaltningen planerar att under sommaren 2022 påbörja arbeten med att anlägga en 11- manna konstgräsplan, en multisportyta och toalettbyggnad på platsen. De har tagit del av medborgarförslaget, men eftersom projektet är i ett relativt sent skede kan det vara svårt att få till ändringar eller kompletteringar nu.
Förvaltningen ansvarar för parkytor i anslutning till Högdalens bollplan, och kommer utreda om åtgärder från medborgarförslaget kan utföras där. En scen eller amfiteater bedömer förvaltningen det saknas plats för, medan stadsodling går att ordna om det finns boende som vill driva en sådan med stöd från förvaltningen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
445kb Ladda ner dokument
-
596kb Ladda ner dokument
-
-
Veronica Palm (S), Hassan Jama (V) och Lisa Palm (Fi) inkom den 27 maj 2021 med ”Skrivelse om förskoleavgifter som går till inkasso”.
I skrivelsen ställs följande frågor:
Hur många av det totala antalet förskoleavgifter går vidare till inkasso? Och hur många barn och barnfamiljer berörs?
Vilka rutiner finns för att säkerställa att så få avgifter som möjligt går vidare till inkasso i syfte att minska negativa konsekvenser för barn i berörda hushåll?
Förskoleavgifter hanteras av serviceförvaltningen. Enligt uppgifter från dem har, under perioden 1 januari till 30 april 2021, 235 fakturor gått till inkasso för förskoleavgifter inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde. Förvaltningen råder inte över de rutiner som finns gällande avgifter som skickas till inkasso. Avdelning förskola får information, från serviceförvaltningen, om vilka fakturor som har gått till inkasso. Förvaltningen har rutiner som, bland annat, innebär att köhandläggare tar kontakt med vårdnadshavare för att informera om möjligheten att lägga upp en betalningsplan samt att ta kontakt med försörjningsstöd.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Veronica Palm (S) m.fl. har skickat in en skrivelse om att ta fram en plan för att inrätta ett ungdomsråd i stadsdelsområdet.
Förvaltningen planerar att ta fram metoder och alternativ för att etablera hållbara kommunikationsvägar med barn och unga. Ungdomsråd är ett av alternativen som ska utredas.
Förvaltningen föreslår därför att avvakta det arbete som pågår kring dialog och inflytande för unga innan formen för ungas inkludering bestäms.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsförvaltningen har svarat på en skrivelse om stadsdelens arbete med våld i nära relation. Skrivelsen till förvaltningen kom från Hassan Jama m.fl. (V).
Förvaltningen har redovisat det arbete som görs inom verksamheterna rörande våld i nära relation utifrån de frågor som inkommit och bedömer att mycket gott arbete bedrivs och att pandemin inte har medfört några stora skillnader för vare sig brukare eller socialsekreterare.Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Tertialrapport 2 följer upp de mål och indikatorer som kommunfullmäktige fastställt i stadens budget 2021. I tertialrapporten redovisas resultat och analyser av nämndens arbete under perioden januari – augusti 2021.
Förvaltningen bedömer att nämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att uppfyllas helt under året utifrån att nio av tolv mål för verksamhetsområdena bedöms uppnås helt och tre delvis. Fjorton av nämndmålen bedöms uppnås helt och två delvis. Verksamheten har under perioden fortsatt påverkats av pågående pandemi, vilket redovisas i rapporten.Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
357kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
-
En motion har inkommit från Sverigedemokraterna som föreslår att Trafikkontoret ska få i uppdrag att utreda möjligheterna att upprätta en central parkförvaltning.
Förvaltningen anser att dagens ansvarsfördelning, där stadsdelsförvaltningarna i huvudsak ansvarar för drift, underhåll och investeringar för park- och grönområden fungerar bra. Det finns en risk att lokalkännedom och detaljkunskaper går förlorade om en central parkförvaltning skulle införas.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
-
Vänsterpartiet har i en motion föreslagit skärpta krav på de fordon som används av privata hemtjänstutförare, för att stadens mål om en fossilfri organisation fram till år 2030.
Äldrenämnden har i juni beslutat om ett förslag till nytt förfrågningsunderlag för privata hemtjänstutförare. Förvaltningen menar att kraven på de fordon som används borde anpassas efter regeringens senaste beslutade definition av miljöbil.
Förslaget till förfrågningsunderlag ska beslutas av kommunfullmäktige. Med de skärpta kraven menar förvaltningen att de krav som ställs i motionen från (V) till stor del kommer att tillgodoses med det nya förfrågningsunderlaget.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Motionen förslår att staden ska verka för att utöka antal båtplatser, dels genom att expandera befintliga båthamnar, samt genom att anlägga nya.
Förvaltningen anser inte att det är aktuellt att genomföra något av det som motionen föreslår, eftersom det redan finns ett relativt högt antal båtplatser utmed Årstaviken samt att båtplatser i anslutning till Årstaskogens naturreservat kan ha negativ påverkan på växter och djur.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat förslag till Stockholms stads strategi för nattklubbar och livescener till flertalet instanser. Remissen inkom till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd den 3 juni 2021 och yttrande ska ha inkommit till kommunstyrelsen senast den 14 oktober 2021.
Strategin syftar till att visa på betydelsen av starka nattklubbar och livescener. Strategins målgrupp är stadens berörda förvaltningar och bolag för att dessa i sin tur ska kunna underlätta för fastighetsägare, nattklubbs- och kulturarrangörer.
Tre övergripande fokusområden har identifierats där Stockholms stad särskilt behöver stärka sitt arbete för att bli mer nattklubbs – och livescensvänlig. Fokusområdena är:
1. Tydliga, samordnade och proaktiva tillstånds- och tillsynsprocesser
2. Nattklubbs- och livescensverksamhet möjliggörs i stadens egna lokaler och på stadens egen mark
3. Effektiva kontaktvägar
Förvaltningen är positiv till en strategi för nattklubbar och livescener och uppfattar strategin som ett sätt att skapa en aktiv och eftertraktad stad.
Förvaltningen ser möjligheter att förtydliga flertalet delar i strategin. Vidare ser förvaltningen ett behov av att implementera strategin tillsammans med andra styrdokument och riktlinjer inom staden för att skapa en tydligare och mer samordnad process.
Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
498kb Ladda ner dokument
-
-
Biblioteksplanen beskriver hur biblioteken kan bidra till att staden är ledande i att leva upp till barnrätt och mänskliga rättigheter, där mångfald, innovationer, nytänkande och tillgänglighet är ledord. Prioriterade målgrupper är personer med funktionsnedsättning, nationella minoriteter, personer med annat modersmål än svenska samt barn och ungdomar. I biblioteksplanen beskrivs fem strategiska förflyttningar för biblioteken de närmaste åren.
Förvaltningen är i huvudsak positiv till förslaget till ny biblioteksplan, men i vissa avseenden anser förvaltningen att planen skulle kunna utvecklas. Även om gruppen äldre inte nämns i bibliotekslagen, anser förvaltningen att den gruppen kan finnas med bland prioriterade målgrupper i stadens biblioteksplan. Jämställdhetsperspektivet skulle kunna uttryckas på ett tydligare sätt och det behöver framgå mer konkret vad som ska göras för att tillgängliga bibliotek ska kunna erbjudas alla.Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat utredningsbetänkandet, VAB för vårdåtgärder i skolan (SOU 2021:41), på remiss till stadsdelsnämnden. Svar ska inkomma senast 2021-09-28.
Utredningen föreslår att en förälder, till barn med sjukdom eller funktionsnedsättning, ska ha rätt till tillfällig föräldrapenning, för att medverka i introduktion av barnetes behov av hjälp med vård- eller behandlingsåtgärder i förskola, skola, fritidshem och andra pedagogiska verksamheter. Barnets behov av hjälp med vårdåtgärder ska vara avgörande för rätten till ersättning och inte sjukdomen eller funktionsnedsättningen i sig. Vid införandet av en ersättningsgrund följer även en ledighetsrätt enligt föräldrahetslagen.
Utredningen bedömer att förslaget skapar en ökad trygghet för barnet, när en förälder kan vara med och introducera hjälpbehovet. Det ökar möjligheten för barnet att kunna tillgodogöra sig undervisning och skolgång med en god hälsa. För föräldrar innebär förslaget kompensation för inkomstbortfall och en ledighetsrätt. Förslaget bedöms gynna jämställdheten mellan kvinnor och män eftersom obetalt omsorgsarbete, som oftare utförs av kvinnor, i högre grad kompenseras.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget i utredningen. Genom en god introduktion av barnets behov kan en ökad trygghet skapas för barnet, vårdnadshavaren och för den personal som ska hjälpa barnet.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remiss av Revidering av förfrågningsunderlag/kontraktsvillkor för upphandling av privata utförare till stadens valfrihetssystem för hemtjänst
Den 23 juni 2021 inkom en remiss till förvaltningen från kommunstyrelsen, som ska besvaras senast den 12 oktober 2021. Förvaltningen ombeds att yttra sig kring reviderat förfrågningsunderlag/kontraktsvillkor för upphandling av privata hemtjänstutförare som äldrenämnden tagit fram.
Förvaltningen samtycker i huvudsak till förslagen på revideringar i förfrågningsunderlaget/kontraktsvillkoren. Det är bra att kravet på personalens kompetens setts över och höjts i punkten 1.3.23 Personal. Gällande punkten 1.4.3 Krav på fordon borde kravställningen anpassas efter regeringens senast beslutade definition av miljöbil. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
265kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har granskat stadens styrning och uppföljning av idéburet offentligt partnerskap. Revisionen anger flera risker med sådant samarbete. För de granskade stadsdelsnämnderna ger revisionen rekommendationer om att upprätta en skriftlig processbeskrivning, tydliggöra grundprinciperna i överenskommelserna och säkerställa att aktiviteter och åtaganden som planeras inom partnerskapet är väsentliga för lösningen av samhällsutmaningen och möjliga att följa upp.
Förvaltningen instämmer i de slutsatser som revisionen kommit fram till och kommer att beakta revisionens rekommendationer i det fortsatta arbetet inom ramen för idéburet offentligt partnerskap.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. Socialförvaltningens tillståndsenhet skickar ansökan på remiss till stadsdelsnämnderna.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 13 augusti 2021. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Förvaltningen förslår att nämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd för restaurang Peony (enskilda företaget Fanguly), Skulptörvägen 6, 121 43 Johanneshov, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 22:00 för allmänheten i restaurangen samt måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 22.00 för allmänheten i uteserveringen.
Bilagor
-
435kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
-
21
Stadsdelsdirektörens information
-
22
Nämndens frågor
-
24
Överflyttning av vårdnaden till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken (FB)
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
27
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
-
28
Anmälan av sociala delegationens protokoll