Möte 2023-11-16
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
En invånare har skrivit ett medborgarförslag om informationsskyltar vid fruktträd i Årsta. Hon vill att det ska stå vilket träd/frukt det är samt skördetid. Hon tror att skyltar skulle uppmuntra människor att plocka frukten.
Förvaltningen föreslår att nämnden inte tillmötesgår förslaget om skyltning av såväl praktiska som ekonomiska skäl. Istället hänvisar förvaltningen till allemansrätten som ger allmänheten rätt att äta av frukten på allmän plats.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
615kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har mottagit ett medborgarförslag med ett önskemål om att parkleken Stacken ska tas över i kommunal regi. Parkleksverksamheten i Stacken har tidigare drivits av ideella föreningen Stacken genom ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) som upphörde efter den 30 september 2023.
Förvaltningen håller på att utreda frågan vidare om vilka prioriteringar som behöver göras för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltnings parklekar med ett fokus på det främjande och förebyggande perspektivet.
Förvaltningen vill också tydliggöra att parkleken Stacken kommer att finnas kvar som en vanlig lekplats och kommer att underhållas av förvaltningens entreprenörer.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
902kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har mottagit ett medborgarförslag med en begäran om att Stackens parkleksverksamhet ska tas över av HSB:s bostadsrättsförening Vårsådden. Föreningen önskar ett samarbete med Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning med delade ansvarsområden och kostnader för Stackens parklek.
Förvaltningen bedömer att det inte är lämpligt att ingå ett samverkansavtal med bostadsrättsföreningen Vårsådden gällande parkleksdriften av Stackens parklek då det strider mot upphandlingslagstiftningen.
Förvaltningen håller på att utreda frågan om vilka prioriteringar som behöver göras för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltnings parklekar till 2024 utifrån ett förebyggande och främjande perspektiv. Förvaltningen kommer att informera bostadsrättsföreningen Vårsådden ifall det blir aktuellt att driva Stackens parkleksverksamhet genom entreprenad.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
Peter Backlund (L), Gustav Johansson m.fl. (M) och Stefan Holm (C) har inkommit med en skrivelse. Skrivelsen innehåller frågor om förskola, utifrån innehållet i Förskolerapport och verksamhetsberättelse 2022. Frågorna berör undervisning av förskollärare, språkutvecklande arbete och vikariesituationen i förskola. Förvaltningen beskriver i svaret:
- Hur förskolorna arbetar med att alla barn ska få undervisning av legitimerad förskollärare
- Hur långt enheterna har kommit med språkstrategierna samt hur de följs upp samt
- Hur förskolorna hanterar vikarier
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
Emelie Wassermann (SD) har inkommit med en skrivelse med frågor om kunskapsnivå i svenska språket i förskolan.
Förvaltningen har inga enhetliga krav på kunskaper i svenska språket inom stadsdelsområdet, då fastställda kriterier saknas.
Förvaltningen har erbjudit personal i förskolan utbildning i svenska under hösten 2022, våren 2023 och fortsättningsvis under hösten 2023. Totalt har 53 medarbetare deltagit i utbildningen. Utbildningsinsatsen och behovet av fortsättning av utbildning kommer att utvärderas.
Förvaltningen har inte utrett möjligheten för språktester vid rekrytering. Förvaltningen anser att staden bör ha en samsyn i frågan om språktester.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
27kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet syftar till att redovisa prognos på helårsutfall för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Prognosen lämnas per verksamhetsområde och baseras på föregående månad. För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett underskott om 53,2 mnkr före resultatöverföringar och ett underskott om 23,5 mnkr efter resultatöverföringar. För investeringar prognostiseras ett överskott om 1,0 mnkr
Förvaltningen ser fortsatta stora ekonomiska utmaningar gällande bland annat höga vård- och placeringskostnader, osäkerhetsfaktorer kring nyttjande av beviljade insatser, antal hushåll inom ekonomiskt bistånd samt ett ökat behov av insatser inom äldreomsorgen. I oktoberprognosen noterar förvaltningen även en ökning av hyres- och lokalkostnader inom vissa verksamhetsområden.
Den ekonomiska situationen är mycket allvarlig och kräver fortsatt samlade, kraftfulla och riktade insatser. I månadsrapporten för oktober redovisar förvaltningen för både generella och verksamhetsspecifika ekonomiska åtgärder.
Förvaltningens bedömning är att verksamhetens kostnader i stort sett ryms inom ramen för de resurser förvaltningen har till sitt förfogande med ett undantag; ett omfattande mycket starkt och ökande tryck när det gäller placeringar för barn och ungdomar. Det ökade trycket syns mot bakgrund av nödvändiga akuta insatser mot skjutningar och gängkriminalitet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapport för oktober 2023 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.Bilagor
-
634kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 6 kap. 23 § kommunallagen (2017:725) ska nämnden bestämma tid och plats för sina sammanträden.
Förvaltningens förslag för nämndsammanträden utgår från stadsledningskontorets tidsplan för nämndernas arbete.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden fastställer sammanträdesplan för år 2024, som regel på torsdagar klockan 18.30 om inget annat anges, enligt förvaltningens förslag. Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsnämndens sammanträden äger rum i förvaltningens lokaler på Slakthusplan 8A.
Utgångspunkten är att sammanträdena är öppna för allmänheten, utom vid den slutna delen med ärenden om myndighetsutövning.
Förvaltningen föreslår även att en nämndinformation eller ett områdesmöte hålls en vecka innan nämndsammanträdena.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd fastställer sammanträdesplan för 2024 enligt förvaltningens förslag.Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
I kommunfullmäktiges budget 2023 fick förvaltningen uppdraget att utreda en möjlig flytt av sitt förvaltningshus till Rågsved när nuvarande hyresavtal för förvaltningshuset på Slakthusplan löper ut i slutet av år 2026. En förstudie har genomförts som visar att förutsättningar finns för att ställa om före detta Rågsveds servicehus till kontor.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förslaget till inriktningsbeslut och ger förvaltningen i uppdrag att beställa fortsatt utredning av Micasa för att ta fram handlingar för ett genomförandeärende.Bilagor
-
439kb Ladda ner dokument
-
-
En detaljplan för västra Hagsätra, som möjliggör att förvaltningen ska kunna bygga en ny förskola med sju avdelningar, antogs i stadsbyggnadsnämnden i juni 2023.
Förvaltningen bedömer att det finns ett behov för den nya förskolan och redogör i detta ärende vilken statistik som ligger till grund för den bedömningen. Förvaltningen konstaterar att totalytan för förskolegården är relativt stor och ligger strax under Boverkets riktlinjer. Gården är däremot uppdelad i två nivåer, på grund av höjdskillnader, och förvaltningen vill i det fortsatta arbetet utreda hur den negativa effekten av detta kan minimeras.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger förvaltningen i uppdrag att fortsätta utreda en ny förskola utmed Vintrosagatan i stadsdelen Hagsätra.Bilagor
-
313kb Ladda ner dokument
-
12
Genomförandeärende gällande anpassningar och renoveringsarbeten i förskola på Stjärnsundsgatan 12
Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab) sanerar årligen byggnader som är grundlagda med en riskkonstruktion då dessa byggnader har en förhöjd risk för fuktskador. I och med den planerade grundsaneringen på Stjärnsundsgatan 12 ser förvaltningen en möjlighet att åtgärda andra brister som åligger hyresgästen. Dessa åtgärder är i stort kopplade till myndighetskrav.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner anpassningar och renoveringsarbeten och de hyresgenererande kostnader som dessa medför. Totalt uppgår kostnaderna till 12 100 901 kr, vilket hyresförs med en tilläggshyra på 1 465 887 kr första året.Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
353kb Ladda ner dokument
-
-
Fysio- samt arbetsterapeuter/sjukgymnaster samordnas i en ny mer effektiv organisation. Detta för att likställa och kvalitetssäkra arbetssätt och metoder inom rehabilitering på särskilda boendeformer. De rehabiliterande insatserna på särskilda boenden samordnas under Hälso-och sjukvård och utvecklingsenheten, avdelningen Social omsorg äldre.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden från och med den 1 januari 2024 utser enhetschef för Hälso- och sjukvård och utvecklingsenheten till verksamhetschef för rehabiliterande arbete vid alla särskilda boendeformer för äldre i egen regi enligt 4 kap. 2 § hälso- och sjukvårdslagen.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag till detaljplan, som möjliggör bebyggelse av tre flerbostadshus i stadsdelen Högdalen, med totalt cirka 140 bostäder.
Förvaltningen bedömer i huvudsak att planområdet från förslaget kan fungera för exploatering, men att en del frågor behöver utredas vidare i det fortsatta planarbetet. Bland annat efterfrågar förvaltningen en tydligare beskrivning av hur dagvattenflöden och översvämningsrisker påverkas av planförslaget, samt att utformningen av platsen mellan tunnelmynningen och punkthuset i kvarter 1 ägnas stor omsorg, för att säkerställa att det blir en trygg och trevlig miljö där.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
366kb Ladda ner dokument
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag som syftar till att upphäva gällande fastighetsindelning för fastigheten Bärgningsbilen 1 i stadsdelen Örby och dela upp den i två nya fastigheter. Inom ramarna för gällande detaljplan (dnr Pl 2692) kommer det sedan vara möjligt att bygga ett hus per ny fastighet med högst två våningar, och en byggnadsarea på upp till 120 kvadratmeter. Varje byggnad får inrymma högst två lägenheter.
Förvaltningen har inga större invändningar mot förslaget. Medskick från förvaltningen för den fortsatta planprocessen rör frågor om tillgänglighet och framkomlighet till en befintlig gång- och cykelväg samt hur eventuella ökade dagvattenflöden kan hanteras.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
467kb Ladda ner dokument
-
819kb Ladda ner dokument
-
-
16
Stadsdelsdirektörens information
-
17
Anmälningar för kännedom
-
Uppföljningen av den för Årsta och Vantör upphandlade parkentreprenören DN Trädgård och Markskötsel AB, visar att utförda arbetsuppgifter och genomförda arbetssätt under det första året som skötselansvariga för parkdrift, barmarksrenhållning och vinterunderhåll inte varit utan brister. Detta har lett till att viten har utdömts vid ett tillfälle, samt att kvalitetspengen inte kommer att betalas ut.
Uppföljningen av parkentreprenören för Enskede, Cemi AB, visar på jämn kvalitet i utförda arbetsuppgifter men den är inte fullgod enligt kraven ställda i förfrågningsunderlaget. Förvaltningen har sett brister i utförande och kvalitet, men ser att Cemi AB åtgärdat dessa brister inom utsatt tid. Trots det kommer Cemi AB inte att tilldelas full kvalitetspeng.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens uppföljning.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Solrosens dagverksamhet riktar sig till äldre personer med demenssjukdom. En uppföljning har gjorts för att se om dagverksamheten följer avtal och anbud.
Förvaltningen tycker att dagverksamheten fungerar bra och följer avtal och anbud.
Verksamheten arbetar personcentrerat och erbjuder varierade aktiviteter samt har ett fokus på måltider.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner rapporten.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
20
Redovisning av delegationsbeslut
-
21
Stadsdelsnämndens frågor
-
22
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7§ föräldrabalken
-
23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7§ föräldrabalken
-
24
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7§ föräldrabalken
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7§ föräldrabalken
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7§ föräldrabalken
-
27
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken