Möte 2023-10-26
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Ett medborgarförslag rörande upprustning av bollplanen i Dalen, öster om spåret vid Sandsborgs tunnelbanestation, har skickats in till förvaltningen. Författarna av medborgarförslaget vill bland annat att förvaltningen anlägger konstgräs på planen och byter ut näten på målen.
Förvaltningen är positivt inställd till att utreda vad som kan och är möjligt att göra på platsen. Eftersom det är en plats som berör många i Dalen, anser förvaltningen att det är lämpligt att sammanställa synpunkter och förslag som har inkommit de senaste åren innan åtgärder planeras. Förvaltningen bedömer att det kan vara möjligt att söka trygghetsmedel för åtgärder på platsen och planerar preliminärt att skriva en sådan ansökan i samband med verksamhetsplan för 2024.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
En invånare, som bor bredvid Aspöparken i Örby, har skrivit ett medborgarförslag om att förvaltningen ska släcka strålkastarna på bollplanen som ligger i parken, eftersom förslagsställaren störs av aktiviteter där.
Förvaltningen anlade under 2022 konstgräs på planen i linje med uppdrag att främja möjligheter till spontanidrott i stadens offentliga miljöer. Enligt förvaltningen finns det ett behov av planen och det saknas alternativa obokningsbara spontanidrottsytor för fotboll i Örby. Förvaltningen bedömer inte att området runt Aspöparken är extra känsligt för ljud och att det därför skulle vara aktuellt med begränsade tider då strålkastarna är påslagna.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
746kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag med tio olika förslag på förbättringar avseende Högdalens centrum samt parken Dalbotten har skickats in till förvaltningen. Bland annat föreslår författaren av medborgarförslaget att Dalbotten ska få fler grillar och att parkvägen som löper genom parken breddas. Författaren av medborgarförslaget är också intresserad av vad staden gör för att hjälpa missbrukare i Högdalens centrum.
Förvaltningen konstaterar att i Högdalens centrum finns det nästan ingen parkmark, vilket innebär att förvaltningen har begränsad rådighet för hur de ytorna sköts. Parken Dalbotten ligger däremot helt inom förvaltningens ansvarsområde. Förvaltningen känner till att den nya grillen i parken är populär och kommer att ta med behovet av fler grillar i planeringen av en kommande upprustning. Rörande parkvägen bedömer förvaltningen att det i dagsläget inte finns behov av att bredda den.
Vidare beskriver förvaltningen i detta tjänsteutlåtande vilken typ av hjälp som staden erbjuder till personer i Högdalen som lever i hemlöshet samt för personer där med missbruksproblematik.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årtsa-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
395kb Ladda ner dokument
-
433kb Ladda ner dokument
-
-
Författaren till medborgarförslaget vill att förvaltningen vintertid anlägger en isbana i Vättersdälden, där det på sommaren är en plaskdamm.
Förvaltningen bedömer att det är osäkert hur det skulle påverka botten och ventiler i plaskdammen om man spolar is där. Förvaltningen spolar istället is på Vättersdäldens bollplan när det är tillräckligt kallt. Vättersdäldens bollplan ligger alldeles i närheten av plaskdammen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
217kb Ladda ner dokument
-
506kb Ladda ner dokument
-
-
Hassan Jama (V), Kristina Öberg (S) och Peter Dannqvist (MP) har lämnat en skrivelse med frågor om fritidsgårdarna i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde.
Förvaltningen redovisar statistik över besökare, öppettider och personalsammansättning.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
215kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Hassan Jama (V), Kristina Öberg (S) och Peter Dannqvist (MP) har lämnat en skrivelse med frågor om fritidsgården i Rågsved utifrån att invånare uttryckt oro kring personalomflyttningar.
Förvaltningen har gjort personalomflyttningar i syfte att sprida kompetensen likvärdigt mellan alla fritidsgårdar, öka kvaliteten och minska risken för otillåten påverkan.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
En skrivelse med frågor gällande ekologiska måltider har lämnats till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.
Förvaltningen strävar aktivt för att möta kommunstyrelsens indikator Andel inköpta ekologiska måltider och livsmedel i staden i kronor av totala värdet av inköpta måltider och livsmedel, där målet 2023 är 70 procent. Höga matpriser och bristande sortiment är två av utmaningarna som förvaltningen möter.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
På nämndsammanträdet den 24 augusti 2023 lämnade Emelie Wassermann (SD) samt Alexander Klaréus (SD) in en skrivelse. Skribenterna menar att årets budget gav stadsdelsnämnderna en stor befogenhet att initiera egna trygghetsinvesteringar och önskar svar på hur stadsdelsnämnden har arbetat med bland annat trygghetsinvesteringar under året.
Under 2023 har nämnden sökt budgetjustering för trygghetsinvesteringsmedel i samband med verksamhetsplan 2023 samt tertialrapport 1 och 2.
Samtliga nämnder kan ansöka om budgetjustering för investeringar i stadens fysiska miljö som bidrar till ökad trygghet eller försvårar för brottsliga handlingar. Eftersom ett projekt för att anlita ordningsvakter inte avser investeringar i den fysiska miljön är ett sådant projekt inte en investering och trygghetsinvesteringsmedel kan därmed inte nyttjas för ändamålet.
Kamerabevakning regleras främst i dataskyddsförordningen (EU 2016/679) och kamerabevakningslagen (2018:1200). Om en myndighet avser att kamerabevaka en plats dit allmänheten har tillträde krävs tillstånd enligt 7 § kamerabevakningslagen. Tillstånd utfärdas av Integritetsskyddsmyndigheten och villkoren och ramarna för hur kamerabevakning får anordnas framgår av tillståndsbeslutet. Om en myndighet avser att kamerabevaka en plats dit allmänheten inte har tillträde krävs inget tillstånd.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
27kb Ladda ner dokument
-
-
Christina Peterson och Stefan Holm (C) har inkommit med en skrivelse till förvaltningen om barns och våldsdrabbades hemlöshet och underutnyttjade resurser och ställer följande frågor till förvaltningen:
- Hur ser samarbetet mellan stadsdelsförvaltningen och Stockholms bostadssociala stiftelse (SHIS) ut i dagsläget?
- Vilka boendeformer utöver de som SHIS erbjuder har stadsdelsförvaltningen använt för placeringar för barnfamiljer med osäkra boendeförhållanden?
- Finns det någon boendeform eller stödinsats som stadsdelsförvaltningen saknar i sin verktygslåda för att säkerställa att våldsutsatta eller barnfamiljer med osäkra boendeförhållanden inte ska riskera hemlöshet?
- Hur många akutplaceringar på hotell eller vandrarhem har hittills gjorts under 2023 och vilka insatser genomför förvaltningen för att undvika detta?
Sammanfattningsvis har förvaltningen ett välfungerande samarbete med SHIS. I år har 27 barnfamiljer placerats akut på hotell eller vandrarhem. Övriga boendeformer som erbjudits målgrupperna är skyddat boende, skyddad jourlägenhet och jourlägenhet. Flera insatser erbjuds invånare för att undvika akut hemlöshet och barnfamiljer är prioriterade.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsenBilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
25kb Ladda ner dokument
-
Ärendet syftar till att redovisa prognos på helårsutfall för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Prognosen lämnas per verksamhetsområde och baseras på föregående månad. För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett underskott om 50,8 mnkr före resultatöverföringar och ett underskott om 23,5 mnkr efter resultatöverföringar. För investeringar prognostiseras ett överskott om 1,0 mnkr.
Förvaltningen ser fortsatta stora ekonomiska utmaningar gällande bland annat höga vård- och placeringskostnader, osäkerhetsfaktorer kring nyttjande av beviljade insatser, antal hushåll inom ekonomiskt bistånd samt ett ökat behov av insatser inom äldreomsorgen.
I denna rapport prognosticeras något ökade kostnader, om än relativt måttliga, och inom den felmarginal som troligtvis är större än de 0,3 % som prognosen är korrigerad med. Situationen är fortsatt ekonomiskt mycket allvarlig och kräver samlade, kraftfulla och riktade insatser.
Förvaltningens bedömning är att verksamhetens kostnader ryms inom ramen för de resurser förvaltningen har till sitt förfogande med ett undantag; ett omfattande mycket starkt och ökande tryck när det gäller placeringar för barn och ungdomar. Det ökade trycket syns mot bakgrund av nödvändiga akuta insatser mot skjutningar och gängkriminalitet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapport för september 2023 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
Bilagor
-
427kb Ladda ner dokument
-
-
13
Val av regionalt råd för funktionshinderfrågor för stadsdelsnämnderna Farsta, Enskede-Årsta-Vantör och Skarpnäck 2023-2026
Den 2 januari beslutade Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd attutse åtta ledamöter till stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantörs, Farstas och Skarpnäcks gemensamma regionala råd för funktionshinderfrågor för perioden 2023–2026 enligt nomineringar från funktionshinderrådens nomineringsutskott. I början av året har två av ledamöterna meddelat att de inte önskar fortsätta som ledamöter i funktionshinderrådet.
Den 25 maj beslutade stadsdelsnämnden att godkänna avsägelserna och att platserna hölls vakanta i avvaktan på nya nomineringar från funktionshinderrådens nomineringsutskott. Den 26 juni har nomineringsutskottet skickat en fyllnadsnominering till en av de vakanta platserna i rådet. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd utser ersättare Lena Wester Nisula från Synskadades riksförbund Stockholms stad till ledamot i det regionala rådet för funktionshinderfrågor för stadsdelsnämnderna Farsta, Enskede-Årsta-Vantör och Skarpnäck 2023-2026.Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden fattar beslut om insatser till enskilda invånare enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Enligt SoL och LSS ska kommuner redovisa de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapporteringsskyldigheten gäller även tidigare rapporterade ärenden som ännu inte har verkställts under närmast föregående kvartal.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning redovisar kvartalsvis till stadsdelsnämnden de ej verkställda besluten som förvaltningen rapporterat till IVO.
Under det andra kvartalet har 51 stycken beslut om insatser från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd inte verkställts inom tre månader. Det berodde på flera olika anledningar, främst på att brukaren tackat nej till erbjudande om insats, att brukaren inte valt utförare eller haft specifika önskemål. Besluten gällde 26 kvinnor respektive 25 män.
Rapporteringen för kvartal 2 2023 visar en ökning om ett beslut inom Social omsorg barn och unga, en minskning om nio ärenden inom verksamhetsområdena funktionsnedsättning och socialpsykiatri samt en minskning om tre ärenden inom Social omsorg äldre jämfört med kvartal 1 2023.
Vid rapporteringsperiodens slut fanns 33 beslut som var fortsatt ej verkställda, jämfört med 36 beslut för kvartal 1 2023, en minskning om 3 beslut.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger förvaltningens redovisning av rapporteringen till IVO av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS för kvartal 2 år 2023 till handlingarna.Bilagor
-
267kb Ladda ner dokument
-
-
En detaljplan för fastigheten Klassfotot i Högdalen, som möjliggör att förvaltningen ska kunna bygga en ny förskola med tio avdelningar, vann laga kraft i mars 2022.
Förvaltningen bedömer att det finns ett behov för den nya förskolan och redogör i detta ärende vilken statistik som ligger till grund för den bedömningen. Förvaltningen konstaterar att totalytan för förskolegården uppfyller Boverkets riktlinjer, men att kvadratmeterytan per barn är relativt låg. Det är viktigt att detta beaktas, både vid utformningen av förskolegården såväl som när verksamhet bedrivs, för motverka alltför stor konkurrens om ytor samt slitage på gräs, träd och annan vegetation.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger förvaltningen i uppdrag att fortsätta utreda en ny förskola inom fastigheten Klassfotot i Högdalen.Bilagor
-
I Rågsved pågår ett detaljplanearbete utmed Bjursätragatan, som bland annat möjliggör att förvaltningen ska kunna bygga en ny förskola med sex avdelningar på Stövargatan 91. Den nya förskolan skulle ersätta befintlig förskola på samma plats, som har fyra avdelningar.
Förvaltningen bedömer att det finns ett behov för den nya förskolan och redogör i detta ärende vilken statistik som ligger till grund för den bedömningen. Förskolan har ett bra läge, nära till både bostäder samt kollektivtrafik, och förskolans utomhusmiljö förbättras om förskolan byggs.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger förvaltningen i uppdrag att fortsätta utreda en ny förskola på Stövargatan 91 i Rågsved.Bilagor
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått Stockholms stads strategi för parklekar på remiss av kommunstyrelsen.
Förvaltningen ställer sig positiv till en stadsövergripande strategi för parkleksverksamheten. Förvaltningen anser att strategin kommer att bidra med ett tydligare ramverk som kommer främja samsyn inom staden och även underlätta prioriteringar rörande parkleksverksamheten. Förvaltningen lämnar ett fåtal synpunkter och önskar förtydligande kring några delar av strategins innehåll.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
776kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Dennis Wedin (M) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige som handlar om att möjliggöra för fler badplatser i staden. Han vill att konkreta platser ska tas fram där det är möjligt att anlägga nya utomhusbad och att en badgeneral tillsätts.
Förra året tog staden fram en handlingsplan för nya bad. Syftet med handlingsplanen var att peka ut förslag på var nya badplatser kan etableras. Ett antal platser togs fram för vidare utredning.
Förvaltningen ställer sig positiv till att konkreta förslag på platser pekas ut, men det behöver föregås av ett utredningsarbete. Kommunstyrelsen kan ges i uppdrag att leda arbetet tillsammans med berörda nämnder och bolag. Kommunstyrelsen har redan flera badrelaterade uppdrag i årets budget.
Förvaltningen ser även positivt på att en badgeneral inrättas. Förvaltningen anser att badgeneralens funktion framförallt bör vara att leda utredningsarbetet framåt så att fler platser på sikt ska kunna bli möjliga för bad.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Gabriel Kroon och Linnéa Vinge (SD) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om cykelvett och kurser i stadscykling. De vill att trafiknämnden ska få i uppdrag att genomföra ett pilotprojekt för att öka kunskapen om cykling i stadstrafik genom att erbjuda kostnadsfria kurser. De vill också att trafiknämnden ska knyta an forskare för att utvärdera cykelträningens kostnadseffektivitet och samhällsnytta.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslagen och anser att idén om cykelkurser är värt att prova. Cyklister är en utsatt grupp i trafiken och enligt Stockholm stads cykelplan är cyklister överrepresenterade i olycksstatistiken. Förvaltningen ser även positivt på förslaget om att knyta en följeforskare till projektet, om det tydligt definieras i projektet vad det är som ska utvärderas.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag till detaljplan inom fastigheten Västberga 1:1, i stadsdelen Östberga. Förslaget möjliggör 125 hyreslägenheter, lokaler för centrumändamål samt en ny kvartersgata i Lisebergsvägens norra ände.
Förvaltningens övergripande bedömning är att planområdet är relativt väl lämpat för bostadsbebyggelse, trots att det finns en del utmaningar kopplat till buller och naturvärden på platsen. Förvaltningen anser att planområdet och närliggande parkytor borde tillhöra Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd, och påpekar att en dialog pågår med stadsledningskontoret angående det.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
858kb Ladda ner dokument
-
370kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag till detaljplan inom fastigheten Tisaren 1 med mera, i stadsdelen Årsta. Förslaget möjliggör två flerbostadshus med 50 hyresrätter samt lokaler för centrumändamål utmed Orrfjärdsgränd och Sköntorpsvägen i stadsdelen Årsta. Av de 50 hyreslägenheterna är sex stycken avsatta för ett gruppboende inom LSS.
Förvaltningens övergripande bedömning är att planområdet kan fungera för exploatering. Det finns enligt förvaltningens bedömning idag inte några större rekreativa värden där, och delar av planområdet består av redan hårdgjord yta i form av markparkering. Förvaltningens huvudsakliga medskick är att gång- och cykelmöjligheter utmed framförallt Orrfjärdsgränd ägnas extra omsorg i det fortsatta planarbetet, för att säkerställa att barn och ungdomar kan ta sig till idrottsplatsen på ett trafiksäkert sätt.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
964kb Ladda ner dokument
-
744kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett planförslag som medger två flerbostadshus med totalt 65 hyresrätter samt en lokal för centrumändamål utmed Sköntorpsvägen i stadsdelen Årsta. Planförslaget är uppdelat i två olika planområden, som idag består av parkmark.
Förvaltningen bedömer att planområdena från planförslaget kan fungera för exploatering, men att det finns vissa gröna och rekreativa värden som påverkas. Att bygga hyresrätter anser förvaltningen bidrar till en bättre balans av upplåtelseformer i Årsta, vilket ligger i linje med ambitioner från stadens översiktsplan. I det fortsatta planarbetet efterfrågar förvaltningen bland annat att konsekvenserna för parkmark, med särskild fokus på barn och unga, beskrivs och utreds utförligare.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
868kb Ladda ner dokument
-
746kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag till detaljplan inom fastigheten Bygeln 5 med flera, i stadsdelen Rågsved. En del av planförslagets inriktning är styrd av att det i stadens budget finns direktiv om att utreda en flytt av Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltnings förvaltningshus, från Slakthusområdet till Rågsved.
Förvaltningen har varit delaktiga i detaljplaneprocessen för detta planförslag, och är positivt inställda till huvuddragen. I det fortsatta planarbetet efterfrågar förvaltningen att vissa tillgänglighetsfrågor förtydligas, samt att det utreds hur ett framtida förvaltningshus ska kunna bidra med trivsel och trygghet i området kring Rågsveds centrum även efter kontorstid.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
Ett förslag till reviderat trygghetsprogram för perioden 2024-2027 har tagits fram. Förslaget har i huvudsak samma struktur, fokusområden och ansvarsfördelning som tidigare program. Nytt är en tydlig koppling till den nya lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, som trädde i kraft den 1 juli 2023. Nytt är också att arbetet mot välfärdsbrott och otillåten påverkan har lagts till under fokusområdet förebyggande arbete. Förslagen som framförs under respektive fokusområden är arbete som inte är främmande för stadsdelsförvaltningen och hur arbetet sker idag. Programmet möjliggör att arbetet och metoderna förankras i en målbild kring vad som ska uppnås över tid. Stadsdelsförvaltningen ställer sig däremot tveksam till förslag om platssamverkan i varje stadsdelsområde.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
921kb Ladda ner dokument
-
360kb Ladda ner dokument
-
-
25
Remiss av övergripande samverkansöverenskommelse mellan Stockholms stad och Polisregion Stockholm
Den 29 juni 2023 inkom en remiss från kommunstyrelsen om en ny övergripande samverkansöverenskommelse mellan Polisregion Stockholm och Stockholms stad.
De nya prioriterade samverkansområdena är:- Unga i riskzon för destruktivt beteende
- Otrygga och brottsutsatta platser
- Systemhotande brottslighet
- Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer
- Kriminella miljöer och livsstilar
Stadsdelsförvaltningen anser att den nya övergripande samverkansöverenskommelsen visar på en tydlig process. Samverkansöverenskommelsen går i linje med kommunfullmäktiges mål i budget – ett Stockholm med en stabil och hållbar ekonomi med utbildning, jobb och bostäder för alla – och däri verksamhetsområdesmålet 3.6; tryggheten ska öka genom förebyggande insatser. En del stadsdelsförvaltningen önskar förtydligande kring är de respektive prioriterade samverkansområdenas mål. Främst gällande området ”Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer” och ”Kriminella miljöer och livsstilar”. I sin helhet ser stadsdelsförvaltningen den nya övergripande samverkansöverenskommelsen som bra och ser även positivt på att det är färre prioriterade samverkansområden än den tidigare överenskommelsen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått en ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 6 september 2023. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd avslår ansökan om utökat stadigvarande serveringstillstånd för Kyrkan, Styckmästargatan 10, 121 62 Johanneshov, fredag till lördag mellan klockan 11:00 – 05:00 till allmänheten i restaurang, i hus 7 samt i uteservering.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd föreslår ett tillfälligt serveringstillstånd för Kyrkan, Styckmästargatan 10, 121 62 Johanneshov, fredag till lördag mellan klockan 11:00 – 05:00 till allmänheten i restaurang, i hus 7 samt i uteservering under tolv månader för att ges möjlighet att utvärdera konsekvenserna av en senarelagd öppettid.Bilagor
-
512kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
27
Stadsdelsdirektörens information
-
28
Anmälningar för kännedom
-
Förvaltningen redovisar de huvudsakliga dragen i årets medborgarundersökning. Sammanfattningsvis kan sägas:
- Trots att årets medborgarundersökning har kortats ner, så minskade svarsfrekvensen jämfört med i fjol, både i Stockholm som helhet och i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde.
- Skillnaderna i resultat jämfört med i fjol ligger oftast inom felmarginalen (+/- 5,3 procent för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde) vilket gör att det är svårt att generellt dra några säkra slutsatser.
- De resultat som förbättrades mest jämfört med i fjol var på frågorna om det finns goda möjligheter till aktiviteter i parker och grönområden (+9 procentenheter), samt helhetsomdömena när det gäller möjligheten till ledarledd idrott och motion i staden (+7 procentenheter) möjligheten att ta del av Stockholms kulturliv (+9 procentenheter) samt utöva kulturaktiviteter i Stockholm (+12 procentenheter).
- De resultat som försämrades mest jämfört med i fjol var nöjdheten med snöröjning och sandsopning av gator och gångvägar i stadsdelen (-28 procentenheter), och upplevelsen av en ren och städad stadsdel (-12 procentenheter).
Inget av ovan resultat, varken positiva eller negativa, har förvaltningen ensam rådighet över utan är resultat som speglar stadens och ibland även andra aktörers samlade insatser. En slutsats är att förvaltningen bör stärka sin samverkan med bland annat trafikkontoret kring snöröjning och sandsopning och renhållning av nedskräpade platser.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger redovisningen av årets medborgarundersökning till handlingarna.Bilagor
-
348kb Ladda ner dokument
-
38mb Ladda ner dokument
-
52mb Ladda ner dokument
-
30
Redovisning av delegationsbeslut
-
31
Stadsdelsnämndens frågor
-
32
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 6 kap. 7 § föräldrabalken
-
33
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
34
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
35
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
36
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
37
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
38
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
39
Överflytt av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken
-
40
Förbud att utöva umgänge enligt 14 § 2 st. 1 p. lag med särskilda bestämmelser om vård av unga
-
41
Förbud att utöva umgänge enligt 14 § 2 st. 1 p. lag med särskilda bestämmelser om vård av unga