Möte 2023-12-14
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Medborgarförslag om oberoende och objektiv revisionsprocess av klagomålshantering inom socialtjänsten
Ett medborgarförslag har inkommit där stadsdelsnämnden föreslås anlita en extern aktör för hantering av klagomål på socialtjänsten. Syftet med förslaget är att säkerställa rättssäkerheten samt bevara och stärka allmänhetens förtroende för socialtjänsten.
Förvaltningen anser att ett brett mottagande av synpunkter och klagomål kan främja socialtjänsten att bli en lärande organisation, vilket överensstämmer med syftet med 5 kap. 3 § Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). Sådant lärande riskerar att gå förlorad om en extern aktör tar över hanteringen. Förslaget skulle även innebära ökade kostnader för stadsdelsnämnden, vilket förvaltningen bedömer inte är förenligt med bestämmelsen i 9 § förvaltningslagen (2017:900). Inom förvaltningens projekt Kvalitetsledningssystem pågår ett arbete med att se över hur socialtjänstens process för hantering av synpunkter och klagomål kan effektiviseras.
Mot bakgrund av detta anser förvaltningen att medborgarförslaget ska avslås. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Författaren till medborgarförslaget vill att förvaltningen ska plantera träd längs med Enskedevägen som ett sätt att förlänga ett grönt stråk. Hon skriver att fler träd skulle ge en trevligare miljö längs en gata som både bilister, fotgängare och cyklister använder dagligen. Det skulle också vara ett positivt inslag mot det mer bullriga tunnelbanespåret.
Förvaltningen anser att idén om att förlänga stråket med nya träd är mycket intressant och har därför utrett platsen för att se om det är möjligt. Tyvärr har det visat sig att trädplantering inte är möjlig på platsen på grund av att det finns ledningar under marken.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
379kb Ladda ner dokument
-
-
5
Medborgarförslag om fortsatt parkleksverksamhet i parkleken Stacken samt att öppna upp parkleksverksamhet i Hagsätra
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om fortsatt parkleksverksamhet i Stacken samt ett önskemål om att öppna upp parkleksverksamhet i Hagsätra.
Detta ärende berör liknande frågor som två medborgarförslag avseende Stackens parkleksverksamhet som behandlades i stadsdelsnämnden 16 november 2023 (dnr 2023/646 och dnr 2023/806). Stadsdelsförvaltningen fick då nämndens uppdrag att utreda hur Stackens parkleksverksamhet kan drivas vidare i någon form.
Förvaltningen genomför nu en analys kring vilka prioriteringar som behövs för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltnings parklekar utifrån ett fokus på det främjande och förebyggande perspektivet. Förvaltningen, tillsammans med fastighetskontoret, utreder också försättningarna att driva Milanparken i Hagsätra.
Stadsdelsförvaltningen vill också tydliggöra att parkleken Stacken finns kvar som en vanlig lekplats och kommer att underhållas av förvaltningens entreprenörer.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Verksamhetsplanen för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd anger inriktningen för förvaltningens verksamhet under 2024. Verksamhetsplanen knyter an till kommunfullmäktiges tre inriktningsmål:
- Ett Stockholm som håller samman med en stark och jämlik välfärd i hela staden
- Ett grönt och fossilfritt Stockholm som leder en rättvis klimatomställning
- Ett Stockholm med en stabil och hållbar ekonomi med utbildning, jobb och bostäder för alla
Inom varje inriktningsmål har fullmäktige formulerat mål för verksamhetsområden. Stadsdelsnämnden har i sin planering konkretiserat kommunfullmäktiges mål genom att formulera nämndmål, indikatorer och aktiviteter som väntas bidra till att målen uppnås.
Verksamhetsplanen har utformats i enlighet med stadens integrerade system för ledning och styrning av verksamhet och ekonomi (ILS).
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner verksamhetsplan 2024 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
837kb Ladda ner dokument
-
411kb Ladda ner dokument
-
708kb Ladda ner dokument
-
596kb Ladda ner dokument
-
660kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
Ärendet syftar till att redovisa prognos på helårsutfall för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Prognosen lämnas per verksamhetsområde och baseras på föregående månad. För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett underskott om 58,6 mnkr före resultatöverföringar och ett underskott om 22,5 mnkr efter resultatöverföringar. För investeringar prognostiseras ett överskott om 1,0 mnkr.
Under året har förvaltningen haft, och prognostiserar fortsatt, stora ekonomiska utmaningar gällande bland annat höga vård- och placeringskostnader, osäkerhetsfaktorer kring nyttjande av beviljade insatser, antal hushåll inom ekonomiskt bistånd samt ett ökat behov av insatser inom äldreomsorgen. Under hösten har förvaltningen även noterat vissa ökningar av lokalkostnader. I november är prognosen inom individ- och familjeomsorg för barn och unga något bättre, främst på grund av något lägre kostnader för externa placeringar.
Den ekonomiska situationen är mycket allvarlig och kräver fortsatt samlade, kraftfulla och riktade insatser. I månadsrapporten redovisar förvaltningen för insatser för att möta negativ kostnadsutveckling.
Förvaltningens bedömning är att verksamhetens kostnader till stor del ryms inom ramen för de resurser förvaltningen har till sitt förfogande med ett undantag; ett omfattande mycket starkt och ökande tryck när det gäller placeringar för barn och ungdomar. Det ökade trycket syns mot bakgrund av nödvändiga akuta insatser mot skjutningar och gängkriminalitet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapport för november 2023 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.Bilagor
-
652kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnderna har hand om bidragsgivning till föreningar med utpräglat lokal verksamhet. Ärendet syftar till att fördela föreningsbidrag i form av verksamhets- och aktivitetsstöd till föreningar inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde.
Föreningsbidrag beviljas i regel endast till ideella föreningar och ges inte till aktörer med odemokratiska värderingar eller som uppmuntrar eller möjliggör våldsbejakande extremism. Inför verksamhetsåret 2024 har föreningar kunnat söka föreningsbidrag, både verksamhets- och aktivitetsstöd, mellan den 1 augusti och den 30 september 2023.
Totalt har 34 föreningar ansökt om föreningsbidrag, fördelat över 44 stycken ansökningar, inför verksamhetsåret 2024 från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Det totala ansökningsbeloppet uppgår till 4 824 943 kronor. Samtliga ansökningar har inkommit i tid.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beviljar föreningsbidrag om sammanlagt 1 060 000 kronor samt avslår sju ansökningar om föreningsbidrag.
Föreningar som blivit beviljade bidrag för verksamhetsåret 2024 ska snarast kontakta förvaltningen om förutsättningarna för det beviljade bidraget förändrats. Föreningar som beviljas bidrag för verksamhetsåret 2024 ska lämna in en redovisning av hur stödet har använts senast den 31 januari 2025.
Medel som inte förbrukats under den period som bidraget avser ska återbetalas och får inte användas för annat ändamål. Vid behov kan förvaltningen återkräva bidraget.
Förvaltningen önskar ett samarbete med de föreningar som beviljas föreningsbidrag kring planerade aktiviteter för att kommunicera ut dessa till berörd målgrupp inom stadsdelsområdet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag till fördelning av föreningsbidrag för verksamhetsåret 2024.Bilagor
-
374kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd kan som huvudregel delegera beslutanderätt till presidiet, sociala delegationen, en politiker i nämnden, en anställd i Stockholms stad eller en automatiserad beslutsfunktion. Syftet med att delegera beslutanderätt är att avlasta nämnden från rutinartade ärenden och möjliggöra en effektivare förvaltning.
Nämnden beslutar årligen i december om en ny delegationsordning för följande år. Förvaltningen har genomfört en översyn av nämndens delegationsordning inför 2024 och tagit fram ett förslag till nämnden.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen att gälla från med den 1 januari 2024.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden fattar beslut om insatser till enskilda invånare enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Enligt SoL och LSS ska kommuner redovisa de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Rapporteringsskyldigheten gäller även tidigare rapporterade ärenden som ännu inte har verkställts under närmast föregående kvartal.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning redovisar kvartalsvis till stadsdelsnämnden de ej verkställda besluten som förvaltningen rapporterat till IVO.
Under det tredje kvartalet har 59 stycken beslut om insatser från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd inte verkställts inom tre månader. Det berodde på flera olika anledningar, främst på att brukaren tackat nej till erbjudande om insats, att brukaren inte valt utförare eller haft specifika önskemål. Besluten gällde 36 kvinnor respektive 23 män.
Rapporteringen för kvartal 3 2023 visar en ökning om åtta beslut. Inom Social omsorg vuxen – funktionsnedsättning och socialpsykiatri syns en ökning om nio ej verkställda beslut och inom Social omsorg äldre noteras en minskning om ett ej verkställt beslut jämfört med kvartal 2.
Vid rapporteringsperiodens slut fanns 44 beslut som var fortsatt ej verkställda, jämfört med 33 beslut för kvartal 2 2023, en ökning om elva beslut.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger förvaltningens redovisning av rapporteringen till IVO av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS för kvartal 3 år 2023 till handlingarna.Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
-
11
Val av regionalt råd för funktionshinderfrågor för stadsdelsnämnderna Farsta, Enskede-Årsta-Vantör och Skarpnäck 2023-2026
Den 2 januari 2023 beslutade Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd att utse åtta ledamöter till stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantörs, Farstas och Skarpnäcks gemensamma regionala råd för funktionshinderfrågor för perioden 2023–2026 enligt nomineringar från funktionshinderrådens nomineringsutskott. I början av året har två av ledamöterna meddelat att de inte önskar fortsätta som ledamöter i funktionshinderrådet.
Den 25 maj beslutade stadsdelsnämnden att godkänna avsägelserna och att platserna hölls vakanta i avvaktan på nya nomineringar från funktionshinderrådens nomineringsutskott. Den 26 juni har nomineringsutskottet skickat en fyllnadsnominering till en av de vakanta platserna i rådet och den 26 oktober har stadsdelsnämnden beslutat att utse en ersättare enligt denna fyllnadsnominering. Den 3 oktober har nomineringsutskottet skickat en ny fyllnadsnominering för den andra vakanta platsen i rådet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utser ersättare Anton Ullvin från Funktionsrätt Stockholms stad till ledamot i det regionala rådet för funktionshinderfrågor för stadsdelsnämnderna Farsta, Enskede-Årsta-Vantör och Skarpnäck 2023-2026.Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag till detaljplan, som möjliggör byggandet av en is- och idrottshall inom Hagsätra idrottsplats i stadsdelen Hagsätra.
Förvaltningen är positivt inställd till planförslaget, och håller med stadsbyggnadskontoret om att det kan stärka en redan etablerad målpunkt i området. Medskick till den fortsatta planprocessen handlar framförallt om att barnperspektivet prioriteras vid utformning av miljöerna i anslutning till hallen, och i stadens planering av vägarna in till området.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett samrådsförslag till detaljplan, som möjliggör byggandet av 177 lägenheter och en förskola, på Tussmöteshöjden i stadsdelen Östberga.
Förvaltningens samlade bedömning är att planområdet kan fungera för exploatering, men att det finns några målkonflikter som synliggörs i detta remissvar. Medskick för den fortsatta planprocessen är framförallt kopplade till parkmark och tillgänglighet samt förskolans förutsättningar.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
676kb Ladda ner dokument
-
14
Remiss av samråd om planärende – detaljplan för del av fastigheten Årsta 1:1, område vid Valla torg
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett planförslag som möjliggör byggande av ungefär 300 bostäder samt lokaler för centrumändamål vid Valla torg, i stadsdelen Årsta.
Förvaltningens samlade bedömning är att planområdet kan fungera för exploatering, men att frågor kopplat till barnrättsperspektiv och tillgång till spontanidrottsytor i staden behöver utredas vidare i den fortsatta planprocessen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
15
Remiss av program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2024-2029
Kommunstyrelsen har i budget 2023 fått uppdraget att revidera Programmet för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023.
Under våren 2023 har en utvärdering av det nuvarande programmet genomförts. Svaren på den visar att många är nöjda med programmet som helhet men att vissa delar i programmet kan struktureras om och göras tydligare. Några områden har utifrån resultaten av utvärderingen därför lyfts fram mer tydligt i revideringen.
I det reviderade programmet har även ett nytt fokusområde lagts till och det handlar om rätten till en fungerade bostad.
Förvaltningen ställer sig positiv till det reviderade programmets ändringar i struktur, förtydliganden och det tillagda fokusområdet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
554kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har remitterat en motion från Kristin Jacobsson (C). I motionen framgår bland annat att brist på bostad är en försvårande omständighet som gör att våldsdrabbade väljer att stanna kvar i en våldsam relation. Författaren anser att kommuner behöver samarbeta för att kunna erbjuda våldsutsatta och deras barn stöd till att flytta till en ny bostad och att Kompotten, ett nätverk för kommunsamverkan med syfte att hjälpa våldsutsatta att få ett boende i en annan kommun än den egna, är en viktig del i det arbetet. Motionens författare föreslår att Stockholms stad ska undersöka möjligheten att ta över huvudmannaskapet för Kompotten samt verka för att införa en nationell samordningsfunktion mellan kommuner för att erbjuda boende till våldsutsatta i hela landet.
Förvaltningen kan se fördelar med att kommuner samverkar i förhållande till våldsutsattas situation på bostadsmarknaden. Men utifrån utmaningar som lyfts i kartläggningar från Socialstyrelsen och Länsstyrelsen, tillsammans med Socialstyrelsens pågående uppdrag att se över Kompottens långsiktiga organisering och finansiering liksom stadens planerade utvecklingsarbete inom området, anser förvaltningen att förslagen som lyfts i motionen inte går att ta ställning till dagsläget.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått en ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 31 oktober 2023. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd avslår ansökan om stadigvarande serveringstillstånd för Afrika Sthlm (Hus 26), Hallgränd 43, 121 62 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 01:00 till allmänheten i restaurang och uteservering.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd föreslår ett tillfälligt serveringstillstånd för Afrika Sthlm (Hus 26), Hallgränd 43, 121 62 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 01:00 till allmänheten i restaurang och uteservering under tolv månader för att ges möjlighet att utvärdera tillståndet.Bilagor
-
611kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
-
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått en ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 13 november 2023. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd avslår ansökan om stadigvarande serveringstillstånd för Styckmästargatan 2 AB, Styckmästargatan 2, 121 62 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 01:00 till allmänheten i restaurang, samt måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 23:00 till allmänheten i uteservering.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd föreslår ett tillfälligt serveringstillstånd för Styckmästargatan 2 AB, Styckmästargatan 2, 121 62 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 01:00 till allmänheten i restaurang, samt måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 23:00 till allmänheten i uteservering under tolv månader för att ges möjlighet att utvärdera tillståndet.Bilagor
-
609kb Ladda ner dokument
-
572kb Ladda ner dokument
-
-
19
Stadsdelsdirektörens information
-
20
Anmälningar för kännedom
-
21
Redovisning av delegationsbeslut
-
22
Stadsdelsnämndens frågor
-
23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
24
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken