Möte 2023-05-25
-
1
Val av justerare och dag för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har den 23 februari 2023 tagit emot en skrivelse om Snösätra kulturpark från Gustav Johansson m.fl. (M), Peter Backlund (L) och Christina Petersson (C). I skrivelsen ställs följande frågor:
- Hur ska stadsdelsförvaltningen arbeta med övriga berörda förvaltningar och bolag för att tydligt säkerställa kulturens långsiktiga närvaro på platsen.
- Hur ser stadens plan för ut att etablera nya hyresgäster i de nu tomma lokalerna?
- Hur ser staden på sitt ansvar för närvaro på platsen i syfte att öka tryggheten?
- Finns det en pågående planering för att ändra gällande detaljplan för att säkerställa kulturens framtid på platsen, t.ex. genom mindre industri som planbestämmelse? Om inte, är kulturens plats likväl säkrad och i så fall på vilken juridisk grund?
Stadsdelsförvaltningen har sedan tre år tillbaka ett uppdrag från kommunfullmäktige att samordna arbetet med att etablera en kulturpark i Snösätra. I arbetet deltar flera förvaltningar och externa aktörer. Arbetet fortsätter med att söka former för en långsiktigt hållbar modell för kultur, trygghet och säkerhet i Snösätra. Innan man går in i en kostsam och osäker detaljplaneprocess behöver staden fortsätta att pröva aktörer och verksamhet med tillfällig upplåtelse, tillfälliga bygglov och ännu en tid av kortare finansieringslösning.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
Peter Backlund (L) har lämnat en skrivelse om de allvarliga brister inom samhällsvården som Justitieombudsmannen (JO) konstaterat. JO lyfter fram bristen på platser och att kvaliteten på samhällsvården är undermålig. Utifrån detta vill Peter Backlund (L) ha en redogörelse från förvaltningen vilka konsekvenser detta kan ha fått för barn och unga inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.
Förvaltningen anser att det finns brister avseende möjligheten att få plats till behövande barn och unga. Det finns även brister i kompetens, främst avseende tillgång till psykologer.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Emelie Wassermann (SD) har skickat in en skrivelse till förvaltningen med frågor om rökning i anslutning till lekparker, samt hur förvaltningen arbetar för att medarbetare ska följa stadens policy om en rökfri arbetsplats. Enligt författaren av skrivelsen röker anställda från Högdalens fritidsgård nära Önskeringens lekpark, trots att det råder rökförbud där.
Förvaltningen bekräftar att inom stadens verksamheter gäller policyn för rökfri arbetstid, och det finns inga undantag för detta. Författaren av skrivelsen har tidigare framfört klagomål om att fritidsgårdspersonal har rökt i parken. I december 2022 kontaktades ansvarig för verksamheten för att säkerställa att personal från fritidsgården är införstådda i, och följer, stadens policy om en rökfri arbetsplats.
Förvaltningen bedömer inte att det finns ett utbrett problem med människor som bryter mot rökförbudet i stadsdelsområdets lekparker, vilket är glädjande. Förvaltningens åtgärder för att säkerställa att förbudet efterlevs handlar framförallt om att sätta upp förbudsskyltar i berörda områden.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
27kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd gav den 23 februari 2023 förvaltningen i uppdrag att svara på en skrivelse om ordningsvakter från Emelie Wassermann (SD). I skrivelsen framförs en oro kring att de ekonomiska resurserna för stadens ordningsvakter har reducerats jämfört med tidigare år, eftersom att ordningsvakterna fyller en betydande roll som komplement till polisens arbete.
Från och med den 1 januari 2023 förändrades uppdraget för stadens mobila ordningsvakter (MOV) med ett minskat antal ordningsvakter i tjänst, samt förändrade arbetstider till 11:00 – 22:00. Med anledning av att det mobila uppdraget är behovsstyrt kommer deras närvaro i respektive område sannolikt variera i större grad mot tidigare. Eftersom det geografiska området är fortsatt lika stort med färre resurser kommer MOV mer tydligt arbeta efter olika prioriteringar av den aktuella lägesbilden i stort, vilket innebär att vissa områden kommer få mer återkommande besök än andra.
Ordningsvakternas arbete är däremot endast en del av det trygghetsskapande arbetet som i övrigt bedrivs. Utifrån rådande budget och uppdrag fokuserar förvaltningen på övriga förebyggande insatser och åtgärder. Detta kombineras med samverkan inom staden, polis och andra samhällsaktörer för att hitta konstruktiva och effektiva lösningar utifrån den aktuella lägesbilden.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen bedömer att det arbete som genomförts hittills under året bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att uppnås helt. Tolv mål för verksamhetsområdena bedöms att uppnås helt och fyra delvis. Under perioden har verksamheten påverkats av bland annat den höga inflationen, höga kostnader för vård samt utbetalt bistånd liksom osäkerhetsfaktorer kring nyttjande av beviljade insatser.
Prognosen visar ett underskott om 10,1 mnkr före resultatöverföringar och ett utfall inom fastställd budget efter resultatöverföringar. För investeringar redovisas ett utfall inom fastställd budget.
Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
8
Val av regionalt råd för funktionshinderfrågor för stadsdelsnämnderna Farsta, Enskede-Årsta-Vantör och Skarpnäck 2023-2026
Den 2 januari beslutade Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd att utse åtta ledamöter till stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantörs, Farstas och Skarpnäcks gemensamma regionala råd för funktionshinderfrågor för perioden 2023–2026 enligt nomineringar från funktionshinderrådens nomineringsutskott. I början av året har två av ledamöterna; Marianne Björkander och Sven Samuelsson, meddelat att de inte önskar fortsätta som ledamöter i funktionshinderrådet.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner avsägelserna. Platserna hålls vakanta i avvaktan på nya nomineringar från funktionshinderrådens nomineringsutskott.Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd kan delegera beslutanderätt till nämndens presidium, sociala delegationen, en politiker som är ledamot i nämnden, en anställd i Stockholms stad eller en automatiserad beslutsfunktion. Syftet med att delegera beslutanderätt är att avlasta nämnden från rutinartade ärenden och möjliggöra en effektivare förvaltning.
Nämnden beslutade den 15 december 2022 om en delegationsordning för 2023. Den 23 februari 2023 beslutade nämnden om mindre uppdateringar i delegationsordningen. Efter det har behov av ytterligare uppdateringar tillkommit.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner de föreslagna uppdateringarna och att de gäller från och med den 26 maj 2023.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten och i särskilda fall Kriminalvården för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Detta kallas för handräckning.
Stadsdelsnämnden kan förordna särskilt namngivna tjänstepersoner att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU. I samband med personalförändringar behöver stadsdelsnämnden besluta om ett nytt förordnande. Personalförändringar har skett vid Social omsorg barn och unga.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning och Nya Rågveds Folkets Hus har noterat att invånare lyfter synpunkter om upplevd otrygghet i området, låg tillit till grannar i området samt skepsisism mot myndigheter.
Nya Rågsveds Folkets Hus har en möjlighet att sprida information på sin hemsida om vad det samlade civilsamhället i Rågsved erbjuder. Föreningen skulle kunna administrera och publicera ett kalendarium med diverse aktiviteter från olika föreningar aktiva i området. Fördelen med ett samlat kalendarium är att samlad information om vad civilsamhället erbjuder, på en bestämd plats, förenklar för invånare att få en överblick över utbudet i sitt närområde. Detta förväntas leda till fler deltagare på aktiviteter, fler tillfällen att möta likasinnade och en positivare syn på både organisationer och grannar vilket i sin tur genererar en starkare kollektiv förmåga i Rågsved med omnejd.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner överenskommelsen om ett idéburet offentligt partnerskap med Nya Rågsveds Folkets Hus. Vidare föreslår förvaltningen att nämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att teckna överenskommelsen samt fatta de beslut som krävs för att överenskommelsen ska fylla sitt syfte.Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
388kb Ladda ner dokument
-
-
Verksamhet som bedrivs enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är skyldig att anmälas till Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) register.
IVO har lanserat en e-tjänst där de som är representanter för offentlig verksamhet kan granska, godkänna och ändra uppgifter om sina verksamheter i IVO:s register. För att kunna använda e-tjänsten behöver Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ansöka om behörighet för tjänsten.
IVO:s registertjänst skulle underlätta administrationen kring anmälan av nya verksamheter eller ändringar inom befintliga verksamheter till IVO:s register. Därför föreslår förvaltningen att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger förvaltningen i uppdrag att ansöka om behörighet till IVO:s registertjänst.Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Dalens gruppbostad LSS låg tidigare på Bersågränd 9, 121 31 Enskededalen. Efter en besiktning sommaren 2022 ansågs det att lokalerna på Bersågränd 9 behövde en full renovering samtidigt som man började utreda om lokalerna var ändamålsenliga. Därför beslutade avdelningschef att, på delegation, tillfälligt evakuera gruppbostaden till Tussmötevägen 173, 122 64 Enskede.
Förvaltningen bedömer att det inte är möjligt för Dalens gruppbostad LSS att flytta tillbaka till Bersågränd 9. Förvaltningen utreder nya permanenta lokaler för verksamheten.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beslutar om fortsatt evakuering av Dalens gruppbostad LSS i lokaler på Tussmötevägen 173 i ett år t.o.m. 24 maj 2024. Under tiden fortsätter förvaltningens utredning om nya permanenta lokaler för Dalens gruppboende LSS.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har granskat stadsdelsnämndens verksamhet under 2022. Stadsrevisionen bedömer att nämnden har bedrivit verksamheten på ett ekonomiskt tillfredsställande sätt och att räkenskaperna är upprättade i enlighet med lagstiftning och god redovisningssed. Nämnden bedöms vidare ha bedrivit verksamheten på ett delvis ändamålsenligt sätt och rekommenderas vidta åtgärder som gäller uppföljning av placerade barn, löneprocessen, förtroendekänsliga poster och hantering av extra skyddsvärda personuppgifter.
Förvaltningen redovisar förslag på åtgärder för att möta de rekommendationer som revisionen lämnar, och föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
493kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss av motion om att avkräva årliga registerkontroller av personer som arbetar med barn och unga
Kommunstyrelsen har den 1 mars 2023 remitterat en motion om årliga registerkontroller till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden samt tre stadsdelsnämnder. Nämnden ska yttra sig senast den 16 juni 2023. Motionen har väckts av Linnéa Vinge (SD).
Motionären föreslår att kommunfullmäktige beslutar ge berörda nämnder i uppdrag att uppdra åt skolor, förskolor, fritidsverksamheter, idrottsförbund och föreningar, som är helt eller delvis kommunalt finansierade, att efterfråga årliga utdrag ur belastningsregistret av personer som arbetar nära barn och unga.
Linnéa Vinge (SD) menar att årliga registerutdrag av personer som arbetar i kontakt med barn och unga kommer förebygga sexualbrott mot barn samt kriminell rekrytering.
Mot bakgrund av statens offentliga utredningar från 2014 och 2019 och gällande lagstiftning anser inte förvaltningen att Stockholms stad kan avkräva årliga registerkontroller av personer som arbetar med barn och unga.
Stockholms stad kan istället exempelvis utreda möjligheter för alternativa metoder för att förebygga sexualbrott mot barn och kriminell rekrytering.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
207kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen har i Vårändringsbudgeten föreslagit en höjning och förlängning av det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag till och med den 31 december 2023. Kommunstyrelsen har utifrån det tagit fram ett förslag. Förslaget har skickats på remiss till stadsledningskontoret, socialnämnden och stadens stadsdelsnämnder för yttrande.
Kommunstyrelsen föreslår att:
- Barnfamiljer som har rätt till det av regeringen föreslagna tidsbegränsade förstärkta tilläggsbidraget inom bostadsbidraget, får avräkna tilläggsbidraget vid beräkning av ekonomiskt bistånd efter prövning enligt 4 kap. 2 § under förutsättning att riksdagen fattar beslut i enlighet med regeringens förslag.
- Socialnämnden ska stödja stadsdelsnämnderna vid införandet av nya arbetssätt utifrån förslaget.
- Att nämnderna ska kompenseras för den uteblivna besparingen.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget och ser att det går i linje med nämndens mål att prioritera ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Vidare utgår även förslaget från ett tydligt barnrättsperspektiv. Förvaltningen kan också se vissa risker med förslaget, som exempelvis ökade kostnader och ökad administration.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
17
Remiss av samråd om planärende – del av Älvsjö 1:1 i stadsdelen Hagsätra, vid Gällerstagränd samt Stjärnsundsgatan
Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett förslag till detaljplan som möjliggör bebyggelse av tre flerbostadshus med totalt cirka 240 studentbostäder på två olika platser i Ormkärr, som ligger i stadsdelen Hagsätra. Den planerade bebyggelsen ligger på befintlig parkmark, och för den ena platsen krävs det att en ny angöringsgata från Gällerstagränd in mot parken anläggs.
Förvaltningen konstaterar att det idag är en låg andel hyresrätter i Ormkärr och anser därför att det är lämpligt att bygga studentbostäder där. Förvaltningen har framförallt synpunkter på angöringsgatan till det södra området, och föreslår att dess påverkan på fotgängare och cyklister utreds vidare i den fortsatta planprocessen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
18
Stadsdelsdirektörens information
-
19
Anmälningar för kännedom
-
20
Redovisning av delegationsbeslut
-
21
Stadsdelsnämndens frågor
-
22
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
23
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
24
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
25
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
-
26
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken