Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare och dag för justering
Godkännande av dagordning
Ett medborgarförslag om att anlägga fler offentliga toaletter i staden har skickats in till nämnden. Särskilt viktigt är platser som besöks av många, som kollektivtrafiksstationer och hållplatser samt vid lokala centrum. Författaren av medborgarförslaget anser att stadens befintliga offentliga toaletter är få och att den geografiska spridningen är ojämn med en oproportionerligt hög koncentration i innerstaden sett till antal invånare.
Förvaltningen håller med författaren av medborgarförslaget om att tillgång till offentliga toaletter skapar en mer tillgänglig och inkluderande stadsmiljö. Platser vid lokala centrum och vid stationer och hållplatser för kollektivtrafik ansvarar ofta trafikkontoret för och förvaltningen har därför förmedlat medborgarförslaget till dem. De ekonomiska ramar som förvaltningen behöver förhålla sig till innebär att det i nuläget inte finns utrymme att anlägga fler offentliga toaletter på parkmark i stadsdelsområdet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Moderaterna inkom med en skrivelse till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning den 23 maj med frågor kring stadens och förvaltningens arbete med förebyggande åtgärder och akuta insatser.
Det finns en god och väl upparbetad samverkan med lokalpolisområdena Globen och Farsta med vilka förvaltningen ofta samverkar med inför olika riskhelger. Initiativ, som att ett extra föräldramöte genomförs, tas av fält, polis eller skola när en bedömning görs att det finns ett behov. På skolavslutningskvällen hade polisen och flertalet aktörer ett gemensamt utsättningsmöte där man planerade upplägget för kvällen. Skolavslutningskvällen blev ett lugnt firande i Enskede-Årsta-Vantör mycket tack vare god samverkan, planering och resurssättning.
På Enskede IP har förvaltningen under våren haft mobil fritidsgård. Det innebär att verksamheten flyttas ut dels för vuxennärvaro på platsen, dels för att inbjuda ungdomarna till att delta i verksamheten. I nuläget har idrottsförvaltningen inga planer på att stänga Enskede IP under sommaren.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Tertialrapport 2 år 2024 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd (publiceras senare)
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd kan som huvudregel delegera beslutanderätt till presidiet, sociala delegationen, en politiker i nämnden, en anställd i Stockholms stad eller en automatiserad beslutsfunktion. Syftet med att delegera beslutanderätt är att avlasta nämnden från rutinartade ärenden och möjliggöra en effektivare förvaltning.
Nämnden beslutade den 14 december 2023 om en delegationsordning för 2024. Den 23 maj 2024 beslutade nämnden om en uppdaterad delegationsordning som gäller från och med 24 maj 2024. Efter besluten har behov av uppdateringar tillkommit.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner de föreslagna uppdateringarna och att de gäller från och med den 20 september 2024. Förvaltningen föreslår även att beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har idag parkskötsel upphandlad på entreprenad. I 2024 års budget fick Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd tillsammans med Farsta stadsdelsnämnd i uppdrag att ”gemensamt utreda förutsättningarna för samt förbereda inför att påbörja driften av natur- och parkskötsel i egen regi från 2025 i de park- och naturområden som stadsdelsnämnderna ansvarar för”.
Förvaltningen har utrett vilka delar som bör tas över och vad det ger för behov av bemanning, fordon, maskiner, lokaler med mera. Med stöd av en konsult har förvaltningen uppskattat kostnaderna för att driva park- och naturskötsel i egen regi. Den kalkyl som förvaltningen har räknat fram innebär högre driftskostnader jämfört med de kostnader som förvaltningen har i dag. Förvaltningen har i sina kalkyler tagit hänsyn till rådande kvalitetskrav utifrån en lägsta godtagbar standard, stadens miljömål och marknadsmässiga löner.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens utredning om park- och naturskötsel i egen regi enligt ovan.
Bilagor
Kommunstyrelsen har sänt Stockholms stads program för de mänskliga rättigheterna på remiss till bland annat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Att samla arbetet i ett program görs utifrån att de mänskliga rättigheterna är samverkande och odelbara. Arbetet är kopplat till stadens demokratiarbete och Agenda 2030.
Förvaltningen välkomnar att ett förslag om ett sammanhållet program för de mänskliga rättigheterna har utarbetats. Det är bra att programmet är allmänt hållet och ska kompletteras med handlingsplaner för olika rättigheter. Förvaltningen är positiv till de tre fokusområdena kunskap och information, välfärd och service samt delaktighet och inflytande, som gäller för arbetet med alla mänskliga rättigheter. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat Motion om att Stockholms stad ska inrätta en nattborgmästare från Andréa Hedin (M) och Dennis Wedin (M) på remiss till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd för yttrande.
Författarna till motionen skriver att Stockholms nattliv och livescener är en viktig del av stadens kulturella identitet och en viktig faktor till varför människor väljer att resa till och besöka Stockholm.
Förvaltningen bedömer att den största vinsten med en nattborgmästare sannolikt skulle vara att signalera att stadens nattliv är prioriterat och att staden skulle få en specialistfunktion med god överblick. För att förverkliga strategin för en nattklubbsvänlig och livescensvänlig stad krävs dock att samtliga berörda nämnder fortsätter att arbeta för dess implementering.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Nämnden har fått motion om att möjliggöra karriärtjänster i förskolan av Andréa Hedin (M) och Sophia Granswed Baat (M) på remiss av kommunstyrelsen. Motionärerna lyfter att förskolan är i stort behov av behörig personal och att Stockholms stad ska vara en attraktiv arbetsgivare. De menar att karriärtjänster är ett sätt att behålla duktiga förskollärare och attrahera nya. Motionärerna föreslår att stadsledningskontoret, tillsammans med berörda nämnder, ges i uppdrag att utforma karriärtjänster i Stockholms stads förskolor.
Förvaltningen välkomnar förslag som syftar till att stärka förskolläraryrkets status. Förvaltningen anser dock att förslaget om karriärtjänster behöver utredas innan en eventuell utformning. Förvaltningen anser även att större förändringar i karriärvägar i staden bör invänta beslut om och ta hänsyn till Skolverkets förslag för nationellt professionsprogram. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Nämnden har fått Motion om ett välutvecklat värderingsarbete i skolan av Jan Jönsson (L) på remiss av kommunstyrelsen. Motionen tar upp att det våld som utövas i samhället baseras på värderingar och normer som förknippas med manlighet. Vidare tar motionären upp att värderingsarbetet i skolan behöver bemöta influenser som kommer från sociala medier och att barn och ungas källkritik behöver utvecklas. Motionären föreslår att staden tar fram ett koncept för värderingsarbete i förskolan och skolan som bemöter destruktiva mansnormer i samhället i stort och på sociala medier.
Förvaltningen instämmer i att arbetet med värderingar är viktigt i förskolan och skolan, samt att det är viktigt att rusta barn för vad de kan möta i sociala medier. I läroplanen framgår bland annat att förskolan har ett ansvar för att motverka könsmönster som begränsar barnen. Förvaltningen anser inte att det finns behov av ett koncept, utöver det som framkommer i läroplanen. Däremot instämmer förvaltningen i den problematik som motionen tar upp och att staden därför bör lägga fokus på jämställdhetsarbetet i förskolan, till exempel genom gemensamma utbildningsinsatser, metodstöd och uppföljningar av jämställdhetsarbetet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
En remiss om en motion från Moderaterna om lovskola har inkommit från kommunstyrelsen. I motionen framhålls utbildningens betydelse för individens framgång och att skolan är en viktig skyddsfaktor. Motionären anser att lovskola är en underutnyttjad resurs och att det behövs en ambitionshöjning kring lovskolor i Stockholm stad.
Förvaltningen instämmer i att det är viktigt att elever klarar skolans kunskapskrav. Forskning visar att lovskolor kan ha positiva effekter på barnens inlärning och skolresultat. Förvaltningen ser positivt på förslaget om att etablera samverkan med olika lärosäten som erbjuder lärarutbildning.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat en remiss av reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden om ensamkommande barn och unga.
Förvaltningen ställer sig positiv till att riktlinjerna revideras då flera ändringar och uppdateringar skett i regelverken under de senaste åren. De nya riktlinjerna syftar till att säkerställa likställighet över staden och att tolka lagstiftningen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat en remiss av promemorian – Bättre förutsättningar för att utveckla en kunskapsbaserad socialtjänst.
Förvaltningen ställer sig positiv till nytt socialtjänstdataregister. För att utveckla en kunskaps- och evidensbaserad socialtjänst behövs nationell statistik. Med nationell statistik finns förutsättningar att bland annat se om någon målgrupp missgynnas eller vilka insatser som har effekt i syfte att kunna ge så effektivt stöd till så många som möjligt.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
En remiss om en motion från Liberalerna om skolsociala team har inkommit från kommunstyrelsen. I motionen framhålls att skolan är den främsta skyddsfaktorn för barn. Liberalernas förslag är att bygga ut med fler skolsociala team i alla stadsdelar och att förbättra kopplingen mellan skolan och socialtjänstens utredningsenheter.
Förvaltningen instämmer i att det vore bra om samtliga stadsdelar har tillgång till skolsociala team så det blir likvärdigt över staden ur ett barnrättsperspektiv. Förvaltningen instämmer inte i motionärens övriga förslag.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat en remiss till stadsdelsnämnden gällande en motion om att reformera stadens insatser för hemlösa.
Motionen är skriven av Andréa Hedin (M). Övriga remissinstanser är stadsledningskontoret, socialnämnden, Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, Kungsholmens stadsdelsnämnd, Convictus, Frälsningsarmén Stockholm, Stadsmissionen och Talita.
Yttrandet ska ha inkommit till kommunstyrelsen senast den 15 oktober 2024.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat en remiss av Stockholms stads reviderade program för stöd till anhöriga till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Remissen ska besvaras senast den 1 oktober 2024.
Remissen har även skickats till Äldrenämnden, Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor, Kommunstyrelsens pensionärsråd, samtliga stadsdelsnämnder samt flera olika intresseorganisationer och föreningar.
Bilagor
Remiss av ansökan om serveringstillstånd – restaurang Sushiarenan Svar på remiss från socialförvaltningen, dnr SoN 9.1.1–8315/2024
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd tillstryker ansökan om serveringstillstånd för Sushiarenan AB, Arenavägen 57, 121 77 Johanneshov. Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens yttrande till socialförvaltningens tillståndsenhet.
Bilagor
Stadsdelsdirektörens information
Anmälningar för kännedom
Redovisning av delegationsbeslut
Stadsdelsnämndens frågor
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § FB