Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare och dag för justering
Godkännande av dagordning
Ett medborgarförslag om att sätta upp fler fågelholkar i Enskede har skickats in till stadsdelsnämnden. Förslaget kommer från klass 2A i Enskede skola. Klassen har upptäckt att det inte finns tillräckligt med fågelholkar i deras område.
Förvaltningen tycker att idén om fler fågelholkar är bra och vill gärna säga ja till förslaget. Förvaltningen vill ta vara på klassens kunskap om fåglar och samarbeta med barnen i arbetet med fler fågelholkar.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Ett medborgarförslag om att anlägga en hundrastgård i Enskedeparken har skickats in till stadsdelsnämnden. Författaren vill att en del av parken stängslas in till hundrastgård. Anledningen är att det idag finns hundägare som släpper sina hundar lösa i parken och alla har inte kontroll på sin hund.
Förvaltningen har gjort en sammanvägd bedömning och anser inte att Enskedeparken är optimal för en hundrastgård. Förvaltningen hänvisar istället till andra närliggande hundrastgårdar. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Författaren av medborgarförslaget anser att personer som färdas på cyklar och sparkcyklar, på parkvägar som löper mellan Högdalen och Bandhagen, visar liten hänsyn till fotgängare. Mot det som bakgrund föreslår författaren att staden antingen förbjuder cykeltrafik på berörda sträckor eller breddar parkvägarna, ritar upp cykel- och gångbanor samt sätter upp skyltar som uppmanar cyklister att ta hänsyn till fotgängare och barn i området.
Större delen av berörda parkvägar är del av huvudnätet från stadens cykelplan och eftersom staden ska främja möjligheterna att cykla är det inte aktuellt med ett förbud. Förvaltningen kan konstatera att parkvägarna är relativt smala med avseende på de funktioner som ska få plats, men att en breddning troligen skulle påverka ekologiska och rekreativa värden negativt. För att förbättra säkerhet och framkomlighet för både fotgängare och cyklister i Bandängen har förvaltningen inlett en dialog med trafikkontoret för att utreda möjliga åtgärder.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Emelie Wassermann (SD) har lämnat in en skrivelse med synpunkter på förvaltningens val av platser för trädplanteringar. Skrivelsen avslutas med följande frågor:
Förvaltningens val av platser görs med hänsyn till flera olika aspekter, bland annat av hur en placering kan stärka spridningssamband, förbättra skuggning av parker, motverka översvämningsrisk eller stärka den biologiska mångfalden. Eftersom förvaltningen planterar stora mängder träd varje år är det inte möjligt att stämma av placering av varje planterat träd med invånare. Pulkaåkning är ett trevligt inslag under årets kallare månader och förvaltningen har inte någon ambition att försämra möjligheterna för detta.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Förvaltningen har tagit emot en skrivelse om öppna förskolan i Årsta från Emelie Wassermann (SD). I skrivelsen ställer skribenten tre frågor till förvaltningen om öppna förskolans lokal och den bristfälliga ventilationen som påverkar verksamheten.
Förvaltningen redogör för nuvarande lägesbild för öppna förskolan i Årsta utifrån inkomna frågor. Förvaltningen har dialog med fastighetskontoret och inväntar ett kostnadsförslag och svar på bygglovsansökan innan förvaltningen kan gå vidare med olika lösningar för öppna förskolans verksamhet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Emelie Wassermann (SD) har inkommit med en skrivelse till förvaltningen vid stadsdelsnämndens sammanträde den 24 oktober 2024. Skrivelsen beskriver metoden Mångsidiga intensiva beteendeinsatser för barn med autism, och tar upp ett antal frågor om varför förvaltningen inte erbjuder insatsen i Enskede-Årsta-Vantörs kommunala förskolor.
Mångsidigt intensivt inlärningsprogram är omfattande och kräver kontinuitet. Insatsen skulle innebära ett stort åtagande som inte ingår i förskolans uppdrag. Förskolan ska stimulera varje barns utveckling och lärande och barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras speciella behov kräver. Detta uppdrag arbetar förskolan med, och det innebär inte att en specifik insats ska användas. Varje rektor ansvarar för att organisera så att barn i behov av särskilt stöd, får det stöd i utbildningen som barnet har rätt till. Inom Enskede- Årsta-Vantör har förskolorna tillgång till ett centralt stöd och utvecklingsteam med bland annat specialpedagoger som handleder personal och som erbjuder kompetensutveckling utifrån behov på förskolorna.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Vid Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd den 24 oktober 2024 ställde delar av stadsdelsnämnden frågor om förvaltningens krisberedskap. Frågorna sammanfattas i en skrivelse av Kristina Öberg m fl (S), Hassan Jama m fl (V) och Peter Dannqvist (MP). I skrivelsen förklaras att det uppmärksammats att det finns särskilda boenden i staden som inte har reservkraft som klarar ens kortare planerade strömavbrott. I skrivelsen ställs frågor om hur beredskapen ser ut för förvaltningens särskilda boenden.
Förvaltningen delar skribenternas syn på att det är av vikt att omsorgstagare även vid händelse av kris eller krig kan få den omsorg de är behov av. Under året har förvaltningen uppdaterat samtliga särskilda boendens kris- och beredskapsplaner efter mallar från staden. Planerna omfattar tänkbara scenarion inom krisberedskap. Det finns en planering för krisberedskap även om de särskilda boendena har olika förutsättningar med reservkraft.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten och i särskilda fall Kriminalvården för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Detta kallas för handräckning.
Stadsdelsnämnden kan förordna särskilt namngivna tjänstepersoner att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU. I samband med personalförändringar behöver stadsdelsnämnden besluta om ett nytt förordnande. Till följd av organisationsförändringar från och med den 1 januari 2025 behöver förordnandena uppdateras för att återspegla den nya strukturen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU.
Bilagor
Förordnande att begära handräckning enligt 8 kap. 7 § i Lag om placering av barn i skyddat boende för år 2025
Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende trädde i kraft den 1 april 2024. I denna lag finns bestämmelser om förutsättningar och förfarande för att bevilja ett barn skyddat boende tillsammans med en vårdnadshavare.
Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten för att genomföra beslut om skyddat boende eller om en omedelbar sådan insats enligt lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende. Detta kallas för handräckning.
Stadsdelsnämnden kan förordna särskilt namngivna tjänstepersoner att begära handräckning i nämndens ställe enligt 8 kap. 7 § lag om placering av barn i skyddat boende. I samband med personalförändringar behöver stadsdelsnämnden besluta om ett nytt förordnande. Till följd av organisationsförändringar från och med den 1 januari 2025 behöver förordnandena uppdateras för att återspegla den nya strukturen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 8 kap. 7 § lag om placering av barn i skyddat boende.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Handlingsplan för arbete mot rasism till bland annat samtliga stadsdelsnämnder. Den är ett komplement till Stockholms stads program för de mänskliga rättigheterna och omfattar alla former av rasism, men har särskilt fokus på afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi samt rasism mot samer. Handlingsplanen beskriver genomförande och uppföljning av arbetet samt utvecklingsområden.
Förvaltningen är positiv till att en handlingsplan för arbetet mot rasism har utarbetats. De tre utvecklingsområden som anges uppfattas som relevanta. Det vore en fördel om strukturell rasism skulle kunna ges mer utrymme och förvaltningen hade gärna sett att även det intersektionella perspektivet hade beskrivits i handlingsplanen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Nämnden har fått motion om att införa språktester för personal i förskolan av Andréa Hedin (M) och Sophia Granswed Baat (M), på remiss från kommunstyrelsen. Motionärerna lyfter att personalens språkkunskaper är av stor betydelse för barns språkutveckling. Motionärerna föreslår kommunfullmäktige att besluta att kommunstyrelsen verkar för att språktest införs vid nyrekrytering av personal till förskolan.
Förvaltningen instämmer i att språkutveckling är viktigt för barns fortsatta lärande. Förvaltningen är positiv till verktyg som underlättar att säkerställa en tillräckligt god språkkunskap vid nyrekrytering. Förvaltningen anser att språktester vid nyrekrytering av personal i förskolan kan vara ett viktigt verktyg för att anställa personal med tillräckliga språkkunskaper i svenska.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd är remissinstans för Motion om att säkerställa kontinuitet inom hemtjänsten av Linnéa Vinge (SD) och Liliane Åkerlund (SD). Motionärerna beskriver att fundamentet för en god hemtjänst är kontinuitet och personkännedom. I motionen föreslås att berörda nämnder ges i uppdrag att implementera att alla hemtjänstbesök ska aviseras till brukaren via SMS med namn på vårdperson samt att reformera ersättningssystemet inom hemtjänsten i syfte att uppnå kontinuitet och minska antalet olika vårdpersoner som besöker brukaren.
Förvaltningen arbetar aktivt för att främja kontinuitet och personkännedom inom hemtjänst i egen regi. Gällande förslaget om att avisera alla hemtjänstbesök via SMS, ser förvaltningen utmaningar så som omfattande tekniska och administrativa resurser. Rörande en reform av ersättningssystemet ser förvaltningen att det redan finns incitament för att mäta kontinuitet inom nuvarande system. En ytterligare reform riskerar att skapa onödig administration och ökade kostnader. Förslagen behöver analyseras vidare för att säkerställa att de är genomförbara och bidrar till verksamhetens övergripande mål utan att påverka andra prioriterade områden negativt.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd är remissinstans för Motion om HBTQ-certifiering inom hemtjänsten av Nike Örbrink (KD). I motionen beskrivs att flera omsorgstagare har vittnat om hur hemtjänsten och äldreomsorgen brister i exempelvis bemötande, tilltal och/eller omsorg av HBTQI-personer. Därför föreslås att kommunfullmäktige bör besluta att Stockholms stad ska ta fram en egen HBTQI-certifiering för personal inom hemtjänsten.
Förvaltningen ser att motionen lyfter en viktig fråga om hur Stockholms stad kan säkerställa ett respektfullt och inkluderande bemötande för äldre HBTQI-personer inom hemtjänsten. Som motionären beskriver så är äldre är en heterogen grupp med olika förmågor, könsidentiteter, sexuell läggningar, värderingar och normer. Förvaltningen arbetar kontinuerligt med att utveckla bemötandet av den enskilde inom äldreomsorgen. Detta innebär att det kontinuerligt genomförs utbildning om bland annat HBTQI. Utbildning är en central del i arbetet inom hemtjänsten. Dock är tiden knapp och prioriteringar behöver göras.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss den 5 november 2024.
Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd för Fastfoot AB(Casa Amico), Sköntorpsvägen 27, 120 38 Årsta, måndag till söndag klockan 11:00 – 22:00 till allmänheten i restaurang samt klockan 11:00 – 22:00 till allmänheten på uteservering. Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens yttrande till socialförvaltningens tillståndsenhet.
Bilagor
Stadsdelsdirektörens information
Anmälningar för kännedom
Parkskötseln i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde är en totalentreprenad uppdelad på separata avtal för områdena Enskede, Årsta och Vantör. I upphandlingen av parkentreprenör 2022 tilldelades DN Trädgård och Markskötsel AB avtalen för Årsta och Vantör, och Cemi AB tilldelades avtalet för Enskede. Förvaltningen genomför en årlig uppföljning av entreprenörerna som redovisas för nämnden.
Förvaltningen anser att samarbetet med Cemi AB har fungerat bra och att parkskötseln i Enskede överlag har varit tillfredsställande, men att det finns utrymme för förbättringar. Förvaltningen anser att DN Trädgård och Markskötsel AB har fortsatt behov av att förbättra kvaliteten på sitt arbete, men konstaterar samtidigt att de har gjort framsteg under kontraktsåret.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens uppföljning av parkskötsel i Enskede, Årsta och Vantör.
Bilagor
Redovisning av delegationsbeslut
Stadsdelsnämndens frågor