Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare och dag för justering
Godkännande av dagordning
Författaren av medborgarförslaget efterfrågar att förvaltningen slyröjer och gallrar bort mindre buskar och sjuka träd i Enskedeparken, på slänten nedanför Dahliaträdgården och hela vägen utmed Rugenvägen. Detta skulle göra området tryggare och mer tillgängligt enligt författaren.
Förvaltningen instämmer med författaren av medborgarförslaget om att det finns behov av att slyröja i Enskedeparken. Bland annat Enskedeparken och området vid Dhaliaträdgården har enligt stadsdelsförvaltningen högre vistelsevärden än slänten mellan Rugensvägen och Revalsgatan. De områdena kommer därför att prioriteras men förvaltningen vill invänta nämndens verksamhetsplan för 2025 för vidare prioriteringar.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
En representant från HSB bostadsrättsförening Östberga har skickat in ett medborgarförslag om papperskorgar i Stamparken till nämnden. Författaren beskriver hur fåglar ofta river ut skräp från papperskorgarna och föreslår därför att förvaltningen byter ut papperskorgar utan lock till papperskorgar med tunga lock.
Papperskorgar med tunga lock både försvårar för yngre personer att slänga skräp, samtidigt som det finns risk för klämskador. Överlag anser förvaltningen att papperskorgar utan tunga lock är att föredra för de flesta målgrupper sett ur ett användarperspektiv. Förvaltningen anser därför att det inte är lämpligt att byta ut papperskorgar med öppningar i locken till modeller med tunga lock i Stamparken.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Författaren av medborgarförslaget föreslår att förvaltningen anlägger padelbanor utomhus i Årsta. Behovet har enligt författaren ökat sedan en padelanläggning i stadsdelen lades ned.
Förvaltningen anser att idrottsförvaltningen är bäst lämpade att ansvara för den här typen av anläggningar och har därför skickat medborgarförslaget till dem. Vidare bedömer förvaltningen att padelbanor i närheten av bostäder bör undvikas på grund av att ljud från spelande kan upplevas som störande. En stor del av Årstas parker omges av bostäder och det kan därför vara svårt att hitta en lämplig plats för padelbanor där.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Författaren av medborgarförslaget beskriver att många promenerar med barnvagnar i Örbys villaområde. För att förbättra förutsättningarna för detta föreslår författaren att förvaltningen anlägger en barnvagnsramp på trapporna som kopplar samman Gåsingevägen och Gamla Magelungsvägen.
Förvaltningen anser att barnvagnsramper skulle förbättra möjligheterna att röra sig i området för småbarnsföräldrar. Däremot bedömer förvaltningen att trappornas bredd och den krokiga parkvägen innebär att det inte är lämpligt att anlägga barnvagnsramper där. Ramperna skulle behöva placeras på motsatt sida om räckena för att inte försämra tillgängligheten och det skulle innebära att de hamnar för nära gräsytor och buskar.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Författaren av medborgarförslaget föreslår att förvaltningen byter ut anslagstavlan vid Östberga centrum till en ny anslagstavla med en hylla för byte av böcker.
Enligt förvaltningen fyller anslagstavlor en viktig funktion även om samhället blir alltmer digitaliserat. Den anslagstavla som idag står vid busshållsplatsen i Östberga centrum anser förvaltningen är i relativt bra skick, och det är därför inte aktuellt att byta ut den. Om stadsbiblioteket eller någon annan lokalt förankrad verksamhet vill placera ut en bokbytarhylla eller -skåp på stadens mark, går det att göra med hjälp av ett brukaravtal.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Ett medborgarförslag om hundrastgården i Hagsätra har skickats in till stadsdelsnämnden. Författaren till medborgarförslaget tycker att hundrastgården i Hagsätra naturreservat skulle bli mer intressant för hundarna om den var större.
Förvaltningen instämmer i att hundrastgården kan göras mer intressant för hundarna, men tror inte att lösningen måste vara att utöka hundrastgården. Förvaltningen vill istället lägga ut stockar i hundrastgården för att göra den mer intressant och undersöka möjligheten att bygga ett väderskydd som kan skydda besökare mot stark sol eller regn.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslag.
Bilagor
Ett medborgarförslag om att utveckla Högdalstipparna (topparna) till en allaktivitetspark har skickats in till stadsdelsnämnden. Författaren till medborgarförslaget föreslår en restaurering av naturen, kafé och restaurang, motionspark, fågelskådning och graffitipark.
Det finns inom Stockholm stad ett pågående arbete för att möjliggöra en utveckling på Högdalstopparna. Förra året tog idrottsnämnden i samarbete med exploateringsnämnden fram en utredning med förslag på en möjlig utveckling av Högdalstopparna. I sitt budgetförslag för 2025 föreslår den politiska majoriteten att en detaljplan för Högdalstopparna ska tas fram, i syfte att skapa ett attraktivt och öppet friluftsområde. Beslut om budgeten fattas av kommunfullmäktige 17-18 november 2024.
Stadsdelsförvaltningen är positiv till en utveckling av Högdalstopparna och hänvisar till det arbete som pågår inom Stockholm stad för att möjliggöra en utveckling.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
En invånare har lämnat in ett medborgarförslag om en bemannad parklek med djurhållning på Årstafältet. Detta i syfte att skapa en mötesplats för barn, unga och vuxna i stadsdelarna Årsta, Östberga och Enskede samt bidra till en meningsfull fritid för barn och unga.
Förvaltningen tycker att det är positivt med initiativ som syftar till att stärka sammanhållningen bland invånare från olika stadsdelar. Det pågående stadsutvecklingsprojektet på Årstafältet syftar till att bygga samman stadsdelarna Östberga och Årsta genom gemensamma aktivitetsytor och mötesplatser.
Förvaltningen inväntar en befolkningsprognos närmare i tid för att kunna ta ställning till vilka verksamheter som ska etableras på Årstafältet inom kommande år. Om en parklek med djurhållning skulle vara aktuellt behöver förvaltningen utreda om det är möjligt utifrån de riktlinjer som reglerar en verksamhet med djur.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Förvaltningen har tagit emot en skrivelse från Emelie Wasserman (SD). Författaren undrar när och hur Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning lyft frågan om renovering, ersättningslokal och uppsägning av hyresavtal gällande Svedmyrabadet till kommunfullmäktige. Vidare undrar författaren hur förvaltningens dialog med kommunstyrelsen sett ut och hur den dokumenterats samt vilket ansvar förvaltningen haft för att hitta en ersättningslokal för verksamheten.
Förvaltningen svarar att frågan om renovering och ersättningslokal inte lyfts direkt med kommunfullmäktige, däremot har en löpande dialog förts med idrottsförvaltningen, Stockholmshem AB och med stadsledningskontoret under en längre tid utifrån lokalens renoveringsbehov. Frågor om hyresavtalet har enbart kommunicerats med aktuell hyresvärd. Nämndens dialog med kommunstyrelsen har skett och dokumenterats löpande genom verksamhetsplaner, tertialrapporter och verksamhetsberättelser och förvaltningen har inte uppfattat att något uppdrag om att säkerställa en ersättningslokal ålagts förvaltningen.
Bilagor
Ärendet syftar till att redovisa prognos på helårsutfall för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett underskott om 32,6 mnkr före resultatöverföringar och ett underskott om 21,8 mnkr efter resultatöverföringar. För investeringar prognostiseras ett överskott om 1,0 mnkr.
Prognostiserad avvikelse på helår motsvarar 1,2 procent före resultatöverföring och 0,8 procent efter resultatöverföring jämfört med justerad budget.
Underskottet är störst inom individ- och familjeomsorg till barn och unga till följd av fortsatt mycket höga vård- och omsorgskostnader. Framförallt har kostnaderna för HVB och arvoderade familjehem ökat kraftigt jämfört med föregående år bland annat på grund av många och komplexa ärenden. Förvaltningen konstaterar att utmaningarna inom barn och unga gällande både ekonomi och verksamhet kommer kvarstå och kräver prioriteringar i arbetet med verksamhetsplanen för 2025.
Förvaltningen har under flera år arbetat med att bygga upp en beredskap och resurser för att hantera svängningar i ekonomin och bibehålla en rättssäker och noggrann myndighetsutövning enligt gällande lagstiftning.
Ett kontinuerligt arbete pågår för att följa den ekonomiska utvecklingen och förvaltningen bevakar ett antal kostnadsdrivande faktorer inom flera verksamhetsområden. Förvaltningen bedriver inom samtliga verksamhetsområden en tydlig, stram och prioriterad styrning av både ekonomi och verksamhet och kommer att fortsätta prioritera detta med ett tydligt och stärkt fokus på ekonomistyrning.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapport för oktober 2024.
Bilagor
Enligt 6 kap. 23 § kommunallagen (2017:725) ska nämnden bestämma tid och plats för sina sammanträden.
Förvaltningens förslag för nämndsammanträden utgår från stadsledningskontorets tidsplan för nämndernas arbete.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden fastställer sammanträdesplan för år 2025, som regel på torsdagar klockan 18.30 om inget annat anges, enligt förvaltningens förslag. Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsnämndens sammanträden äger rum i förvaltningens lokaler på Slakthusplan 8A.
Utgångspunkten är att sammanträdena är öppna för allmänheten, utom vid den slutna delen med ärenden om myndighetsutövning.
Förvaltningen föreslår även att en nämndinformation hålls en vecka innan nämndsammanträdena.
Vid behov av ändring av datum eller tid för nämndsammanträde eller nämndinformation beslutar nämndens presidium om detta. Eventuella ändringar anmäls till nämnd.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd fastställer sammanträdesplan för 2025 enligt förvaltningens förslag.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat en remiss till nämnden gällande en motion om sociala insatsgrupper (SIG) från åtta års ålder. I motionen framförs att brottsligheten kryper allt längre ned i åldrarna och att allt yngre barn blir måltavlor för kriminella gängs rekrytering. Motionären föreslår att sociala insatsgrupper (SIG) bör erbjudas från åtta istället för tolv års ålder som gäller nu.
Förvaltningen instämmer med motionären om att det behövs kommunala initiativ i syfte att utveckla likriktade och kunskapsbaserade arbetssätt för att möta behovet hos den yngre åldersgruppen som riskerar att utveckla en kriminell livsstil. Däremot anser inte förvaltningen att sociala insatsgrupper ska erbjudas till en yngre målgrupp än vad som anges i vägledande myndigheters riktlinjer och rekommendationer. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Stadsdelsdirektörens information
Anmälningar för kännedom
Redovisning av delegationsbeslut
Stadsdelsnämndens frågor
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken